Zakład Karny w Tarnowie

• Autor wątku Autor wątku wiolettaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mysz, słyszałaś o takim "zjawisku" jak np. otwieranie koperty przy funkcjonariuszu bądź wychowawcy? Wysil się trochę - odpowiem Ci od razu bo niepotrzebnie nabijasz temat nie związany z listami. Przykład jaki podałam nie jest cenzurą korespondencji tylko sprawdzeniem zawartości koperty, bo treść listu nie jest znana funkcjonariuszowi. A co do typu ZK to, gdy zaistnieją okoliczności może go zmienić.

Bardzo dziękuję za odpowiedź :) nie byłam pewna, czy kartka do Niego dojdzie, bo ostatnio znajomy wprowadził mnie w błąd, mówiąc, że np. kartki urodzinowe, jak i walentynkowe są odsyłane do nadawcy :(
W takim razie nie pozostaje mi nic innego, jak w miarę wcześnie Mu ją wysłać :) bo ostatnio list, który napisał do mnie, dotarł dopiero po 11 dniach. I na kopercie była pieczątka z napisem "OCENZUROWANO", z datą i parafką.

Mam jeszcze pytanie, co do widzeń. Dzisiaj odwiedzić poszła Go rodzina, czy jeśli ja jestem też wpisana na listę jako narzeczona, to także mogę starać się o widzenie?? I muszę udać się najpierw do Prokuratury i poprosić o pozwolenie??
Napisał mi w liście, że jak Go odwiedzę, to prawdopodobnie będziemy widzieć się przez "plastik" - co tak naprawdę miał na myśli?? Nie będę mogła siedzieć obok Niego?? Czy ktoś ze SW będzie podczas naszego spotkania?? To już ponad dwa tygodnie bez Niego, tak bardzo bym chciała Go zobaczyć :(

Vi_1987 o zgodę na widzenie musisz starać się w prokuraturze,to organ dysponujący decyduje jaką formę będzie miało to widzenie.Czy normalnie przy stoliku,czy przez pleksę-"plastik" właśnie (rozmowa przez słuchawkę),czy widzenie przy funkcjonariuszu.

Vajla napisał:
mysz, słyszałaś o takim "zjawisku" jak np. otwieranie koperty przy funkcjonariuszu bądź wychowawcy? Wysil się trochę - odpowiem Ci od razu bo niepotrzebnie nabijasz temat nie związany z listami. Przykład jaki podałam nie jest cenzurą korespondencji tylko sprawdzeniem zawartości koperty, bo treść listu nie jest znana funkcjonariuszowi. A co do typu ZK to, gdy zaistnieją okoliczności może go zmienić.

po pierwsze nie ja zaczęłam ten temat w tym miejscu!
to o czym mówisz to tylko "nadzór nad korespondencją" i dotyczy listów do adwokata, urzędowych, rzecznika itp. chyba, że znów źle coś zrozumiałam.
i następna rzecz - sugerujesz, że w razie podejrzeń następuje zmiana zk po to żeby móc przeczytać list?!

Kate586 dziękuję za odp. :) Jego rodzina miała wczoraj widzenie przy stoliku i przy funkcjonariuszu. Czy mogę mieć pewność, że w moim przypadku będzie tak samo?? Czy to zależy już od prokuratury??

W naszym przypadku tylko kilka początkowych widzeń było przy stoliku z funkcjonariuszem policji,a później już tylko przez pleksę. Może i w waszym przypadku będzie podobnie,no ale to zależy od prokuratora.

Kate586 dostałam widzenie umożliwiające kontakt, już nie chciałam się dopytywać, jak będzie ono wyglądało, dlatego też znów męczę tutaj Ciebie - wybacz mi proszę, ale jestem zielona w tym temacie :(

Vi_1987 Jeśli napisane jest po prostu "umożliwiające bezpośredni kontakt" bez dopisku że w obecności funkcjonariusza to normalne widzonko macie :)

Już po widzeniu, było w miarę ok, o ile może być ok w takich warunkach, godzinka szybko minęła, dobre to niż nic :) najważniejsze, że się zobaczyliśmy w końcu :)
Kate586 mam pytanie, orientujesz się, ile widzeń w miesiącu przysługuje tymczasowo aresztowanemu?? I czy jeśli znów pójdę do prokuratury prosić o widzenie to mogę być pewna, że i tym razem także dostanę "umożliwiające kontakt"?? O kolejne widzenie chcę starać się w przyszłym tygodniu, teraz dostałam zgodę bez problemu, może i uda się za drugim razem ...

Vi_1987 Nie ma określonej liczby widzeń dla tymczasowo aresztowanych. Nie wiem czy na pewno kolejne widzenie dostaniesz umożliwiające bezpośredni kontakt,jednak myślę że skoro teraz była taka możliwość to ogólnie rzecz biorąc jest nadal więc bardzo prawdopodobne :)

Witam wszystkich. Mam pytanie czy spokojnie moge wsadzic do koperty z listem długopis lub ołówek,jeżeli list jest wysyłany do osoby na sankcji przy ul.Konarskiego.

Pomóżcie mam chłopaka w Tarnowie na Konarskiego na N- ce siedzi już prawie rok i mogłam jeździć do Niego na widzenia i wszystko było ok a teraz niedawno dyrektor mnie z listy widzeń wypisał bo nagle sprawdził gdzieś że jestem karana i nie wiem co mam robić na dodatek dostał 5 lat i wszyscy mi mówią że tam nie ma szans na wyjście po połowie kary, jestem zrozpaczona.... :( ;(

A jeżeli np, jest rok wyroku, to po jakim czasie można się starać o jakąś przepustkę?:o

Temat o przepustkach istnieje.
Do tego przeczytaj sobie kodeks karny wykonawczy. Przyda Ci się.

Kochani mam pytanie, czy na widzenie do mojego Narzeczonego mogę wybrać się w następną sobotę, mimo że to święta już są? Chciałabym Go odwiedzić, żeby nie czuł się taki samotny, kiedy to wszyscy są ze swoimi rodzinami. Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedz :)

mozesz, to ze sa swieta nie ma znaczenia, widzenia "ida" normalnie

Hej,

Mój były chłopak jest w areszcie śledczym w Tarnowie na Konarowskiego.
1.Czy możecie napisać kiedy są tam odwiedziny? nie moge wejść na ich strone w internecie....
2. Czy też dana osoba musi mnie wpisać na listę osób, które moga ją odwiedzać? Wiem, że muszę mieć zgodę prokuratora.
3. Czy mogę prosić prokuratora o odwiedziny bez nadzoru czy w tym przypadku nie ma takiej możliwości?
4. Czy mogę zabrać coś ze sobą np: do jedzenia dla osoby przebywającej w areszcie śledczym?

Nigdy nie byłam w takim miejscu....
Dziękuję bardzo za wszelką pomoc. Czytałam wszystkie posty tutaj ale nie wiem czy takie same zasady obowiązują właśnie aresztu śledczego i konkretnie tego na konarskiego.

Powrót