wzruszenie ostatecznej decyzji starosty

• Autor wątku Autor wątku selsowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
selsowa napisał:
Możliwości są dwie - albo już skarżyć do WSA bezczynność - obawiam się

Mając postanowienie WINB powołujące się na art 37 KPA można śmiało skarżyć bezczynność PINB - jedyne ryzyko to 100 zł wpisu :)

U uzasadnieniu można wskazać, że po otrzymaniu podania PINB nie wydał odpowiedniego aktu administracyjnego, a powinien taki wydać, a jeśłi ządanie strony wnoszącej podanie było nieprecyzyjne, to powinien odpowiednio do
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/16B3C59DF2

Dla prawidłowego bowiem rozstrzygnięcia sprawy konieczne jest wyjaśnienie faktycznego żądania strony (po odpowiednim pouczeniu strony - zgodnie z art. 9 k.p.a. - o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie praw będących przedmiotem postępowania). W tym celu organ administracji winien wyjaśnić rzeczywisty zamiar strony. Dopiero wówczas jest możliwe dokonanie pełnej analizy stanu faktycznego i wydanie prawidłowego rozstrzygnięcia.

a nawet tego PINB nie uczynił, czyli jest bezczynny...

przepraszam za ciągłe zawracanie głowy. Piszę skargę do WSA na bezczynnośc zgodnie z radą. Pytanie dotyczy terminu wniesienia. Wyczytałem, że termin wynosi 30 dni od doręczenia rozstrzygnięcia w sprawie. Postanowienie WINB wydane zostało 02-03-2011. To o ten termin chodzi??

30 dni od decyzji w sprawie - tu nie było decyzji

skargę na bezczynność można wnieść aż do wydania aktu przez organ

teks skargi można skopiować - link mam w stopce :)

nie to żebym się wymandrzał, ale dlaczego tam jest napisane że KPA to ustawa z 1997 roku? Wszędzie piszą, że z 1960?

Przez pomyłkę podałem datę do ordynacji podatkowej - fakt powinny być z dnia 16 czerwca 1960 , ale odwołanie do dziennika ustaw jest podane poprawnie
Formalnie taka omyłka nie ma znaczenia dla rozpatrywania wniosku. Dzięki za uwagę :)

Ostatnia edycja:
voyteg napisał:
Tak, skarga do WSA, proszę pamiętać o złożeniu dwóch egzemplarzy w PINB i trzeci na pamiątkę.

no i sprawa wygląda tak.
Dostałem odpowiedź która z pewnością była antydatowana i dostarczona po terminie . Odpowiedź ta w zasadzie nic do sprawy nie wnosi . PINB uparcie pisze swoje w dodatku powołując się na bzdurne luźne rozmowy na forum w internecie zamiast podejść do sprawy merytorycznie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Co z tym fantem zrobić . Czy nadal kierować sprawę do WSA twierdząc , że nie załatwiono w niej mojej sprawy czy załatwić to w jakiś inny sposób ? ( sam nie wiem jaki ) W piśmie nie ma wzmianki o możliwości odwołania się bo nie jest to decyzja a odpowiedź na skargę ( choć moje pismo tytułowałem jako zażalenie na bezczynność )

net30 napisał:
no i sprawa wygląda tak.
Dostałem odpowiedź która z pewnością była antydatowana i dostarczona po terminie . Odpowiedź ta w zasadzie nic do sprawy nie wnosi .

A czy rozpatrzenie zażalenia z WINB nadeszło?

net30 napisał:
powołując się na bzdurne luźne rozmowy na forum w internecie

To może nasze rozmowy? ;)

net30 napisał:
Czy nadal kierować sprawę do WSA twierdząc , że nie załatwiono w niej mojej sprawy

Tak, ale najpierw musi być postanowienie z WINB

Przesyłam do oceny swoje wypociny w sprawie skargi do WSA na PINB. Będę wdzięczny za każdą poprawkę.

Skarżący:
xxxxxxx
Wojewódzki Sąd Administracyjny w
xxxxxxx
Za pośrednictwem:
xxxxxxxx

Skarga na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w xxxxx

Na podstawie art. 3 § 2 pkt. 8, art. 50 § 1, art. 52 § 2 i art. 54 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) wnoszę skargę na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Olsztynie, zarzucając naruszenie
art. 8, art. 12, art. 35 § 1 i art. 36 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn. Dz.U. Nr 98, poz. 1071 ze zm.), przez przekroczenie terminów do załatwienia sprawy w postępowaniu i wnoszę o:
1) zobowiązanie Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Olsztynie do wydania odpowiedniego aktu administracyjnego w terminie czternastu dni od daty doręczenia akt organowi,
2) zasądzenie kosztów postępowania,
U Z A S A D N I E N I E
Opis stanu faktycznego:
Jestem współwłaścicielem mieszkania położonego w xxxxxxxx. Mieszkanie położone w budynku, który na mocy prawa stanowi małą wspólnotę mieszkaniową. Pozostałymi współwłaścicielami są: gmina xxxxxxx i osoba fizyczna.
W roku 2008 Starostwo Powiatowe w xxxxxxx udzieliło gminie xxx xxx pozwolenia na budowę dla adaptacji pomieszczeń znajdujących się bezpośrednio pod moim mieszkaniem na kawiarnię (decyzja Nrxxxxxx). Pozwolenie zostało wydane w oparciu o niezgodne ze stanem faktycznym oświadczenie inwestora o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Mimo, że prace adaptacyjne w szerokim zakresie obejmowały części wspólne budynku, inwestor nigdy nie pytał o opinię i zgodę na ich przeprowadzenie pozostałych współwłaścicieli.
W trakcie prowadzenia prac doszło do poważnych uszkodzeń budynku. Popękały ściany w całym budynku, założono plomby budowlane. Dokonano też zmian w częściach wspólnych budynku rażąco różniących się od zatwierdzonych w projekcie.

Na mój wniosek PINB w xxxxxxxxx wydał w tej sprawie dwa postanowienia i jedną decyzję:
a) Postanowienie NR xxxxxxx o wstrzymaniu robót budowlanych i obowiązku dostarczenia ekspertyzy i sposobu naprawy popękanych ścian.
b) Postanowienie nr xxxxxxxxxxxxxx nakazujące przedstawić projekt budowlany na wykonanie naprawy popękanych ścian.
c) Decyzję nr xxxxxxxxxxxxx nakładająca obowiązek wykonania robót budowlanych naprawy popękanych ścian w budynku mieszkalno – usługowym do czasu zakończenia robót polegających na przebudowie pomieszczeń usługowych na kawiarnię ww budynku.

Po wznowieniu prac inwestor dokonał samowolnie poważnych zmian w częściach wspólnych budynku rażąco różniących się od zatwierdzonych w projekcie.
10.11.2010 zwróciłem się do PINB o:
1. Sprawdzenie, czy prace adaptacyjne wykonywane w budynku położonym w xxxxxxxxx będącym obiektem bezpośrednio wpisanym do rejestru zabytków, polegające na adaptacji pomieszczeń na kawiarnię, zostały wykonane zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym.
07.02.2011 uzupełniłem swój wniosek o:
Uzupełnienie wniosku z dnia 10.11.2011
1. Na podstawie artykułu 97 par. 1 punkt 4 Kodeksu Postępowania Administracyjnego wnoszę o:
Zawieszenie postępowania dotyczącego pozwolenia na użytkowanie lokalu położonego w xxxxxxx do czasu zakończenia postępowań administracyjnych w sprawie pozwoleń na budowę i decyzji o warunkach zabudowy dla tego lokalu.
2. Na podstawie artykułu 59 punkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 Prawo Budowlane (Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414) wnoszę o zaznaczenie w pozwoleniu na użytkowanie faktu, że budynek jest w złym stanie, w związku z czym nie należy narażać go na szkodliwe działanie fal akustycznych dużej mocy (zakaz organizowania imprez tanecznych) . Na podstawie tego samego artykułu wnoszę również o uzależnienie wydania pozwolenia na użytkowanie od wykonania robót budowlanych, do których PINB zobowiązał pierwotnego inwestora –xxxxxxx.
3. Wydanie zakazu nawet okazjonalnego użytkowania do celów prywatnych zainstalowanych obecnie urządzeń wentylacyjnych.
Ponieważ PINB nie reagowało wystąpiłem z zażaleniem na bezczynność do WINB, który postanowieniem nr xxxxxxxxxxxx nakazał PINB załatwienie sprawy w ciągu 14 dni.
Jedyną reakcją PINB było pismo informacyjne, bez tytułu, wysłane do mnie dnia 07.03.2011, którego nie można nawet nazwać odpowiedzią, nie wspominając już o nakazanym przez WINB w xxxxxxx załatwieniu sprawy.
Mimo, że zgodnie z art. 28 KPA i w nawiązaniu do decyzji PINB xxxxxxxxxx nakładająca obowiązek wykonania robót budowlanych naprawy popękanych ścian w budynku mieszkalno – usługowym do czasu zakończenia robót polegających na przebudowie pomieszczeń usługowych na kawiarnię ww budynku w moim rozumieniu w sposób oczywisty stałem się stroną w postępowaniu o pozwolenie na użytkowanie, odmówiono mi nawet informacji o przebiegu kontroli.
Po otrzymaniu podania PINB nie wydał odpowiedniego aktu administracyjnego, a powinien taki wydać, a jeśli żądanie strony wnoszącej podanie było nieprecyzyjne, to powinien wyjaśnić faktyczne żądanie strony (po odpowiednim pouczeniu strony - zgodnie z art. 9 k.p.a. - o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie praw będących przedmiotem postępowania). W tym celu organ administracji winien wyjaśnić rzeczywisty zamiar strony. Dopiero wówczas jest możliwe dokonanie pełnej analizy stanu faktycznego i wydanie prawidłowego rozstrzygnięcia.
W związku z powyższym moją skargę uważam za uzasadnioną.

Podpis

rozpatrzenia zażalenia z WINB jeszcze nie dostałem .
Chyba nie chodzi o nasze rozmowy :) bo patrząc na poziom merytoryczny pism które dostaję to pewnie ten pan nie wiedział by o czym tutaj mówimy :D

brawo selsowa trzeba walczyć :ok:

net30 napisał:
rozpatrzenia zażalenia z WINB jeszcze nie dostałem .

teoretycznie, trzeba czekać na postanowienie z WINB i wtedy można pisać do WSA

kiedy zażalenie do WINB zostało wysłane?

net30 napisał:
Chyba nie chodzi o nasze rozmowy :)

a już myślałem, ze będzie napisane "użytkownik voyteg w poście na forum prawnym.. itd." :))

a co napisali o internecie?

Ostatnia edycja:
W zakresie Skargi do WSA proponuję przyjąć taką sekwencje w uzasadnieniu bezczynności:

- żądanie o treści ...zawarte w w podaniu z dnia..., powinno być rozpatrzone zgodnie z art. ... KPA jako decyzja, postanowienie itp.
Organ nie wydał stosownego aktu administracyjnego

i tak kolejno każde z zadań - aby WSA miał wszystko jednoznacznie, bo wtedy sąd odniesie się do każdego żądania, a nie przykładowo uzna bezczynność jednego, a nie odniesie się do pozostałych

No i mam następną niespodzianke. Nowy dzień - nowe wyzwania.
Jak pisałem wcześniej, odwołałem się ostatnio od decyzji starosty zawieszającej postępowanie w sprawie wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę, do czasu rozstrzygnięcia w postępowaniu o pozwolenie na użytkowanie.
Przyszła kopia pisma zawierającego stanowisko starosty w tej sprawie, którą to opinię starosta wraz z aktami przesłał do wojewody. W opinii tej starosta pisze, że ponieważ inwestor po odwołaniu do WINB uzuskał jednak pozwolenie na użytkowanie, postępowanie wznowieniowe w sprawie pozwolenia na budowę jest bezzasadne.
Co teraz będzie?
Inwestor dostał pozwolenie na użytkowanie. Jeżeli teraz po wielkich wojnach uda mi się wznowić postępowanie w sprawie pozwolenia na budowę - to co to da?

selsowa napisał:
Jeżeli teraz po wielkich wojnach uda mi się wznowić postępowanie w sprawie pozwolenia na budowę - to co to da?

Wznowienie postępowania oznacza, że może zakończyć się wydaniem innej decyzji, można zatem wnioskować o wstrzymanie wykonania decyzji do czaso rozpatrzenia wniosku o wznowienie postępowania.

Ale jeśli uda się unieważnic pozwolenie na budowę - to czy można wnioskować później o unieważnienie pozwolenia na użytkowanie??

Jak pisałem wcześniej, mam w toku inne postepowanie, na podstawie uznania przez SKO decyzji o warunkach zabudowy za podjętą z rażącym naruszeniem prawa. Na moją głowę musi ono skutkować koniec końców uchyleniem pozwolenia na budowę.

Czytałem w ustawie, że PINB sprawdza, czy budowa jest zgodna z WZ. Czy można na podstawie decyzji SKO unieważniającej WZ wystapic do PINB o cofnięcie pozwolenia na użytkowanie?

A jeżeli pozwolenie na użytkowanie wydał WINB po odwołaniu od odmownej decyzji w tej sprawie PINB to może wystapić do WINB? O tym że pozwolenie na użytkowanie zostało wydane wbrew temu, że decyzja WZ została uchylona dowiedziałem się wczoraj.

Mówiąc szczerze sprawa mnie przerosła, ale postanowiłem się nie poddawać do końca świata. W sprawie chodzi przecież o fundamentalne prawo - prawo własności.
Jak to możliwe, że nie można ruszyć gminy i inwestora mimo, że złożyli fałszywe oświadczenie o prawie do nieruchomości oraz złamali prawo wydając decyzję o warunkach zabudowy - co zostało potwierdzone przes SKO??????
Dostali pozwolenie na użytkowanie i śmieją się mi w twarz!
To ma być państwo prawa??

I jeszcze gorące podziękowania dla użytkownika voyteg!!!
Dziękuję za cierpliwość z jaką odpowiada Pan na moje pytania. Postanowiłem nie zostawiać sprawy do końca, bez względu na to co to oznacza i bardzo liczę na dalszą Pańską pomoc.
I Oczywiście następne pytanie.
Czy skarga do WSA na bezczynność PINB w sprawie odstępstw od projektu ma sens, jeżeli WINB jednak wydał pozwolenie na użytkowanie obiektu??

selsowa napisał:
Czy skarga do WSA na bezczynność PINB w sprawie odstępstw od projektu ma sens, jeżeli WINB jednak wydał pozwolenie na użytkowanie obiektu??

Inna czynność to formalnie inna sprawa :)

Rozumiem, że radzi Pan nie sugerować się tym czy jest zgoda na użytkowanie czy nie i robić swoje?

Dokładnie, jakby co można na podstawie nowego orzeczenia w jednej sprawie, wznowić inne postępowanie.

Pytania wyżej z zakresu relacji SKO - PINB, to też właśnie wznowienie postępowania.

Poprawiłem zgodnie z sugestiami skargę do WSA, proszę, jeżeli jest możliwość o ewentualne uwagi.

Jxxxxxxx 12-05-2011
Skarżący:
xxxxxxxx

Wojewódzki Sąd Administracyjny w xxxxxx

Za pośrednictwem:
Powiatowy Inspektor Nadzoru
Budowlanego w xxxxx

Skarga na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w xxxxxxxx.

Na podstawie art. 3 § 2 pkt. 8, art. 50 § 1, art. 52 § 2 i art. 54 § 1 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. – Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. Nr 153, poz. 1270 ze zm.) wnoszę skargę na bezczynność Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Olsztynie, zarzucając naruszenie
art. 8, art. 12, art. 35 § 1 i art. 36 § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Kodeks postępowania administracyjnego (tekst jedn. Dz.U. Nr 98, poz. 1071 ze zm.), przez przekroczenie terminów do załatwienia sprawy w postępowaniu i wnoszę o:
1) zobowiązanie Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego w do wydania odpowiedniego aktu administracyjnego w terminie czternastu dni od daty doręczenia akt organowi,
2) zasądzenie kosztów postępowania,
U Z A S A D N I E N I E
Opis stanu faktycznego:
Jestem współwłaścicielem mieszkania położonego w xxxxxx. Mieszkanie położone w budynku, który na mocy prawa stanowi małą wspólnotę mieszkaniową. Pozostałymi współwłaścicielami są: gmina xxxxx i osoba fizyczna.
W roku 2008 Starostwo Powiatowe w xxx xxx udzieliło gminie xxx xxx pozwolenia na budowę dla adaptacji pomieszczeń znajdujących się bezpośrednio pod moim mieszkaniem na kawiarnię (decyzja Nr z dnia). Pozwolenie zostało wydane w oparciu o niezgodne ze stanem faktycznym oświadczenie inwestora o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane. Mimo, że prace adaptacyjne w szerokim zakresie obejmowały części wspólne budynku, inwestor nigdy nie pytał o opinię i zgodę na ich przeprowadzenie pozostałych współwłaścicieli.
W trakcie prowadzenia prac doszło do poważnych uszkodzeń budynku. Popękały ściany w całym budynku, założono plomby budowlane. Dokonano też zmian w częściach wspólnych budynku rażąco różniących się od zatwierdzonych w projekcie.

Na mój wniosek PINB w wydał w tej sprawie dwa postanowienia i jedną decyzję:
a) Postanowienie NR PINB z dnia o wstrzymaniu robót budowlanych i obowiązku dostarczenia ekspertyzy i sposobu naprawy popękanych ścian.
b) Postanowienie nr z dnia nakazujące przedstawić projekt budowlany na wykonanie naprawy popękanych ścian.
c) Decyzję nr z dnia nakładająca obowiązek wykonania robót budowlanych naprawy popękanych ścian w budynku mieszkalno – usługowym do czasu zakończenia robót polegających na przebudowie pomieszczeń usługowych na kawiarnię ww budynku.

Po wznowieniu prac inwestor dokonał samowolnie poważnych zmian w częściach wspólnych budynku rażąco różniących się od zatwierdzonego projektu.
10.11.2010 zwróciłem się do PINB o:
1. Sprawdzenie, czy prace adaptacyjne wykonywane w budynku położonym w przy ul. będącym obiektem bezpośrednio wpisanym do rejestru zabytków, polegające na adaptacji pomieszczeń na kawiarnię, zostały wykonane zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym.
07.02.2011 uzupełniłem swój wniosek o:
Uzupełnienie wniosku z dnia 10.11.2011
1. Na podstawie artykułu 97 par. 1 punkt 4 Kodeksu Postępowania Administracyjnego wnoszę o:
Zawieszenie postępowania dotyczącego pozwolenia na użytkowanie lokalu położonego na ulicy do czasu zakończenia postępowań administracyjnych w sprawie pozwoleń na budowę i decyzji o warunkach zabudowy dla tego lokalu.
2. Na podstawie artykułu 59 punkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 Prawo Budowlane (Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414) wnoszę o zaznaczenie w pozwoleniu na użytkowanie faktu, że budynek jest w złym stanie, w związku z czym nie należy narażać go na szkodliwe działanie fal akustycznych dużej mocy (zakaz organizowania imprez tanecznych) . Na podstawie tego samego artykułu wnoszę również o uzależnienie wydania pozwolenia na użytkowanie od wykonania robót budowlanych, do których PINB zobowiązał pierwotnego inwestora – Gminę.
3. Wydanie zakazu nawet okazjonalnego użytkowania do celów prywatnych zainstalowanych obecnie urządzeń wentylacyjnych.
Ponieważ PINB nie reagowało wystąpiłem z zażaleniem na bezczynność do WINB, który postanowieniem nr nakazał PINB załatwienie sprawy w ciągu 14 dni.
Jedyną reakcją PINB było pismo informacyjne, bez tytułu, wysłane do mnie dnia 07.03.2011, którego nie można nawet nazwać odpowiedzią, nie wspominając już o nakazanym przez WINB w załatwieniu sprawy.
Mimo, że zgodnie z art. 28 KPA i w nawiązaniu do decyzji PINB nakładająca obowiązek wykonania robót budowlanych naprawy popękanych ścian w budynku mieszkalno – usługowym do czasu zakończenia robót polegających na przebudowie pomieszczeń usługowych na kawiarnię ww budynku, w moim rozumieniu w sposób oczywisty stałem się stroną w postępowaniu o pozwolenie na użytkowanie, odmówiono mi nawet informacji o przebiegu kontroli.
Po otrzymaniu mojego podania PINB nie wydał odpowiedniego aktu administracyjnego, a powinien taki wydać, a jeśli żądanie strony wnoszącej podanie było nieprecyzyjne, to powinien wyjaśnić faktyczne żądanie strony (po odpowiednim pouczeniu strony - zgodnie z art. 9 k.p.a. - o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie praw będących przedmiotem postępowania). W tym celu organ administracji winien wyjaśnić rzeczywisty zamiar strony. Dopiero wówczas jest możliwe dokonanie pełnej analizy stanu faktycznego i wydanie prawidłowego rozstrzygnięcia
1. Żądanie o treści: Sprawdzenie, czy prace adaptacyjne wykonywane w budynku położonym w, będącym obiektem bezpośrednio wpisanym do rejestru zabytków, polegające na adaptacji pomieszczeń na kawiarnię, zostały wykonane zgodnie z obowiązującym prawem budowlanym,
zawarte w podaniu z dnia 10.11.2010 powinno zgodnie z art. 81 Prawa budowlanego skutkować kontrolą, a o wynikach tej kontroli powinienem zostać poinformowany. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości powinny zostać wydane stosowne decyzje lub postanowienia. W uzasadnieniu swojego pisma z dnia 10.11.2010 dokładnie opisałem te prace budowlane, które budzą moje wątpliwości. W odpowiedzi mi udzielonej przeczytałem jedynie, że kontrola i tak zostanie przeprowadzona, ponieważ inwestor wystąpił z wnioskiem o pozwolenie na użytkowanie. Moim zdaniem wniosek inwestora stanowi odrębne postępowanie.
2. Żądanie :
Na podstawie artykułu 97 par. 1 punkt 4 Kodeksu Postępowania Administracyjnego wnoszę o:
Zawieszenie postępowania dotyczącego pozwolenia na użytkowanie lokalu położonego w do czasu zakończenia postępowań administracyjnych w sprawie pozwoleń na budowę i decyzji o warunkach zabudowy dla tego lokalu.
powinno zgodnie z art. 104 KPA skutkować wydaniem decyzji, pozytywnej bądź odmownej, jednak takiej, od której mógłbym się odwołać.
Postępowanie w sprawie unieważnienia decyzji o warunkach zabudowy zakończyło się faktycznie uznaniem jej za decyzję podjętą z rażącym naruszeniem prawa i jej unieważnieniem.
Postępowanie w sprawie wznowienia postępowania w sprawie pozwolenia na budowę z powodu niezgodnego ze stanem faktycznym oświadczenia inwestora o prawie dysponowania nieruchomością, zostało przez Starostwo w zawieszone do czasu rozstrzygnięcia sprawy pozwolenia na użytkowanie…..

3. Żądanie:

Na podstawie artykułu 59 punkt 2 ustawy z dnia 7 lipca 1994 Prawo Budowlane (Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414) wnoszę o zaznaczenie w pozwoleniu na użytkowanie faktu, że budynek jest w złym stanie, w związku z czym nie należy narażać go na szkodliwe działanie fal akustycznych dużej mocy (zakaz organizowania imprez tanecznych) . Na podstawie tego samego artykułu wnoszę również o uzależnienie wydania pozwolenia na użytkowanie od wykonania robót budowlanych, do których PINB zobowiązał pierwotnego inwestora – Gminę.

Zawarte w moim piśmie z dnia 07.02.2011 powinno skutkować decyzją, nie otrzymałem żadnej informacji w tej sprawie.
Podsumowanie.
Mimo, że:
- pozwolenie na budowę wydane zostało na podstawie niezgodnego ze stanem faktycznym oświadczenia inwestora o prawie dysponowania nieruchomością do celów budowlanych,
- pozwolenie na budowę wydane zostało na podstawie podjętej z rażącym naruszeniem prawa decyzji o warunkach zabudowy uchylonej na mój wniosek przez Samorządowe Kolegium Odwoławcze w,
- pozwolenie na budowę zostało wydane bez zapewnienia mi, czyli stronie zapoznania się z dokumentację i bez możliwości czynnego udziału w postępowaniu,
- wykonano część prac niezgodnie z projektem,
- o wszystkich tych faktach informowałem urzędy podejmujące decyzje (Starostwo i PINB), składałem odpowiednie wnioski z zachowaniem terminów, domagałem się wznowienia postępowań,
Inwestor otrzymał pozwolenie na użytkowanie i nikt prócz mnie nie jest zainteresowany usunięciem z obiegu wadliwych decyzji.
Wszystko to w środku Europy, w państwie prawa.
W związku z powyższym skargę uważam za uzasadnioną.

podpis
Załączniki:
1. Decyzja SKO w sprawie warunków zabudowy
2. Postanowienie Starostwa w o zawieszeniu postępowania.
3. Decyzja wydana przez PINB nakazująca wykonanie inwestorowi określonych prac budowlanych do czasu zakończenia prac adaptacyjnych.

Powrót