Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam taki problem. Otrzymywałem kindergeld do konca roku 2012 i od tego czasu do dnia dzisiejszego nic w miedzy czasie wysłałem trzy listy z zapytaniem dlaczego nie dostaje kindergeldu nie dostałem żadnej odpowiedzi wiec pojechałem osobiscie do familienkasse w Celle bo tam należałem. Tam dowiedziałem sie, że moje dokumenty zostały przesłane do Bauzen no to pojechałem tam, bo zmieniłem pracodawce i adres zamieszkania w niemczech, oddałem im dokumenty [meldunek i zatrudnienie] . Po czterech dniach dostałem list aby dosłac im jeszcze akty urodzenia, ślubu zaswiadczenie o niepobieraniu zasiłku w polsce te dokumenty wysłałem im w sierpniu [termin dostarczenia był do 10 września] i na tym sie skonczył mój kontakt do dziś czekam na jakąkolwiek wiadomaśc.

Witam jestem nowy i mam taki problem . Otrzymuję zasiłek rodzinny z Holandii co kwartał w kwocie ok 430e , jakiś czas temu przeprowadziłem się do niemiec tu posiadam zameldowanie , dowód osobisty oraz ubezp. Ciągle pracuję w Holandii ale z racji większej kwoty rodzinnego w Niemczech złożyłem te z wniosek o rodzinne(chciałem uzyskać dopłatę do kwoty rodzinnego z nl) i niestety przyszła odpowiedz negatywna .Nadmieniam ,że żona wraz z córkami jest w Polsce , czy miał ktoś podobny przypadek i może dostał kindergeld czy jest sens odwoływać się od tej decyzji , a może macie jakieś sprawdzone namiary do osób zajmujących się takimi dodatkami proszę o odpowiedź.

honzo59
Otrzymuję zasiłek rodzinny z Holandii co kwartał w kwocie ok 430e
Dobrze kombinujesz Holandia płaci zasiłek rodziny a po zameldowaniu w Niemczech chcesz żeby Niemcy ci dopłacali pomieszanie z poplątaniem

Witam!!! Chciałbym sie dowiedziec , czy można wycofac wniosek o kindergeld(jest w bautzen), A póżniej od początku go złożyć w innej FK( gdzie moi znajomi w ciagu paru miesiaca , gora 2 maja decyzje0 . Oczywiscie mam prawo skladania do tej FK(pracuje wtym landzie). pozdrawiam

Witam

Ja mam trochę inne pytanie. Otóż będziemy składać wniosek o KG, ale nie wiemy w jakim banku założyć konto walutowe...po przeanalizowaniu najlepiej wypada Alior Bank, bo niby brak opłat.
Tylko nie wiem jak wygląda przelew przychodzący z familienkasse, w jakim systemie przychodzi, bo są różne np. obciążanie za transakcję osoby przyjmującej, wysyłającej przelew (swift, sepa, our, sha).
Dlatego proszę osoby pobierające KG o podanie banku, do którego są wpłacane pieniążki, oraz czy bank pobiera jakąś prowizję od przelewu przychodzącego z zagranicy?

Proszę o pilną odpowiedź

KardinalE napisał:
Witam

Ja mam trochę inne pytanie. Otóż będziemy składać wniosek o KG, ale nie wiemy w jakim banku założyć konto walutowe...po przeanalizowaniu najlepiej wypada Alior Bank, bo niby brak opłat.
Tylko nie wiem jak wygląda przelew przychodzący z familienkasse, w jakim systemie przychodzi, bo są różne np. obciążanie za transakcję osoby przyjmującej, wysyłającej przelew (swift, sepa, our, sha).
Dlatego proszę osoby pobierające KG o podanie banku, do którego są wpłacane pieniążki, oraz czy bank pobiera jakąś prowizję od przelewu przychodzącego z zagranicy?

Proszę o pilną odpowiedź

Witam, ja mam konto walutowe założone w ING banku, mam tam konto osobiste i subkonto walutowe za które nic nie płacę, przelew przychodzi mi w euro i nie płacę za przelew nic. Jeśli mają Państwo konto w jakimś innym banku , proszę się dowiedzieć czy macie możliwość założenia subkonta walutowego .
Pozdrawiam

Dzien dobry.
Chcialam prosic o pomoc w sprawie kindergeld. Byla partnerka mojego meza,chce zlozyc wniosek w Polsce o przyznanie Kindergeld na ich wspolne dziecko. Maz pracuje-ma wlasne gewerbe-i pobiera Kindergeld na naszego syna. Na corke z pierwszego zwiazku nie i nigdy nie wystepowal z takim wnioskiem. Domyslam sie,ze maz bedzie musial tez wypelnic jakies wnioski,udostepnic informacje.I tu wlasnie mam pytanie: jakie informacje. Jako,ze z byla partnerka nie zyja w zgodzie( maz placi alimenty i spotyka sie z corka ale z ex nie)nie chcialby udostepniac np. danych o dochodach itp. Czy te dane sa potrzebne w takim wniosku? I teraz,zalozmy ,ze ex przyznaja Kindergeld-czy w zwiazku z ich przyznaniem zmieni sie cos dla mojego meza? On tu nigdy ,nigdzie nie podawal ze ma dziecko w Polsce.Czy zmieni sie cos nie wiem...w podatkach,czy on dostanie czesc KG?Czy bedzie musial gdzies to zglaszac,ze ex je dostaje?
Za kazda odpowiedz bede wdzieczna.

agbar77
Problem ten dotyczy zwłaszcza rozwiedzionych lub pozostających w separacji rodziców, gdy od łożenia na utrzymanie dzieci uchyla się ten pracujący w jednym z unijnych krajów i nie przekazuje uzyskanych na nie zasiłków. To zaś pozbawia pomocy na dzieci, zgodnie z prawem UE, np. matkę, która pozostała w Polsce i nie pracuje. Nie może bowiem zwrócić się o przyznanie świadczeń w gminie, bo krajem właściwym do ich wypłaty jest ten, w którym pracuje ojciec nieletnich.

Aby zapobiegać takim sytuacjom, rodzic może na podstawie art. 68a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, wystąpić z wnioskiem o tzw. uwolnienie świadczeń rodzinnych. Powinien on być złożony do właściwego ze względu na miejsce zamieszkania regionalnego ośrodka polityki społecznej (ROPS). To te instytucje z upoważnienia marszałka województwa zajmują się sprawami związanymi z ustalaniem prawa do świadczeń na podstawie przepisów UE.

Nieuczciwy rodzic nie zatrzyma zasiłku na dzieci przyznanego z Unii Europejskiej - Praca i kariera - wszystko o: zasiłki i świadczenia, wynagrodzenia, urzędnicy, nauczyciele, prawo pracy - GazetaPrawna.pl

Marian dziekuje za odpowiedz.

Ja rozumiem ze ona ma prawo,bo wychowuje dziecko sama w Polsce,nie pracuje(tzn pracuje na czarno ale ok),moj maz nie uchyla sie od placenia alimentow,doklada sie tez do wiekszych wydatkow typu: odziez,ksiazki,ferie. Z tego co wiem on nie ma prawa wystapic o KG na ich corke,wiec nigdy tego nie zrobil.Mnie bardziej chodzilo o to czy moj maz bedzie musial udostepnic jej np. dane o wysokosci dochodow?-nie bardzo by chcial.Czy dla niego cos sie zmieni,jesli prowadzi w Niemczech dzialalnosc od bodajze 2005r.i ona zacznie te pieniadze pobierac? Czy w zwiazku z tym,ze on nigdy w Niemczech nie podawal,ze ma corke w Polsce na ktora placi alimenty poniesie jakies konsekwencje?
Maz nie nic przeciwko temu,ze ona o te pieniadze bedzie wnioskowac.Nie wiedzielismy nawet,ze taka mozliwosc istnieje.Ale jak istnieje to dlaczego nie korzystac:-)

Ostatnia edycja:
Czy w zwiazku z tym,ze on nigdy w Niemczech nie podawal,ze ma corke w Polsce na ktora placi alimenty poniesie jakies
Nie poniesie żadnych konsekwencji starając się o kindergeld jedynie może otrzymać wyrównanie za miesiące do tyłu.

agbar77 napisał:
Marian dziekuje za odpowiedz.

Ja rozumiem ze ona ma prawo,bo wychowuje dziecko sama w Polsce,nie pracuje(tzn pracuje na czarno ale ok),moj maz nie uchyla sie od placenia alimentow,doklada sie tez do wiekszych wydatkow typu: odziez,ksiazki,ferie. Z tego co wiem on nie ma prawa wystapic o KG na ich corke,wiec nigdy tego nie zrobil.Mnie bardziej chodzilo o to czy moj maz bedzie musial udostepnic jej np. dane o wysokosci dochodow?-nie bardzo by chcial.Czy dla niego cos sie zmieni,jesli prowadzi w Niemczech dzialalnosc od bodajze 2005r.i ona zacznie te pieniadze pobierac? Czy w zwiazku z tym,ze on nigdy w Niemczech nie podawal,ze ma corke w Polsce na ktora placi alimenty poniesie jakies konsekwencje?
Maz nie nic przeciwko temu,ze ona o te pieniadze bedzie wnioskowac.Nie wiedzielismy nawet,ze taka mozliwosc istnieje.Ale jak istnieje to dlaczego nie korzystac:-)

Witam, odpowiem na Twoje pytanie z własnego doświadczenia. Twój mąż ma prawo postarać się o Kindergeld , ponieważ to on pracuje w Niemczech. W moim przypadku MAMA (w Niemczech ) TATA (mieszka w Polsce ze mną ) to mama musiała się postarać o Kindergeld, to ona była wnioskodawcą a tata tylko wyraził zgodę na otrzymywanie Kindergeld, oczywiście u mnie nie ma żadnych sporów :) Mama nie ma z tych pieniędzy ani grosza, bo wpływają one na moje polskie konto :) Proponuję , aby to mąż złożył wniosek i z tego co doczytałam mąż potem może sobie odliczyć połowę kindergeld od alimentów, będzie ich mniej płacił :) Dodatkowo można dostać nadpłatę do 4 lat wstecz.
Pozdrawiam

witam, mam pytanie- czy w związku z przeniesieniem naszych papierów do Bautzen- jest już ktoś kto złożył wniosek w zeszłym roku w okresie maj- lipiec i ma już jakies POZYTYWNE wiadomości? dziekuje:-?

Violetta P. napisał:
witam, mam pytanie- czy w związku z przeniesieniem naszych papierów do Bautzen- jest już ktoś kto złożył wniosek w zeszłym roku w okresie maj- lipiec i ma już jakies POZYTYWNE wiadomości? dziekuje:-?

My składaliśmy w styczniu w zeszłym roku i jeszcze nie mamy odpowiedzi:o

Złożyłem wniosek na córkę, którą wychowuje w Polsce - moja eks żona pracuje w Niemczech i z tego tytułu staram się o zasiłek, ja jako wnioskodawca - mam pytanie, czy zatem należy mi się zasiłek również na dwójkę moich dzieci z obecnego związku? Według kryterium osoba wnioskująca o zasiłek, może się starać o zasiłek dla wszystkich dzieci w gospodarstwie domowym wnioskodawcy - jak jest w rzeczywistości, skoro to eks pracuje w Niemczech? :what:

Odpowiem Ci z własnego doświadczenia,
skoro ja w decyzji pozytywnej otrzymałam list, w którym pierwsze zdanie to :
Pani ( imię i nazwisko mojej mamy pracującej w Niemczech ) otrzymuje należny zasiłek Kindergeld na dwoje dzieci (wymienione imiona dzieci). To chyba oznacza, że wnioskodawcą ma być osoba która pracuje i mieszka w Niemczech, ponieważ to ona się rozlicza za granicą i te pieniądze dostaje ta właśnie osoba, jednak ma je przekazać współmałżonkowi ( w tym wypadku Tobie) na wychowanie dzieci, jeśli bezprawnie będzie je przetrzymywać to można się tym również zająć. Skoro eks pracuje za granicą, to eks ma złożyć wniosek na dzieci , jednak pieniądze musi przekazać na Was . Pozdrawiam

betterofalone92 napisał:
Odpowiem Ci z własnego doświadczenia,
skoro ja w decyzji pozytywnej otrzymałam list, w którym pierwsze zdanie to :
Pani ( imię i nazwisko mojej mamy pracującej w Niemczech ) otrzymuje należny zasiłek Kindergeld na dwoje dzieci (wymienione imiona dzieci). To chyba oznacza, że wnioskodawcą ma być osoba która pracuje i mieszka w Niemczech, ponieważ to ona się rozlicza za granicą i te pieniądze dostaje ta właśnie osoba, jednak ma je przekazać współmałżonkowi ( w tym wypadku Tobie) na wychowanie dzieci, jeśli bezprawnie będzie je przetrzymywać to można się tym również zająć. Skoro eks pracuje za granicą, to eks ma złożyć wniosek na dzieci , jednak pieniądze musi przekazać na Was . Pozdrawiam

Owszem eks składała taki wniosek,jako główny wnioskodawca, otrzymała pieniądze za okres do maja 2010, po tym czasie już jej się zasiłek nie należy (tak jej napisano w decyzji), gdyż zmieniły się procedury o czym wyraźnie napisano w uzasadnieniu - wnioskodawcą musi być prawnie opiekująca się dzieckiem osoba, niekoniecznie pracujaca w Niemczech!!!, wystarczy, że jeden z rodziców pracuję i już temu drugiemu!, który prawnie opiekuję się dzieckiem należy się zasiłek (nawet dziadkom, którzy opiekują wnukami, oni również mogą złożyć taki wniosek niekoniecznie rodzic, który je zostawił). W odpowiedzi napisano dalej, że to ja muszę złożyć wniosek o zasiłek z tytułu tego, że dziecko mieszka i jest zameldowane w Polsce. Zmieniono procedury ze względu na nieuczciwych rodziców, bo zaczęły napływać skargi, że zasiłki były pobierane przez eks pracujących za granica a wcale nie trafiały do dzieci, które mieszkają i są zameldowane w Polsce.

Ostatnia edycja:
Witam, w takim razie skoro Pan tak pisze, że ma Pan takie uzasadnienie z ich strony to proszę się do tego stosować. Moja mama była wnioskodawcą a spełnia wymagania :

Wnioskodawcą może być osoba, która posiada zameldowanie na terenie Niemiec i korzysta z niego, prowadzi działalność gospodarczą (Gewerbe) lub pracuje legalnie jako osoba zatrudniona (także na tak zwanych „polskich kontraktach” pod warunkiem, że składki na ubezpieczenie odprowadzane były w Niemczech) oraz gdy rozlicza sie z podatków w niemieckim urzędzie skarbowym (Finanzamt).

WARUNKIEM DO PRZYZNANIA ZASIŁKU KINDERGELD JEST OPŁACANIE SKŁADEK NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE NA TERENIE NIEMIEC – KAŻDY KTO PŁACIŁ SKŁADKĘ W POLSCE NIE OTRZYMA ZASIŁKU (DOTYCZY ZWAŁSZCZA OSÓB DELEGOWANYCH)

OSOBA KTÓRA CHCE SIĘ UBIEGAĆ O KINDERGELD MUSI MIEĆ ADRES STAŁEGO/TYMCZASOWEGO POBYTU NA TERENIE NIEMIEC – NIE MUSI BYĆ TO MELDUNEK.

I przyznali nam kindergeld w całości, nadpłacili. Więc nie wiem jakie zasady niby zmienili skoro myśmy składali wniosek w lutym 2013 r. ? Pozdrawiam :)

betterofalone92 napisał:
Witam, w takim razie skoro Pan tak pisze, że ma Pan takie uzasadnienie z ich strony to proszę się do tego stosować. Moja mama była wnioskodawcą a spełnia wymagania :

Wnioskodawcą może być osoba, która posiada zameldowanie na terenie Niemiec i korzysta z niego, prowadzi działalność gospodarczą (Gewerbe) lub pracuje legalnie jako osoba zatrudniona (także na tak zwanych „polskich kontraktach” pod warunkiem, że składki na ubezpieczenie odprowadzane były w Niemczech) oraz gdy rozlicza sie z podatków w niemieckim urzędzie skarbowym (Finanzamt).

WARUNKIEM DO PRZYZNANIA ZASIŁKU KINDERGELD JEST OPŁACANIE SKŁADEK NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE NA TERENIE NIEMIEC – KAŻDY KTO PŁACIŁ SKŁADKĘ W POLSCE NIE OTRZYMA ZASIŁKU (DOTYCZY ZWAŁSZCZA OSÓB DELEGOWANYCH)

OSOBA KTÓRA CHCE SIĘ UBIEGAĆ O KINDERGELD MUSI MIEĆ ADRES STAŁEGO/TYMCZASOWEGO POBYTU NA TERENIE NIEMIEC – NIE MUSI BYĆ TO MELDUNEK.

I przyznali nam kindergeld w całości, nadpłacili. Więc nie wiem jakie zasady niby zmienili skoro myśmy składali wniosek w lutym 2013 r. ? Pozdrawiam :)

A Pani jaki ma meldunek? ten sam co mama?! To dlatego przyznali.
Nam tez wypłacili zaległość od 97 roku do 2010, a wniosek był rozpatrzony w 2012 (bo wtedy go składaliśmy) roku i dalej sie nie zgodzili bo dziecko miało inny meldunek niz wnioskodawca.
http://forumprawne.org/niemcy/143567-jakie-zmiany-nasapily-od-1-maja-w-przyznaniu-kindergeld.html

Ja mam zameldowanie w Polsce , mieszkam z tatą i siostrą , a moja mama jest zameldowana w Niemczech i tam mieszka i pracuje. Ale każda sprawa jest indywidualna:) Pozdrawiam

Bardzo fajnie, że Państwu wypłacili za 13 lat wstecz:) Jest to możliwe w ogóle? Słyszałam tylko o 4 latach wstecz:)

betterofalone92 napisał:
Ja mam zameldowanie w Polsce , mieszkam z tatą i siostrą , a moja mama jest zameldowana w Niemczech i tam mieszka i pracuje. Ale każda sprawa jest indywidualna:) Pozdrawiam

Bardzo fajnie, że Państwu wypłacili za 13 lat wstecz:) Jest to możliwe w ogóle? Słyszałam tylko o 4 latach wstecz:)

cóż literówka - każdemu sie może przytrafic od 2007 do 2010.
rzeczywiście - każda jest indywidualna!!! Powodzenia- ciekawe, kiedy mamie będą kazali zwrócić te pieniądze, he - bo pobiera je nielegalnie, chyba, że dziecko nie jest do końca "wtajemniczone" i mamusia ma meldunek stały w Polsce a tymczasowy w Niemczech ( bo stały otrzymuje się po spełnieniu odpowiednich wymogów). Pozdrawiam. Polecam o poczytanie na temat wymogów odnośnie zasiłków na dzieci zameldowanych na stałe w Polsce, czy też pod innym adresem zameldowania niż wnioskodawca - wiele osób straciło zasiłek po wejściu tego w życie!!! A tak w ogóle to ile ma Pani lat - 10, bo takie przekomarzanie do niczego nie prowadzi!!! A i jeszcze jedno- reasumując naszą dyskusję: to super, że "mamusi" udało się otrzymać zasiłek na dzieci, którymi sie nie zajmuje i fajnie, że oddaje te pieniadze - nie każdy jest taki uczciwy!
Ponowne złożenie wniosku w naszym przypadku!!!
Można jednak wystąpić o przyznanie zasiłku rodzinnego w Niemczech nawet w sytuacji kiedy rodzic pracujący w Niemczech nie chciał o niego się ubiegać (u nas sie ubiegał). Jeżeli dzieci nie mieszkają w gospodarstwie domowym osoby pracującej w Niemczech, mieszkający w Polsce rodzic może wystąpić do Familienkassy o przyznanie świadczeń, a procedura wygląda bardzo podobnie jak w przypadku standardowego wniosku.
Ja mam juz przyznany numer sprawy, tzw. Kindergeldnummer, wysłałem brakujące dokumenty, na wniosku jest tez podpis mojej eks i jej zaświadczenia odnośnie zatrudnienia w Niemczech, wszystko zgodnie z przepisami po 2010 roku

Ostatnia edycja:
Powrót