Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Już była o tym mowa na forum: "Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 5 sierpnia 1997 r. w sprawie szczegółowego trybu działań funkcjonariuszy Służby Więziennej podczas wykonywania czynności służbowych."

Do odszukania w sieci - na stronach sejmowych najlepiej.

a mam pytanko jeszcze odnosnie tego,ze jezeli naruszono moja prywatnosc podczas przeszukania to gdzie i w jaki sposob mam to zglosic?proszę pilnie o pomoc!

no np. w taki sposob że kazano mi zdjąć wszystko łacznie z bielizna i jak zakrywalam intymne czesci ciala poniewaz czulam sie skrepowana kazano mi je puscic pod grozba nie wejscia na widzenie...prosze o odpis...

agnienia111 napisał:
no np. w taki sposob że kazano mi zdjąć wszystko łacznie z bielizna i jak zakrywalam intymne czesci ciala poniewaz czulam sie skrepowana kazano mi je puscic pod grozba nie wejscia na widzenie...

No to wszystko było przeprowadzone zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jeśli osoba odwiedzająca nie wyraża zgody na przeprowadzenie kontroli osobistej nie jest wpuszczana do jednostki.
Przeczytałaś oczywiście podane przeze mnie rozporządzenie?

bardzo prosze o pomoc.mam strasznie ciezko sytuacje odnosnie widzenia .chodzi mi o to w jakich sytuacjach moga byc zastosowane widzenia za pleksa?i jaki artykul je reguluje?prosze o szybki odpis gdyz nie wiem co mam robic????!!!!to przeciez moj mąż!

Agnienia, a Ty pytasz o skazanego czy może o tymczasowo aresztowanego? Bo jak o TA to wątek masz tutaj:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/611-widzenia-tymczasowo-aresztowanego-202.html
W każdym razie widzenia przez pleksę mogą być karą z katalogu kar, który jest określony w art. 143 KKW, albo jeśli jest to TA to widzenia z TA odbywają się w sposób uniemożliwiający bezpośredni kontakt chyba, że organ, do którego dyspozycji pozostaje TA określi inny sposób - art. 217 KKW.

agnienia111 o decyzji jak może być widzenie z mego doświadczenia jest bardzo różna. Prokurator zezwolił na intymne mimo że byłem na śledczym i w jednym aś zezwolono na tego typu widzenie a w innym gdy miałem od tego samego prokuratora zgodę na intymne nie zezwolono. Więc tak samo jest z widzeniem przez szybę. Prokurator wyda zgodę na widzenie przy stoliku natomiast administracja nie i będzie przez szybę. Więc jest bardzo trudno pomóc. Zależy to od wielu rzeczy a przypuszczam iż był ten wątek poruszany.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam jestem tu nowa. Mój mąż został wczoraj zabrany z ulicy do odbycia kary w ZK Białołęka i mam pytanie czy jako żona to mogę pojechać na widzenie i zostanę wpuszczona czy musze mieć jakieś dokumenty poświadczające że jesteśmy małżeństwem? Czy mąż musi mnie wpisać na jakąś listę?. Co z moimi rzeczami osobistymi typu dokumenty, torebka gdzieś je odddaję na miejscu do przechowania?
dziękuje za wszystkie wskazówki jestem załamana tym wszystkim

Jeśli mąż jest skazany czyli odsiaduje już wyrok to musi Cię wpisać na listę, która to musi zostać zatwierdzona i wtedy idziesz na widzenie - jeśli jesteś żoną to wpis na listę powinien być automatyczny więc nie powinnaś długo na to czekać.
Jak już będziesz szła na widzenie to musisz mieć dokument poświadczający, że Ty to Ty, ale że jesteś żoną to nie.
Rzeczy zostawia się w depozycie.

Mam pytanie czy jest uregulowane przepisami kto moze odwiedzac osadzonego?
Moja corka (5.5 lat) jedzie w lipcu do Polski.Ja jade dopiero w sierpniu.W lipcu jeszcze moze odwiedzic tate i poniewaz rodziny meza nie zna zbyt dobrze,a jest to jednak wydarzenie dla niej to bardzo mi zalezalo zeby poszla z moimi rodzicami.Niestety nie chcieli sie na to zgodzic bo "to nie jest najblizsza rodzina" ,ostatecznie zgodzili sie wpisac moja mame ale taty juz nie.Czy rzeczywiscie tak to wyglada ze tylko najblizsza rodzina moze odwiedzac?Czy znow zalezy to od zk?Przeciez "najblizsza rodzina" nie oznacza ze te osoby sa komus bliskie?Dziwne to wszystko dla mnie?Istnieje taki przepis?

bluebell napisał:

Tak - Art. 105 § 1, 2 i 3 kkw oraz Art. 105a kkw

PS: Osobą najbliższą jest małżonek, wstępny, zstępny, rodzeństwo, powinowaty w tej samej linii lub stopniu, osoba pozostająca w stosunku przysposobienia oraz jej małżonek, a także osoba pozostająca we wspólnym pożyciu (Art. 115 § 11 kk)

Ostatnia edycja:
bluebell napisał:
Moja corka (5.5 lat) jedzie w lipcu do Polski.Ja jade dopiero w sierpniu.W lipcu jeszcze moze odwiedzic tate i poniewaz rodziny meza nie zna zbyt dobrze,a jest to jednak wydarzenie dla niej to bardzo mi zalezalo zeby poszla z moimi rodzicami.Niestety nie chcieli sie na to zgodzic bo "to nie jest najblizsza rodzina" ,ostatecznie zgodzili sie wpisac moja mame ale taty juz nie.Czy rzeczywiscie tak to wyglada ze tylko najblizsza rodzina moze odwiedzac?Czy znow zalezy to od zk?Przeciez "najblizsza rodzina" nie oznacza ze te osoby sa komus bliskie?Dziwne to wszystko dla mnie?Istnieje taki przepis?

po prostu najbliższa rodzina matka, ojciec, syn, córka nie muszą być wpisani
Babcie, dziadkowie, kuzyni i kuzynki(dalsza rodzina) oraz osoby po prostu obce muszą być wpisani na liste i zatwierdzeni przez dyrektora

Dzieki Comm.
Zerosix To dlaczego mojego taty nie wpisali jak innych trzeba wpisac?

Ostatnia edycja:
bluebell napisał:
Zerosix To dlaczego mojego taty nie wpisali jak innych trzeba wpisac?

Podziękowałaś, ale nie przeczytałaś podanych art. - dlatego teraz pytasz.

Twój ojciec nie jest członkiem rodziny skazanego - osobą najbliższą w rozumieniu Art. 115 § 11 kk (chyba, że jesteś jego siostrą biologiczną)

art 105a § 4 kkw - Widzenie z osobą niebędącą członkiem rodziny lub inną osobą bliską skazany może otrzymać za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego.

Ostatnia edycja:
Może mi ktoś podpowiedzieć?
Znalazłam przepis że skazanemu widzenie traktowane jako nagroda można przyznać jako ulgę.
Tylko nie wiem jak pisać wniosek o to i kiedy.Czy musi być jakiś minimalny okres odbywania kary tak jak przy wbd poza zakładem i przepustkach?
Co napisać we wniosku? Do kogo go złożyć? ile się czeka na rozpatrzenie?

MajaAleksandra napisał:
Może mi ktoś podpowiedzieć?
Znalazłam przepis że skazanemu widzenie traktowane jako nagroda można przyznać jako ulgę.
Tylko nie wiem jak pisać wniosek o to i kiedy.Czy musi być jakiś minimalny okres odbywania kary tak jak przy wbd poza zakładem i przepustkach?
Co napisać we wniosku? Do kogo go złożyć? ile się czeka na rozpatrzenie?

Ja mam sugestię, że aby zanim pisać jakikolwiek wniosek czy prośbę najpierw zorientować się, w jakich wypadkach nagrody są przyznawane jako ulgi. Pozwoli to uniknąć uczucia zniesmaczenia i zrezygnowania, kiedy usłyszy się odpowiedź odmowną...

Musisz zatem ustalić, czym będą zawarte w Art. 141 § 1 kkw słowa:

W wypadkach szczególnie uzasadnionych warunkami rodzinnymi lub osobistymi skazanego

pomocna może okazać się np wyszukiwarka Google

Ostatnia edycja:
Chodzi dokł. o art 141 kkw.
Tylko nie wiem czy powoływać się na więź między dorosłymi czy na tworzeniu więzi z nienarodzonym.
Reszta jw.

Przepraszam ,przeczytalam.I wszystko juz wiem szkoda tylko ze w Zk powiedziano mezowi ze tylko najblizsza rodzina moze.

communication napisał:
Tak - Art. 105 § 1, 2 i 3 kkw oraz Art. 105a kkw

PS: Osobą najbliższą jest (...)

Doczytałeś co cytujesz? W kkw jest mowa o osobach "bliskich". W kk o "najbliższych". Zatem definicja z kk nijak ma się do kkw.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót