Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - Art. 132 ust. 1 pkt 7 "Kodeksu Drogowego"

• Autor wątku Autor wątku Mahatman1981
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - Art. 132 ust. 1 pkt 7 "Kodeksu Drogowego"

A pokaż mi przepis prawny, który tak stanowi.

RE: Zatrzymanie dowodu rejestracyjnego - Art. 132 ust. 1 pkt 7 "Kodeksu Drogowego"

To ty mi właśnie pokaż.
1. Ja tobie tłumaczę jakie mogą być konsekwencje nie okazania dokumentu do ręki przez obywatela.
2. A w drugą stronę to nie obywatel jest stróżem prawa ale przysługuje mu skarga na policjanta. W skardze może ująć że policjant nie dał mu legitymacji do ręki, co zostanie rozpatrzone oczywiście na korzyść policjanta bo nie ma zapisu że policjant ma dać legitymację do ręki a nie wiem nawet czy nie ma zapisu że legitymacji służbowej nie wolno przekazywać osobie nieuprawnionej (ale tego nie wiem na 100%).

Jakie to nasze społeczeństwo jest uparte a potem płacz że ktoś został zatrzymany i dostał zawiasy.

EDIT
A oto przepisy:
KK:
Art. 270. § 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego dokumentu jako autentycznego używa,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wypełnia blankiet, opatrzony cudzym podpisem, niezgodnie z wolą podpisanego i na jego szkodę albo takiego dokumentu używa.
§ 3. Kto czyni przygotowania do przestępstwa określonego w § 1,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Art. 272. Kto wyłudza poświadczenie nieprawdy przez podstępne wprowadzenie w błąd funkcjonariusza publicznego lub innej osoby upoważnionej do wystawienia dokumentu,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Art. 273. Kto używa dokumentu określonego w art. 271 lub 272,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Art. 275. § 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza,
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bezprawnie przewozi, przenosi lub przesyła za granicę dokument stwierdzający tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe.

No zacytowałeś przepisy. Tylko one nie stanowią, że jednym razem okazanie to "danie do łapy" a innym "nie danie do łapy".

Żeby nie było niejasności. Ja nie twierdzę, że policjant nie może ode mnie zażądać wydania dokumentów w celu kontroli np. ich autentyczności. Nie twierdzę, że w przypadku takiego żądania nie mam obowiązku ich wydać. Zawsze podczas kontroli drogowej gdy usłyszę od policjanta "poproszę do kontroli prawo jazdy i dowód rejestracyjny" to daję mu je "do łapy". Nie zdażyło mi się jeszcze aby policjant powiedział "proszę okazać prawo jazdy i dowód rejestracyjny" - a prawo również mu na to zezwala.

destruktor bzdury to ty piszesz...

1. nie odpowiedzialeś czy wutyczne te są prawem, czy tylko wewnetrznym świstkiem papieru policji. czyli cos na zasadzie regulaminu wewnętzrnego sklepy carefour, który mowim, ze na sale neimoge wejśc z plecakiem - olewka na takie regulaminy, bo rowniedobzre komendant policji moze mi napisac, że mam samochód prowadzic w rożowych rekawiczkach.. i co z tego, jesli to nei ma charakteru ustawy - czytaj PRAWA!

2. Wskazane pzrez Ciebei wytyczne, są dokumentem - czytaj całość, sporządzaonym na potzreby PLANOWANEGO ZATRZYMANIA OSOBY PODEJRZANEJ....

a nie przypadkowej rutynowej kontroli.

3. Nie masz prawa sprawdzicmojego bagazu - jesli Ci go nei pokarzę. Mówi o tum konstytucja RP. Bez nakazu sądu lub Prokuratury, mozesz mnei jedynie poprosić o pokazanie tego co mam w bagażniku, czy w szufladzie na skarpetki.

Musisz miec nakaz przeszukania!
I radzę Ci pzrestudiowac doglebnie przepisy w oparciu o które pracujesz, bo się kiedys przejedziesz.

1. Nakaz przeszukania to na amerykańskich filmach.
Art. 220. § 1. Przeszukania może dokonać prokurator albo na polecenie sądu lub prokuratora Policja, a w wypadkach wskazanych w ustawie - także inny organ.
§ 2. Postanowienie sądu lub prokuratora należy okazać osobie, u której przeszukanie ma być przeprowadzone.
§ 3. W wypadkach nie cierpiących zwłoki, jeżeli postanowienie sądu lub prokuratora nie mogło zostać wydane, organ dokonujący przeszukania okazuje nakaz kierownika swojej jednostki lub legitymację służbową, a następnie zwraca się niezwłocznie do sądu lub prokuratora o zatwierdzenie przeszukania. Postanowienie sądu lub prokuratora w przedmiocie zatwierdzenia należy doręczyć osobie, u której dokonano przeszukania, w terminie 7 dni od daty czynności na zgłoszone do protokołu żądanie tej osoby. O prawie zgłoszenia żądania należy ją pouczyć.
2. Nie jest to przeszukanie tylko przeglądanie zawartości bagażu zgodnie z ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów:
§ 17. 1. Policjant przegląda zawartość bagaży lub sprawdza ładunek znajdujący się w porłach, na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, wodnego i powietrznego w obecności posiadacza bagaży lub ładunku albo przedstawiciela przewoźnika, spedytora lub agenta morskiego.
3.Wytyczne są prawem na podstawie:
W celu zwiększenia poziomu osobistego bezpieczeństwa policjantów i osób postronnych podczas zatrzymywania osób podejrzewanych o popełnienie czynów zabronionych poruszających się pojazdami, zwanych dalej "podejrzanymi", oraz poprawy sprawności i skuteczności działań Policji w zakresie zatrzymywania podejrzanych, mając także na uwadze przepisy zawarte w szczególności w:

1) rozdziale 27 (art. 243-248) ustawy Kodeks postępowania karnego;

2) rozdziale 8 działu VI (art. 45-47) ustawy Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia;

3) rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 17 września 1990 r. w sprawie określenia przypadków oraz warunków i sposobów użycia przez policjantów środków przymusu bezpośredniego (Dz. U. Nr 70, poz. 410 z późn. zm.);

4) rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 30 grudnia 2002 r. w sprawie kontroli ruchu drogowego (Dz. U. nr 14, poz. 144 oraz z 2003 r. Nr 26, poz. 230 i Nr 230, poz. 2310);

5) rozdziałach 3 i 5, a także § 5 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 8 lutego 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień Policji oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach (Dz. U. Nr 25, poz. 204) postanawia się, co następuje:

4. Podczas rutynowej kontroli policjant może wykonać szereg innych czynności, choćby tych zgodnie z wytycznymi nr 1/2005 KGP bo nie masz na czole napisane że nie jesteś poszukiwany albo nie przewozić arsenału broni.

W ani jednym przypadku nie podajesz żadnych przepisów prawnych, rzucasz jakimś sloganem podwórkowym. No ale powodzenia na drodze. Teraz można wykupić dodatkowe ubezpieczenie na szyby.:)

Markiz32 napisał:
1) zwróciłeś uwagę na slowo "głównie".... ?

Tak po to wskazuje na charakter zatzrymania o jakim mowa - czyli planowanym.

Markiz32 napisał:
§ 20. W przypadku, gdy osoby znajdujące się w zatrzymanym pojeździe nie stosują się do poleceń wydawanych przez policjantów (np. blokują od wewnątrz drzwi pojazdu, odmawiają opuszczenia pojazdu) albo gdy zachowanie tych osób wskazuje na możliwość podjęcia zamachu na życie lub zdrowie policjanta (np. wkładanie ręki do schowka, sięganie pod fotel, schylanie się) - należy rozbić szybę pojazdu w celu natychmiastowego obezwładnienia osób znajdujących się wewnątrz pojazdu.

no to byłby twój...

Nadal mowa o wytycznych dotyczących PLANOWANEGO ZATRZYMANIA OSOBY podejrzanej, czy takiej, co to na rządanei Prokuratury, czy sądu ma byc doprowadzaona...

To nie są wytyczne dotyczace kontroli drogowej!
Poza tym nie wmówisz mi, ze wollny obywatel ma jak baran wykonywac wszelkei polecenia funkcjinariusza policji... tj może na rządanie mam żabka po ulicy skakać - bo wydano mi takie polecenie?

Oczywiście, że nie... MYŚLEĆ.

Mam okazać DR, prawo jazdy itd, ew dmuchnąc w balonik, wszytkich czynności mogę dokonać nie wysiadajac z samochodu, lub pzrez uchyloną szybę.

A komumenty mam okazac a nie wręczyć. Koniec kropka. Jesli ktos chce kontynuowac te dyskusję to niech opzre się o jakiś przepis...

PS> Do Policjantów - Zmuście pzrelozonych by zorganizaowali wam szkolenie z podstaw prawa, dotyczacych czynności zawodowych.

Bo zdaje się, że wasze poczucie władzu i obowiazku doprowadzilo by do zastzrelenia obywatela, przy okazji rutynowej kontroli drogowej...

Sorry, ale jakby mi funkcjonariusz wpalil podczas kontroli takim stekiem bzdur, to bym poprostu odjechał... Strzelaj ile wlezie... organizuj pościgi, a potem sie tłumacz pzrelozonym i biegaj po sądach...

Siadasz do gry w szachy, topoznaj reguly - dostajesz giverę i radiowóz to znaj prawo, swoje i obywatela, którego fobra masz sztrec, a nei stać sie jego wrzodem na d... w koncu z jego pracy masz tego passata, czapkę i długopis.

destructor napisał:
1. Nakaz przeszukania to na amerykańskich filmach.

No i pzrez takich debili co tak mówia, polskie areszty sa pzrepelnione bezprawnei zatrzymanymi - wiem z autopsji 6 tyg w areszcie bez postanowienai o zatrzymaniu... później pzreprosiny i do domu... powiedział są drugiej instancji do którego sie odwołałem.

destructor napisał:
2. Nie jest to przeszukanie tylko przeglądanie zawartości bagażu zgodnie z ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów:obic w pociągu a nie w samochodzie.
pzreszukanie bagazu to mi możesz zrobić w pociągu a nei w bagazniku mojego samochodu.

Art 50 Konstytucji RP.

destructor napisał:
4. Podczas rutynowej kontroli policjant może wykonać szereg innych czynności, choćby tych zgodnie z wytycznymi nr 1/2005 KGP bo nie masz na czole napisane że nie jesteś poszukiwany albo nie przewozić arsenału broni.

Możesz co najwyżej na podstawie peselu sprawdzic czy nie jestem poszukiwany. Samochodu przeszukać, czy wejśc do niego nie możesz, tylko dlatego, ze wydaje Ci się, ze moge mieć w oponie koła zapasowego schowaną ikonę z ukrainy...

Moje mieszkanie, mój pojazd - wara od niego dopuki nie masz nakazu przeszukania... Inaczej jest to przekroczenie uprawnień funkcjonariusza.

Zobacz w podanym wyżej przepisie na podstawie jakich dokumentów można wykonać przeszukanie. Spokojnie, bo ci kapie piana z ust, po prostu się wczytaj, jest tam mowa o legitymacji służbowej policjanta i nakazie kierownika jednostki.
§ 17. 1. Policjant przegląda zawartość bagaży lub sprawdza ładunek znajdujący się w porłach, na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, wodnego i powietrznego w obecności posiadacza bagaży lub ładunku albo przedstawiciela przewoźnika, spedytora lub agenta morskiego.
Twój pojazd jest środkiem transportu lądowego.

eonila napisał:
Nie uwzględnia to rutynowej kontroli drogowej.
W prawie nie ma czegoś takiego jak rutynowa kontrola drogowa, albowiem Konstytucja RP nie przewiduje możliwości antycypacyjnego zatrzymania obywatela, aby być może coś na niego znależć.

W praktyce jednak policjanci, a Komenda Główna Policji ich tu popiera, za nic mają przepisy konstytucji. Pomimo tego, że ostatnio być może się nieco pilnują, zapewne jeszcze się zdarza usłyszeć "rutynowa kontrola drogowa" lub "rutynowa kontrola dokumentów". Uważam, że podanie przyczyny zatrzymania "kontrola drogowa" jest też przestępstwem, albowiem wbrew Konstytucji nie wyjaśnia przyczyny zatrzymania.

Osobiście bym zalecał, aby po zatrzymaniu samochodu, pasażer (o ile taki jest) natychmiast nagrał na komórkę początek zatrzymania. Policjant zgodnie z odpowiednim rozporządzeniem MSW powinien podać imię i nazwisko, stopień służbowy, jednostkę, oraz przyczynę zatrzymania (w/g Konstytucji w sposób zrozumiały dla kierowcy). Jeżeli policjant czegoś z tego nie wykona, np. powie tylko "kontrola drogowa, proszę o okazanie DR i pr. jazdy", to jego czynności nie są kontrolą drogową, lecz działaniem sprzecznym z prawem.

Z policjantem na drodze jednak nie wolno polemizować. Większość jest bufonowata i tak zadufana w sobie, że taki funkcjonariusz może się rozsierdzić i oskarżyć kierowcę np. o czynną napaść (a jego kolega to potwierdzi). Najlepiej odczekać w takim przypadku ze dwa dni (nie będzie mógł już sfałszować raportu z zatrzymania) i zgłosić do prokuratury rejonowej podejrzenie popełnienia przestępstwa przekroczenia uprawnień (bezprawne zatrzymanie). Skargę na bezprawne zatrzymanie można też bezpośrednio zgłosić do sądu.

Skargę na bezprawne zatrzymanie można też bezpośrednio zgłosić do sądu.

Chyba coś Ci się pomyliło... Sprawdź sobie najpierw co to jest zatrzymanie...

Uważam, że podanie przyczyny zatrzymania "kontrola drogowa" jest też przestępstwem, albowiem wbrew Konstytucji nie wyjaśnia przyczyny zatrzymania.

Yhy... Jasne...
A czy w ogóle istnieją jakieś ludzkie zachowania, które Twoim zdaniem nie stanowią przestępstwa?

Ursus21 napisał:
To ty sobie poczytaj, gdyż najwidoczniej nigdy go nie czytałeś.

"Art. 1. § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy ..." (USTAWA z dnia 20 maja 1971 r.
Kodeks wykroczeń (tekst jednolity), Dziennik Ustaw 2007 Nr 109 poz. 756).

"Art. 1. § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy ..."
Problem w tym, że po tych kropkach jest jeszcze: zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia .
Dlatego też, moim skromnym zdaniem, uważam, że skoro ustawa precyzuje dane postępowanie, to niezależnie od tego czy jest czyn społecznie szkodliwy czy też nie, będzie ten czyn wykroczyniem ponieważ jest zabroniony przez ustawę.

Pzdr

Mahatman1981 napisał:
"Art. 1. § 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy ..."
Problem w tym, że po tych kropkach jest jeszcze: zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia .
Dlatego też, moim skromnym zdaniem, uważam, że skoro ustawa precyzuje dane postępowanie, to niezależnie od tego czy jest czyn społecznie szkodliwy czy też nie, będzie ten czyn wykroczyniem ponieważ jest zabroniony przez ustawę.

Pzdr
Tu akurat się z Tobą nie mogę zgodzić. Czyn, który nie jest zabroniony przez jakikolwiek przepis prawa (np. zjedzenie lodów), z definicji nie może być czynem zabronionym, tj. ani przestępstwem, ani wykroczeniem. Ustawodawca chciał powiedzieć natomiast, co ma się dalej dziać z czynem, który jest zabroniony przez ustawę. I dał wykładnię : nie jest wykroczeniem (także przestępstwem), taki czyn, który nie jest społecznie szkodliwy. Są setki przykładów czynów zabronionych przez ustawy, a które nie są społecznie szkodliwe, tj. nie są ani przestępstwami, ani wykroczeniami. Niektóre przyklady podawałem w różnych wątkach na tym forum.

a priori napisał:
Chyba coś Ci się pomyliło... Sprawdź sobie najpierw co to jest zatrzymanie...

Yhy... Jasne...
A czy w ogóle istnieją jakieś ludzkie zachowania, które Twoim zdaniem nie stanowią przestępstwa?
Jeszcze raz powtarzam, KGP potwierdziła mi na piśmie, że zatrzymanie kierowcy jest co prawda krótkim, ale tym samym zatrzymaniem, o jakim mówi art 41, ust. 3 Konstytucji RP.

Bardzo słuszna uwaga : czy LUDZKIM zachowaniem jest zatrzymanie DR samochodu, który nie jest w ruchu, a który ma stłuczoną osłonę lampy ? Albo niewielkie uszkodzenie szyby przedniej, nie na linii wzroku kierowcy, lecz gdzieś w narożniku ?

Ursus21 po raz kolejny: prosze nie pisać kolejno kilku postów - Y

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Z zatrzymania sporządza się protokół i zatrzymanie jest zdefiniowane w kodeksach. Natomiast kontrola na drodze jest to po prostu legitymowanie. Jak Policja może inaczej kogoś wylegitymować? Może w czasie jazdy. Opamiętaj się trochę co ty wypisujesz. Po to stworzona została ta formacja żeby wykonywać pewne zadania a wg tego co piszesz to oni nic nie mogą robić. Bo jak mają zatrzymać osobę poszukiwaną, która np. całyczas się przemieszcza? A bardzo dużo osób poszukiwanych jest zatrzymywanych właśnie podczas zwykłych legitymowań.

I pamiętaj, jeśli ci się nie podoba praca tej formacji do albo skarga albo do prokuratury złożyc zawiadomienie o przestepstwie. Tylko pamiętaj że kij ma 2 końce.

Ursus21 napisał:
Tu akurat się z Tobą nie mogę zgodzić. Czyn, który nie jest zabroniony przez jakikolwiek przepis prawa (np. zjedzenie lodów), z definicji nie może być czynem zabronionym, tj. ani przestępstwem, ani wykroczeniem.

To jest oczywiste i jak najbardziej słuszne.

Ursus21 napisał:
Ustawodawca chciał powiedzieć natomiast, co ma się dalej dziać z czynem, który jest zabroniony przez ustawę.

Jak rozumiem w 100% wiesz, co chciał powiedzieć Ustawodawca pisząc ustawę w ten, a nie inny sposób?

Mimo, że niektórym może nie mieścić się to w głowach, to kolega Ursus ma bardzo często rację. Życzę powodzenia w walce z ignorancją. Jednak pozwolę sobie udzielić Ursusowi dobrej rady: nie zajmuj się poważniejszymi sprawami, bo nie wykluczone, że nadepniesz komuś na odcisk, a ten ktoś sprawi, że zaginiesz w niewyjaśnionych okolicznościach lub zginiesz w wypadku samochodowym ...

(...) 8. Wykroczeniem musi być czyn społecznie szkodliwy; społeczna szkodliwość to tzw. materialna treść wykroczenia, która oznacza społeczną rację karalności określonych zachowań jako wykroczeń i wyraża ujemną ocenę takiego czynu, jako niosącego naruszenie lub zagrożenie dla dóbr prawnie chronionych. Stopień społecznej szkodliwości jest podstawą podziału czynów zabronionych na przestępstwa i wykroczenia - wykroczenie może wykazywać znikomy stopień społecznej szkodliwości, podczas gdy przestępstwem jest tylko taki czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest wyższa niż znikoma (por. art. 1 § 2 k.k.). Różnica w zakresie materialnej treści przestępstwa i wykroczenia ma więc charakter ilościowy. Czyny stanowiące wykroczenia mają z założenia mniejszy ładunek społecznej szkodliwości (Bojarski (w:) Bojarski, Radecki, s. 81; Bojarski, s. 56). Społeczna szkodliwość jest kategorią stopniowalną. Wyznacznikiem natomiast domniemanego stopnia społecznej szkodliwości jest ustawowe zagrożenie. Ocena stopnia społecznej szkodliwości stanowi wypadkową przesłanek przedmiotowych i podmiotowych, wymienionych w art. 47 § 6 k.w. (por. uwagi do tego przepisu). Tak więc na społeczną szkodliwość składają się zarówno czynniki obiektywne, związane z samym czynem sprawcy (rodzaj i rozmiar szkody, sposób działania), jak i subiektywne (postać zamiaru, motywacja), a ogół tych czynników wyznacza właśnie stopień społecznej szkodliwości. Uznanie, że konkretny czyn nie zawiera w ogóle ładunku społecznej szkodliwości, pozwala na wyłączenie odpowiedzialności za wykroczenie, mimo że czyn ten formalnie może wypełniać jego ustawowe znamiona. (...)

źródło: Marek Mozgawa (red.) „Kodeks Wykroczeń – komentarz”, Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., Warszawa 2007

destructor napisał:
Z zatrzymania sporządza się protokół i zatrzymanie jest zdefiniowane w kodeksach.

Jak Policja może inaczej kogoś wylegitymować?

Bo jak mają zatrzymać osobę poszukiwaną, która np. całyczas się przemieszcza? A bardzo dużo osób poszukiwanych jest zatrzymywanych właśnie podczas zwykłych legitymowań.

Tylko pamiętaj że kij ma 2 końce.
Dzięki za podpowiedź. Zapomniałem. Jak załatwimy odwołania od decyzji o zatrzymaniu DR, to wezmę się za kontrolę drogową. Oczywiście, nawet z najkrótszego zatrzymania kierowcy policjant powinien sporządzić protokól.

A po co niby policja miałaby kogoś legitymować ? Oczywiście, szydło wyszło z worka. Żeby przez przypadek kogoś znależć i przy okazji zyskać uznanie u zwierzchników. Ale są lepsze sposoby. Można otoczyć blok i po kolei łomocząc w drzwi próbować się wdzierać do mieszkań. A nuż w którymś znajdzie się jakiegoś poszukiwanego. A swoją drogą, to jaka jest różnica merytoryczna w zatrzymywaniu przypadkowych kierowców, aby przypadkowo znaleźć jakiegoś poszukiwanego, od prób wejścia (przestraszeni lokatorzy otworzą) do przypadkowych mieszkań, aby przypadkowo tam natknąć się na osobę poszukiwaną ?

A jak już mówimy o przypadkowym poszukiwaniu osób poszukiwanych, to czy pasażerowie samochodu, którzy są trzeźwi i spokojni, mają formalno-prawny obowiązek okazania w ramach "kontroli drogowej" dokumentów ? A jeśli ich przy sobie nie posiadają ?

Za ostrzeżenie serdecznie dziękuję. Po wczorajszym programie Elżbiety Jaworowicz "Sprawa dla reportera" jestem całkowicie świadomy tego, że w dalszym ciągu w Polsce służby mogą zamordować bezkarnie obywatela, który im się nie spodoba.

Ostatnia edycja:
Jeśli ich nie posiadają to podają dane ustne. Można wydać polecenie aby opuścili pojazd i dokonać kontroli osobistej.
Do mieszkań wdzierać się nie można, siłą można wejść tylko w uzasadnionych przypadkach. Na każdą interwencję przysługuje skarga.

Legitymując osobę nie przedstawia mu się praw i obowiązków zatrzymanego bo zatrzymany nie jest. Zapoznaj się z konsekwencjami nie zatrzymania do kontroli drogowej. Legitymowanie nie jest zatrzymaniem w sensie KPK i KPOW. Nie sporządza się żadnego protokołu i sporządzać się nie będzie, to nie tylko w naszym kraju tak jest, ale w naszym jest najwięcej kombinatorów i krzykaczy.

Po prostu - nie rozbijaj guwna na atomy i wszystko stanie się proste i klarowne.

Co by większa jasność się stała. Ustawa o Policji, czyli ta na której opiera się policjant na ulicy:
Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo:
1) legitymowania osób w celu ustalenia ich tożsamości;
....
7. Na sposób prowadzenia czynności, o których mowa w ust. 1, przysługuje zażalenie do miejscowo właściwego prokuratora.
Resztę proponuję doczytać.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

destructor napisał:
Legitymując osobę nie przedstawia mu się praw i obowiązków zatrzymanego bo zatrzymany nie jest.

Nie sporządza się żadnego protokołu i sporządzać się nie będzie, to nie tylko w naszym kraju tak jest, ...
Rozumiem wobec tego, że legitymowana osoba, skoro nie jest zatrzymana, może dalej iść przed siebie, powoli szukając dokumentów ?

Co do innych krajów, to pragnę zauważyć, że być może za wyjątkiem b. krajów komunistycznych, gdzie (przynajmniej w niektórych) sposób funkcjonowania policji niczym nie różni się od sposobu działania komunistycznych milicji, nie istnieje instytucja "rutynowej kontroli drogowej". W USA np., gdyby funkcjonariuszowi policji przyszedł do głowy głupi pomysł zatrzymania kierowcy bez przyczyny, to burmistrz by go natychmiast z tej policji wyrzucił, a i tak nie zagwarantowałoby mu to ponownego wyboru. Tam jest silna opinia publiczna i silna prasa, a społeczeństwo jest doskonale zorganizowane.

W Polsce jest dokładnie na odwrót, i dlatego policja może robić z kierowcami to, na co ma ochotę.

PS. Gówno pisze się przez "ó".

Powrót