Zasiłek rodzinny na dzieci - KINDERGELD cz. II

• Autor wątku Autor wątku zakzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
FK napisało, ze to z powodów organizacyjnych. Czyli czekany.A moje kolejne pytanie mąż pracuje od 9grudnia 2013,my jesteśmy zameldowane od 15 marca.My tzn. Ja,moja córka z pierwszego małżeństwa i nasza wspólna córka.Czy kindergeld dostaniemy od momentu podjęcia pracy męża czy od momentu kiedy nas zameldował?

Hej, mam pytanie co do pracy na umowę zlecenie i jednoczesnym pobieraniu KG. Próbowałem przeczesać internet ale w zasadzie ciężko o jednoznaczne i 100% pewne informacje w tej kwestii.
Jestem studentem, od wielu lat pobieram KG. Niedawno podjąłem pracę na umowę zlecenie. Wiem, że nie można przekroczyć 20 godzin pracy tygodniowo, ale na umowie zleceniu nie ma określonej ilości godzin pracy, w związku z czym jak wyczytałem na tym forum - nie ma obowiązku zgłaszania tego FK i z tym nie ma problemu. Tu pierwsze pytanie - czy to na pewno nie stanowi żadnego problemu i nie będzie z tym żadnych nieprzyjemności? Kolejne pytanie, dotyczy samych zarobków. Rozumiem, że przepracowanie 20 godzin tygodniowo, to jedna zapora, a inną jest próg zarobków. Jak dokładnie wygląda to w przypadku pracy na umowę zlecenie? W jaki sposób jest to kontrolowane? Raz czytam, że zarobić można max 8004 euro rocznie, gdzie indziej, że nawet 20 000 euro rocznie, byle nie przekroczyć tych 20 godzin w tygodniu, a jeszcze gdzie indziej, że nie można zarobić więcej niż 400euro miesięcznie. Czy ktoś ma pewne informacje o tym jak to faktycznie wygląda i zechce się nimi ze mną podzielić? Ewentualnie podpowie gdzie (w Polsce bo infolinia w Niemczech to istny koszmar) można uzyskać takie pewne informacje i porady. Pracę dopiero zacząłem i boję się, że ten próg przekroczę, a z rodzinnego rezygnować bym nie chciał rzecz jasna, szczególnie że póki co mam okres próbny i nie wiadomo jeszcze co dalej... Bardzo, bardzo wdzięczny będę za pomoc.

Witam.
Wiem, że ten temat był już wałkowany, ale nie znalazłam odpowiedzi na mój problem.
Otóż mam dwójkę dzieci. Z ojcem dzieci nie jestem już od 3 lat. Ma on zasądzone alimenty na dzieciaki. Ostatnio napisał do mnie "tatuś" z informacją, iż ja mogę wystąpić do Państwa niemieckiego z wnioskiem o przyznanie właśnie zasiłku na dzieci czyli tzw. Kindergeld. On oczywiście pomógłby ze złożeniem wniosku itp.
"Tatuś" pracuje tam od 2 lat i jak twierdzi ma stałe zatrudnienie i chyba zameldowanie też. Oświadczył, że nie zamierza wracać do Polski.
Chce dodać, że dzieci wychowuję sama, mam pracę, a w Polsce nie przysługuje mi zasiłek gdyż za dużo zarabiam
Moje pytanie brzmi czy takiej osobie jak Ja należy sie ten zasiłek, czy to nie jest podpucha z jego strony?
Jeśli coś takiego przysługuje, to jak to się ma do alimentów?
Boję sie tego, że załatwi zasiłek, a potem wycofa się z płacenia alimentów.
Czy w urzędzie skarbowym trzeba coś rozliczać?
Wydaje mi się, że taki zasiłek trzeba ując w zeznaniach jako dodatkowy dochód?
Dziekuję bardzo za wszelkie informacje i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Agnieszka

Witam serdecznie
Możliwe że odpowiedzi na moje pytania już padły ale stron jest tak dużo, że cięzko wszystko przeczytać.
Czy mógłby mi ktoś pomóc. Chciałabym starać się o kindergeld na dziecko urodzone w Polsce. Ja jestem jego jedynym prawnym opiekunem, ojciec ma odebrane prawa rodzicielskie. mieszka na stałe w Niemczech od kilkunastu lat i ma niemieckie obywatelstwo.
Czy mogę się starać o kindergeld przez ROPS? Podlegam pod ROPS w Olsztynie. Jak to wygląda i jakie dokumenty trzeba tam wysłać bo na ich stronie nic nie znalazłam
Z góry bardzo dziękuję za pomoc

Dodam, że kontakt z ojcem dziecka jest zerowy i na jakąkolwiek pomoc w załatwieniu sprawy nie mogę liczyć

Witam wszystkich użytkowników ! Jestem tu nowa i mam pare pytan z gory dziekuje za odpowiedz ! Jestem po rozwodzie od sierpnia 2014 roku w październiku 2014 r.moj byly maz rozpoczal prace w niemczech dowiedzialam sie ze moge zalatwic sobie kindergeld na dwójkę naszych dzieci podkreslam , ze dzieci są ze mną ! Prosilam bylego męża o pomoc w załatwieniu kindergeldu lecz wszelkie prosby nie pomogly wiec wzielam sprawe w swoje rece ! Napisalam pismo o calej sytuacji dolaczylam akty urodzenia wraz z wnioskiem do Ropsu w Katowicach oni przesla to dalej do Familienkasse . Jest to swieza sprawa papiery wyslalam w tamtym tygodniu a dzisiaj dowiedzialam sie od kuzynki ze moj byly maz od niedawna pobiera rodzinne w niemczech i calos mial nadplacone ! Jestem zalamana co moge w tej sytuacji zrobic ??? I tu moje pytania - czy mam czekac na odzew z niemiec??? Co zrobic by upewnic sie czy faktycznie pobiera zasilek w niemczech? Komu sie zasiłek nalezy slyszlam ze mi skoro dzieci sa ze mną ! Pomozcie co mam zrobic czekac na odp. Jestem wsciekla teraz juz wiem dlaczego nie chcial mi zalatwic papierow z pracy !!!

Dzieci muszą mieszkac,uczyc sie ,chodzic do przedszkola w Niemczech aby teraz dostac kg.Są różne sytuacje ale najwazniejsze zeby dziecko było w Niemczech bądź oboje rodzice muszą tu pracować i płacić podatki tu.

Od tego roku nie może pobierac kg w Niemczech kiedy dzieci są z tobą.....dostalabys pisma od Familienkasse z Niemiec.Pisma dotyczylyby twoich dzieci tzn czy pobierasz cos w Polsce.Przed wszystkim chcieliby od ciebie zarobki badz ich brak.bo kg to prawo podatkowe ...tam gdzie placisz podatki to masz kg....i jest takie prawo ze o kg moze sie starac tylko ten u kogo żyją dzieci.....Więc wiedz na pewno ze ktos ci gra na nerwach na złość i złe wiesci daje.

I jeszcze jedno...teraz kg dla dzieci ktore nie mieszkaja w Niemczech nie zajmuje sie Familienkasse tylko urzędy od spraw cudzoziemcow,a oni by cie juz dawno po polsku poinformowali o tym.

berlinkaaa, przestań ludzi wprowadzać w błąd. już ci jeden napisał, żebyś nie pisała pierdół.

mnóstwo ludzi pracuje w niemczech/austrii i pobierają kindergeld mimo, że żona/mąż są w polsce z dziećmi.
i to nawet bez meldunku za granicą.

sam tak mam i kg dostaję.

I bez meldunku w Niemczech dostajesz kg?Bo żona mieszkająca w Pl z dziecmi moze dostac kg ale mąż musi byc zameldowany w DE.na ten temat nawet ze znajomą rozmawialam która pracuje przy tym.Bo z tym ze dziecko musi sie uczyc w De rzeczywiscie to moj błąd,poniewaz dopiero sie przymierzają do takich zmian.

Odnośnie sytuacji uzytkownika Ona77...napisalam........." Dzieci muszą mieszkac,uczyc sie ,chodzic do przedszkola w Niemczech aby teraz dostac kg.Są różne sytuacje ale najwazniejsze zeby dziecko było w Niemczech bądź oboje rodzice muszą tu pracować i płacić podatki".....

Jesli ojciec jest w DE i pobiera tu zasiłek będąc po rozwodzie,dzieci musiałyby mieszkac z nim.I wtedy miec z nim meldunek i uczęszczać tutaj do szkoły,przedszkola.....nie ma innej opcji aby on dostał kg bez wspolnego gospodarstwa domowego z dziećmi.I jesli ktos mi pisze ze ja nie mam racji to prosze sie udać do Familienkasse.

witam ! kindergeld juz normalnie nie moge .czekalam prawie 4 lata i przyszla mi odmowa.od 2011 roku pracuje w niemczech place podatki .mieszkam blisko granicy .musialam wyjechac bo zostalam sama z trojgiem dzeici . zawsze na wekend jestem w domu w polsce .wczesniej zadali mi pytanie .kto sie opiekuje dzeicmi jak mnie nie ma? odpowiedzialam ze babcia i moj starszy syn .w odmowie zarzucili mi ze nie finsuje moich dzieci tak jak bym ich zostawila na pastwe losu.teraz wzielam adwokata i zlozylam o process hilfe .mam pytanie cz ktos wygral taki process i jakie mam szanse? pozrawiam

Moze ktos wie,czy mam szanse dostac KG na dzieci mojego partnera.Wychowujemy je razem.ja mam prace i meldunek w De.a w PL wszyscy mamy meld tymczasowy.jesli tak to jakie dokumenty musze zlozyc?

Witam. Ja pisze w sprawie Kindergeldów. Mianowicie mam pytanie : czy studentom zaocznym też przysługuje zasiłek? A co z osobami które sie ucza i do tego pracują( mam na myśli staż) pozdrawiam.:)

Do ps1236
jesli sie uczysz i pracujesz to mozesz dostawać KG. Ważne żebyś nie przekroczyła ilości godzin na tydzień. Coś mi dzwoni że 20 godz ale pewna nie jestem. Sprawdź to. Jesli jesteś na zleceniu to tam zdaje się nie wpisują ilości godzina na tydzień. Zarobić możesz do bólu - nie ma kryterium.

Witam ,moje zapytanie wiąże sie z rodzinnym,słyszałam ze jesli ojciec mojego dziecka pracuje w Niemczech i tam mieszka to Ja mam sie starac o Kindergeld na to dziecko , pomoze mi ktos w tej kwestii???

Tak. Jeśli ojciec dziecka pracuje w Niemczech i tam mieszka to może się Pani starać o Kindergeld. Polecam przeczytać rónież mój artykuł na mojej stronie na facebooku lub na mojej stronie internetowej. Matka dzieci wraz z dziećmi nie musi zamieszkiwać w Niemczech aby Kindergeld przysługiwał. Wystarczy tylko we wniosku podać odpowiednią podstawę prawną. Zajmuję się Kindergeld zawodowo więc są ro sprawdzone informacje.
Poniżej podaję linki:
Blog - Kancelaria Prawna Marta Dubiec
https://www.facebook.com/Kancelaria...63296473724421/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

Pani Marto, ponad rok spóźniła się Pani z odpowiedzią na pytanie zadane przez poprzedniczke:( Poza tym robi sobie Pani reklamę na forum publicznym i jeśli przeczytała Pani regulamin, który zaakceptowała Pani zakładając tu profil, powinna Pani wiedziec, że udzielamy tu jedynie porad bezpłatnych, tylko i wyłącznie!!! No chyba, że Pani Kancelaria Prawna udziela porad za darmo, to nie mam nic przeciwko. Ale raczej w to nie uwierzę.

nika44 napisał:
Pani Marto, ponad rok spóźniła się Pani z odpowiedzią na pytanie zadane przez poprzedniczke:( Poza tym robi sobie Pani reklamę na forum publicznym i jeśli przeczytała Pani regulamin, który zaakceptowała Pani zakładając tu profil, powinna Pani wiedziec, że udzielamy tu jedynie porad bezpłatnych, tylko i wyłącznie!!! No chyba, że Pani Kancelaria Prawna udziela porad za darmo, to nie mam nic przeciwko. Ale raczej w to nie uwierzę.[/QUOTE
Szanowna Pani. Podalam jedynie linki do moich artykułów w których opisuje sytuację z jaka spotkała się jedna z forumowiczek. Porady zawarte w tym artykule są oczywiście bezpłatne. Jezeli jednak naruszyłam regulamin forum to proszę usunąć mój wpis Pozdrawiam

Powrót