Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak Forg, czytałam i mam kodeks w domu. Jednak ciężko w to uwierzyć, dlatego chciałam się upewnić. Dziękuję za odp.

Wieczny Smutku - tak to prawda, że w ZK typu otwartego jest nieograniczona ilość widzeń, ale są ZK, w których widzenia odbywają się np. tylko w niedzielę, a to oznacza, że ta nieograniczona ilość widzeń to aż 4 w miesiącu (względnie 5, bo w niektórych miesiącach wypada pięć weekendów)... Jak dla mnie trochę chore, bo są też np. ZK, w których widzenia odbywają się przykładowo w niedzielę i w środę - no i wtedy taki osobnik ma 8-9 widzeń, a nie 4-5...
Ale są też ZK, w których jest ustalony jeden dzień na widzenia, ale w razie co można zwrócić się do dyrektora o udzielenie widzenia też w innym dniu...
No i należy pamiętać, że widzenie nadal trwa 60 minut.

Ale zawsze można pisać o połączenie widzeń i wówczas może trwać 120 lub 180 minut

Hmm... Gosik
Jeśli chodzi o ZK typu zamkniętego to fakt KKW mówi wyraźnie, że skazanemu przysługują 2 widzenia w miesiącu, które za zgodą dyrektora ZK mogą być wykorzystane jednorazowo.
Jeśli chodzi o ZK typu półotwartego to tak samo - wg KKW skazanemu przysługują trzy widzenia w miesiącu, które za zgodą dyrektora ZK mogą być wykorzystane jednorazowo.
Ale jeśli chodzi o ZK typu otwartego to KKW mówi tylko o tym, że skazanemu przysługuje nieograniczona ilość widzeń - o ich łączeniu nie ma tam mowy, no to jak jest wtedy?:)
No bo co - skoro na zamku są dwa widzenia w miesiącu i łączy się te dwa no to logiczne siedzi się na widzeniu 2h, na półotworku po połączeniu trzech przysługujących widzeń siedzi się 3h, ale na otwartym to ile się siedzi - od rana do wieczora?:) Bo przysługuje nieograniczona ilość widzeń? I to się zamienia na nieograniczoną ilość czasu?:)

Hmm...ja teraz mogę przyjechać na 2 godz. bo mój Niedobrzelec ma złączone. Powiedział, że ja z daleka przyjeżdżam i na godz nie opłaca się. Jednak jakbym miała pojechać na godz to i tak pojechałabym.

No widzisz akte koleżanka już ci odpowiedziała, że czasami rzeczy niemożliwe stają się możliwe, a tak serio to pomimo że czegoś nie ma w kkw to nieznaczy, że derektor nie może tak zrobić bo nigdzie nie jest napisane, że tych widzeń nie można połączyć. To dyrektor decyduje czy i na ile je połączyć więc wiadomo, że nie da widzenia od rana do wieczora.

gosik534 napisał:
bo nigdzie nie jest napisane, że tych widzeń nie można połączyć.

Wybacz, ale się mylisz. Funkcjonariusze SW działają w ramach prawa. I skoro nigdzie nie jest napisane, że w zakładzie typu otwartego można połączyć widzenia to ... to nie można.
Skoro ustawodawca dał taką możliwość w zk typu zamkniętego, w zk typu półotwartego to uważasz, że zapomniał o otwartym?? A nawet, jak zapomniał, to ... cóż, prawo jest prawem.

Hm wobec tego wiele dyrektorów działa nie w ramach prawa, hm może robią odstępstwa zapisane np w porządku wewnętrznym?

Gosik koleżanko - myślałam, że z moich licznych uśmiechów jakie tu wstawiłam wywnioskujesz, że chciałam tylko trochę "rozgrzebać" ten temat, bo przecież nikt nie mówi, że w ZK typu otwartego nie można mieć dłuższego widzenia, ale tu jest trochę inna zasada niż łączenie godzin w ZK typu zamkniętego czy półotwartego.

hej mam pytanie ;jesli moj dostał pozwalenie na widzienie dodatkowe z matka a ona nie moze na nie przyjsc to czy moge przyjsc za nia ??(ponoc wychowawca mu pozwlolił)

mozesz,bo to jest jako ogólnie dodatkowe widzenie...zapewne napisał w prośbie,że chce sie widzieć z matką

:-) Jeżeli napisał ewentualnie prośbę o której wspomniała Mała, to jeśli określił że chce się widzieć z matką, to myślicie że będzie udzielone widzenie z inną osobą??? Dodam że taką prośbę będzie miał do wglądu bramowy i widzeniowy.
Co innego jeżeli ma nagrodę jako dodatkowe widzenie, to wtedy może z każdym wykorzystać, byleby by był wpisany na odpowiednią listę.
No chyba że wychowawca odpowiednio poprawi daną prośbę.
Pozdro 600.

no jednak byłam na tym widzienu dodatkowym ale fakt było troche problemów bo musiał sie tłumaczyc czemu to ja przyszłam na to widzienie a nie matka ale tak to ok szczesliwa :-)

Witajcie. :beer:
Czytam od jakiegoś czasu a na razie tylko na jedno nie znalazłam odpowiedzi...
Mój konkubent siedzi jako skazany w Aś Rakowiecka,podobno na transporcie.
Grupa P2/z.
Widzenia były dotd bezproblemowe i były 2 na mies.
Podobno od otrzymania tej grupy mogą być 3 podstawowe widzenia.
Ale chodzi mi gł. czy to by był duży zonk jakbym chciała usiąść przy nim przy tym stole a nie po drugiej stronie.
Sprawa jest taka że chciałabym żeby chociaż przez tą godzinę mógł pogłaskać mój brzuch z naszym maluchem ( szósty miesiąc).
Z góry dziękuję za pomoc.

To zależy gdzie go wywiozą Maja. Nie w każdym zk jest tak, że skazany musi siedzieć na przeciwko. Jak mój był na p2 to siadałam często z boku, niektórzy funkcjonariusze zwracali uwagę, a inni nie. To zależało jaka zmiana była.
Na p2 są 3 h widzenia w miesiącu. A jak urodzi wam się dzidzia to będzie dodatkowa godzina na dziecko.

Na szczęście nawet jakby go trzymali do dzwonu to i tak zdąży przed porodem.
Tylko że chyba trochę głupio i ryzykownie tak bez pytania się ładować koło niego coby problemów nie narobić.No i nie mam pojęcia gdzie go poślą...

Za to może dostać wniosek karny, ale to po upomnieniu.
Oj no to krótko będzie Twój partner w zk, to zaledwie 9 widzeń jak zdązy przed porodem albo aż 9 widzeń.

MajaAleksandra napisał:
Tylko że chyba trochę głupio i ryzykownie tak bez pytania się ładować koło niego coby problemów nie narobić.No i nie mam pojęcia gdzie go poślą...
Maja, nie martw się na zapas, jest wiele jednostek, w których można siedzieć normalnie obok siebie, a jak pojawisz się w nowym miejscu to szybko się zorientujesz jakie panują tam zasady więc jak będziesz się ich trzymała to nic nie będzie ryzykowne - czasami w poczekalni jest wywieszony regulamin dot. zachowania w sali widzeń, a jeśli nie to Twój partner sam się tego dowie od innych współosadzonych i Ci powie czy możesz usiąść obok niego czy nie. A jeśli będzie zasada "naprzeciw siebie", a Ty jesteś w ciąży to zawsze możesz spróbować zapytać osobę dozorującą widzenie czy istniałaby możliwość, żebyś choć na chwilę mogła usiąść obok swojego partnera.
I jeżeli tak podejdziesz do całej sytuacji to na pewno wniosku karnego Twój partner nie dostanie.

RE: Widzenia skazanego-rewizja osobista

mam pytanko odnośnie rewizji osobistych przed wejściem na widzenie!konkretnie chodzi mi o to jakie przepisy to regulują!bardzo proszę o szybki odpis!

RE: Widzenia skazanego-rewizja osobista

agnienia111 napisał:
mam pytanko odnośnie rewizji osobistych przed wejściem na widzenie!konkretnie chodzi mi o to jakie przepisy to regulują!bardzo proszę o szybki odpis!

Art. 18 ust 1 ustawy z dnia 26 kwietnia 1996 r. o Służbie Więziennej, która to obowiązuje do dnia 12 sierpnia 2010r.

Od 13 sierpnia 2010r. będzie natomiast obowiązywać nowa ustawa o SW, której treść można znaleźć chociażby tutaj: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20100790523

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót