Witam serdecznie
Przeczytałem już wiele artykułów oraz cały ten temat krok po kroku, niestety mój problem jest troszeczkę inny dlatego postanowiłem zapytać może ktoś będzie wiedział i pomoże mi.
Od maja tego roku zaczynam pracę w niemczech, mam już załatwione mieszkanie, tzn nie do końca mieszkanie bo to nie moje tylko wynajęte przez pracodawce łóżko w mieszkaniu 2 pokojowym gdzie w każdym pokoju są 2 łóżka a co za tym idzie także 2 osoby.
Moje pytania to:
1. podobno pracodawca ma mnie zameldować czy to prawda?? Czy jednak muszę sam gdzieś iść i się zameldować??
2. nie znam języka ale czytałem że mogę starać się o bezpłatny kurs języka tylko czy on będzie się mi należał jeżeli będę pracował i nie posiadam obywatelstwa niemieckiego??
3. Mam 4 osobową rodzinę i chciałbym jak najszybciej ich ściągnąć do mnie bo teraz tylko ja wyjeżdżam ponieważ syn żony z 1 małżeństwa musi ukończyć szkołę i dopiero wtedy mam zamiar ich ściągnąć do mnie, tylko jak załatwić szybko duże mieszkanie??
4. czytałem oraz także czytałem że jest możliwość otrzymania pomocy z miasta czy też Państwa mieszkając w niemczech. Chodzi o to że jak by mi się udało te mieszkanie już załatwić i ściągnąć żonę i dzieci to rzecz jasna że żona nie będzie od razu pracować więc czy mogłaby się starać o pomoc gdy ja pracuję??
5. wiem już od kolegi który pracuje w tej firmie że mogę starać się o rodzinne, ale mówił mi że to nie jest łatwe bo długo się czeka ale za to czekanie potem nadpłacają jeżeli się je w ogóle otrzyma, i że tylko mogę je otrzymać na mojego syna a syna od żony już nie, dlaczego??
Czy to prawda?? Przecież żona ma rozwód i prowadzimy jedno wspólne gospodarstwo domowe. Fakt że poprzedni mąż żony nie zrzekł się ojcostwa ale pracując tutaj w polsce otrzymywałem wszystko na dwójkę dzieci a nie tylko na jednego, więc czy w niemczech także otrzymam rodzinne na dwójkę dzieci czy tylko na mojego syna??
6. dziś usłyszałem od pewnej znajomej że ona też ma zamiar wyjechać do niemiec jej przyszły mąż (bo dopiero mają zamiar wziąć ślub) ma niemiecki paszport i podobno: Mieszkanie otrzyma bardzo szybko i będzie miała jeszcze kilka mieszkań do wyboru, dodatkowo przez okres kiedy będzie bezrobotna nie będzie musiała płacić czynszu za to mieszkanie bo miasto czy też państwo będzie to pokrywać, jedynie tylko mednia będzie musiała płacić, a co najbardziej mnie zaskoczyło to, to że ona ma jeszcze otrzymać 400€ tak jakby bezrobotnego, więc mam pytanie czy to prawda, że tak jest i takie są przepisy w niemczech?? czy poprostu mnie ściemniała??
7. Czy oprócz wynagrodzenia moge starać się o jakieś dodatkowe środki pieniężne, bo wypłata moja nie będzie za wysoka, gdyż szukałem jakiejkolwiek pracy żeby tylko wyjechać z polski na stałe i nauczyć się języka na miejscu, wtedy znajdę już lepszą pracę bo mam dobre wykształcenie i bardzo dobry zawód wraz z przebiegiem zawodowym w polsce, już bardzo wiele firm niemieckich do mnie dzwoniło o zatrudnienie mnie z bardzo wysokim zarobkiem lecz mój brak języka niemieckiego mnie ograniczał i dyskwalifikował, dlatego podjąłem tego żeby znaleźć jakąkolwiek pracę, żeby móc wyjechać bez języka a nauczyć się go będąc już tam.
Przepraszam że tyle pytań, ale już lada moment mam wyjechać, a nie wiem jak wszystko ugryźć żeby było dobrze i mieć rodzinę jak najszybciej przy sobie.
Bardzo proszę o pomoc.