Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
PanNaOONikt sama możesz złożyć wniosek o rodzinne z Niemiec,wszystkich informacji udzielą CI w ROPS.lub też udaj się do MOPS-u i poinformuj o tym że maż przebywa w Niemczech i chcesz złożyć wniosek o rodzinne.Musisz znac miejsce zamieszkania męża i inne dane ,ale o wszystkim dowiesz się na miejscu.w Polsce.

Witam wszystkich.Ponawiam pytanie-Po długim okresie oczekiwania na zwrot zasiłku na dzieci <od sierpnia 2012> dostałam zwrot 23 grudnia na konto.Rozliczenia miałam na 2 dzieci.Wpłata na konto jest za każdy rok osobna czyli 2008,2009,2010,2011 i 2012.Ja natomiast roku 2010 nie dostałam i nie wiem dlaczego.Biuro które tą sprawę prowadzi będzie to wyjaśniać.Piszę to tylko dlatego ponieważ dużo osób czeka na Kingergeld jak ja do tej pory i czas bardzo się dłuży.Zaznaczę tylko ,że jeszcze czekam na decyzję bo jeszcze takiej nie dostałam<Pani z biura powiedziała ,że i tak bywa bo z naszą pocztą wszystko jest możliwe>.Moje 1 pytanie brzmi czy ktoś miał podobny przypadek z nie wypłaceniem np. za jeden rok? 2 pytanie jak to jest z urzędem skarbowym Niemieckim bo obiło mi się o uszy,że trzeba zwracać różnicę jeśli ktoś miał w zeznaniu rocznym pobieraną ulgę na dzieci i dostał zwrot z Kingergeld?!<jaka to może być kwota bo chce odłożyć tą różnicę>Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

11edyta napisał:
PanNaOONikt sama możesz złożyć wniosek o rodzinne z Niemiec,wszystkich informacji udzielą CI w ROPS.lub też udaj się do MOPS-u i poinformuj o tym że maż przebywa w Niemczech i chcesz złożyć wniosek o rodzinne.Musisz znac miejsce zamieszkania męża i inne dane ,ale o wszystkim dowiesz się na miejscu.w Polsce.

Ale on już prawdopodobnie sam złożył o kindergeld i je pobiera.
I chciałabym wiedzieć gdzie uzyskam taką informację?

Udaj sią do ROPS i poproś aby w Twoim imieniu wysłali zapytanie do Familienkasse pod które podlega Twój mąż czy taki Pan xxx pobiera zasiłki rodzinne i w jakim okresie gdyż masz takie podejrzenia ,ale TY jako matka nic nie dostajesz na dzieci.Ja tak zrobiłam.Ale gdyby pobierał to TY byś o tym wiedziała ,bo muszą najpierw sprawdzić Twoją sytuację w Polsce tz,czy pracujesz i czy dzieci są zameldowane z Tobą.

Ostatnia edycja:
11edyta myślisz, że koniecznie musiałabym sie dowiedziec? Mam takie podejrzenia, bo nie chcial mi przekazac dokumentow o ubieganie sie o nasze rodzinne (dopiero teraz, z tego forum dowiedziałam się, że mogłabym się sama ubiegać o Kindergeld). Poza tym nie jestem przekonana, że dostałabym Kindergeld, bo poza adresem męża nic nie mam, a nie sądzę, że jaśnie pan chciałby mi w ogóle dać jakieś zaświadczenia. Bo jak, przecież mi się nic nie należy. Alimentów też nie płaci.
Wiecie w jakim mniej wiecej czasie FK udzieli odpowiedzi czy pan mąż pobiera Kindergeld czy też nie?

PanNaOONikt jestem pewna że gdybyś złożyła wniosek o rodzinne z Niemiec na pewno dostałabyś go . Poza tym ja też oprócz adresu ojca nie posiadałam zupełnie nic , oczywiście trwa to nieco dłużej , ale dostaniesz na pewno . Przedstaw całą swoją sytuacje rodzinną , przedstaw wyrok o alimentach .Ja odpowiedź z familienkasse dostałam po miesiącu , tzn . odpowiedź przyszła do ROPS bo to on pośredniczy w wymianie informacji , bo jak sama pisałam to nie odpisali.

Dzwoniłam do ROPS. Pani powiedziała, że nie mają mego meża w systemie, więc nie pobiera świadczeń. I że nie mogę złożyć o to sama. Że tylko on, jako osoba pracująca za granicą może złożyć. Nic nie rozumiem:mad:

Regionalny ośrodek polityki społecznej ma obowiązek stosować przepisy zarówno polskie, jak i wspólnotowe, zgodnie z którymi może wystąpić, na wniosek matki, do instytucji właściwej państwa przyznania świadczeń o przekazywanie kwoty świadczeń bezpośrednio matce. W sytuacji, gdy ojciec nie złożył wniosku o świadczenia rodzinne w innym państwie, również za pośrednictwem ROPS, matka może złożyć bezpośrednio taki wniosek . Jeżeli ustawodawstwo danego państwa przewiduje możliwość ubiegania się o świadczenia za okres wsteczny, matka również może ubiegać się o zaległe świadczenia. Więc ta mila Pani mówi głupoty, ale najpierw TY musisz złożyć wniosek normalnie o polskie rodzinne z informacją że mąz przebywa w Niemczech i podać jego dane.Wtedy Twój wniosek trafi do ROPS celem dalszej procedury . Życzę Szczęśliwego Nowego Roku 2014. http://www.infor.pl/prawo/pomoc-spo...gdy-jedno-z-rodzicow-przebywa-za-granica.html

Ostatnia edycja:
Już wiem, że miła pani jest niezorientowana:

Dodano przepis umożliwiający ubieganie się o świadczenia rodzinne przez osoby rzeczywiści utrzymujące członków rodziny w przypadku, gdy świadczenia rodzinne nie są wykorzystywane przez osobę, której powinny zostać udzielone na utrzymanie członków rodziny.

Zgodnie z art. 68a rozporządzenia nr 883/04, w przypadku, gdy świadczenia rodzinne nie są wykorzystywane przez osobę, której powinny zostać udzielone na utrzymanie członków rodziny, właściwa instytucja wywiązuje się ze swoich prawnych obowiązków poprzez udzielenie tych świadczeń osobie fizycznej lub prawnej, która rzeczywiście utrzymuje członków rodziny, na wniosek i za pośrednictwem agencji instytucji w państwie członkowskim, w którym mają miejsce zamieszkania, lub instytucji wyznaczonej lub organu powołanego w tym celu przez właściwą władzę w państwie członkowskim, w którym mają miejsce zamieszkania.

Ponadto, zgodnie z art. 60 ust. 1 in fine rozporządzenia nr 987/09, w przypadku, gdy osoba uprawniona do ubiegania się o świadczenia (np. osoba aktywna zawodowo za granicą, w przypadku, gdy członek jej rodziny nie jest aktywny zawodowo w kraju zamieszkania), nie wykonuje swojego prawa (np. nie składa wniosku o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych), instytucja właściwa państwa członkowskiego, którego ustawodawstwo ma zastosowanie, uwzględnia wniosek o przyznanie świadczeń rodzinnych złożony przez drugiego rodzica, osobę traktowaną jak rodzic lub przez osobę lub instytucję występującą jako opiekun dziecka lub dzieci.

Dziękuję bardzo 11edyta. Również życzymy wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

Ps.
Tylko jak mogę złożyć wniosek o polskie rodzinne, kiedy mąż nie przekazał mi dokumentów?

Dokładnie to nie wiem jak to wszystko wygląda , bo oficjalnie nadal jesteście małżeństwem . Ale wszystkiego dowiesz się w MOPS ,przedstaw decyzję o zabezpieczeniu alimentów i skierowaniu sprawy do komornika. Być może wystarczy napisanie oświadczenia że mąż przebywa za granicą i tam pracuje . Życzę powodzenia.

Witam, czy ktoś tutaj zna j. niemiecki? Otóż dostałam decyzję i chciałabym mniej więcej przetłumaczyć ją żeby wiedzieć co dalej robić.
Oczywiście dam ją do tłumacza ale to chwilę potrwa.
Pozdrawiam :)

dlaczego pomniejszyli nam o świadczenia rodzinne w Polsce, skoro ROPS w Katowicach wydał już decyzję na ten temat.(że nie przysługuje nam prawo do pobierania świadczeń w Polsce) ?Pozdrawiam

jak dostarczycie zaświadczenie, ze nie pobieracie zasiłku w Polsce, to wam to wyrównają w innym wypadku pomniejszają o wysokość zasiłku w Polsce

a ROPS przesłał informację do Bautzen czy tam jak mój do Chemitz i tam zaginęła??:o:o:o

Stach12 , tak właśnie zrobię ale czy wystarczy zwykłe zaświadczenie z MOPSU ? Czy muszę znowu pisać do ROPS , zanim Familienkasse wydało mi decyzję to ROPS w Katowicach wysłał ich swoją opinię i napisał tam, że nie pobieram żadnego zasiłku i nigdy nie miałam prawa do pobierania. Więc dlaczego Familienkasse zbagatelizowało tę sprawę ? Czy zaświadczenie o nie pobieraniu zasiłku w Polsce mogę załatwić w MOPSie u mnie w mieście czy muszę pisać do ROPS Katowice? Czy tutaj chodzi o to ,ze oni się po prostu bawią ze mną ? Czy przeoczyli coś w moich papierach . Pozdrawiam i bardzo dziękuję za uprzejmość.

Pytałam w ROPSIE i powiedziano mi że na każdy okres zasiłkowy w Polsce muszę składac do nich wniosek i tak też zrobiłam na 2013/14. Nadal czekam na przyznanie Kindergeldu za 2011 do dnia dzisiejszego.Dokumenty do Bautzen złożyłam w grudniu 20138)

Ostatnia edycja:
Sekretara1
Gdzie masz meldunek-czy strefa nadgraniczna

Witam:)
Powtarzam moje pytanie , skoro Familienkasse wypłaca mi Kindergeld o pomniejszony zasiłek w Polsce (aczkolwiek ja nic nie pobieram w Polsce , bo nigdy nie mogłam ) , czy mam szanse coś zrobić z tym? Wysłać do nich ponownie zaświadczenie o nie pobieraniu zasiłku czy potrzebuję coś innego ?
Proszę o pomoc, bo nie wiem o co dokładnie chodzi Familienkasse , dlaczego nam pomniejszyli .
Pozdrawiam :)

Powrót