Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
asioo napisał:
Jeśli pobieram już KG na dwójkę dzieci, urodzone w PL ale już przebywające na terenie DE, a teraz urodziłam w DE trzecie dziecko, to aby ubiegać się o KG na nie muszę ponownie wypełniać cały wniosek, ze wszystkimi zaświadczeniami z pracy itd, jeśli nic się nie zmieniło? Czy jest jakiś inny wniosek i tylko numer KG wpiszę?

ten wniosek

Antrag auf Kindergeld für ein weiteres neugeborenes Kind (KG1k)

Ostatnia edycja:
11edyta napisał:

Dziękuję za odpowiedź, jednak ja również pytam o to, czy mój tata musi zwrócić skarbówce ulgę na dzieci , którą pobierał przez ostatnie 2 lata? Skoro dostaliśmy nadpłatę KINDERGELD za 2 lata wstecz ?
No i czy nadal może sobie tę ulgę uwzględniać w PIT ?
Pozdrawiam:)

Nigdy nie słyszałam aby trzeba było zwracać US ulgę podatkową na dzieci , gdyż zasiłek rodzinny i ulga podatkowa to zupełnie co innego . W Polsce można przecież pobierać zasiłek rodzinny i skorzystać z ulgi rozliczając roczny PIT, jedno z drugim nie ma nic wspólnego . Natomiast w Niemczech zasiłek jest powiązany z ulgą podatkową , bo albo co miesiąc pobiera się kindergeld ,albo przy rozliczeniu rocznym uzyskuję się ustawową ulgę . Oczywiście miesięczne wypłaty kindergeld są korzystniejsze tzn. większe niż roczna ulga.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Uspokoiła mnie Pani :)
Jedni twierdzą , że w Niemczech trzeba Kindergeld wpisać w rozliczeniu rocznym a inny mówią że nie trzeba . Jak to w końcu jest ?Bo nie wiem czy moja mama musi to dopisać w rozliczeniu.

Pozdrawiam:)

W rocznym zeznaniu podatkowym składanym do niemieckiego Urzędu Skarbowego muszą zostać ujawnione wszystkie informacje związane z faktem i kwotą pobierania Kindergeld . Wypłacone świadczenie rodzinne nie tylko trzeba uwzględnić w rocznym zeznaniu podatkowym, ale także doliczyć Kindergeld do rocznego dochodu brutto. Wprawdzie w momencie otrzymania Kindergeld rodzic nie musi tego świadczenia opodatkować, ale Kindergeld zwiększa dochód roczny i na koniec roku płaci się większy podatek dochodowy od osiągniętych zarobków. Więc tak naprawdę świadczenie Kindergeld wpływa ostatecznie na wysokość należnego podatku do zapłacenia. Po stronie rodzica wyjdzie większe obciążenie podatkowe na rzecz fiskusa

Witam! Nie doczekałam się odpowiedzi na moje pytanie więc ponawiam: ROPS odesłałał do Niemiec moje papiery o rodzinne w paźdzerniku.Ile czekaliście na odzew ze strony niemieckiej ??:(

Katowice ROPS wysłał papiery 16 września do Niemiec , a do mnie Niemcy odezwali się na początku listopada z decyzją pozytywną. Pozdrawiam:)

ja czekam już rok na odpowiedz,i cisza,w styczniu dostałam tylko wiadomość że,musze czekać pare miesięcy bo mają dużo spraw.Napisałam pismo co z moją sprawą we wrześniu i nic,ileż można czekać,jedni dostają po dwóch,trzech miesiącach a ja załatwiam to już ponad 2 lata bo przez rops najpierw wszystko szło,nie wiem czy to ma jakiś sens,teraz podobno w Bautzen papiery są ,może tam napisać,ma ktoś adres?

wiolka26 napisał:
ja czekam już rok na odpowiedz,i cisza,w styczniu dostałam tylko wiadomość że,musze czekać pare miesięcy bo mają dużo spraw.Napisałam pismo co z moją sprawą we wrześniu i nic,ileż można czekać,jedni dostają po dwóch,trzech miesiącach a ja załatwiam to już ponad 2 lata bo przez rops najpierw wszystko szło,nie wiem czy to ma jakiś sens,teraz podobno w Bautzen papiery są ,może tam napisać,ma ktoś adres?

Kindergeldkasse und Familienkasse Bautzen

Familienkasse Bautzen
Neusalzaer Str. 2
02625 Bautzen
Ale z tego co większość pisze to niestety żadne ponaglenia do Nich kierowane i pisanie pism nic nie daje , po prostu nie odpisują .Ja również czekałam ponad 2 lata na zasiłek . A od maja 2013 wszystkie wnioski o rodzinne jeśli dziecko mieszka w Polsce kierowane są do Bautzen.

A też mieszka Pani w Polsce?Bo ja już nie mam siły,wysłałam wszystko co chcieli,no ileż można czekać,chyba że gdzieś się wszystko zapodziało i nic z tego nie będzie,już sama nie wiem.A Pani pisała albo dzwoniła ,czy poprostu czekała Pani na decyzję?

Tak mieszkam w Polsce z dzieckiem . Nie dzwoniłam i nie pisałam , po prostu cierpliwie czekałam , ale wnioski były składane wtedy według właściwości do Nurnberg.

To dlaczego mi wniosek kazano złożyc (maj) do ROPSU i dopiero w pażdzierniku po moich monitach napisano że odsyłają do Chemnitz .Czy możecie mi podac adres na który mam pisac/dzwonic?? Czy oni to odsyłają zgodnie z miejscem pracy męża czy jakoś inaczej bo nie rozumiem i co teraz robic bo czekania rok na odzew jakoś sobie nie wyobrażam:grin:

Z tego co ja wiem to jeśli ktoś złożył wniosek do ROPS a nie bezpośrednio do Familienkasse to sprawa będzie trwała dłużej. Po prostu Polska wszystko wydłuża. Moje papiery ROPS w Katowicach trzymali 4 miesiące , wysłali do Niemiec i po ok miesiącu dostałam decyzję.

ale mi nie odpowiedziałaś co dosyłałaś jeszcze z dokumentów i dlaczego inni twierdzą że czekaja rok a nawet więcej????:lol:

Hej, ja mieszkam z cała rodzina na terenia NIemiec...a czekam juz pół roku. Nie masz szans na krótszy okres niz rok- do dwoch lat, jak nie bedziesz mmiala kompletu dokumentów, przedłuza sie o kolejne miesisace.
A na nowy okres zasiłkowy w Polsce juz złozyłas wniosek? Jak nie bedziesz miala decyzji ....mozesz sostac nawet odmowę.
pzdr

:owitam wszystkich .mam 2 synow z niemieckim obywatelstwem ,2 i 4 lata czy jak wyjade do polski z dziecmi na stale zabiora mi kindergeld i alimenty ?? ja mam obywatelstwo polskie a ojciec ma obywatelstwo niemieckie ,niemieszkamy razem i niejestesmy razem , prosze o pomoc z gury dziekuje !!

mama65 napisał:
Hej, ja mieszkam z cała rodzina na terenia NIemiec...a czekam juz pół roku. Nie masz szans na krótszy okres niz rok- do dwoch lat, jak nie bedziesz mmiala kompletu dokumentów, przedłuza sie o kolejne miesisace.
A na nowy okres zasiłkowy w Polsce juz złozyłas wniosek? Jak nie bedziesz miala decyzji ....mozesz sostac nawet odmowę.
pzdr

Pisałam ,że ROPS w Rzeszowie odmówił mi prawa do zasiłku w Polsce i odesłał na poczatku października dokumenty do Niemiec to o jakim nowym okresie zasiłkowym TY piszesz????

Piszę o nowym okresie zasiłkowm 2013/2014....NOWYM

dziękuje miałaś racje muszę składac do ROPSU wniosek na 2013/148) wszystko to porypane 2012/13 nie załatwione a już na następny okres składac trzeba wniosek i znowu pół roku czekania na decyzje????:grin:

Powrót