Zasiłek rodzinny z Londynu

• Autor wątku Autor wątku sobieja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przyznaję się - nie czytałam całości. Może być tak, że już wszystko dokładnie opisano, ale może potrzeba opinii osób znających prawo obowiązujące w UK. Przenoszę.

ula19720 napisał:
zasiłek na dziecko to nie zapomoga dla rodzica na płacenie alimentów

alimenty to jedno a drugie to zasiłek na dziecko wypłacany dla rodzica sprawującego osobistą opiekę nad dzieckiem, mówisz polskie prawo nie dobre, a czy jeślibyś dostawał w nakreślonym przypadku przez Ciebie taki zasiłek na dziecko, to na co byś go przeznaczył - na alimenty? Przecież sam stwierdziłeś , że "płaci alimenty na dziecko""że płaci na jego utrzymanie" - wobec tego uważasz, że to państwo powinno zapłacić za Ciebie alimenty, skoro uważasz że to całkowity koszt utrzymania dziecka????? Piszę do Ciebie to pytanie, ale podejrzewam , że tyczyłoby się wielu poza tobą, co widac już po problemie w uk na tym forum z interpretacją prawa.

a alimenty pokrywają część kosztów utrzymania dziecka oraz jeśli rodzic zobowiązany do płacenia alimentów nie bierze udziału w wychowaniu dziecka , to pokrywają także koszty jego wychowania poprzez osobiste starania jego rodzica, ale to inny temat

prosze mi wybaczyc ale to chyba Pani ma problem z czytaniem ze zrozumieniem...
czy alimenty to nie pokrywanie kosztow utrzymania a takze w miare mozliwosci wychowania dziecka?
Jesli matka dostaje zasilek rodzinny to czym on dla niej jest? Pomoca panstwa w pokryciu kosztow utrzymania dziecka.
Czy panstwo nie moze pomoc rodzicowi ktory pokrywa koszty utrzymania (czesciowo lub w calosci) jesli dziecko z nim nie mieszka?
W Uk jest taka mozliwosc.
prosze poczytac: HM Revenue & Customs: Child Benefit: Introduction
Na czym polega roznica? jedno placi na utrzymanie i drugie placi na utrzymanie. Czesto ten kto nie wychowuje osobiscie pokrywa znaczna czesc kosztow utrzymania.
Wiem ze polskie przepisy sa nieco inne. I widac trudno to niektorym zaakceptowac.
Powtarzam raz jeszcze ze wg mnie jesli z jakichs powodow rodzic mieszkajacy z dzieckiem nie moze pobierac zasilku rodzinnego to dlaczego drugi rodzic placacy na utrzymanie dziecka nie mialby skorzystac z takiej mozliwosci?

Ostatnia edycja:
to skoro pobiera go na dziecko za granicą i nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem - to musi być on w pełni przeznaczony na to dziecko, bo takie jest jego przeznaczenie, wszelkie pozostawianie sobie na własne wydatki rodzica pobierającego ten zasiłek za granicą i nie sprawującego osobistej opieki nad dzieckiem choćby ułamka tej kwoty jest bezprawiem niepodlegającym dyskusji. Oczywiście rodzic pobierający zasiłek na dziecko w Anglii i nie wychowujący osobiście dziecka może wysyłać dziecku prezenty lub w inny sposób utrzymywać to dziecko, ale w wysokości nie niższej niż otrzymywane świadczenie na to dziecko -
Wobec powyższego - jak wcześniej pisałeś ,że wydajesz na kartki okolicznościowe dla dziecka - czy uważasz, że kartki takie to jest koszt utrzymania dziecka? nie.

Nie wiem co tez pani sie "roi" w glowie ale przeciez ten zasilek jest pomoca w placeniu na utrzymanie dziecka a nie na utrzymanie rodzica. I niekoniecznie trzeba miec zasadzone alimenty, wystarczy udokumentowac platnosci na dziecko lub inne wydatki typu ubrania, jedzenie, kieszonkowe itp...

"Types of contribution that count
The amount you're contributing needn't be money. It can include:
clothes
birthday and Christmas presents
food
pocket money
You might also contribute by providing somewhere for your child to live. For example, you could:
transfer the house to your partner - the transfer could count as a weekly amount of maintenance but only if you agree this with the Child Benefit Office
contribute a regular amount to cover your share of the interest on the house where your child lives"

zuuzkaa napisał:
Droga Ulo, bardzo Cię proszę uspokój się bo widzę,że masz delikatny kłopot z systemem nerwowym.

Nie zamierzam odpowiadać na Twoje posty bo nic w nich merytorycznego nie zawierasz tylko się od kilku postów wstecz wydzierasz do wszystkich "jakim prawem".

Posiedz trochę w prawie zawodowo (nie tylko ze strony matki pobierającej alimenty i zasiłki, mającej widzę do wszystkich pretensje "czemu tak mało"), wtedy porozmawiamy.

czytająca prawo ze zrozumieniem, nie drażnij mnie bo nie masz racji - sobie poczytaj innych ludzi, którzy zgadzają się ze mną

http://forumprawne.org/wielka-brytania/44014-tatus-okrada-dzieci-z-rodzinnego.html

Eliss
Moderator

--------------------------------------------------------------------------------

Nie musi nic skrobac sama wystarczy, ze wypelni to https://secure.dwp.gov.uk/benefitfraud/ nie jeden tatus juz tak stracil benefit. Zastanawiam sie tylko w jaki sposob go otrzymal przeciez Convi musialaby zaniesc potrzebne dokumenty do ROPS-u

z tego co zerknalem na tamte tematy to sytuacje sa takie ze jeden tatus pobieral zasilek wiekszy niz to co placil na dziecko, a w drugim bylo cos o tym ze matka ma priorytet w otrzymywaniu zasilku skoro dziecko z nia mieszka. I oczywiscie jest to prawda.
Ja pisalem o przypadku kiedy matka nie pobiera zasilku w polsce bo nie moze z powodu przekroczenia dochodu w takim wypadku ojciec moze legalnie pobierac ten zasilek w uk.
Jesli pani jest uprawniona do otrzymywania zasilku a jedyna przeszkoda jest pobierany zasilek przez ojca dziecka w UK to prosze zlozyc stosowny wniosek lub donos i juz.
Kazda sprawa jest inna i zalezy od okolicznosci. Nie mozna pod kazdy przypadek podpisywac jednej odpowiedzi.

sobieja napisał:
Już od przeszło roku jestem rozwiedziona. Mój były mąż mieszka w Londynie i tam pobiera zasiłek rodzinny na nasze dziecko. Córka mieszka ze mną ,a jej ojciec oczywiscie nie przesyła mi tych pieniędzy. Zasiłek rodzinny wlicza sobie do alinentów ,a wydaje mi się, że tak być nie powinno.
Chciałabym się dowiedzieć czy on ma prawo pobierać ten zasiłek skoro dziecko jest ze mną? Czy mogłabym sie starać aby ten zasiłek był wpłacany na moje konto?

Chodzilo mi o wykazania bledu logicznego w tej wypowiedzi. Bo jesli ojciec pobiera zasilek legalnie - a tak jest skoro nikt wiecej nie pobiera zasilku na to dziecko i jesli matce nie nalezy sie ten zasilek np z powodu przekroczenia dochodu - to ojciec moze sobie CHB wliczac do alimentow bo jest to pomoc dla niego w utrzymaniu dziecka. Alimenty nie sa placone za kare jak wiekszosc matek chyba sadzi i panstwo moze pomoc w ich placeniu - przynajmniej w UK - jesli spelnia sie kryteria. Wiec ten zasilek nie moze byc wplacany na konto mamusi jako dodatek do alimentow skoro dostaje go ojciec dziecka. Zreszta jest takie zastrzezenie ze konto na ktore wplacany jest ChB musi nalezec do osoby uprawnionej do zasilku.
Jesli ojciec placi powiedzmy 400 zl miesiecznie na dziecko a ChB wynosi 80 funtow na 4 tygodnie wiec CHB jest mniejszy od placonych alimentow. Nalezy pamietac ze w UK liczy sie nie tylko same alimenty, ale rowniez inne wydatki zwiazane z dzieckiem (pisalem wyzej) wiec wysokosc zasadzonych alimentow nie jest decydujaca.
Ale:
"Payments under a court order or agreement
You might make maintenance payments covering the cost of your child's upkeep, under a court order, deed or binding agreement.
The Child Benefit Office treats these as a contribution towards your child. But if the order or agreement doesn't cover your child's upkeep, your payments are treated as income of the person looking after your child, rather than a contribution.
If you pay towards your child's upkeep but your child doesn't live with the person you're paying maintenance payments to, the Child Benefit Office may treat you as if you're contributing towards your child. They'll do this if either of the following applies:
you arrange for the payments to go to the person - or home - looking after your child
you directly pay the person who is looking after your child"

Ostatnia edycja:
Wiesz Filemon nie ma co wytykać błędów logicznych w kogoś wypowiedziach. Gdybym była taka oblatana w tych wszystkich zagadnieniach to nie wchodziłabym na to forum!!!
Ja nie mogę pobierać świadczenia rodzinnego poniewaz od paru lat moj mąż (wtedy jeszcze obecny) pobierał te pieniądze. Być może i słusznie je pobiera skoro płaci alimenty, ale mi w PL też by sie należały. Nie mogę sie starać o stypandium dla corki itp rzeczy. Teraz jak sie juz rozwiedliśmy on nie chce zrezygnowac z tego swiadczenia poniewaz łatwiej jest dołożyć parę fyntów ze swojej kieszeni niż wykładać całośc.
Napisałam juz w tej sprawie do Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej no ale muszę uzbroić sie w cierpliwość i czekać na odpowiedz.

Witam! Z gory oswiadczam, ze nie przeczytalam dokladnie calego topiku wiec szansa, ze kogos powtorze. W przypadku child benefit w uk sa dwie sciezki, ktorymi mozna zaspokoic test glownej opieki na dzieckiem - 1. mieszkac z dzieckiem 2. dokladac na utrzymanie dziecka conajmniej rownowartosc kwoty child benefit. Rodzic 2. moze tylko pobierac zasilek kiedy rodzic 1. tego nie robi. Rodzic przy ktroym jest dziecko ma ZAWSZE pierwszenstwo. To, ze w przeszlosci komus sie bardziej oplacalo zeby to 2. pobieral w uk i dlatego 1. tego nie robil/-a nie znaczy, ze teraz rodzic 1. nie moze sie starac w Pl. Jesli komus udzielono takiej informacji w polskim urzedzie, to jest kupa bzdur i podejrzewam, ze to moze byc spowodowane brakiem wiedzy badz lenistwem. Wroccie myslami ile czasu zajelo skompletowanie aplikacji o zasilek kiedy rodzic 2. sie staral. W przypadku aplikacji rodzica 1. to powinno dzialac szybciej, ale zawsze to rece pelne roboty dla urzednikow ;) Jesli nic innego cie nie wstrzymuje od pobierania rodzinnego w Polsce to wal do urzedow jutro i skladaj. Nie daj sie zwiesc. Wg prawa brytyjskiego rodzic 2. bedzie mial prawo do zasilku przez kolejne 3tyg od twojej aplikacji. Podejrzewam, ze podobnie bedzie w Pl. Powodzonka

w tych sprawach mam pytanie, czy ex mąż który pobierał zasiłek rodzinny w UK i nie przekazywał go dzieciom , czy mogę go zgłosić do prokuratury w Pl że okrada dzieci?

Powrót