zasiłek rodzinny na dzieci-KINDERGELD

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
prosze mi odpowiedziec na poczte moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
basie
napisz jeszcze raz tego posta w jezyku polskim i bez błędów;)
ja nie wiem co to jest number,moz czy miesionce

familienkassa Nurnbrg.z tamtont pobieralam wczesniej rodzinne,od 2011roku. jestem zameldowana w niemczech w Mulheim an de ruh.to so miasta,i te miasto z NURNBERG przekazali za rok 2010,do miasta Oberchauzen.bo tam złozylam dokumenty na rodzinne.i jak pisalam wczesniej moj byly moz zawsze co roku wyjerzdza do pracy na pul roku. na sezon.wczesnie pobieralam za okres co robil, bo mieszkalam w polsce, teraz tam mieszkam w niemczech,zewzglendu na siostry synka bo ma raka, i ma 2latka, i opiekuje sie jej drugim synkiem co ma 4latka, moja corka -ma numer juz rodzinnego, i teraz dokumenty skladalm na siebie,zeby corka dalej miala, ja niepracuje,i niepobieram rodzinnego teraz z niemiec i czekam na ich decyzje czy otrzymam,z kliniki tez dokumenty zostaly wyslane ze hemie przechodzi siostry syn.socjalu niepobieram tylko, alimenta z niemiec, ale polskie alimenty mi odliczajo. z niemiec dostaje 110euro. bo 300zl. polskie mi odliczajo.i niewiem czy dostane rodzinne, siostra tam rodziny niema,co mnie.z polski wszystkie dokumenty zostaly poskladane, i niemcy sprawdzali mnie.i wszystko zgadza .slyszalam ze w wyjontkach przyznajo ,i moja mala chodzila tam 3miesionce do szkoly, a musiala tu narazie przebywac w polsce, bo moja mama a jej babcia niewidzi i jest cukrzykiem.i dlatego tak wyszlo. ze ja tam a ona tu.aniemieckiego nieznam.siostra dzwonila tam kazo czekac.prosze powiedz mi czy przyznajo.

a moj byly caly czas pracuje w KOBLENZ.i majo tez dokumenty,poskladalam.i dlaczego tak dlugo czekam od.lipca 2011roku.skladalm dokumenty na siebie juz, bo wczesniej szly na meza ja tylko pobieralm piniondze rodzinne odrazu za pul roku mi przelewali z ten okrez co robil.za 2010rok.jeszcze nieotrzymalam,jak skladalam dokumenty to mi w biurze powiedzieli ze to razem niby mi wyplaco.ale nic niemam i niewiem czy przyznajo.prosze doradz mi.

czekam na odpowiedz moja moderacja

basie, nie szukamy pomocy poza forum

pracujesz , płacisz podatki w Niemczech?

z twojego postu wynika ze tylko pilnujesz dzieci siostry,wiec na jakiej podstawie chcesz uzyskać Kindergeld. Skoro mieszkasz tu, a córka w Polsce to Kindergeld tobie nie przysługuje po zmianie przepisów!

niemieckiego nieznam.popolsku pisze tylko.a blendy robie,przepraszam

jezeli mi sie nienalezy,to dlaczego niewyplacili mi jeszcze za rok 2010,

a piniondze im przeleli.z tego miasta co wczesniej pobieralm rodzinne

mam prozbe w jakich wyjontkach przyznajo rodzinne,meldunek mam na stale ja i corka.i co dalej

Droga Pani, szacunek należy się wszystkim. Tym którzy szukają odpowiedzi na Forum jak i tym którzy ich udzielają.
Pani język woła o pomstę do nieba.
Posty należy edytować w ciągu 20 minut a nie pisać jeden pod drugim.
Będą ostrzeżenia.

ok,pierwszy raz jestem na tym forum i nieznam zasad.I niewiem czy są wyjądki i jak przyznawane jest rodzinne z niemiec.

witam. jestem tu pierwszy raz. Mam pytanie mój partner pracuje w niemczech. chcemy starać sie o zasiłek rodzinny, gdzie mamy złozyć wniosek? dziecko mieszka ze mną w polsce. możemy złożyć odrazu w Famillienkasse czy lepiej najpierw w ropsie. prosze o pomoc

dzięki za odp. A gdzie powinnam złożyć ten wniosek?

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wypełnienia wniosku. Mój partner jest dawno po rozwodzie. we wniosku trzeba zaznaczyć stosunek do dziecka i są takie pkt 1. dziecko małżeńskie 2. dziecko pozamałżeńskie 3. dziecko przysposobione 4. dziecko małżonka. żadne z tych odpowiedzi mi nie pasuje do naszego dziecka. co powinnam tam zaznaczyć:) ps. belunia bardzo dziękuje za pomoc

do belunia: aha i jeszczo jedno: zastanawiałam sie nad firmą, która załatwia kindergeld, myślisz, że warto? bo biorą dużo pieniędzy za to.

no chyba punkt 2 ,bo dziecko jest pozamałżeńskie
on tez dostanie coś do wypełnienia ,formularz KG-71 o ile pamiętam,ale to już może napiszą Ci te które takowy wniosek składały
ps
edytuj wpisy jak chcesz coś dopisać , opcja edytuj po prawej stronie

§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.;)
załatwisz sama ,po co firma

dziękuje ci bardzo. nie wiem czy uda mi sie to załatwić samej. jestem w tym kompletnie zielona:) jeszcze raz dzięki za pomoc

witam. Mam jeszcze kilka pytań odnośnie kindergeld. mianowicie jak to wygląda od początku. gdzie powinnam sie udać najpierw żeby zlożyć wniosek o kindergeld w polsce?(i jaki wniosek ten niemiecki?) do mopsu? do dopsu? jeżeli do dopsu to moge to załatwiać jakoś listownie czy mam tam jeżdzić osobiiście, mam daleko a że pracuje to nie mam jak zabardzo.poprostu nie wiem od czego zacząć, będe wdzięczna jak ktoś mi to opisze od polskiej strony od początku.. . przeszukałam forum i nie moge nic takiego znależć, dziękuje :(

Jeżeli rodzic składa wniosek o zasiłek rodzinny w Polsce, a drugi z nich pracuje za granicą, gmina w której złożony był wniosek, przesyła dokumenty do regionalnego ośrodka polityki społecznej, który po stwierdzeniu prawa do świadczenia, przesyła je bezpośrednio do odpowiedniej instytucji w danym kraju.czyli tutaj do Niemiec
Zmiana w zasadach dot. Zagranicznych Świadczeń Rodzinnych

http://www.rops.krakow.pl/?sid=103&subb=5

swiadczenia z Niemiec dla matek mieszkajacych w Polsce
http://forumprawne.org/niemcy/11542-kindergeld-zasilek-rodzinny-na-dziecko-w-niemczech-13.html

Ostatnia edycja:
do bielunia czasami piszesz takie rzeczy takie pierdoly i wprowadzasz ludzi w blad ze az sie dziwie . w norymberdze skladaja tylko ci ktorzy zyja w seperacji a \lbo po rozwodzie co maja dzieci

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót