Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mogę się założyć ze liczba pozwów spadnie o min. 70%, "naciągaczom" nie będzie się opłacało już. A jeśli chodzi o stowarzyszenia które na prawdę działają na rzecz konsumenta, to może zaczną wreszcie traktować sąd jako ostateczne narzędzi walki i może wyślą chociaż jednego maila z wezwaniem do usunięcia niedozwolonych zapisów.

Spadek kosztów zastępstwa to jest kropla w morzu w porównaniu z resztą kosztów, jakie musi ponieść przedsiębiorca jak przegra (opłata sądowa, opłata za publikację). Czy stowarzyszenia zaniechają praktyki? W moim przekonaniu - zdecydowanie nie. Co im szkodzi w ugodach proponować mimo wszystko 360 zł czy też 500... skoro stanowi to jedynie z 1/3 przewidywanych kosztów w przypadku przegranej przedsiębiorcy? Stowarzyszenia mogę też próbować wnioskować o parokrotność stawki minimalnej. Jedyną szansą jaką widzę - bez zmiany stanu prawnego - to otrzeźwienie SOKiK w podejściu do takiego rozdrabniania pozwów oraz aktywna obrona przedsiębiorców.

Ostatnia edycja:
Myślę, że małemu przedsiębiorcy znacznie trudniej będzie teraz znaleźć prawnika, który podejmie się tej "aktywnej obrony". A nawet jak znajdzie i wygra, to i tak będzie musiał mu zapłacić wynagrodzenie z własnej kieszeni, bo za 60 zł brutto! nikt mu takiej sprawy nie poprowadzi. Więc w zasadzie i tak bardziej opłaci mu się zawrzeć ugodę, niż ryzykować w sądzie :what: Gowin jak zwykle wylał dziecko z kąpielą.

Ostatnia edycja:
Dokładnie też tak myślę i na to zwracałem uwagę w linkowanym artykule.

Witam, otrzymałem od jednego stowarzyszenia Clarity (ktore defakto jak sprawdzilem jest jednoosoba dzialalnoscia gospodarcza) pozew o uznanie postanowień zworca umowy za niedozwolony- jestem sprzedawca allegro i w regulaminie byla niedozwolna klauzula- owe stowarzyszenie pozwało mnie za to sprawe skierowano do sadu i mam pismo z sadu zeby im odpowiedizec w ciagu 30 dni na ten pozew- Nie otrzymałem zadnego miala ani tel od tego stowarzyszenia wczesniej. Ani propozycji ugody- co mam zrobic w przypadku gdy chce isc na ugode z nimi. I jak to ma wygladac z prawnego punku widzenia? Nie chce zostac 2 razy oszukamy na tym samym. Prosze o rade. I czy musze odp na ten sadowy pozew odp mimo wszystko?I wysyłac drugie pismo do tego stowarzyszenia o prosbe z ugoda bo tel niechce podac a na maile odp kiedy chca

Blanko napisał:
Witam, otrzymałem od jednego stowarzyszenia Clarity (ktore defakto jak sprawdzilem jest jednoosoba dzialalnoscia gospodarcza) pozew o uznanie postanowień zworca umowy za niedozwolony- jestem sprzedawca allegro i w regulaminie byla niedozwolna klauzula- owe stowarzyszenie pozwało mnie za to sprawe skierowano do sadu i mam pismo z sadu zeby im odpowiedizec w ciagu 30 dni na ten pozew- Nie otrzymałem zadnego miala ani tel od tego stowarzyszenia wczesniej. Ani propozycji ugody- co mam zrobic w przypadku gdy chce isc na ugode z nimi. I jak to ma wygladac z prawnego punku widzenia? Nie chce zostac 2 razy oszukamy na tym samym. Prosze o rade. I czy musze odp na ten sadowy pozew odp mimo wszystko?I wysyłac drugie pismo do tego stowarzyszenia o prosbe z ugoda bo tel niechce podac a na maile odp kiedy chca
zadzwonić ? Napisz maila i odpowiedzą z numerem tel. , bądź pewien, oni "z tego żyją" więc bądź spokojny

Ostatnia edycja:
Tak odpisali na maila- że nr tel nie podadza i dostałem taka odp. _

" Co do zasady nie wycofujemy pozwów - wyjątkowo możemy
wycofać pozew, ale tylko jeżeli stale zaprzestaną Państwo
stosować niedozwolone klauzule ,a poza
tym należy przesłać nam (mailem skan a oryginał pocztą) oświadczenia
z
załącznika, a także dobrowolnie zwróci nam koszta związane z
zastępstwem
(360zł przekazem pocztowym na poniższe dane w tytule wpisując sygn. akt
sprawy sądowej) - jeżeli zostaną spełnione powyższe trzy przesłanki
łącznie
to my wyślemy do Sądu oświadczenie o cofnięciu pozwu i sprawa zostanie
zakończona."

I niechca podac nr konta bankowego zebym mial potwierdzenie wpłaty - tylko listem żeby wysłac im kase inaczej sprawa wyladuje w sądzie.. :rolleyes:

podali Ci adres to zapłać im przekazem pocztowym. Kopię wyslij im listem a oryginał zachowaj dla siebie.To niepodważalny dowód spełnienia ich żądania.
A na dodatek zainteresowałabym tym faktem ich Urząd Skarbowy czy od tych wpłat odprowadzają podatki. Sorry ale smierdzi mi tu przekrętem

potwierdzenie nadania listu owszem bede miał ale jaki jest dowod na to ze w liscie znajduje sie owa ktowa 360zl jaka sobie zażyczyli?I co jesli po wysylce tego listu z pieniadzmi pozew nie zostanie cofniety?

Przecież napisane jest "przekazem pocztowym" a nie listem... Przekaz pocztowy to przekaz pieniędzy za pośrednictwem poczty. Niby zajmujecie się sprzedażą przez Internet a nie znacie podstowych usług pocztowych

Blanko napisał:
potwierdzenie nadania listu owszem bede miał ale jaki jest dowod na to ze w liscie znajduje sie owa ktowa 360zl jaka sobie zażyczyli?I co jesli po wysylce tego listu z pieniadzmi pozew nie zostanie cofniety?

Blanko przeczytaj uważnie: zapłać im przekazem pocztowym. Pieniądze dajesz pani na poczcie ona podbija Ci kwit wpłaty i Ci go oddaje. Robisz z niego kopię i to wysyłasz listem poleconym. Gdzie ja Ci napisałam, ze masz kase listem wysłać?

JALA napisał:
Przecież napisane jest "przekazem pocztowym" a nie listem... Przekaz pocztowy to przekaz pieniędzy za pośrednictwem poczty. Niby zajmujecie się sprzedażą przez Internet a nie znacie podstowych usług pocztowych

Jala i to dokładnie napisałam: przekazem pocztowym ...

tak tak zgadza sie to juz te nerwy chyba.. nic nie mysle. przepraszam moja pomyłka.

Jak sobie tu tak dywagujemy to mam pytanie czy wg Was to są klauzule abuzywne (z regulaminu na stronie jednej z firm, która prowadzi też e-sklep):

1. XXX może pozbawić Klienta prawa do korzystania z e-sklepu, czy też ograniczyć dostęp do części lub całości zasobów sklepu ze skutkiem natychmiastowym w przypadku gdy Klient:
dopuścił się innych zachowań, które zostaną uznane przez XXX za godzące w jej dobre imię lub zachowań niezgodnych z obowiązującymi przepisami prawa albo ogólnymi zasadami korzystania z sieci internet.

2. Wszelkie informacje dotyczące towarów, w tym w szczególności katalogi, foldery, parametry techniczne i użytkowe, ceny, broszury, inne materiały informacyjne lub reklamowe, a także informacje zawarte na stronie nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów prawa, a są wyłącznie zaproszeniem do podjęcia rokowań (zaznaczam, że jest sklep gdzie są podane ceny końcowe)

3. Dostarczony Klientowi towar podlega niezwłocznemu zwrotowi w stanie niezmienionym. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie na koszt i ryzyko Klienta we właściwym dla towaru opakowaniu, na adres:ul. xxx, za co Klient ponosi pełną odpowiedzialność.

4. Po otrzymaniu reklamacji, XXX zobowiązuje się do jej rozpatrzenia w terminie do 14 dni (gdyby to nie było możliwe, do poinformowania w tym czasie Klienta, kiedy to nastąpi).

5. Niniejszy regulamin może być zmieniany przez XXX w każdym czasie, zaś wprowadzone zmiany będą niezwłocznie opublikowane na e – sklepie

Jest jeszcze tradycyjny zapis dotyczący właściwości sądu - tu nie mam najmniejszych wątpliwości.
Nie prowadzę żadnej krucjaty, takie zapisy znalazłam zresztą nie tylko u nich.

@Blanko - przedsiębiorca nie może być powodem w postępowaniu klauzulowym, nie ma legitymacji procesowej. Po czym wnioskujesz, że jest to osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą?

@ewa_t - niektóre są, ale to nie temat o sprawdzaniu klauzul niedozwolonych w regulaminach, tylko do wezwaniach stowarzyszeń i konsumentów do usunięcia tychże klauzul.

Colder dziękuję za info. Czy na forum jest miejsce gdzie można takie pytanie zamieścić i merytorycznie porozmawiać? Sprawa radcy Bilskiego wiele nauczyła, mnie przynajmniej na pewno, choć byłam wśród tych, którzy uniknęli konsekwencji. Może dlatego, że walczyłam o swoje prawa. Ale zrobiłam sie wyczulona na dziwne zapisy. Może na stronie UOKiK znajdę :)

Witam ponownie
dostałem dziś, zresztą kilka dni temu również, propozycje współpracy z *** (chyba moje buszowanie na forum zostało zauważone przez google i wskazało im jako potencjalnego klienta)
Konkretnie chciałem zapytać o *** ,czy ktoś ma doświadczenie i czy warto, główny problem to oczywiście nieszczęsne klauzule w regulaminie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak, zgadza się, ale do dziś nie wiem jaką linię obrony przyjąć , czy filtr do wody nie może być rozpakowany bo....., czy jednak druga opcja. Jeśli klauzula niezgodna z prawem to i tak nie miała mocy prawnej .... Jak zobaczyłem że "starzy wyjadacze" na forum sami się spierali to co ja laik mam począć :rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót