Wezwanie do zaprzestania stosowania klauzul niedozwolonych - część III

• Autor wątku Autor wątku dziewica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rafal1975 napisał:
Po nauczce jaką otrzymałem, najlepsze stanowisko to teza Jala pisać tylko wymagane przez prawo zapisy w jak najbardziej ogólnej formie.
To po co wogóle pisać regulamin, skoro wystarczy zapis że transakcja jest zawierana zgodnie z KC?

Witam! Otrzymałem kilka dni temu 6 pozwów od Państwa z Łodzi (niektórzy to pewnie rodzina) reprezentowanych przez Pana Prawnika z Łodzi, dotyczących klauzul niedozwolonych. Każdy pozew od innej osoby, każdy pozew na inną klauzulę.
Po rozmowie z osobami bardziej kompetentnymi w tej sprawie ode mnie, stwierdziliśmy, że najlepszą formą obrony będzie, przyznanie się do winy (klauzule zostały z regulaminu usunięte) i złożenie wniosku o nieobciążanie kosztami - ponoć ostatnio sędziowie patrzą przychylniej w tym kierunku? Czy uważacie to za dobry pomysł i dobrą drogę hmm... obrony?

Witam!
Zawarłem ugodę z kancelarią, która pozwała mnie o klauzule. Kancelaria cofa pozew i zrzeka się wszystkich roszczeń. Mam jednak jeszcze obowiązek odpowiedzi na pozew (nałożony przez SOKK w doręczeniu pozwu). W pouczeniu mam napisane, że w odpowiedzi musi być oznaczenie rodzaju pisma i osnowa wniosku oraz dowody na poparcie przytoczonych okoliczności.
1) Jak mam oznaczyć rodzaj pisma?
2) Co to za osnowa, co mam napisać?
3) Czy jeżeli napiszę o zawarciu ugody to muszę dołączyć ksero? Jeśli tak to czy mam je poświadczyć za zgodność z oryginałem? Kto ma poświadczyć? Mogę to zrobić ja osobiście?

Sokół30 - czy piszesz o kancelarii RP Piotra Berezy ? Jeśli tak - skontaktuj się ze mną na priv - ja też dostałam od niego 6 pozwów, piszę odpowiedzi i skargę do Okregowej Izby Radców Prawnych - jakbym mogła się powołać też na Twoje sprawy to byłoby mi latwiej udowodnić, że koleś sztucznie rozdrabnia sprawy i niekoniecznie ma na celu ochronę konsumentów.

elektryk321 napisał:
To po co wogóle pisać regulamin, skoro wystarczy zapis że transakcja jest zawierana zgodnie z KC?

Numer wpisu: 3191
Data wyroku: 2010-12-08
Pamo-Plast Sp. z o.o. z siedzibą w Ustrzykach Dolnych
"W sprawach nieuregulowanych umową strony stosować będą przepisy Kodeksu Cywilnego"

;)

Witam
Odpowiedz na pozew o stosowanie niedozwolonych klazul zostalo odrzucone.
Pozwow mialem 45.
Nie dajcie sie.pozdrawiam
Jak zostanie postanowienie uprawomocnione dam znac :D

Cześć wszystkim,

Mam takie pytanie, nie mam pewności że nie padło we wcześniejszych częściach ale po wyszukiwarce nie umiałem znaleźć...czyli mogło nie paść.

W grudniu otrzymałem maila od Stowarzyszenia Patronus....o niedozwolonych klauzulach.
W przeciągu kilku tygodni zostały one poprawione i został wystosowany mail do Stowarzyszenia Patronus, że "Nasz sklep internetowy skierowany jest wyłącznie do przedsiębiorców, a regulamin nie posiada klauzul niedozwolonych.. Wytoczenie powództwa w tym wypadku jest bezzasadne".
Jednym słowem nie poszlismy na ugodę, bo wiemy że takie "Stowarzyszenia" tylko wyłudzają pieniądze.

Jednak dzisiaj otrzymaliśmy pozwy...kilkanaście. Widnieje na nich zrzut z ekranu (na którym nie ma daty) ze starym regulaminem, czy taki pozew jest zasadny? po informacji o niedozwolonych klauzulach usunęliśmy je. Czy mamy szansę wygrać? Jak się bronić?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jednak dzisiaj otrzymaliśmy pozwy...kilkanaście. Widnieje na nich zrzut z ekranu (na którym nie ma daty) ze starym regulaminem, czy taki pozew jest zasadny? po informacji o niedozwolonych klauzulach usunęliśmy je. Czy mamy szansę wygrać? Jak się bronić?
To czy pozew jest zasadny zdecyduje sąd. Niemniej takie dowody można próbować podważyć przed sądem, jeśli uważa Pan, że nie odzwierciedlają stanu faktycznego, który stara się wykazać Stowarzyszenie w pozwie.

Witam,

ja właśnie dostałem pierwsze doręczenie postanowienia o odrzuceniu pozwu (SSO Anna Iwaszko), co dziwne odrzucenie dotyczy jednego z pozwów (w sumie mam 24), na który jeszcze nie wniosłem odpowiedzi :):) (odpowiedziałęm na ok połowe). Uzasadnienie dokładnie takie samo jak na tej stronie:
uzasadnienie odrzucenia pozwu Stowarzuszenia Ochrony Konsumentów PatronusSamo Życie

NIE KORZYSTAŁEM Z POMOCY ŻADNEGO PRAWNIKA

Co mogę powiedzieć od siebie - w odpowiedziach wnosiłem o oddalenie pozwu, połączenie wszystkich sygnatur w jeden proces, dopuszczenie dowodów z dokumentów (i wymienić załączniki), niezasądzanie kosztów zastępstwa procesowego dla powpda oraz o zasądzenie od Powoda na rzecz Pozwanego zwrotu kosztów procesu według norm przepisanych (nie wiem czy prawidłowo to ująłem...); w uzasadnieniu zwracałem uwagę na następujące:
- prowadzę działalność kilka lat - uczciwie; mam nieposzlakowaną opinię w internecie (allegro, firmy.net itp.)
- gdy pisałem regulamin to był on zgodny z prawem i nie było w nim klauzul niedozwolonych,
- cytowałem artykuły z pulsu biznesu o których wspominał w poprzednich mailach Piotrek,
- cytowałem pierwszy akapit uzasadnienia z powyższej strony uzasadnienie odrzucenia pozwu Stowarzuszenia Ochrony Konsumentów PatronusSamo Życie (oczywiście nie podając źródła)
- poprawiłem regulamin natychmiast jak się dowiedziałem o klauzulach (patronus)
- powód nie był nigdy moim klientem,
- Patronus to przekręt (Wagner i Bezat) itp (długi Wagnera i jego zmiana nazwiska itp) - tu można rozwinąć trochę skrzydła :)
- podważałem że wszyscy powodowie mają ten sam dowód;
itp

Warto wszystko dokładnie opisać - i wykorzystać artykuły z pulsu bisnesu o patronusie (są dostępne w ich archiwum na stronie). U mnie odpowiedź zajmowała 5 stron a4 + załączniki.
Przykładowa lista załączników jakie dawałem:

Załączniki:

zrzut ekranu zawierający regulamin ************** wg stanu na dzień 09.01.2013r,

zrzut ekranu zawierający komentarze Użytkownika *********w serwisie**************

zrzut ekranu zawierający opinie o sklepie**************w serwisie******************

zrzut ekranu zawierający opinie o firmie ********************* w serwisie*********************

zrzut ekranu zawierający statystyki odwiedzin strony******************************w dniu 30.11.2012r,

wydruk artykułu „ Patronus kontroluje e-sklepy”, zamieszczonego w dzienniku Puls Biznesu wydanie z 2013-07-12 nr132/2013 strona 2,

wydruk artykułu „UOKiK mówi: basta”, zamieszczonego w dzienniku Puls Biznesu wydanie z 2013-07-10 nr130/2013 strona 5,

wydruk artykułu „UOKiK chce powstrzymać szantaż paragrafami”, zamieszczonego w dzienniku Puls Biznesu wydanie z 2013-07-10 nr130/2013 strona 4,

zrzut ekranu z serwisu www.marketdlugow.p (długi utratnego :)

odpis odpowiedzi na pozew i wszystkich załączników.

Jakby co to jestem do dyspozycji :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Nie Piotrek z pewnej grupy pozwanych, z którą mam kontakt - już poprawiłem.

Jestem do dyspozycji na łamach forum lub jak ktoś woli na pw

Pozdrawiam

Powrót