wzruszenie ostatecznej decyzji starosty

• Autor wątku Autor wątku selsowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
selsowa napisał:
Odpisał też PINB ale ble ble ble. Nie jako decyzja, tylko jako odpowiedź -

czyli zażalenie na niezałatwienie sprawy do WINB, że wskazaniem do prawa materialnego dlaczego to powinna być decyzja lub postanowienie z powołaniem na orzecnictwo

selsowa napisał:
Drogę zażalenia już wykorzystałem.

Zażalenia na co?

selsowa napisał:
Przyszło jeszcze jedno pismo. Od adwokata inwestora. Wezwanie do zapłaty

Takie wezwanie adwokat może sobie wysłać do urzędów :)

Zgodnie z Pana radą już takie zażalenie do WINB złożyłem wcześniej. Nakazał załatwić sprawę w ciągu dwóch tygodni i to pismo od PINB jest tego owocem. PINB najwyraźniej sprzyja inwestorowi, bo za wszelką cenę unika wydania jakiejkolwiek decyzji, która byłaby dla inwestora niekorzystna.
Najciekwasze jest to, że starosta już umożył postępowanie w sprawie pozwolenia na instalację wentylacyjną, bo inwestor wycofał wniosek, a kominy wentylacyjne na budynku sobie są i tyle.
Jak tu być w tej sprawie skutecznym???

selsowa napisał:
Zgodnie z Pana radą już takie zażalenie do WINB złożyłem wcześniej. Nakazał załatwić sprawę w ciągu dwóch tygodni i to pismo od PINB jest tego owocem.

Co dokładnie nakazał WINB w postanowieniu?

Postanawiam wyznaczyć Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego dodatkowy termin załatwienia sprawy - w terminie 14 dni od daty otrzymania postanowienia.

W listopadzie ubiegłego roku zwróciłem się z takim wnioskiem

W N I O S E K

Zwracam się z wnioskiem o:

1. Sprawdzenie, czy prace adaptacyjne wykonywane w budynku położonym w xxxxx będącym obiektem bezpośrednio wpisanym do rejestru zabytków, polegające na adaptacji pomieszczeń na kawiarnię, zostały wykonane zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym.
2. Sprawdzenie wykonania dwóch postanowień Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w xxxx.
3. Opinię w sprawie przyszłego wykorzystania lokalu.

ma pytanie do voyteg .

pisałem poprzednio , iż złożyłem zażalenie do WINB na działanie PINB . Wind opowiedział , że przekazuje za jego pośrednictwem zażalenie do PINB a ten ma 5 dni na odesłanie dokumentów do WINB z informacją co w tej sprawie zostało zrobione.

Kiedy składać zażalenie do WSA ?
Co zrobić jeśli PINB zacznie podkładać dokumenty antydatowane .Przez 5 mies. nie otrzymałem od PINB informacji na temat podjętych działań a powinienem jako strona zatem sądzę , że nic nie zostało zrobione jednak broniąc się przed WINB mogą nagle pojawić się jakieś dokumenty.

pozdrawiam

selsowa napisał:
Postanawiam wyznaczyć Powiatowemu Inspektorowi Nadzoru Budowlanego dodatkowy termin załatwienia sprawy - w terminie 14 dni od daty otrzymania postanowienia.

Nie jest napisane np. poprzez wydanie stosownego aktu administracyjnego?

Na przyszłość rada, aby formułować wnioski w oparciu o konkretny zapis KPA, z którego wynika po wykonaniu czynności np. wydanie decyzji lub postanowienia. Wtedy żalimy, że organ nie wydał decyzji czy postanowienia w sprawie, a nie że ogólnie "nie dokonał czegoś tam" - bo wtedy organ może się wyślizgać.

W tej sytuacji może pan pisać skargę do WSA na "niezałatwienie sprawy przez PINB". Po otrzymaniu prawidłowo zredagowanego wniosku, PINB nagle zmienia zdanie - znam to z praktyki :)

net30 napisał:
złożyłem zażalenie do WINB na działanie PINB . Wind opowiedział , że przekazuje za jego pośrednictwem zażalenie do PINB a ten ma 5 dni na odesłanie dokumentów do WINB z informacją co w tej sprawie zostało zrobione.

WINB, jak nie otrzyma nic z PINB, to wyda postanowienie na podstawie informacji przekazanych przez pana w zażaleniu.

Wtedy może pan skarżyć do WSA bezczynność PINB.

Wzór wniosku już pisałem i tu ciekawostka.

Zawarcie we wniosku słów "wnoszę o zasądzenie kosztów postępowania" , sprawi, że PINB musi przekazać akta do WSA. Jeśli nie ma tych słów, PINB może wydać decyzje lub postanowienie i wtedy nie musi przekazywać akt do WSA.

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
Nie jest napisane np. poprzez wydanie stosownego aktu administracyjnego?

Nie może być. W trybie zażaleniowym wyznacza się tylko nowy termin załatwienia sprawy (i inne bzdety typu ustalenie winnych czy środki zapobiegające opóźnieniom) a nie ustala sposób jej załatwienia. Byłoby to naruszenie nie tylko 37 par. 2 (przepisu który mówi co robi z zasadnym zażaleniem organ wyższego stopnia) ale także zasady dwuinstancyjności postępowania. Inna rzecz, że "załatwić sprawę administracyjną" można tylko poprzez wydanie aktu administracyjnego.

Verto napisał:
Nie może być. (...) Inna rzecz, że "załatwić sprawę administracyjną" można tylko poprzez wydanie aktu administracyjnego.

Może być - cytat z postanowienia WINB "wyznaczam 30 dniowy termin na wydanie odpowiedniego aktu administracyjnego"

Takie określenie nic nie sugeruje co do treści rozstrzygnięcia, tylko co do formy.

Pismo zatem nie jest odpowiednim aktem administracyjnym i można mając postanowienie WINB skarżyć organ do WSA

Nie może być również sugestii co do formy. Nie może powiedzieć "wydaj decyzję" albo "wydaj postanowienie" albo "napisz pismo" (sugestia co do formy). Sformułowanie WINB Szczecin jest na tyle mgławicowe, że nikt kopii kruszył nie będzie, ale de iure nawet do tego nie mają prawa.

Ja nie cytuję WINB Szczecin, tylko inny WINB :)

"stosowny akt administracyjny" to jest pojęcie bardziej ogólne niż "wydaj decyzję" - wtedy byłoby to wskazanie trybu

selsowa napisał:
Przyszło jeszcze jedno pismo. Od adwokata inwestora. Wezwanie do zapłaty 32 0000 tytułem odszkodowania za działania uniemożliwiające prowadzenie działalności gospodarczej!!!!
W przeciwnym razie grożą sądem - i to jest dopiero nowina.
Czy mają w sądzie jakieś szanse tak mnie pogrążyć??
możesz podać treść pisma

Witam.
Wezwanie do zapłaty można uznać za nieistotne. Po odpowiedzi z mojej strony udzielonej adwokatowi druga strona milczy.

Starostwo jednak w dalszym ciągu uparcie odmawia wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę. Tym razem wydało postanowienie o zawieszeniu postępowania ze względu na to, że PINB nie wydał zgody na użytkowanie. Dzisiaj wysyłam zażalenie do Wojewody na to postanowienie.

Wkurza mnie postępowanie PINB. Jak pisałem wcześniej, po moim zażaleniu na bezczynność do WINB ten wyznaczył termin załatwienia sprawy. W tym terminie wpłynęło do mnie pismo od PINB, z którego nic nie wynika.
Do PINB wystąpiłem z pismem o treści :

1. Sprawdzenie, czy prace adaptacyjne wykonywane w budynku położonym w........, polegające na adaptacji pomieszczeń na kawiarnię, zostały wykonane zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym.

W uzasadnieniu napisałem, że wątpliwości moje budzi sprawa przewodów wentylacyjnych przymocowanych do ściany szczytowej i dodatkowych otworów drzwiowych.

Napisali mi (po nakazie WINB), że ponieważ inwestor wystąpił o pozwolenie na użytkowanie to i tak przeprowadzi kontrolę, a ja tu nie jestem stroną.
Ani decyzja ani postanowienie.

Sprawa dziwnie wygląda i jestem w niej nieskuteczny, że aż żona głową kiwa.
Jest tak:
1. Uzgodniono ze współwłaścicielami pewien zakres prac.
2. Do wniosku o pozwolenie na użytkowanie dołączono inny projekt.
3. Dołączono fałszywe oświadczenie o prawie do nieruchomości.
4. Na tej podstawie inwestor uzyskał pozwolenie - i tak przeprowadził inne prace niż w projekcie. Informuję PINB
5. Mimo że informuję o faktach i Starostwo i Wojewodę i PINB i WINB inwestor w dalszym ciągu dysponuje pozwoleniem na budowę i występuje o pozwolenie na użytkowanie.
6. Mimo, że zgodnie z tym co pisze Starostwo zgody na użytkowanie od PINB nie dostaje - otwiera restaurację!!!!! : wbrew unieważnionej decyzji o warunkach zabudowy.
Jak skutecznie zmusić PINB do działania? Czy już teraz mogę złożyć skargę na PINB do WSA i przez jaką instytucję? Czy taka skarga na PINB może obejmować również sprawę pozwoleń na budowę? (gdzieś czytałem, że sąd nie jest ograniczony zakresem skargi - ale nie do końca to rozumiem).

Urzędnicy Starostwa sprytnie zamknęli mi drogę. Wojewoda nakazał ponowne rozpatrzenie sprawy wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę. Decyzja dla mnie niby korzystna więc do WSA nie występuję (to był chyba mój największy błąd - tak na marginesie - czy mogę złożyć skargę do WSA na decyzję korzystną dla mnie??) A starostwo zawiesza postępowanie ze względu na to, że PINB i tak nie wydał pozwolenia na użytkowanie. Inwestor nic sobie z tego nie robi i otwiera restaurację.

A może nie pisać zażalenia na postanowienie Starosty. Czy mogę jakoś od strony tego postępowania wystąpić teraz do WSA?

I jeszcze jeden wątek sprawy.
Gmina rozpoczęła postępowanie w sprawie nowych warunków zabudowy dla lokalu pod moim mieszkaniem (przekształcenie kawiarni na restaurację). Czy zna ktoś skuteczne sposoby przeciągnięcia w czasie takiego postępowania (jakieś wnioski o badania środowiskowe - drgania i hałas) lub wręcz uniemożliwienia wydania takiej decyzji??

jeśli chodzi o moją sprawę to wygląda to następująco.

Na moje zażalenia na PINB do WINB WINB skierował pismo do PINB , że ma przsełać dokumenty . Po przesłaniu dokumentów dostałem pismo od WINB , że moje zażalenie zostało uznane i PINB ma napisać dlaczego w tak długim czasie nic nie zrobił , następnie podjąć działania z informowaniem mnie o wszystkich działaniach jaklo strony. Minął okres 30 dni i nic . Czy w tym wypadku sprtawę kierować już do WSA ??

Pozdrawiam

selsowa napisał:
Witam.
Wezwanie do zapłaty można uznać za nieistotne. Po odpowiedzi z mojej strony udzielonej adwokatowi druga strona milczy.

Bo to decyzja administracyjna,a nie postępowanie cywilne.
Adwokat nie za bardzo ma za co pociągnąć do odpowiedzialności.

Trzeba popychać zatem PINB

selsowa napisał:
Jak pisałem wcześniej, po moim zażaleniu na bezczynność do WINB ten wyznaczył termin załatwienia sprawy. W tym terminie wpłynęło do mnie pismo od PINB, z którego nic nie wynika.

W postanowieniu z WINB jest informacja, o możliwości zaskarżenia bezczynności PINB do WSA. Proszę z tego skorzytać. Po otrzymaniu skargi PINB potrafi cudownie zmienić zdanie :)

selsowa napisał:
Sprawa dziwnie wygląda i jestem w niej nieskuteczny, że aż żona głową kiwa.

Ciepłe obiady nadal są? :)

selsowa napisał:
Jak skutecznie zmusić PINB do działania?

Skoro mamy postanowienie WINB o bezczynności, to skarga do WSA.

selsowa napisał:
Czy już teraz mogę złożyć skargę na PINB do WSA i przez jaką instytucję?

Poprzez PINB do WSA - u mnie w stopce jest link do zredagowanego wstępu do skargi.

selsowa napisał:
Czy taka skarga na PINB może obejmować również sprawę pozwoleń na budowę?

Sąd skupi się na bezczynności, ale można napisać więcej w uzasadnieniu :)

selsowa napisał:
czy mogę złożyć skargę do WSA na decyzję korzystną dla mnie??)

tak, ale jeśli przysługuje odwołanie, to dopiero po odwołaniu

net30 napisał:
Minął okres 30 dni i nic . Czy w tym wypadku sprtawę kierować już do WSA ??

Pozdrawiam

Tak, skarga do WSA, proszę pamiętać o złożeniu dwóch egzemplarzy w PINB i trzeci na pamiątkę.

w piśmie od WINB wyznaczającego dodatkowy termin na załatwienie sprawy WINB nic nie wspomina o możliwości wniesienia skargi do WSA.
Jak wyślę taką skargę do WSA na ręce PINB to czy będą musieli ją przekazać??

selsowa napisał:
w piśmie od WINB wyznaczającego dodatkowy termin na załatwienie sprawy WINB nic nie wspomina o możliwości wniesienia skargi do WSA.

To jest pismo, a nie postanowienie WINB?

Czy podanie do WINB to było zażalenie na podstawie art 37 KPA?

To jest postanowienie. Piszą, że na podstawie 37 KPA ale piszą też, że jest ostateczne i nie przysługuje na nie zażalenie.

Kiedy doręczone?

Na podstawie art 111 § 1 KPA wnoszę o uzupełnienie postanowienia o pouczenie w zakresie skargi do sądu administracyjnego

Ostatnia edycja:
Pismo z WINB przyszło ok. piątego marca. Kilka dni później przyszło mętne pismo z PINB. W piśmie z WINB nie było pouczenia o skardze. To powyżej dotyczyło mojego pisma do PINB z dziesiątego listopada. W styczniu tego roku wystąpiłem do niego z innym pismem - o kontrolę nielegalnego użytkowania. Do dzisiaj bez odpowiedzi. Moim zdaniem śliczne pismo:

na podstawie art. 81 prawa budowlanego proszę o przeprowadzenie kontroli w budynku takim a takim. Czy na takie pismo PINB musi odpowiedzieć decyzją?

Widać jestem zbyt ociężały, bo nie umiem się zabrać. Wiadomo, że inwestor wykonał prace po części niezgodne z projektem. Jak napisać pismo do PINB, żeby musiał wydać decyzję - nieważne jaką - taką od której będzie się można odwołać wyżej?? Na jakie paragrafy KPA najlepiej się powołać.

Jak człowiek czegoś nie robił to się boi. Niezbyt pewnie się czuję z tym wnioskiem do WSA na bezczynność PINB. Poniżej wklejam to co do tej pory nagryzmoliłem do PINB

10-11-2010
1. Sprawdzenie, czy prace adaptacyjne wykonywane w budynku położonym w, będącym obiektem bezpośrednio wpisanym do rejestru zabytków, polegające na adaptacji pomieszczeń na kawiarnię, zostały wykonane zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym.
2. Sprawdzenie wykonania dwóch postanowień Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego
3. Opinię w sprawie przyszłego wykorzystania lokalu.

10 stycznia 2011 r.
PODANIE O PRZEPROWADZENIE KONTROLI
Na podstawie art. 81 ust. 4 ustawy 7 lipca 1974 r. Prawo budowlane (tekst jednolity: Dz. U. 2006 r. Nr 156 poz. 1118) proszę o przeprowadzenie kontroli w budynku znajdującego się w

07-02-2011
Uzupełnienie wniosku z dnia 10.11.2011
1. Na podstawie artykułu 97 par. 1 punkt 4 Kodeksu Postępowania Administracyjnego wnoszę o:
Zawieszenie postępowania dotyczącego pozwolenia na użytkowanie lokalu położonego do czasu zakończenia postępowań administracyjnych w sprawie pozwoleń na budowę i decyzji o warunkach zabudowy dla tego lokalu.
2. Na podstawie artykułu 59 punkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 Prawo Budowlane (Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414) wnoszę o zaznaczenie w pozwoleniu na użytkowanie faktu, że budynek jest w złym stanie, w związku z czym nie należy narażać go na szkodliwe działanie fal akustycznych dużej mocy (zakaz organizowania imprez tanecznych) . Na podstawie tego samego artykułu wnoszę również o uzależnienie wydania pozwolenia na użytkowanie od wykonania robót budowlanych, do których PINB zobowiązał pierwotnego inwestora – Gminę Jeziorany.
3. Wydanie zakazu nawet okazjonalnego użytkowania do celów prywatnych zainstalowanych obecnie urządzeń wentylacyjnych.

Następnie skarżyłem bezczynność do WINB - przyznano mi rację, wyznaczono termin i przyszła mętna odpowiedź, o której pisałem.
Czy to co nagryzmoliłem do PINB obliguję go do wydania decyzji czy nie? Bo jak nie to skargą do WSA nic nie wskóram.

Myślę, że spartoliłem te pisma do PINB i chcę to naprawić. Chcę doprowadzić do tego aby wydał decyzję nakazującą inwestorowi przywrócenie do stanu pierwotnego tych zmian w częściach wspólnych (których jestem współwłaścicielem), które wykonał niezgodnie z projektem. Oni, działając oczywiście w zmowie i porozumieniu postanowili nie robić nic. Z tego co wiem PINB nie wydał jednak zgody na użytkowanie i prawdopodobnie wszczęli coś, co nazywają procedurą legalizacyjną. Dodatkowo wcześniej PINB nakazał inwestorowi dokonanie napraw uszkodzeń, które wywołał do momentu zakończenia prac. Teraz jakoś nikt tego nie widzi. Nakaz był wydany po postępowaniu, którego byłem inicjatorem.

Możliwości są dwie - albo już skarżyć do WSA bezczynność - obawiam się jednak, że i tak nie uzyskam tego co chcę - albo wszcząć nowe postępowanie przed PINB, tym razem już z bardzo precyzyjnymi żądaniami usunięcia niezgodnych z projektem zmian. Proszę o pomoc. Jedyne co mi tu pasuje to art 48 prawa budowlanego. Sęk w tym, że oni już prawdopodobnie go stosują, ale w tej procedurze legalizacyjnej, której nie jestem stroną.

Powrót