Widzenia tymczasowo aresztowanego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Polskie prawo ma luki, które albo da sie wykorzytać albo są gwoźdzmi do tzw. trumny. Nie zapominajmy, że nasi bliscy "za darmo" tam nie siedzą. Bardzo kocham mojego M. ale nie mam najmniejszego zamiaru go usprawiedliwiać.

podoba mi się takie podejście do sprawy jakie ma kreolka7
cenię ludzi którzy potrafią tak powiedzieć

mam pytanko.dalam mamie mojego chlopaka podanie o widzenia,adwokat przekazal je sedziemu i nie mam jeszcze odp, a mialam jutro isc na widzenie tak mi obiecal adwokat. jutro z samego rana mama mojego miska ma dzwonic i dowiedziec sie co i jak. chcialam zapytac czy jest taka mozliwosc ze jutro dostane ta zgode i bede mogla isc?

mam pytanie , bo już nic nie rozumiem, mój mąż jest tymczasowo aresztowany do tej pory miałam 3 widzenia, 1- przez pleksę 2 i 3 przy stoliku a teraz znowu dostałam pleksę:mad:, to tak można, czy to zależy od humoru pani prokurator?

Enjola- zależy od humoru,od tego jaki jest rozwój w sprawie różnie to jest tak naprawde nie ma reguły...juz gdzies pisałam i ktoś jeszcze ze w zasadzie TA w większosci maja widzenia przez pleksę...powtórze się ja przez cały okres sankcji miałam widzenia przez pleksę jak zapytałam prok dlaczego odpowiedziała mi jasno....
"pani mąz jest do dyspozycji prokuratury,jeżeli jaki kolwiek prokurator wyda pani zgode na bezposredni kontakt złamie prawo"

...to jest chore, możne najpierw należny zapytać o samopoczucie, a potem składać prośbę o widzenie. dziś rozmawiałam z prokuratorką powiedziała , że tej decyzji nie zmieni, ale następne widzenie jeśli tak mi zależy to da przy stoliku, paranoja!
entliczek, pentliczek....

Witam a ja juz nic niewiem na jakiej zasadzie moge sie starac o widzenie i jak to zalatwic?:oOtoz moj mial sprawe 2 grudnia i sad skazal go na 1 rok pozbawienia wolnosci nie wyszedl do uprawomocnienia sie wyroku tylko dostal przedluzenie aresztu do konca stycznia,nie rozumiem nic z tego.W zwiazku z tym jakie ma byc niby to widzenie tzn na zasadzie tymczasowo aresztowanego czy skazanego?Jak sie o to teraz starac ?jakie moge dostac to widzenie przy stoliku czy plekse?pozdrawiam

jowita0508 napisał:
nie rozumiem nic z tego.

Ale czego nie rozumiesz?? Napisz dokładnie to spróbujemy Ci wytłumaczyć.
A jeśli dostał wyrok nieprawomocny, to dostanie w zk/aś propozycję przejścia na warunki skazanego. I wtedy widzenia będzie odbywał jak skazany. Czyli rodzina wchodzi "bez niczego", bez żadnych zgód - organu czy dyrektora.

Chyba, że nie podpisze zgody, to dalej będzie traktowany jako t.a. Część osadzonych tak robi, by myślą, że to im pomoże w zmianie wyroku (całkiem źle myślą tak na marginesie )

forg napisał:
Ale czego nie rozumiesz?? Napisz dokładnie to spróbujemy Ci wytłumaczyć.
A jeśli dostał wyrok nieprawomocny, to dostanie w zk/aś propozycję przejścia na warunki skazanego. I wtedy widzenia będzie odbywał jak skazany. Czyli rodzina wchodzi "bez niczego", bez żadnych zgód - organu czy dyrektora.

Chyba, że nie podpisze zgody, to dalej będzie traktowany jako t.a. Część osadzonych tak robi, by myślą, że to im pomoże w zmianie wyroku (całkiem źle myślą tak na marginesie )

nie rozumiem wlasnie tego jak mozna miec wyrok i byc tymczasowo aresztowanym bo wydaje mi sie ze albo jest sie oskarzonym albo skazanym.Ajesli zgodzi sie na przejscie na warunki skazanego to czy musi mnie wpisac na liste czy moge wejsc np we wtorek tj sa widzenia na litere k i mnie wpuszcza?

jowita0508 napisał:
nie rozumiem wlasnie tego jak mozna miec wyrok i byc tymczasowo aresztowanym

Zanim wyrok się nie uprawomocni najczęściej stosowany jest areszt. Bo w sumie niby wyrok jest, ale go nie ma :-)

jowita0508 napisał:
bo wydaje mi sie ze albo jest sie oskarzonym albo skazanym.

Można być skazanym i mieć areszt do innej sprawy. Czyli równocześnie odbywa się wyrok i jest się aresztowanym. I wcale nie jest to pozbawione sensu.

jowita0508 napisał:
Ajesli zgodzi sie na przejscie na warunki skazanego to czy musi mnie wpisac na liste czy moge wejsc np we wtorek tj sa widzenia na litere k i mnie wpuszcza?

Napisałbym, że nie jestem wróżką. Co kraj to obyczaj, ale ... Według mnie, jeśli jesteś jedyną, osobistą żoną to jak najbardziej możesz wejść, pod warunkiem oczywiście, że ma już status skazanego.
Jeśli nie jesteś żoną, to na to, byś odwiedzała zgodę musi wyrazić dyrektor. Czyli tak jak mówicie - musisz być wpisana na listę.

nie ma zadnej innej sprawy to jest jedna jedyna.Dziekuje za odpowiedz w srode uprawomocni sie wyrok i bede probowac.A napewno bede musiala miec zgode dyrektora bo jestem tylko konkubina :(

W niektórych AŚ/ZK konkubina nie musi mieć zgody dyrektora szczególnie na pierwsze widzenie. Warto zadzwonić i zapytać

Ponieważ reguluje to kkw. Art.105a§ 4. Widzenie z osobą niebędącą członkiem rodziny lub inną osobą bliską skazany może otrzymać za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego.
Więc jak widać mowa tu o osobach nie będących rodziną lub inną osobą bliską

Ostatnia edycja:
Dygi - zła interpretacja, no bo jak są różne nazwiska to jak stwierdzić kim jest konkubina? Jedyne co mogę Ci powiedzieć to to, że w niektórych ZK wpisanie konkubiny na listę to zwykła formalność, ale jeszcze nigdy nie spotkałam się z tym o czym piszesz - właśnie ze względu na rozbieżność nazwisk.
I w ogóle jakoś zamotanie to napisałeś. Konkubina właśnie nie jest rodziną, ale jest osobą bliską - czyli może otrzymać widzenie za zezwoleniem dyr.

Ostatnia edycja:
A jak po wyroku nie podpisze warunkow skazanego to do np. od dnia wyroku do dnia apelacji tez sie wlicza ten areszt do calkowitego odbycia kary??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót