Witam
Dzisiaj dostaliśmy pozew od Pana Bliskiego o niedozwoloną klauzulę .
Wybierając wysyłkę kurierską , klient przy odbiorze zobowiązany jest sprawdzić jej stan i zawartość przy kurierze . Kurier zobowiązany jest umożliwić taką weryfikację . W przypadku stwierdzenia uszkodzeń lub niezgodności towarów
z zamówieniem kurier , sporządza tzw protokół szkody "
W regulaminie znalazłem jeszcze z 3 podpunkty , które kwalifikują się o pozew.
Co zrobili Państwo w tej sprawie , bo czytając to forum ciężko wyszukać informację co zrobić w danej sprawie . Jesteśmy mikroprzedsiębiorstwem i zarobki w małej firmie nie są za duże .Regulamin sami pisaliśmy i dlatego może mieć luki prawne .
Regulamin wysyłki ,o który pozywa mnie powód został zmieniony ze względu na nieuczciwych klientów . Zmorą dla sklepu internetowego było nagminne wymuszanie ubezpieczenia od firmy kurierskiej np . brak towaru w przesyłce a braki zostały zgłaszane w 5 bądź ostatnim dniu . Oczywiście zawsze istnieje ryzyko osób trzecich , czyli ingerencji w paczkę . Jeżeli klient powiadomi sklep o brakującej rzeczy zaraz po otwarciu , bądź następnego dnia to nie ma problemu z uwzględnieniem takiej reklamacji . Zaznaczam , że paczki pakuje razem z żoną . Tak więc ingerencja osób trzecich to kurier .
Tak więc zmodyfikowaliśmy regulamin , aby klient również był zadowolony z obsługi kuriera , ma otworzyć przy kliencie a klient sprawdzić paragon i spis rzeczy , czy są faktycznie . Jeżeli kurier nie ma czasu to niech zabiera paczkę , a klient dzwoni do nas i my mu umożliwimy , aby kurier dopełnił obowiązków .
Rozumiem osoby kupujące sam kupuję i wiem , że może być problem . Tylko nie rozumiem szumu o to wszystko i kary . Jako mikroprzedsiębiorstwo od 3 lat mamy pierwszy rok zysku . HAHA bajeczna działalność + praca na etatach w prywatnych firmach . I co teraz nasuwa mi się na wątek .
W jaki sposób uchronić firmy od nieuczciwych klientów . Wszyscy piszą na blogach a dobrze niech im dowalą . Nie zna prawa niech im dowalą . Każdy zapomina że ci ludzie płaca podatki , zatrudniają ludzi . Skoro taki biznes rentowny zakładajcie firmy . Być może interpretacje Urzędu Ochrony konsumenta są niewłaściwe . Być może firmy niech się zjednoczą i wystosujemy pozew przeciwko organowi państwowemu . Co mam na myśli ???
Wysyłamy przesyłkę klientowi , klient odbiera cały przedmiot nie zaglądając w ogóle do środka. Przykładowo jest to przedmiot szklany . Przedmiot ten jest ubezpieczony podczas transportu do momentu dostarczenia klientowi . Klient opuszcza przesyłkę i zbija ją i wówczas dzwoni pomocy ale przedmiot jest zbity protokół reklamacji itd.... Jeżeli klient otworzyłby przedmiot przy kurierze i zobaczył o cho przedmiot zbity protokół reklamacyjny . Czy takie postępowanie nie wymusza ubezpieczeń , kosztów ubezpieczenia jakie ponosi firma .
Oczywiście przedmioty mogą mieć wady , których klient nie jest w stanie dopatrzeć się przy kurierze , ale wówczas nasze regulaminy musiałyby mieć kilka stron . A do takiego klienta podchodzi się przepraszamy proszę odesłać na nasz koszt przedmiot , bądź my wezwiemy kuriera , który odbierze przedmiot. Zwracamy koszta i załatwiamy wszystko sprawnie .
A to co tu jest to jest jakieś nie do opisania , ponieważ brakuje na to pojęcia w słowniku .
Być może znajdzie się ktoś , kto będzie chronił małe firmy , bo to one najwięcej dobrej roboty robią w UE .
Ale co w danej sprawie można zrobić
1 .Czy znajdzie się ktoś , kto jest w stanie powalczyć przeciwko Urzędowi ochrony konsumenta , załóżmy jakiś portal wspólne konto itd ... Nikt z Nas nie jest w stanie nadążyć za zmianami to jest 4260 klauzul ponad 1000 stron
2. Co w danej chwili , gdzie mogę dowiedzieć się ile mam założonych takich spraw , bo być może łatwiej będzie zamknąć firmę .