Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część III

• Autor wątku Autor wątku dziewica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A czy to w zakładce Dostawa i płatność było? zawsze jest, wiec jest to na aukcji a nie w "o mnie" i powinno wystarczyć.

Zwrot towaru w ramach odstąpienia od umowy
Jako konsument możesz zwrócić większość przedmiotów kupionych od Firm na Allegro (wyjątki i zasady zostały opisane na stronie Pomocy) oraz w zakładce "Informacje od Sprzedającego". Poinformuj sprzedającego o odstąpieniu od umowy (nie musisz podawać powodu odstąpienia). Masz na to 14 dni kalendarzowych od otrzymania towaru, chyba że sprzedający wyznacza na to dłuższy termin.

wojek_dobra_rada napisał:
A czy to w zakładce Dostawa i płatność było? zawsze jest, wiec jest to na aukcji a nie w "o mnie" i powinno wystarczyć.

Właśnie nie wystarcza, właściwie to wprowadza nawet w błąd sprzedawców, którzy myślą że to wystarcza. A jak znajomy dostał od Rzecznika pismo to tam było z 10 albo więcej punktów które miał obowiązek spełnić.

ja przekopiowałem do informacji dla kupującego cały regulamin, prawo do odstąpienia od umowy ze sklepu i też nie wiem jak by się ktoś uparł czy będzie dobrze czy w sądzie by ktoś to podważył, to zawsze nie jest do końca pewne czy wszystko ma się dobrze dopóki nie stwierdzi tego sąd.
Rozumiem, że ktoś zwrócił produkt przed upływem roku w stanie niezmienionym, czyli włączył sprawdził czy co tam zrobił w/g zwykłego zarządu i towar leżał? tak? Bo jak jest zużyty to musi go doprowadzić do stanu pierwotnego, w/g tego opisu

Klient odpowiada tylko za zmniejszenie wartości rzeczy wynikające z korzystania z niej w sposób inny niż było to konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania.

Mam pytanie gdyż w 99% regulaminów widzę zapisy

W razie odstąpienia od umowy zawartej na odległość, towar musi zostać odesłany w oryginalnym opakowaniu, z kompletem dokumentów (tudzież metek) i w stanie nie zmienionym. Do przesyłki konieczne jest dołączenie dowodu zakupu.

Czy coś się w tej kwestii zmieniło? Nowa ustawa to precyzuje bo nie widzę?

Z tego co wiem to Prezes UOKiK zapisy o odsyłaniu paragonów i oryginalnych opakowań wpisał do rejestru klauzul niedozwolonych.

I jeszcze jedno pytanie, związane z poprzednim, czy po nowelizacji ustawy rejestr klauzul niedozwolonych ma dalej moc czy jest tworzony nowy gdyż wiele regulaminów jakby została odświeżona z wpisaniem starych zabronionych klauzul.

Czyli opakowania jednak nie trzeba odsyłać i nie będzie to zmniejszenie wartości rzeczy.

Witam. Szybkie pytanie nt. klauzuli abuzywnych. Czy dotyczą one tylko relacji konsument-przedsiębiorca czy może również relacji konsument-konsument? Prosiłbym również o podstawę prawną. Dziękuję.:)

Czy działanie przedsiębiorcy, który po otrzymaniu zamówienia w sklepie internetowym, wysyła wiadomość e-mail do konsumenta, w której zawiera link do odwiedzenia w celu dokonania potwierdzenia zamówienia przez konsumenta, można uznać za stosowanie klauzuli niedozwolonej?

W rejestrze klauzul niedozwolonych widnieje orzeczenie o postanowieniu niedozwolonym o podobnej treści:

"Warunkiem realizacji zamówienia jest jego potwierdzenie przez Kupującego poprzez kliknięcie w link potwierdzający zamówienie, który zostanie wysłany w automatycznej wiadomości na adres e-mail Kupującego, który jest zdefiniowany w danych rejestracyjnych. Po wykonaniu tej czynności Kupującego, Sprzedający może przyjąć zamówienie do realizacji o czym Kupujący zostanie poinformowany e-mailem. Zamówienia, które nie zostaną potwierdzone przez Kupującego nie będą realizowane"

husq napisał:
Witam. Szybkie pytanie nt. klauzuli abuzywnych. Czy dotyczą one tylko relacji konsument-przedsiębiorca czy może również relacji konsument-konsument? Prosiłbym również o podstawę prawną. Dziękuję.:)

Konsument to tylko dany stan prawny który aktualizuje się jeżeli jedna ze stron jest konsumentem, a druga przedsiębiorcą (art. 22[1] KC). Więc nie ma czegoś takiego jak relacja konsument-konsument. Są to jedynie stosunki powszechne i tutaj nie będzie mieć zastosowania art. 385[1] czy wyliczenie przykładowe (+ szare klauzule). Wzorce między stronami bez problemu mogą być stosowanie, natomiast jako takie same w sobie podlegają po prostu ocenie art. 353[1] KC oraz art. 58 § 1 i 2 KC.

też miałam z tego nieprzyjemności trzeba się troszke znać na prawie niestety

Powrót