Po pierwsze - nie panikujcie.
Po drugie - nawet nie dostaliście jeszcze pozwu tylko jakiegoś maila, który może równie dobrze wylądawać w SPAMie. Bez zapoznania się z treścią pozwu trudno cokolwiek doradzać - ja również nie zamierzam podejmować żadnych kroków jeśli nie zapoznam się z pozwem. Podejrzewam co tam może się znaleźć, ale że forum może również czytać wspomniany Radca nie zamierzam mu ułatwiać zadania.
Pewne jest jedno - robi to dla chęci zysku, a nie z pobudek mających na celu ochronę konkurencji i konsumentów. Nie po to pozew zwolniony jest od kosztów sądowych, aby takie "przekręty" robić. Tak więc pierwsze co należałoby przedstawić to ratio legis tego zapisu. Nie ukrywam, że aż korci aby w Waszym wypadku z korzystać z art. 5 kc.
Dodatkowo składać wniosek o połączenie spraw do wspólnego rozpoznania, ale na tym etapie to za wcześnie, bo nawet nie macie pozwów.
Niestety UOKiK nic z tym nie może zrobić. Osobą, którym Radca Prawny złożył taką propozycję "ugodową", bez wcześniejszego jakiegokolwiek zawiadomienia i jedynie działania z chęci zysku - jak najbardziej zawiadomiłbym o tym jego Okręgową Izbę Radców Prawnych. Jak sami zauważyliście jest to mało etyczne.
To takie początkowe przemyślenia. Dalsze - jak poznam uzasadnienie pozwu.
Na chwilę obecną nie latałbym po prawnikach, radcach etc. bo to nic nie da. Nie macie jeszcze pozwu, poczekajcie jak się sprawa rozwinie.
Oczywiście nie płaciłbym za jego wycofanie, bo za tydzień mogą złożyć nowy, wymyślając inny powód, albo inną osobę powodową.
Życzę Wam powodzenia i jestem bardzo ciekawy jak to się wszystko rozwinie ale raczej nie spodziewałbym się Waszej wygranej.
A ja myślę, że jak najbardziej jest. Tylko, że najpierw najlepiej poznać uzasadnienie pozwu i pod niego zrobić odpowiedź.