Widzenia skazanego

• Autor wątku Autor wątku skarlet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy przysługuje takie coś jak jeden bezpłatny telefon kontaktowy skazanego? Czy tez musi on dysponowac własna karta, żeby się skontaktować telefonicznie?

Musi mieć kartę.
A jak jest totalnie "pusty" to dostanie dwa znaczki w miesiącu, by wysłać list. Oczywiście kopertę i kartkę też dostanie.

A czy strażnik, ten który wpuszcza na widzenie odpowie mi na pytanie, czy jestem na liście odwiedzających tej osoby? Czy skąd mam to wiedzieć?

bk123 napisał:
A czy strażnik, ten który wpuszcza na widzenie odpowie mi na pytanie, czy jestem na liście odwiedzających tej osoby?

Jak Cię nie będzie, to Cię nie wpuści. Nie wpuści Cię tez w sytuacji, kiedy dozwolona ilość widzeń w miesiącu zastanie już wykorzystana.
Ale oczywiście zapytać możesz, co jest powodem nieudzielenia widzenia.

Dzięki!
Czyli jutro mogę iść w godzinach odwiedzin moge iść i powiedzieć, że przyszłam na wizytę do...
I albo mnie wpuści, jeżeli jestem na liście, albo powie, że nie mogę tak?

I rozumiem, że w przypadku jeśli ma status tymczasowego, to tez mi odmówi oczywiście(bo zgody prokuratora nie mam).
Czy skoro dzisiaj był dowieziony z izby do aresztu to juz miał okazję zrobić liste odwiedzających?

Jeżeli już tam pójdę i załóżmy, że będą mogli mnie wpuścić, to muszę wypisać jakieś podanie -jeśli tak to na miejscu czy musze z nim przyjść już?

bk123 napisał:
Czy skoro dzisiaj był dowieziony z izby do aresztu to juz miał okazję zrobić liste odwiedzających?

Oczywiście, że nie. Gdybyś zechciała w swej łaskawości przeczytać to, co na tym forum napisano to nie zadawałabyś takich pytań. Ale po co czytać?
On sobie może robić miliony list. Dyrektor wyraża zgodę. A dyrektor nie urzęduje w weekendy.

bk123 napisał:
Jeżeli już tam pójdę i załóżmy, że będą mogli mnie wpuścić, to muszę wypisać jakieś podanie -jeśli tak to na miejscu czy musze z nim przyjść już?

Nie musisz nic pisać.
Tak na marginesie - nie bądź w gorącej wodzie kąpana. Zajmij się czymś, na widzenie sobie pójdziesz za tydzień lub dwa.

Studiuje cały czas to forum, powoli do wszystkiego dochodze, ale fakt może i pali mi się, bo policja powiedziała, że jak ma krótki okres np 2 m-ce, to zostawią go tutaj w naszym AŚ, ale jeśli dłuższy(co raczej jest prawdopodobne, że kilka lat) to go wywiozą i dlatego chce się jak najszybciej zobaczyć, zanim go Bóg wie gdzie przeniosą.

bk123 jeżeli go wywiozą, to albo zadzwoni do Ciebie, albo napisze list i powie gdzie się znajduje
Poza tym wiele dziewczyn czekału długi czas na wpisanie na listę widzeń. Np były przypadki, że w ciągu 2, 3 dni Dyrektor wyraził zgodę na odwiedziny danej osoby, a gdzie indziej było tak, że dyrektor nie wyrażał zgody przez kilka miesięcy...

Poza tym możesz w każdej chwili napisac do niego list

Barbie napisał:
Poza tym możesz w każdej chwili napisac do niego list
tak, wiem, ale te listy dochodzą też różnie z tego co czytam. (list juz oczywiście napisany)
szkoda, że listu w przypadku osadzonego nie można podac tak samo jak paczki:czyli do bramy:rolleyes:tylko przez pocztę...

Witam. Mój gamoń starał się o dodatkowe widzenie i udało się więc w lutym będę mogła go odwiedzić 4 razy. Czy tak będzie cały czas czy co miesiąc będzie się musiał starać? Nie wiem nawet na czym te starania polegają bo nie zdążyłam go zapytać jak dzwonił ;/

Lukasowa napisał:
Czy tak będzie cały czas czy co miesiąc będzie się musiał starać?

No tego nikt nie wie, bo nikt nie wie jaką zgodę wydał dyrektor jednostki. Raczej jest to jednorazowa zgoda lub tez nagroda, ale któż to wie ...

Lukasowa napisał:
Nie wiem nawet na czym te starania polegają bo nie zdążyłam go zapytać jak dzwonił ;/

Nawet nie chciej widzieć ... :-)

He he już wiem ;P to dodatkowe widzenie to nagroda :) a starał się np grabiąc liście ( ale jakie liście grabił zimą tego nie wiem ;)

NAGRODY SA ZA WIELE RZECZY, NAJLATWIEJ ZA KONKURSY TEMATYCZNE. BANALNIE PROSTE. JAK NIE JEST UMYSLOWCEM, WYSYLAJ MU W LISTACH GOTOWCE, PO 15\20 PYTAN W KONKURSIE. wypracowania tematyczne tez "biora" chetnie. istota w tym jak jest z nagrodami bo to zalezy od Z.K. ale i samego wychowawcy, jedni daja nagrode raz w miesiacu inni 4 tyle ile zazwyczaj komisji!!

wiemZautopsji napisał:
BANALNIE PROSTE. JAK NIE JEST UMYSLOWCEM,

Skoro to tak banalnie proste to nazwanie kogoś kto tego nie łapie "nie umysłowcem" to chyba delikatne określenie ;p
Chyba,że raczej Ci z oddziału z terapią psychiatryczną będą potrzebować tych wspomnianych gotowców.

Lepiej niech się wysili sam.Będzie większa satysfakcja z nagrody ;)

jak kto woli. ja sama takich konkursów oddalam mnóstwo i tworzenie nie było dla mnie problemem. Ale były okresy kiedy nie mogłam się nad niczym skupić (np. w okresie przed dniem urodzinek moich maluchów) a "fuchy" sprzątania za które też jest nagrodówka były pozajmowane. Prosiłam Mame o przysłanie "małej encyklopedii", albo spisywałam na blache z krzyżówek. Są chwile że nawet to w czym jest się orłem sprawia problem

Mam pytanie : )
Czytałam ten temat i wiele innych a mianowicie chce zapytać o dodatkowe widzenie,nie na dziecko tylko raczej w formie nagrody dla skazanego. Czytałam że o takie widzenie może starać się skazany jak i osoba odwiedzająca.Wiem że przysługują 3 widzenia w miesiącu,ale niestety mam 350 km do ZK ; ( Rodzina jest tam na miejscu,a ja właśnie mam "kawałek" drogi i zastanawiam sie czy może gdybym napisała prośbe chociaż o 30 minut dodatkowe z tego względu.Żeby z tych 3 godzin podstawowych nie zabierać rodzinie wszystkiego.Co wy na to ?

Kate586 napisał:
Wiem że przysługują 3 widzenia w miesiącu,

Źle wiesz. Ilość widzeń w miesiącu zależy od typu zakładu karnego do którego został zakwalifikowany/skierowany skazany.
I jeszcze jedno - to są widzenia skazanego a nie jego rodziny. Więc dlaczego piszesz, że zabierzesz widzenie rodzinie??

Napisałam że 3 i tak właśnie jest w tym przypadku. Nie wiem czy jest możliwość wykorzystania na jednym widzeniu np 2 godzin,jeśli tak to chodzi mi o to że nie chciałabym "zabrać" możliwości zobaczenia sie rodziny ze skazanym. Wtedy zostaje im mniej godzin,bo już powiedzmy te 2 wykorzystałam.Rozumiesz już ? Dlatego pytam o możliwość dodatkowego widzenia a nie tego podstawowego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót