wyjazd na stale

• Autor wątku Autor wątku robousek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bo nie chca oplacac mieszkania do 25 ego roku zycia osobie,jezeli nie zalozyla wlasnej rodziny
ma mieszkac niby przy rodzicach i wtedy nalezy sie tylko 80% z tego zasilku
tak pisze,ale to tez zalezy od urzednika
jedni musieli czekac do ukonczenia 25 lat innym pewnie sie udalo

a w czyn w sumie przeszkadza brak 25 lat?zameldowac sie bede mogla w ogole?

to moze lepiej jak najpierw wezme slub bo i tak chcialam tam sciagac narzyczonego?on ma 27 lat ale nie ma obywatelstwa.

zameldowac mozesz sie bez problemu

nie wiem,,to jest nowy wymysl ,kiedys oplacali nawet 18 letnim

czy slub to dobre rozwiazanie,,gdyby mial prace w DE to tak
a jak nie ,,,hmmm--pewnie problem

Ostatnia edycja:
ale zameldowac sie bede mogla i to wystarczy zeby w niemczech wziasc slub i wtedy starac sie zaraz o to wszystko co przysluguje małżeństwu?

ja nie wiem co bedzie przyslugiwalo mezowi,,bo musi miec pewne dokumenty
bez dochodu trudno je uzyskac(na pobyt)
to jest problem caly czas przerabiany na forach
jednym sie udalo innym nie

zamelduj sie ,zaloz konto , wnioski na ten zasilek a tam wszystko tobie wytlumacza

Ostatnia edycja:
przeciez to błedne koło:(jak ma miec dochod skoro dopiero sie wybiera do urzedu pracy.a zeby pracowac musi miec pozwolenie na pobyt

dziekuje,spróbuje tak jak piszesz i zobaczymy co dalej.

Generalnie mozna powiedziec tak, ze problemy z polskim malzonkiem nie sa tyle z pobytem, tylko zaczynaja sie wtedy, gdy malzonek-Niemiec jest juz na zasilku a malzonek-Polak na drugi dzien po slubie tez leci sie rejestrowac po zasilek. Wtedy niektorzy urzednicy robia sie wredni (czemu trudno sie dziwic) i zaczynaja wyszukiwac przepisy, zeby cos takiego ukrocic.

Jesli wezmiesz slub z Polakiem i on po slubie wystapi jedynie o zezwolenie na prace, bez zadnych zadan o zasilki, darmowe kursy jezykowe czy kwalifikacyjne, a pojdzie do jakiejkolwiek pracy na poczatek, to nie powinno byc klopotow. Gdy popracuje pare miesiecy, to zawsze mozna wtedy zwrocic sie ewentualnie o jakas pomoc finansowa, to bedzie inaczej wygladac, ale od pierwszego dnia z roszczeniami na dwie osoby, to powoduje czesto problemy

a te zaswiadczenie ze moze pracowac to od reki dostanie?ale prace musi znaleźć na wlasna reke? i zameldowany bedzie tez mogl byc normalnie tam gdzie ja?

ale jak tylko ja dostane zasilek to jakie bedzie nam przyslugiwac mieszkanie bo inaczej jest dla 1 a dla dwoch osob?

zameldowanie to w Niemczech jest absolutnie zaden problem, do tego nie wymaga sie zadnych zezwolen
Prace i tak trzeba sobie znalezc na wlasna reke, te wszytkie Arbeitsamty sa glownie od wyplacania zasilkow dla bezrobotnych i ich administrowania, a nie do szukania pracy, na serio to pisze, oni i tak sie nim nie zajma, jak on sie u nich zglosi

A zezwolenie na prace powinien dostac od razu, ale szczegolow nie znam.

to moze pojade sama,zamelduje sie,potem wezmiemy slu zebym nie musiala czekac do ukonczenia 25 lat.ja dostane zasilel a mezowi poszukamy pracy.ja w sumie tez wolalabym zaraz pracowac ale zalezy mi na tym kursie niemieckiego zeby mnie bezplatnie wyslali.dobry pomysl?

Ty masz obywatelstwo, to ciebie bez problemu wysla na kurs, ale jak zaczniesz skladac wnioski na zasilki dla siebie, dla meza, kursy dla was obojga, dofinansowanie dla was obojga, to sie moga zrobic schody

Mysle, ze sensownie piszesz, przyjedz sama, zaaklimatyzuj sie troche, rozeznaj sytuacje i dopiero go sciagaj, tym bardziej ze od 1 maja i tak nie trzeba bedzie miec zezwolenia na prace, wiec on po prostu do ciebie doszlusuje

jakbyś Ty to widzial?jak moge prosic o podpowiedz bo mam juz mętlik w glowie.

tak ale czy nie jest przeszkoda ze nie mam ukonczone 25 lat?

a sorry, sa jakies przepisy z tymi 25 latami, ale nie wiem dokladnie, na czym to polega, to ktos inny by ci musial powiedziec

dziekuje za rady,pojede i zobacze co wyjdzie w praniu:)

Witam serdecznie

Przeczytałem już wiele artykułów oraz cały ten temat krok po kroku, niestety mój problem jest troszeczkę inny dlatego postanowiłem zapytać może ktoś będzie wiedział i pomoże mi.

Od maja tego roku zaczynam pracę w niemczech, mam już załatwione mieszkanie, tzn nie do końca mieszkanie bo to nie moje tylko wynajęte przez pracodawce łóżko w mieszkaniu 2 pokojowym gdzie w każdym pokoju są 2 łóżka a co za tym idzie także 2 osoby.

Moje pytania to:

1. podobno pracodawca ma mnie zameldować czy to prawda?? Czy jednak muszę sam gdzieś iść i się zameldować??

2. nie znam języka ale czytałem że mogę starać się o bezpłatny kurs języka tylko czy on będzie się mi należał jeżeli będę pracował i nie posiadam obywatelstwa niemieckiego??

3. Mam 4 osobową rodzinę i chciałbym jak najszybciej ich ściągnąć do mnie bo teraz tylko ja wyjeżdżam ponieważ syn żony z 1 małżeństwa musi ukończyć szkołę i dopiero wtedy mam zamiar ich ściągnąć do mnie, tylko jak załatwić szybko duże mieszkanie??

4. czytałem oraz także czytałem że jest możliwość otrzymania pomocy z miasta czy też Państwa mieszkając w niemczech. Chodzi o to że jak by mi się udało te mieszkanie już załatwić i ściągnąć żonę i dzieci to rzecz jasna że żona nie będzie od razu pracować więc czy mogłaby się starać o pomoc gdy ja pracuję??

5. wiem już od kolegi który pracuje w tej firmie że mogę starać się o rodzinne, ale mówił mi że to nie jest łatwe bo długo się czeka ale za to czekanie potem nadpłacają jeżeli się je w ogóle otrzyma, i że tylko mogę je otrzymać na mojego syna a syna od żony już nie, dlaczego??
Czy to prawda?? Przecież żona ma rozwód i prowadzimy jedno wspólne gospodarstwo domowe. Fakt że poprzedni mąż żony nie zrzekł się ojcostwa ale pracując tutaj w polsce otrzymywałem wszystko na dwójkę dzieci a nie tylko na jednego, więc czy w niemczech także otrzymam rodzinne na dwójkę dzieci czy tylko na mojego syna??

6. dziś usłyszałem od pewnej znajomej że ona też ma zamiar wyjechać do niemiec jej przyszły mąż (bo dopiero mają zamiar wziąć ślub) ma niemiecki paszport i podobno: Mieszkanie otrzyma bardzo szybko i będzie miała jeszcze kilka mieszkań do wyboru, dodatkowo przez okres kiedy będzie bezrobotna nie będzie musiała płacić czynszu za to mieszkanie bo miasto czy też państwo będzie to pokrywać, jedynie tylko mednia będzie musiała płacić, a co najbardziej mnie zaskoczyło to, to że ona ma jeszcze otrzymać 400€ tak jakby bezrobotnego, więc mam pytanie czy to prawda, że tak jest i takie są przepisy w niemczech?? czy poprostu mnie ściemniała??

7. Czy oprócz wynagrodzenia moge starać się o jakieś dodatkowe środki pieniężne, bo wypłata moja nie będzie za wysoka, gdyż szukałem jakiejkolwiek pracy żeby tylko wyjechać z polski na stałe i nauczyć się języka na miejscu, wtedy znajdę już lepszą pracę bo mam dobre wykształcenie i bardzo dobry zawód wraz z przebiegiem zawodowym w polsce, już bardzo wiele firm niemieckich do mnie dzwoniło o zatrudnienie mnie z bardzo wysokim zarobkiem lecz mój brak języka niemieckiego mnie ograniczał i dyskwalifikował, dlatego podjąłem tego żeby znaleźć jakąkolwiek pracę, żeby móc wyjechać bez języka a nauczyć się go będąc już tam.

Przepraszam że tyle pytań, ale już lada moment mam wyjechać, a nie wiem jak wszystko ugryźć żeby było dobrze i mieć rodzinę jak najszybciej przy sobie.

Bardzo proszę o pomoc.

Powrót