demagogia
Moderator globalny
- Odpowiedzi
- 7 054
Przyznaję się - nie czytałam całości. Może być tak, że już wszystko dokładnie opisano, ale może potrzeba opinii osób znających prawo obowiązujące w UK. Przenoszę.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
ula19720 napisał:zasiłek na dziecko to nie zapomoga dla rodzica na płacenie alimentów
alimenty to jedno a drugie to zasiłek na dziecko wypłacany dla rodzica sprawującego osobistą opiekę nad dzieckiem, mówisz polskie prawo nie dobre, a czy jeślibyś dostawał w nakreślonym przypadku przez Ciebie taki zasiłek na dziecko, to na co byś go przeznaczył - na alimenty? Przecież sam stwierdziłeś , że "płaci alimenty na dziecko""że płaci na jego utrzymanie" - wobec tego uważasz, że to państwo powinno zapłacić za Ciebie alimenty, skoro uważasz że to całkowity koszt utrzymania dziecka????? Piszę do Ciebie to pytanie, ale podejrzewam , że tyczyłoby się wielu poza tobą, co widac już po problemie w uk na tym forum z interpretacją prawa.
a alimenty pokrywają część kosztów utrzymania dziecka oraz jeśli rodzic zobowiązany do płacenia alimentów nie bierze udziału w wychowaniu dziecka , to pokrywają także koszty jego wychowania poprzez osobiste starania jego rodzica, ale to inny temat
to skoro pobiera go na dziecko za granicą i nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem - to musi być on w pełni przeznaczony na to dziecko, bo takie jest jego przeznaczenie, wszelkie pozostawianie sobie na własne wydatki rodzica pobierającego ten zasiłek za granicą i nie sprawującego osobistej opieki nad dzieckiem choćby ułamka tej kwoty jest bezprawiem niepodlegającym dyskusji. Oczywiście rodzic pobierający zasiłek na dziecko w Anglii i nie wychowujący osobiście dziecka może wysyłać dziecku prezenty lub w inny sposób utrzymywać to dziecko, ale w wysokości nie niższej niż otrzymywane świadczenie na to dziecko -
Wobec powyższego - jak wcześniej pisałeś ,że wydajesz na kartki okolicznościowe dla dziecka - czy uważasz, że kartki takie to jest koszt utrzymania dziecka? nie.
zuuzkaa napisał:Droga Ulo, bardzo Cię proszę uspokój się bo widzę,że masz delikatny kłopot z systemem nerwowym.
Nie zamierzam odpowiadać na Twoje posty bo nic w nich merytorycznego nie zawierasz tylko się od kilku postów wstecz wydzierasz do wszystkich "jakim prawem".
Posiedz trochę w prawie zawodowo (nie tylko ze strony matki pobierającej alimenty i zasiłki, mającej widzę do wszystkich pretensje "czemu tak mało"), wtedy porozmawiamy.
sobieja napisał:Już od przeszło roku jestem rozwiedziona. Mój były mąż mieszka w Londynie i tam pobiera zasiłek rodzinny na nasze dziecko. Córka mieszka ze mną ,a jej ojciec oczywiscie nie przesyła mi tych pieniędzy. Zasiłek rodzinny wlicza sobie do alinentów ,a wydaje mi się, że tak być nie powinno.
Chciałabym się dowiedzieć czy on ma prawo pobierać ten zasiłek skoro dziecko jest ze mną? Czy mogłabym sie starać aby ten zasiłek był wpłacany na moje konto?