Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
malutka200723 napisał:
a czy ktoś mogłby mi podsunąc wzór pisma do dyr w sprawie udzielenia dodatkowych widzeń dla mojego dziecka,a dla skazanego to pasierb...nie wiem jak to napisać

A czy osoba skazana ma przyznane prawo do opieki (sprawowania stałej pieczy) nad Twoim dzieckiem, które zawarte jest między innymi w Art. 87a § 1 kkw?

communication...jest moim męzem tylko tyle,a dla dziecka ojczymem

Ostatnia edycja:
malutka200723 napisał:
communication...jest moim męzem tylko tyle,a dla dziecka ojczymem

Uzyskanie dodatkowego widzenia/dodatkowej godziny zatem, jest bardzo mało prawdopodobne (wręcz niemożliwe). Prawo do opieki (prawo do sprawowania stałej pieczy) oraz pełnię praw rodzicielskich posiada biologiczny ojciec dziecka.

Ostatnia edycja:
przeciez nie bede pozbawiac ojca władzy!a to ze mieszkamy i wychowywaliśmy 4 lata razem to nie jest ważne?przeciez dziecko traktuje go jak ojca

malutka200723 napisał:
przeciez nie bede pozbawiac ojca władzy!a to ze mieszkamy i wychowywaliśmy 4 lata razem to nie jest ważne?przeciez dziecko traktuje go jak ojca

cóż mogę powiedzieć... "Dura lex, sed lex"

Art. 87a § 1kkw - Wykonując karę wobec skazanych sprawujących stałą pieczę nad dzieckiem do lat 15 , uwzględnia się w szczególności potrzebę inicjowania, podtrzymywania i zacieśniania ich więzi uczuciowej z dziećmi, wywiązywania się z obowiązków alimentacyjnych oraz świadczenia pomocy materialnej dzieciom, a także współdziałania z placówkami opiekuńczo-wychowawczymi, w których te dzieci przebywają.

Art. 105a § 3 kkw - Skazani, o których mowa w art. 87a, mają prawo do dodatkowego widzenia z dziećmi.

aby było dodatkowe widzenie, dziecko musi być (co najmniej) przysposobione w sposób prawny.

Ostatnia edycja:
super mamy "prawo" wciąż pod górkę,znaczy sie nie ma zadnych odstepstw??? communication,poszukaj moze....

Ostatnia edycja:
Mam małe pytanko.Nie znalazłam nikogo w podobnej sytuacji ale może jednak ktoś mi odpowie.No więc mój łobuz przebywa w AŚ Białołęka od ponad tygodnia. Jest tam jako skazany i czeka na przetransportowanie bliżej miejsca zamieszkani(chyba) w każdym razie czeka na wywóz.Ja wybieram się do niego w sobote na widzenie ale nie wiem czy zdarzę zanim go przewiozą.Nie wiem też ile może czekać na pieniądze z wypiski które wpłacone zostały w piątek?Nurtuje mnie bardzo czy mnie wpuszczą bo to jednak kawał drogi.Pani przez tel nie chciała mi udzielić żadnych informacji bo nie mam takiego samego nazwiska.:mad:Przepraszam jeśli było już gdzieś to poruszane ale poprostu tego nie znalazlam a strasznie mi zależy żeby wiedzieć i nie jechać tylko po to żeby postać pod bramą

Kurcze Malutka, ja wiem, że dla Ciebie to ważne, ale ciągniemy ten temat i ciągniemy, a kodeksu nie zmienimy! W tym przypadku Twoje dziecko nie jest jego dzieckiem, ani w sensie biologicznym ani w sensie prawnym i stałego dodatkowego widzenia nie dostaniecie. A Comm ma ten sam kodeks co i my i nic więcej nie znajdzie. I w ogóle muszę to niestety Malutka stwierdzić, że piszesz ciągle, że Twoje dziecko jest z nim zżyte itd., a tak naprawdę to Ci chyba nie chodzi o dziecko, tylko o to, żebyś Ty widziała się z nim częściej, bo jeśli by chodziło o dziecko to byś zabierała je na normalne regulaminowe widzenia, które już macie!

Maliniakowa - były na forum takie przypadki jak Twój i zawsze to samo - trzeba dzwonić aż się trafi na kogoś, kto powie, bo innej opcji nie ma. A czasami to trzeba i zadzwonić w dzień widzenia, bo transporty niekiedy są "nagłe" - zwłaszcza dla osadzonych...

Ostatnia edycja:
Tylko nie mam możliwosci zadzwonic w dzien widzenia bo wracam do pl w piatek i zeby jechac na widzenie musze w nocy w piatek wyjechac zeby sie dostac bo tam podobo tragedia tyle ludzi.sprobuje jakos moze dam rade.

Niestety Maliniakowa bywało i tak, że dziewczyny jechały na darmo..., bo w niektórych jednostkach to ani ładu ani składu w tej kwestii.
A co pieniędzy - jeśli to był przelew z konta na konto to zapewne od razu to nastąpiło - tak jak przy normalnych transakcjach no i teoretycznie dział finansowy powinien od razu poinformować go o wpłynięciu środków pieniężnych na jego konto.

Mam nadzieje że jednak mnie wpuszczą.Kurcze tutaj to dzwoniłam i już miałam zabukowane widzenie i mogłam sobie jezdzic ile chciałam a nie w wyznaczone dni:(

To było przez poczte bo nie było numeru konta.Ale to było jakooś tak że miały być w ten sam dzień.Tyle nie wiem ile sie czeka na zaksięgowanie ich.

Maliniakowa ja miałam tak, że pojechałam do AŚ, żeby zobaczyć mojego miśka noi czekałam przed bramą a jego akurat wywieźli:( taki pech....Dopiero w ZK go odwiedziłam po 2 tyg, bo musiałam czekać aż zatwierdzą jego listę osób odwiedzających...

Maliniakowa moze bedzie mógł cie powiadomic przed widzeniem ze jedzie w transport jesli nie on to moze niech poprosi któregos z współosadzonych o krótki telefon do ciebie.bo o transporcie to wiedza co najmniej jeden dzien przed.
A o wypisce napewno go powiadomią:)

kassia1980 napisał:
Maliniakowa moze bedzie mógł cie powiadomic przed widzeniem ze jedzie w transport jesli nie on to moze niech poprosi któregos z współosadzonych o krótki telefon do ciebie.bo o transporcie to wiedza co najmniej jeden dzien przed.
A o wypisce napewno go powiadomią:)

czasem jest tak że powiadamiają np juz 3 dni przed jeżeli funkcjonariusz zna danego osadzonego osobiście jeszcze z wolności to poprostu go o tym powiadomi lub rodzine która już będzie wiedziała a czasem jest tak że dzieje sie to z godziny na godzinę przychodzą mówią że dziś transport i po ptakach

Właśnie Kasia czasami nie wiedzą o transporcie wcześniej, zdarza się, że wchodzi oddziałowy każe się ubierać i tyle - i dopiero wtedy o nim wiedzą.

wiem kobietki dlatego napisałam "może będzie mógł" w przypadku maliniakowej sytuacja jest o tyle jeszcze gorsza ze na widzenie wybiera sie dzien przed jesli dobrze zrozumiałam.pozostaje ryzykowac

Dzięki za informacje:) Trudno pojade i się dowiem wszystkiego.Jeśli już go nie będzie to będe miała chociaż świadomość że próbowałam odrazu po powrocie się z nim zobaczyć. Nie wiem właśnie dlaczego On do mnie nie dzwoni:( Rozumiem że nie każdy pożyczy karte żeby zadzwonić za granice ale wypiske już powinien dostać. Chyba że go odizolowali od reszty bo on do tych grzecznych nie nalezy:(

Proszę nie odbiegać od tematu - Moniak

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Akte napisał:
Kurcze Malutka, ja wiem, że dla Ciebie to ważne, ale ciągniemy ten temat i ciągniemy, a kodeksu nie zmienimy! W tym przypadku Twoje dziecko nie jest jego dzieckiem, ani w sensie biologicznym ani w sensie prawnym i stałego dodatkowego widzenia nie dostaniecie. A Comm ma ten sam kodeks co i my i nic więcej nie znajdzie. I w ogóle muszę to niestety Malutka stwierdzić, że piszesz ciągle, że Twoje dziecko jest z nim zżyte itd., a tak naprawdę to Ci chyba nie chodzi o dziecko, tylko o to, żebyś Ty widziała się z nim częściej, bo jeśli by chodziło o dziecko to byś zabierała je na normalne regulaminowe widzenia, które już macie

Akte i tu sie mylisz,chce zeby mały go widział jak najczęsciej,mnie wystarczą widzenia 2 w msc

Akte napisał:
Kurcze Malutka, ja wiem, że dla Ciebie to ważne, ale ciągniemy ten temat i ciągniemy, a kodeksu nie zmienimy! W tym przypadku Twoje dziecko nie jest jego dzieckiem, ani w sensie biologicznym ani w sensie prawnym i stałego dodatkowego widzenia nie dostaniecie. A Comm ma ten sam kodeks co i my i nic więcej nie znajdzie. I w ogóle muszę to niestety Malutka stwierdzić, że piszesz ciągle, że Twoje dziecko jest z nim zżyte itd., a tak naprawdę to Ci chyba nie chodzi o dziecko, tylko o to, żebyś Ty widziała się z nim częściej, bo jeśli by chodziło o dziecko to byś zabierała je na normalne regulaminowe widzenia, które już macie!

Akte i tu sie mylisz ze to chodzi o mnie

malutka200723 napisał:
chce zeby mały go widział jak najczęsciej,mnie wystarczą widzenia 2 w msc

Zatem musicie zrobić następujące rzeczy:

1) Pozbawić praw rodzicielskich biologicznego ojca (lub żeby sam się ich zrzekł)

2) Skazany musi przysposobić małoletniego (wniosek do sądu rodzinnego)

jak się uda - będziecie mieć widzenia dodatkowe.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót