Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - Art. 132 ust. 1 pkt 7 "Kodeksu Drogowego"

• Autor wątku Autor wątku Mahatman1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Yossarian napisał:
Ursys21 doczytaj sobie ten kodeks jak i kodeks postępowania w sprawach o wykroczeń, bo na razie wykazujesz się brakiem elementarnej wiedzy na ten temat.
Jeżeli twierdzisz, iż sąd powinien wydać określone orzeczenie to podpieraj swoje teorie właściwymi podstawami prawnymi.
To ty sobie poczytaj, gdyż najwidoczniej nigdy go nie czytałeś.

"Art. 1. § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy ..." (USTAWA z dnia 20 maja 1971 r.
Kodeks wykroczeń (tekst jednolity), Dziennik Ustaw 2007 Nr 109 poz. 756).

Sąd w każdym przypadku powinien brać pod uwagę stopień szkodliwości społecznej czynu (zabronionego przez ustawę). W przypadku stwierdzenia, że czyn nie jest społecznie szkodliwy (np. nieużywanie świateł zewnętrznych pojazdu (mijania, lub do jazdy dziennej) w piękny, słoneczny dzień, powinien oddalić wniosek o ukaranie.

destructor napisał:
Przeprowadź się do innego państwa i problem z głowy.
malenstwo_pass - będzie to brak dokumentu.
Bardzo dziękuję za propozycję emigracji. Ostatnio o czymś takim czytałem bardzo dawno temu (nieki Kiszczak proponował to niejakiemu Michnikowi (któremu się nie podobała aktualna (wtedy) rzeczywistość)).

Coraz bardziej dochodzę do wniosku, że policja musi zostać rozwiązania nieodwołalnie i ostatecznie. Jesteście zupełnie niereformowalni. Na wasze miejsce trzeba ogłosić nabór nowych funkcjonariuszy w strukturach policji municypalnej. Praktyka wielu państw pokazuje, że taka struktura sprawdza się w życiu. Zdecydowanie lepiej od zwyrodniałych, scentralizowanych struktur, które są całkowicie oderwane od społeczeństwa i w najmniejszym stopniu przez nie niekontrolowane.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - Art. 132 ust. 1 pkt 7 "Kodeksu Drogowego"

Yossarin i destructor - to do WAS

1. Nie ma konsekwencji nie przerejestrowania samochodu.
Są konsekwencje posiadana nieaktualnego dokumentu - a to 2 różne sprawy.

2. z dnia 20 czerwca 1997 r. oraz ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów; nie mówią ani słowem o konieczności przerejestrowania samochodu.

Mówią tylko o konieczności zawiadomienia o nabyciu/zbyciu pojazdu.

A to też 2 różne sprawy.

3. Cytowane wyżej ustawy mówią natomiast, że w tym przypadku wymagane są zmiany w dowodzie rejestracyjnym / karcie pojazdu, nie zaś ponowna rejestracja.

Problem polega na tym, że tępy urzędnik nie rozumie, do czego służy pole "adnotacje urzędowe" bo nie potrafi ze zrozumieniem przeczytać Załącznika nr 1 do Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 Września 2003r. w sprawie szczegółowych czynności organów w zsprawach zwiazanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach...

pkt 14
"Adnotacje urzędowe" - wpisuje się następujące skróty odpowiadające treści adnotacji:
a) "Współwłaściciel ... " - podając dane współwłaściciela zgodnie z zakresem danych określonym w § 3 rozporządzenia - dotyczy pojazdów stanowiących współwłasność dwóch osób,

Więc wystarczy w tym polu wpisać 2 nowych współwłaścicieli i obowiązek ustawowy jest dopełniony, bez konieczności rejestrowania już zarejestrowanego pojazdu... do czego, żaden przepis nikogo nie zmusza.

Niestety ani nierozgarnięty urzędnik, ani potencjalny miś nie zrozumie treści ustaw.

W związku z czym, w razie kontroli drogowej, nie wysiądę z samochodu, a dowód rejestracyjny misiek zobaczy przez szybę -do łapy go nie dostanie.

Bo jak trafię na idiotę, to będę biegał po sądach... żeby mi oddali dowód rejestracyjny... Paranoja.

RE: Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - Art. 132 ust. 1 pkt 7 "Kodeksu Drogowego"

PS Ursus - widzę, że podobnie jak ja lubisz walczyć z kretynizmami... może wspólnie jakieś NGO postawimy w tym celu?

Mówię bardzo poważnie.

eonila napisał:
PS Ursus - widzę, że podobnie jak ja lubisz walczyć z kretynizmami... może wspólnie jakieś NGO postawimy w tym celu?

Mówię bardzo poważnie.
Jest to bardzo ciekawa myśl, ale ja osobiście jestem bardzo zajęty. Natomiast chętnie się przyłączę, zwłaszcza że posiadam doświadczenie w pisaniu regulaminów i statutów. Niemniej jednak proponuję nie dyskutować tego na tym forum. Ja już od Gł. Moderatora otrzymałem dwa ostrzeżenia (zebrałem w sumie 2 punkty - szczerze mówiąc, to nie wiem, co to oznacza, gdyż w Regulaminie nie ma instytucji "ostrzeżenia", ani żadnej punktacji z nim związanej; nie ma też instytucji usuwania uczestnika za pisanie nie na temat (Regulamin przewiduje usuwanie tematu, a nie uczestnika)). Ale licho nie śpi. Zanim Gł. Moderator zdąży mnie usunąć z tego forum, chciałbym jako plan minimum doprowadzić do wprowadzenia instytucji odwołania od decyzji policjanta o zatrzymaniu DR, oraz informować czytelników o aktualnym stanie tej sprawy.

eonila napisał:
W związku z czym, w razie kontroli drogowej, nie wysiądę z samochodu, a dowód rejestracyjny misiek zobaczy przez szybę -do łapy go nie dostanie.
Szybę, której nie będziesz już miał. Pamiętaj że f-sz może to zrobić. Poza tym mandacik za nieokazanie DR.

Doczytaj moją wypowiedź. Napisałem o niezgodności danych a nie przerejestrowaniu.

destructor napisał:
Szybę, której nie będziesz już miał. Pamiętaj że f-sz może to zrobić. Poza tym mandacik za nieokazanie DR.

Doczytaj moją wypowiedź. Napisałem o niezgodności danych a nie przerejestrowaniu.
Tu akurat należy się z Destructorem zgodzić. Policjant na drodze to nie jest instytucja, z którą należy polemizować. Jeżeli zażąda DR i pr. jazdy, to należy mu je okazać. Nawet, jeżeli mamy wątpliwości co do zasadności i sposobu przeprowadzenia kontroli (np. policjant nie poda imienia i nazwiska, ani jednostki, i poza zdawkowym "kontrola drogowa" nie poda przyczyny jej przeprowadzenia). Po zakończeniu owej "kontroli" można polemizować z jej wynikami u przełożonego policjanta, lub u prokuratora.

DR jednak należy okazać na wezwanie, a w przypadku odmowy policjant moim zdaniem rzeczywiście ma prawo stłuc szybę, gdyż w grę wchodzi możliwość popełnienia przez kierowcę kilku przestępstw, z których kradzież samochodu należy do najlżejszych (kierowca może być poszukiwany listem gończym, nie mówiąc o tym, że może to być np. dealer narkotyków, lub gangster przewożący broń).

destructor napisał:

a to ciekawa herezja...
1. Z jakiej to racji funkcjonariusz może wybić szybę w samochodzie!?!
2. Pokaż mi prawną definicję okazania, która mówi, ze mam funkcjonariuszowi dać dowód w jego tłuste od jedzonych w radiowozie kanapek łapska.

Moim zdaniem okazać dowód - to go pokazać. Szyby mam czyste, więc o ile nie zapomniał swoich denek od słoików zwanych okularami, to zobaczy DR. A to juz spełnia kryteria okazania dokumentu.

1.
Ursus21 napisał:
Tu akurat należy się z Destructorem zgodzić.
NIE!
2.
Ursus21 napisał:
Policjant na drodze to nie jest instytucja, z którą należy polemizować. Jeżeli zażąda DR i pr. jazdy, to należy mu je okazać.
Okazać owszem. - Ale nie musze mu tego dać do rąk. MOgę wygodnei siedzieć w samochodzie, nie otwierać dzrzwi i pokazac mu to przez szybę.

W takim przypadku nie ma prawa ani do wybicia mi szyby - bo go z KC pociągnę o zniszczenie mienia, oraz z karnego za przekroczenie uprawnień.

Konstytucja RP
Art. 50.

Zapewnia się nienaruszalność mieszkania. Przeszukanie mieszkania, pomieszczenia lub pojazdu może nastąpić jedynie w przypadkach określonych w ustawie i w sposób w niej określony.

3.
Ursus21 napisał:
Nawet, jeżeli mamy wątpliwości co do zasadności i sposobu przeprowadzenia kontroli (np. policjant nie poda imienia i nazwiska, ani jednostki, i poza zdawkowym "kontrola drogowa" nie poda przyczyny jej przeprowadzenia). Po zakończeniu owej "kontroli" można polemizować z jej wynikami u przełożonego policjanta, lub u prokuratora.
Życzę powodzenia podczas składania skargi nie znając ani nazwiska, ani nr legitymacji, ani jednostki...

W takim przypadku - odmawiam współpracy i proszę o to by zawołał swojego kolegę. Jeśli to nie poskutkuje - grożę, ze zadzwonię na 997, bo sk.ad mam wiedzieć czy on jest policjantem?

Z resztą mam wkurzający zwyczaj, podczas rozmowy z urzędnikami, tuż po słowach "dzień dobry" poprosić o imię, nazwisko i spisuję to na kartce...

Zanim jeszcze urzędnik / funkcjonariusz zacznie mówić czego ode mnei chce, bądź zacznie mi tłumaczyć to o co go pytam.

Polecam - bo to bardzo motywuje rozmówców.

4.
Ursus21 napisał:
DR jednak należy okazać na wezwanie, a w przypadku odmowy policjant moim zdaniem rzeczywiście ma prawo stłuc szybę, gdyż w grę wchodzi możliwość popełnienia przez kierowcę kilku przestępstw, z których kradzież samochodu należy do najlżejszych (kierowca może być poszukiwany listem gończym, nie mówiąc o tym, że może to być np. dealer narkotyków, lub gangster przewożący broń).

Dlatego:
pytasz kim jest - przestaje być osobą anonimową
przy okazji zaczyna się zastanawiać kim ty jesteś, kogo znasz, i czy czasem nie trafił na kogoś kto zna prawo...

A poza tym nie odmawiam okazania dowodu... odmawiam przekazania dokumentu osobie nie uprawnionej do jego używania... a przekazaniem jest podanie dokumentu innej osobie... gdyż w tym momencie tracę kontrolę nad dokumentem.

Tak samo jak podczas kontroli biletów... Nie dajesz kanarowi dowodu do łapy, tylko go okazujesz... Bo skad wies czy ten ktoś jest kanarem, czy poprostu wsiadł do autobusu, zeby zawinac dowód osobisty komuś, kto jest podobny do kolegi...

Po czym dasz mu dowód, on czmychnie z autobusu i w 30 minut wezmą na raty TV w najbliższym AGD.

Myśleć!

Mylisz pojęcia używania dokumentu od sprawdzenia jego legalności.
Oczywiście możesz zadzwonić na 997. Dyżurny skontaktuje się drogą radiową lub telefonicznie z policjantem i potwierdzi jego autentyczność. Co ja piszę, przecież ty w to nie uwierzysz, bo nr 997 jest fałszywy albo komendę przejęła AlKaida i rozmawiałeś z terrorystami. Może w takim razie telefon do prezydenta kraju? Nie, on jest podstawiony, to przecież tylko sobowtór i chyba też terrorysta.

Ostatnia edycja:

Co ty pier******?

Prosta sprawa - mam okazać dokument i to robię - przez szybę.
W czym problem? Łamię jakieś prawo?

A jak f-sz ma sprawdzić czy dokument nie jest podrobiony/przerobiony? Proszę zapoznaj się z prawną stroną zagadnień a nie z ulicznym widzi mi się.

WYTYCZNE NR 1 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 20 kwietnia 2005 r. w sprawie ochrony bezpieczeństwa osobistego policjantów oraz osób postronnych podczas zatrzymywania osób poruszających się pojazdami.
§ 20. W przypadku, gdy osoby znajdujące się w zatrzymanym pojeździe nie stosują się do poleceń wydawanych przez policjantów (np. blokują od wewnątrz drzwi pojazdu, odmawiają opuszczenia pojazdu) albo gdy zachowanie tych osób wskazuje na możliwość podjęcia zamachu na życie lub zdrowie policjanta (np. wkładanie ręki do schowka, sięganie pod fotel, schylanie się) - należy rozbić szybę pojazdu w celu natychmiastowego obezwładnienia osób znajdujących się wewnątrz pojazdu.

A czy te wytyczne maja charakter ustawy - tj czy są prawem?

PS. a co mnie obchodzi to jak funkcjonariusz ma to sprawdzić.. nie mój problem.

PS2. poza tym Wytyczne te w rozdziale pierwszym jasno wskazują okoliczności w jakich można wybić szybę, i obezwładnić kierowcę...

"Taktykę i metody działania określone w niniejszych wytycznych należy stosować głównie w sytuacjach charakteryzujących się ponadprzeciętnym ryzykiem i stopniem trudności realizacyjnej, co ma miejsce przede
wszystkim w następujących okolicznościach"

Nie uwzględnia to rutynowej kontroli drogowej. I podczas takiej nawet gdybym miał w bagażniku armatę, to było by to nadużycie ze strony Policjanta.

patrz: www.isp.policja.pl/download.php?s=12&id=165

Cytuj do końca:
§ 1. Taktykę i metody działania określone w niniejszych wytycznych należy stosować głównie w sytuacjach charakteryzujących się ponadprzeciętnym ryzykiem i stopniem trudności realizacyjnej, co ma miejsce przede wszystkim w następujących okolicznościach:
....

§ 2. Taktyka i metody działania określone w niniejszych wytycznych powinny być stosowane także w okolicznościach innych niż wyżej wskazane jako stwarzające ponadprzeciętne ryzyko i stopień trudności realizacyjnej, a także podczas zatrzymywania podejrzanych przez policjantów umundurowanych - jeżeli policjanci mający dokonać zatrzymania podejrzanego nie mają subiektywnego poczucia pełnego bezpieczeństwa osobistego własnego lub osób postronnych.

§ 3. Taktykę i metody działania określone w niniejszych wytycznych należy ze względów bezpieczeństwa osobistego policjantów uwzględniać odpowiednio również w toku wykonywania czynności służbowych innych niż zatrzymywanie podejrzanych, a przede wszystkim podczas:

1) zatrzymywania poruszających się pojazdami osób stwarzających w sposób oczywisty bezpośrednie zagrożenie dla życia lub zdrowia ludzkiego, a także dla mienia;

2) zatrzymywania poruszających się pojazdami osób pozbawionych wolności, które na podstawie zezwolenia właściwego organu opuściły areszt śledczy lub zakład karny i w oznaczonym terminie nie powróciły do niego;

3) zatrzymywania poruszających się pojazdami osób, wobec których sąd lub prokurator zarządził przymusowe doprowadzenie;

4) dokonywania kontroli osobistej osób poruszających się pojazdami lub przeglądania bagaży i sprawdzania ładunków w środkach transportu lądowego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary;

5) dokonywania kontroli rodzaju używanego paliwa przez pobranie próbek paliwa ze zbiornika pojazdu mechanicznego.

§ 4. Niniejsze wytyczne nie zmieniają i nie zastępują uregulowań zawartych w innych przepisach, zarówno aktów prawnych powszechnie obowiązujących, jak i aktów prawnych wewnętrznych, obowiązujących wyłącznie policjantów.
Podczas rutynowej kontroli drogowej policjant może również sprawdzić twój bagaż pod kątem legalności, bo od tego jest policjantem. Czy to rych drogowy, czy kryminalni, czy prewencja - każdy z nich to policjant.
Sprawdzi tak jak uważa to za służne a tobie przysługuje prawo do złożenia skargi jak każdemu krzykaczowi. I jak tu ma być dobrze w kraju jak byle krzykacz z igły robi widły i to on ma decydować jak f-sz ma przeprowadzać interwencję.

1) zwróciłeś uwagę na slowo "głównie".... ?
2)
eonila napisał:
Nie uwzględnia to rutynowej kontroli drogowej. I podczas takiej nawet gdybym miał w bagażniku armatę, to było by to nadużycie ze strony Policjanta.
bzdury piszesz...

eonila napisał:

§ 20. W przypadku, gdy osoby znajdujące się w zatrzymanym pojeździe nie stosują się do poleceń wydawanych przez policjantów (np. blokują od wewnątrz drzwi pojazdu, odmawiają opuszczenia pojazdu) albo gdy zachowanie tych osób wskazuje na możliwość podjęcia zamachu na życie lub zdrowie policjanta (np. wkładanie ręki do schowka, sięganie pod fotel, schylanie się) - należy rozbić szybę pojazdu w celu natychmiastowego obezwładnienia osób znajdujących się wewnątrz pojazdu.

no to byłby twój...

W związku z tą ciekawą dyskusją mam pytanie.
Czy jeżeli okażę dokument w taki sposób, jak okazuje swą legitymację funkcjonariusz nieumundurowany to nadal grozić będzie mi "rozbicie szyby"?

Tak. To f-sz jest stróżem prawa a nie ty, on sprawdza wiarygodność dokumentów.

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów
2. Policjant nieumundurowany przy wykonywaniu uprawnień, o których mowa w ust. 1, innych niż określone w art. 61 ustawy, okazuje ponadto legitymację służbową, a na żądanie osoby, wobec której podjęto wykonywanie tych uprawnień, umożliwia odnotowanie danych w niej zawartych.
Z przepisu wynika że skoro na żądanie umożliwia odnotowanie danych to nie daje jej wcześniej do łapy co jednocześnie umożliwiłoby odnotowanie danych. Za utratę legitymacji służbowej grozi postępowanie dyscyplinarne. Czytajcie przepisy kurka zanim coś napiszecie:mad:

Akurat przepis, który przytoczyłeś mówi, że funkcjonariusz ma obowiązek, w tym przypadku, okazać legitymację bez jakiegokolwiek wezwania. Natomiast dalej wnioskuję podonie jak Ty - okazanie to nie "danie do łapy".

Okazanie do nie danie do łapy ale w stronę obywatel->f-sz. W drugą stronę należy dać do łapy aby można było sprawdzić autentyczność dokumentów, czy są czytelne (co jest ważne przy DR i p.jazdy), czy nie zostały przerobione/podrobione co jest przestępstwem. Nie okazanie ich do łapy wiąże się choćby z podejrzeniem że posługujemy się podrobionym/przerobionym dokumentem, a co za tym idzie możemy zostać zatrzymani, skuci w kajdanki, doprowadzeni do jednostki Policji i przeszukani, gdzie nie będziemy już mieli prawa dochodzić że nie chcemy czegoś "dać do łapy" bo będziemy stali jak bozia nas stworzyła bez żadnego odzienia.

Powrót