voyteg
Moderator globalny
Moderator
- Odpowiedzi
- 18 611
to urząd musi jednoznacznie wskazać, a nie lakonicznie "gdzieś w przepisach prawa"
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
selsowa napisał:Pytanie brzmi - czy po wznowieniu postępowania zakończonego decyzją ostateczną rozpatrywany jest tylko powód wznowienia czy też pod uwagę są brane wszystkie okoliczności.
Zakres postępowania wznowieniowego jest bowiem węższy aniżeli postępowania zwyczajnego i ogranicza się do badania podstaw wskazanych przez wnioskodawcę czy przez organ w wypadku wszczęcia postępowania z urzędu.
Wiem, że bez prawa do nieruchomości nie można wydać pozwolenia na budowę. Muszą wziąć pod uwagę brak prawa do nieruchomości czy nie?
Należy zgodzić się z twierdzeniem organu wskazującego na zasadę wolności budowlanej wyrażonej w art. 4 Prawa budowlanego, zgodnie z którym każdy ma prawo zabudowy nieruchomości gruntowej, o ile wykaże prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, pod warunkiem zgodności zamierzenia budowlanego z przepisami prawa. Tym niemniej wspomnianej zasady nie można mylić z dowolnością i brakiem poszanowania uzasadnionych interesów osób, które korzystają z najszerszego prawa do nieruchomości, czyli prawa własności.
Odmienna interpretacja treści art. 51 ww. ustawy dopuszczająca możliwość legalizacji samowoli budowlanej przy braku konieczności wykazania prawa do dysponowania nieruchomością doprowadziłaby do sytuacji, w której osoba dokonująca samowoli budowlanej pozostawałaby w sytuacji korzystniejszej od osoby ubiegającej się zgodnie z prawem o wydanie pozwolenia na budowę. Takie rozwiązanie przyniosłoby nieuzasadnioną korzyść osobie łamiącej przepisy prawa i zachęcało obywateli do nierespektowania nakazów prawa, co naruszałoby zasady przywołane wyżej - podstawowe zasady postępowania administracyjnego.
Jak wynika z akt sprawy, skarżąca spółdzielnia mieszkaniowa, pomimo wezwania przez organy obu instancji nie przedłożyła do akt sprawy dokumentów z których wynikałoby umocowania dla niej do występowania w imieniu właścicieli lokali wyodrębnionych, w sprawie pozwolenia na budowę, obejmującego wykonywanie robót w częściach wspólnych nieruchomości, jak i w granicach lokali. W takim przypadku brak zgody jest równoznaczny z brakiem prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
selsowa napisał:wznowił niezależnie Starosta i Wojewoda z dwóch rożnych powodów.
selsowa napisał:Czy odwołując się od odmowy uchylenia decyzji pozwolenia na budowę, po uzyskaniu przez inwestora nowej decyzji o warunkach zabudowy, można podnosić kwestię, że inwestor nie ma prawa do dysponowania nieruchomością?
selsowa napisał:Wiem, że Gmina dla tego samego terenu może wydać dużo różnych decyzji WZ.
selsowa napisał:To jakim prawem nowa decyzja WZ będzie podstawą do odmowy uchylenia decyzji o pozwoleniu na budowę?
selsowa napisał:(pomyłka to była zdaniem prokuratury),
selsowa napisał:No i niestety Wojewoda utrzymał w mocy decyzję starosty. Pozostaje mi tylko sąd administracyjny. Czy mam w nim jakieś szanse?
selsowa napisał:Dziękuję za dobre słowo.
Jak będzie trzeba to przepiszę. Ale do 19-06 nie ma szans. Bronię się z ekonomii.
Liczę na pomoc po 19. czerwca w sprawie skargi do WSA. Pozdrawiam
selsowa napisał:Jedyne co mam, to fakt, że nikt nie zareagował na mój wniosek, w którym zgodnie z poradą uzyskaną na tym forum, poprosiłem o wymienienie przepisów, które regulują ochronę interesów osób trzecich.
1. «podrobiony»
2. «niezgodny z prawdą»
3. «obłudny; też: świadczący o czyjejś obłudzie»
4. «podszywający się pod kogoś»