Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.
Proszę o pomoc.
Mam pytanie dotyczące Kindergeld. W czerwcu rodzice składali papiery o przyznanie rodzinnego. Do dzisiaj nie zostały wypłacone pieniądze. Mamy pośredniczkę w Niemczech która w imieniu taty wysłała zapytanie o postęp sprawy.
Jakiś czas temu dostaliśmy list w którym było napisane że dokumenty są poprawne i przesłali je do jakiegoś innego biura, mniej więcej o to chodzi.

Wiecie może ile to może jeszcze potrwać?
Pozdrawiam:)

witam mam problem odnośnie kindergeld poniewaz niewiem co robic brak mi już siły. Pracuje w niemczech od pażdziernika ubiegłego roku w styczniu wyslalem wniosek o kindergeld po paru miesiącach na adres polski wyslano mi dokumenty do wypełnienia ale przeoczylem to bo do polki zjechalem w czerwcu na urlo wtedy dostalem pismo z urzedu z niemczech że sprawa niezakończona odmownie dostalem bo brakowało dokumętów ze szkoły i z urzędu miasta w lipcu przyjechalem z rodziną do niemiec i zameldowalem siebie dzieci i żone wznowilem sprawe odnosnie kindergeld uzyskalem ze szkoly od dzieci tu z niemiec zaświadczeniea że sie ucza z urzędu miasta w polsce dostałem zaświadczenie odnośnie dzieci postanowiłem ab tym zajeła się odpowiednia firma bedzie szybcie wyslalem jej wszystkie dokumenty lecz w ostatniej chwili sie wycofalem bo wedlug mnie sa za drodzy i to darmozjady teraz niemam nic znowu musze odnowa zalatfiac wszystkie dokumenty. Jakie trzeba mieć dokładnie jakie składać tu w niemczech w jakim języku i wszystko prosze o odpowiedz pilnie blagam

Witam,
ja dokumenty wszystkie skompletowane wysłałam we wrześniu 2012 roku,czyli już ponad rok temu:(
w maju tego roku przyszło pismo ze jesteśmy przeniesieni do Bautzen,a w czerwcu z rops dostarczono kompletne dokumenty do Bautzen,mija już tyle czasu i żadnej odpowiedzi ,NIC!
fIRMA która się zajmuje moją sprawą twierdzi ze nic nie jest w stanie zrobić:(
czy ktoś ma taką sytuację?piszecie w tym roku a ja już ponad rok,a może Bautzen zagubiło moje dokumenty?skoro rozpatrują az pół roku i cisza!

witam,
Mieszkam z synem w Polsce a jego ojciec pracuje w Niemczech. po wielu przepychankach z ojcem dziecka, który pracuje, mieszka i płaci podatki w Niemczech dostałam wniosek z familienkasse wypisany na moje nazwisko. Nie jestem pewna co wpisać w punkcie 2-nie mam współmałżonka więc chyba nic, punkt 4 - też nie jest jasny, punkt 8 - nie mam danych bo nie jestem z ojcem dziecka ponad 5 lat, nie uzyskam też podpisu ojca dziecka pod wnioskiem bo nie utrzymuje z nami kontaktu od czasu jak wysłałam mu załączniki do kindergeld. czy miał ktoś podobny przypadek i pomoże mi prawidłowo wypełnić wniosek?pozdrawiam

W moim przypadku wniosek składała moja mama czyli osoba która pracuje w Niemczech. Nie wiem czy przyjmą od Pani wniosek , bo obawiam się że Pani nie może być wnioskodawcą. Ale być może się mylę :)

Przepraszam poprawiam to co napisałam :

*w przypadku gdy rodzice dziecka nie są małżeństwem, ale jedno z nich pracuje na terenie Niemiec, wnioskodawcą zostaje osoba opiekująca się dzieckiem w Polsce np. jeśli to matka zostaje z dzieckiem, to ona występuje jako główny wnioskodawca.

Ostatnia edycja:
Na wniosku wnioskodawcą oczywiście jest mąż-tak zrobiłam ale ponoć to nie jest istotne. Bardziej mnie teraz interesuje gdzie utknęły moje papiery z ROPSU-:x i dziś będę do ROPSU dzwonić. Czy nie wie Pani czy ROPS do Niemiec wysyła tą samą informację co mi przysłał do Polski o niepobieraniu TUTAJ zasiłku??:D

mój wniosek został złożony w listopadzie 2012 roku,numer mam przyznany,w maju 2013 dostałem pismo że sprawa jest w toku (po ponagleniu przez firmę która mi to załatwia),we wrześniu tego roku dostałem kolejne pismo że wszystkie papiery Polaków i Czechów przenoszą do Butzen. Ile można czekać kolejny rok?kolega pracujący w tej samej firmie i w tej samej firmie składał wniosek o kindergeld w tym samym czasie co ja dostał kindergeld już w styczniu 2012 czyli czekeł 3 miesiące.Pozdrawiam

Witam,
mój mąż złożył wniosek o kindergeld, niedawno tez starał się o zmianę klasy podatkowej z I na III. Otrzymał zaświadczenie , że przeszedł na III klasę podatkową i w rubryce Zahl der Kinderfreibeträge ma wpisane 1,0. A moje pytanie brzmi czy ta ulga podatkowa i kindergeld ze sobą nie kolidują?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam

beatka1967 napisał:
witam,
Mieszkam z synem w Polsce a jego ojciec pracuje w Niemczech. po wielu przepychankach z ojcem dziecka, który pracuje, mieszka i płaci podatki w Niemczech dostałam wniosek z familienkasse wypisany na moje nazwisko. Nie jestem pewna co wpisać w punkcie 2-nie mam współmałżonka więc chyba nic, punkt 4 - też nie jest jasny, punkt 8 - nie mam danych bo nie jestem z ojcem dziecka ponad 5 lat, nie uzyskam też podpisu ojca dziecka pod wnioskiem bo nie utrzymuje z nami kontaktu od czasu jak wysłałam mu załączniki do kindergeld. czy miał ktoś podobny przypadek i pomoże mi prawidłowo wypełnić wniosek?pozdrawiam

Witam,
radziłabym zgłosić się do ROPSU po przetłumaczone wnioski,podpisu ojca nie musisz mieć.

piotrtoli napisał:
mój wniosek został złożony w listopadzie 2012 roku,numer mam przyznany,w maju 2013 dostałem pismo że sprawa jest w toku (po ponagleniu przez firmę która mi to załatwia),we wrześniu tego roku dostałem kolejne pismo że wszystkie papiery Polaków i Czechów przenoszą do Butzen. Ile można czekać kolejny rok?kolega pracujący w tej samej firmie i w tej samej firmie składał wniosek o kindergeld w tym samym czasie co ja dostał kindergeld już w styczniu 2012 czyli czekeł 3 miesiące.Pozdrawiam

ja czekałam 2,5 roku lata,odradzam firmy,samemu można wszystko ogarnąć.

Ostatni raz napiszę, wszyscy Ci którzy czekają bardzo długo i jeszcze nie dostali konkretnej decyzji z Niemiec to tylko dlatego, że czegoś nie wypełniliście albo nie złożyliście kompletu dokumentów. Ja osobiście dostarczałam każdy dokument , nawet czasami kilka razy . Było tak , że plik dokumentów wysłałam do ROPS a potem i tak część dokumentów musiałam wysłać do Niemiec.

Wasza sprawa tak długo trwa m.in. z powodu tego , iż firmy przedłużają sprawę (nie wiem czy się znają na tym) , a po drugie zła kolejność składania wniosków. Pozdrawiam niecierpliwych :):)

Od miesiąca maja 2013 administracja niemiecka wprowadziła zmiany dotyczące rozpatrywania spraw Kindergeld dla poszczególnych krajów. Zmiana polega na przekazaniu dotychczasowych spraw jak i nowych wniosków, które dotychczas opracowywane były przez Familienkasse odpowiednie do zameldowania lub zatrudnienia podatnika, do Familienkasse w miejscowości Bautzen. Wobec tego wszyscy podatnicy niemieccy, którzy swoje rodziny posiadają w Polsce od maja 2013 przekierowywani są do Bautzen. Z tego powodu też doszło do wielu opóźnień i zawieszeń spraw naszych klientów. Na co niestety nie mamy wszyscy większego wpływu. Dnia 11.11.2013 uczestniczyliśmy w spotkaniu z kierownictwem w Bautzen. Rozmowy dotyczyły wszczęcia zawieszonych procedów i wydawania decyzji jak i przyszłej współpracy. Kierownictwo Familienkasse prosiło naszym klientom przekazać, co niniejszym czynimy, iż możliwie szybko będą podjęte starania wyjaśniające. Jednak bardziej realnym terminem na odczucie polepszenia sytuacji będzie wstępnie dopiero początek nowego roku 2014. Niestety braki personalne w Familienkasse Bautzen nie pozwalają na możliwie szybkie rozpatrzenie powierzonych spraw. Albowiem dopiero na parę dni przed naszą wizytą dyrekcjonat Familienkass w Nürnberg zadecydował o zasileniu kadry urzedniczej w Bautzen o ilość kilkudziesięciu nowych urzędników. Wobec tego w imieniu Familienkasse Bautzen pozdrawiamy wszystkich naszych dotychczasowych jak i przyszłych klientów oraz prosimy o wyrozumiałaość i jeszcze więcej cierpliwości co do tej specyficznej sytuacji. A niebawem wszystko powróci do normy ...

http://www.optimexco...la-polaków.html

Witam wszystkich.Po długim okresie oczekiwania na zwrot zasiłku na dzieci <od sierpnia 2012> dostałam zwrot 23 grudnia na konto.Rozliczenia miałam na 2 dzieci.Wpłata na konto jest za każdy rok osobna czyli 2008,2009,2010,2011 i 2012.Ja natomiast roku 2010 nie dostałam i nie wiem dlaczego.Biuro które tą sprawę prowadzi będzie to wyjaśniać.Piszę to tylko dlatego ponieważ dużo osób czeka na Kingergeld jak ja do tej pory i czas bardzo się dłuży.Zaznaczę tylko ,że jeszcze czekam na decyzję bo jeszcze takiej nie dostałam<Pani z biura powiedziała ,że i tak bywa bo z naszą pocztą wszystko jest możliwe>.Moje 1 pytanie brzmi czy ktoś miał podobny przypadek z nie wypłaceniem np. za jeden rok? 2 pytanie jak to jest z urzędem skarbowym Niemieckim bo obiło mi się o uszy,że trzeba zwracać różnicę jeśli ktoś miał w zeznaniu rocznym pobieraną ulgę na dzieci i dostał zwrot z Kingergeld?!<jaka to może być kwota bo chce odłożyć tą różnicę>Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam;)

Witam dostałam dzisiaj decyzję z Familienkasse , wszystko jest dobrze tylko pobierają mi 52 euro z 368 euro (2 dzieci) na abzugl.auslandische Familienleistung(en) i nie wiem co to oznacza? Za co odtrącają te 52 euro ? Pozdrawiam:):confused:

Miałaś decyzję z ROPSU ,że w Polsce nie pobierasz świadczenia??:o

Sekretara1 - ja już dostałam w listopadzie nadpłatę za cały rok wstecz:) ale jeszcze się starałam o kilka miesięcy w tym roku żeby mi nadpłacili , jednak coś tam przeoczyłam . Na szczęście dostałam już pewną decyzję o przyznaniu Kindergeld :) ja wszystko załatwiałam przez Familienkasse , kilka listów wymieniłam z ROPS-em i udało się . A ta kwota (50 euro )potrącone to jednorazowo , doczytałam dzisiaj, koszty postępowania administracyjnego :) ŻYCZĘ WAM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU I SAMYCH POZYTYWNYCH DECYZJI :)

jakie koszta postepowania administracyjnego czy ktos tu wali glupa? Postepowania admisnistracyjne sa wolne od oplat!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie dajmy sie naciagac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jednorazowo mogą pobrać , za sporządzenie indywidualnego pisma, poza tym odliczyli mi tylko jednorazowo .

Mój mąż pracuje w Niemczech. W Polsce nie pobieram rodzinnego, ponieważ nie chciał nam nigdy przekazać wymaganych dokumentów. Może własnie dlatego,że złozył o Kindergeld. Gdzie mogę dowiedzieć się czy nie pobiera Kindergeld w Niemczech? I czy gdy złozyl dokumenty a Kindergeld nie zostało jeszcze przyznane (różny czas oczekiwania) to dostane informację, że się ubiega?
Bardzo proszę o odpowiedz. :)

Powrót