zakup towaru przez telefon-niezgodność z umową

• Autor wątku Autor wątku ilona0827xxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Zwykłe oszustwo to jest, ja dzisiaj zadzwoniłam do nich, powiedziałam że odstępuje od umowy a ona że i tak mi wyślą jeśli wczoraj nie zadzwoniłam. Na szczęście włączyłam dyktafon i mam nagraną całą rozmowę z centrum obsługi klienta. Liczę na to że nawet nie przyślą tych majtek, a jeśli przyślą to wtedy odeśle im razem z kopią pisma które do nich wysłałam i nie zamierzam płacić bo odstąpiłam od tej umowy w ciągu jednego dnia.

@luna0123
"jeśli przyślą to wtedy odeśle im razem z kopią pisma które do nich wysłałam i nie zamierzam płacić bo odstąpiłam od tej umowy w ciągu jednego dnia". Czy Pani rozumie, na czym polega odstąpienie od umowy? Czytała Pani posty z wątku, do którego się przykleiła? Płacenie czy niepłacenie nie zależy od tego, czy od umowy odstąpiono w pierwszym, czy w dziesiątym dniu.
Zależy za co się płaci, bo w przypadku skutecznego odstąpienia od umowy konsument de facto ponosi jedynie koszt transportu (odesłania) towaru od siebie do sprzedawcy.

Rozumiem, i napisałam że nie zamierzam im płacić te 19,90 za niby "przesyłkę", bo tak naprawdę jest to koszt za abonament jak już się zdążyłam zorientować w tym co jest napisane na forum. W centrum obsług klienta to samo usłyszałam, jeśli wyślę odstąpienie od umowy w ciągu 10 dni, to nie muszę nic płacić, tylko odesłać przesyłkę. Dzisiaj wysyłałam odstąpienie od umowy, a jeśli towar przyjdzie to zamierzam go niezwłocznie odesłać (na swój koszt) razem z kopią odstąpienia od umowy.
Jeśli źle coś zrozumiałam, to przepraszam z góry.

witam. ja rowniez sie na to nacielam. probuje sie do nich dodzwonic ale po jednym sygnale mnie rozlacza. wyslalam sms ale to chyba nic nie da. jak mi przysla ta paczke to jej po prostu nie przyjme bo mam takie prawo. kiedys tez zamowilam cos przez internet i nie przyjelam przesylki za nic nie placilam i nie bylo problemow. a jak mi przysla jakis rachunek to ide do sadu. nie mozna tego zostawic bo po forum widze ze to juz trwa kilka lat i oni nadal oszukuja ludzi.

wlasnie zadzwonila pod podany nr na wczesniejsych stronach i chcialam zrezygnowac z tej umowy. koles mi powiedzial ze nie ma mnie jeszcze w systemie i musze poczekac az przesylka przyjdzie i wtedy zadzwonic. ale zaplacic bede musiala albo odeslac paczke. jak powiedzialam ze chce w tym momencie zrezygnowac to koles stal sie bardzo nieprzyjemny i podniosl glos powiedzial zebym zadzwonila w poniedzialek. mam nadzieje ze juz nigdy sie na cos takiego nie nabiore bo tylko sie nerwy i kase na tym traci.

luna0123 napisał:
Rozumiem, i napisałam że nie zamierzam im płacić te 19,90 za niby "przesyłkę", bo tak naprawdę jest to koszt za abonament jak już się zdążyłam zorientować w tym co jest napisane na forum. W centrum obsług klienta to samo usłyszałam, jeśli wyślę odstąpienie od umowy w ciągu 10 dni, to nie muszę nic płacić, tylko odesłać przesyłkę. Dzisiaj wysyłałam odstąpienie od umowy, a jeśli towar przyjdzie to zamierzam go niezwłocznie odesłać (na swój koszt) razem z kopią odstąpienia od umowy.
Jeśli źle coś zrozumiałam, to przepraszam z góry.

Lepiej zapłacić. W pierwszym akapicie regulaminu jest informacja o tym, ze jak się nie zapłaci lub nie odbierze paczki, to naliczone są dodatkowe pieniądze. Pózniej się dziwić, że komuś potem po 140 zł przychodzi.. Na płatność niestety sami się zgodziliśmy, to samo pan konsultant mi powiedział- rezygnacja przyjęta, ale w terminie muszę zapłacić.

Jeśli będzie trzeba, dołączę do pozwu zbiorowego.

Katlins napisał:
W pierwszym akapicie regulaminu jest informacja o tym, ze jak się nie zapłaci lub nie odbierze paczki, to naliczone są dodatkowe pieniądze. Pózniej się dziwić, że komuś potem po 140 zł przychodzi..
Bzdura. To jest forum prawne nie zaś z odpowiedziami "bo mi się tak wydaje". Zamiast udzielać takich rad proszę lepiej przeczytać wątek.

anulab_ napisał:
Jeśli będzie trzeba, dołączę do pozwu zbiorowego.
O co? O to że najpierw się godzisz a później się rozmyślasz?

nomnes napisał:
Bzdura. To jest forum prawne nie zaś z odpowiedziami "bo mi się tak wydaje". Zamiast udzielać takich rad proszę lepiej przeczytać wątek.

O co? O to że najpierw się godzisz a później się rozmyślasz?

Przeczytałam wątek 2 razy, swoją sprawę z szanowną firmą załatwiłem. I zapłaciłam 20 zł- bo chcąc nie chcąc na to się zgodziłam. Mówię o regulaminie Imperii oczywiście- polecam, zamiast kombinować jak koń pod górę. Za naiwność się płaci.

Katlins napisał:
Przeczytałam wątek 2 razy, swoją sprawę z szanowną firmą załatwiłem. I zapłaciłam 20 zł- bo chcąc nie chcąc na to się zgodziłam. Mówię o regulaminie Imperii oczywiście- polecam, zamiast kombinować jak koń pod górę. Za naiwność się płaci.

Rozumiem że się zgodziłam przez telefon, ale napisałam, że dzień po telefonie napisałam odstąpienie od umowy i wysłałam to odstąpienie ale nie wysyłałam rezygnacji z abonamentu. Zrezygnować z abonamentu nie mogę bo nie dostałam paczki jeszcze.Czy w takim wypadku mimo wszystko mam im płacić o ile mi przyjdzie jakaś paczka? Konsultantka mi powiedziała że jeśli napisałam odstąpienie i wysłałam to nie będę musiała nic płacić, jedynie muszę odesłać paczkę, czy wprowadziła mnie w błąd i mimo wszystko musze zapłacić?

Nie musisz płacić. Odsyłasz odstąpienie poleconym a osobno towar.

@nomnes
Tam cały "myk" polega na tym, że pierwsza paczka "jest zezpłatna", opłata jest żądana za "przygotowanie, zapakowanie i wysyłkę".

Odesłałam towar z NIEOTWARTĄ torebką wraz z oświadczeniem o odstąpieniu umowy, zachowując ustawowy termin. Nie mogę więc zapłacić za pakowanie, skoro odesłałam to w stanie niezmienionym. Poniosłam natomiast koszt odesłania towaru do nich. Polecam przeczytać:
Art. 7. 1. Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni ustalonym w sposób określony w art. 10 ust. 1.
2. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy (odstępne).
3. W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty.
Art. 10. 1. Termin dziesięciodniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy, a gdy umowa dotyczy świadczenia usługi - od dnia jej zawarcia.

Ponadto zostałam wprowadzona w błąd przez telefon, a na dodatek nie wiem, skąd ta firma ma moje dane osobowe. Minął miesiąc i na razie nie ma żadnej odpowiedzi z ich strony. Jeśli będą jakieś ponaglenia do zapłaty, to na pewno odwiedzę tę firmę i sprawdzę, czy oby na pewno mają oni siedzibę pod adresem, jaki podają. Być może na tym sprawa się zakończy, ale jeśli nie, to bez wątpienia nadaje się to do sądu.

Poza tym fakt, że oni nazywają to abonamentem, nie oznacza to, że "świadczą usługi". Termin na złożenie odstąpienia od umowy nie biegnie więc od ich telefonu, a od dostarczenia przesyłki. Zawarcie umowy następuje z chwilą otrzymania przesyłki.

"Stosownie do art. 8 ustawy VAT przez świadczenie usług, o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1 ustawy VAT, rozumie się każde świadczenie na rzecz osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej, które nie stanowi dostawy towarów w rozumieniu art. 7 ustawy VAT."

Do mnie zadzwonili wczoraj o 15:00 z nr 503840860. Po zakończonej rozmowie, kiedy zorientowałam się o co chodzi, próbowałam natychmiast oddzwonić, ale było tak samo jak w przypadku Pań wypowiadających się wcześniej.. Po jednym sygnale komunikat, że skrzynka odbiorcza jest zapełniona i nie można zostawić wiadomości. Byłam akurat w pracy. Konsultantka mówiła bardzo szybko, powiedziała, że ostatnio brałam udział w ankiecie i zostałam wylosowana. Otrzymam ekskluzywną włoską bieliznę o wartości 85 zł, a jedyny koszt jaki muszę ponieść to 19,90 za pakowanie i wysyłkę.... Pani zapytała mnie również o pesel, by potwierdzić pełnoletność. Powiedziałam, że nr pesel nie podam, podałam tylko rok urodzenia. Niestety przez te nerwy nie jestem pewna co do nazwy firmy jaką wymieniła, zapamiętałam tylko International, a nazwisko konsultantki o ile dobrze pamiętam to pani Magdalena S...
Jutro planuję wysłać poleconym priorytetem z PO oświadczenie o odstąpieniu od umowy na oba adresy, które przewijały się w poprzednich wątkach. Tylko nie wiem czy adresować kopertę na Benazzo International, czy może Imperial International... Konsultantka powiedziała, że mam 10 dni licząc od naszej rozmowy na odstąpienie od umowy. Jutro więc wysyłam oświadczenie na oba adresy, a jak tylko przyjdą gacie, to je odeślę na swój koszt i mam nadzieję, że będzie spokój. Jestem wściekła na siebie strasznie... :(

A ja mam jeszcze pytanie do osób które dostały tą przesyłke. Ile czasu minęło od momentu telefonu do momentu kiedy wam przysłali przesyłkę?

luna0123 napisał:
A ja mam jeszcze pytanie do osób które dostały tą przesyłke. Ile czasu minęło od momentu telefonu do momentu kiedy wam przysłali przesyłkę?

U mnie to było równo 7 dni. Paczka przyszła 14, do 26 miałam czas na wypowiedzenie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót