ZK KAMIŃSK

• Autor wątku Autor wątku ona86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Re: Zk kamińsk

Karen33 wiem, że tam ciężko dojechać ja na szczęście nie mam takiego problemu, bo w Polsce mieszkam 30 km od Kamińska i jak coś to i tak jade samochodem. Wiadomo pierwszy raz najgorszy. Powiedzą ci tam co i jak, ja z nerwów tak się myliłam, że szkoda gadać i takie głupoty robiłam i nie potrzebnie, można powiedzieć że wyszłam na typową blondynke choć w rzeczywistości tak nie jest, ale to wszystko przez te nerwy. Następnym razem napewno będzie już dobrze. Tak wogóle to chciałam dodać jeszcze, że wysyłałam mojemu gazety, ale nie zabardzo chcieli mu je dać, ale wyprosił i dostał. Wysyłałam mu też obrączke, też wyprosił i dostał. Tylko to wszystko wysyłałam poleconym priorytetem, bo inaczej to nawet by pewnie nie zobaczył tego na oczy.

Sylwia0603, to ty kochana masz bliziutko na piechote możesz isc:D. Ja mam prawie 300km, ale teraz ładna pogoda, to rowerkiem sie przejade:lol: . Jutro sie własnie tam wybieram, mam nadzieje że nie zabłądze gdzieś po drodze. Dobrze że napisałaś o tych gazetach, bo ja z koleji miałam je zabrac na widzenie, ale pewnie nie mogłabym ich wnieśc, wysle je pocztą i niech on się tam dogaduje. Pozdrawiam

Z tymi gazetami różnie bywa....Ja siedziałem na 8 oddziale i tak wychowawca na początku jak przyszedł mi "Tele tydzień" zapytał retorycznie czy on wygląda na listonosza?:D...tak naprawdę to tylko od wychowawcy zależy. Sytuacja wygląda tak że to wychowawca chodzi po listy...następnie przynosi je na oddział i woła osadzonych do siebie do pokoju (po polecone wyłącznie) i przy nich musi otworzyć...a potem patrzy co przyszło....i daje albo nie daję+kwit (wniosek o ukaranie dyscyplinarne...ale rzadko się to zdarza bo nie chce mu się pisać;)...

Jeżeli chodzi o kwit to mój nie dostał, bo go pytałam i wychowawca nic na ten temat nie mówił, tylko nie zabardzo chciał wydać, ale w końcu wydał. Na widzeniu napewno nie przekażesz, bo ze sobą możesz mieć tylko dowód i pieniądze. Możesz kupić w kantynie jak chcesz tylko nie ma za dużego wyboru, jeżeli chodzi o gazety.

Jeśli chodzi o gazety w kantynie: Na widzeniach nie ma dużego wyboru bo panie w kantynie nie przywożą tak bezinteresownie. Na wypisce można zamówił gazety, tak jak wędliny, warzywa itp. pani w kantynie tłumaczy to tym, że jak przywiezie za dużo to nie sprzeda... a tak jak osadzeni pozamawiają to ona przywiezie i nie będzie problemu. Tak samo z gazetami jest. Zamówisz to przywiezie:D

Karen33 ja wcale nie mam tak bliziutko bo obecnie przebywam w Irlandii i teraz leciałam do Polski specjalnie na widzenie. A w Polsce mieszkam 30 km od kamińska, ale do mojego Polskiego miejsca zamieszkania kawał drogi. Czemu nie piszecie o przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania? A wracając do tematu gazet to mojemu szkoda kupować gazety w kantynie wiadomo są potrzebniejsze rzeczy, a ja wysłałam mu chyba 5 gazet tak dla zabicia czasu, bo co innego kiedy my w każdej chwili możemy iść do sklepu i kupić sobie coś, ewentualnie pożyczyć od kogoś jak nie mamy, a co innego jak oni tam mają wypiske co 10 dni i nie mają od kogo pożyczyć tak więc muszą wziąć wszystko po uwage.

Sylwia0603, napisaliśmy o przeniesienie ale on dopiero co tam przyjechał, więc na pewno tam troszkę pomieszka;). Tym bardziej, że teraz są wszędzie przeludnienia, to na szybkie przewiezienie jego nie ma co liczyć. Z drugiej strony w Kamińsku też jest osadzonych ponad stan , a jednak go tam przywiezli i już drugi tydzień jest na przejściówce, bo nie mają go gdzie ulokować. Zresztą nie tylko jego, bo sporo ich tam przyjechało w ostatnim czasie. Ogólnie jak dla mnie to nie jest tam zle, zakupów zrobiłam więcej o 2,5 kg , czekałam z godzinkę bo było troszkę ludzi, troszkę się tam można pogubić, ale chyba każdy jak jest tam pierwszy raz ma ten sam problem:D. A najgorsza to ta podróż , tyle godzin w aucie, masakra po prostu:mad:.

Karen33 trzeba pisać może akurat się uda. Co do tego pogubienia się to fakt można zabłądzić, ale zawsze cie nakierują gdzie trzeba iść jak to się mówi koniec język za przewodnika. Następnym razem już będzie dobrze, najgorszy ten pierwszy raz, teraz będe wiedzieć co i jak, zresztą tak samo jak i ty. A z tymi zakupami to wcale się nie dziwie, że dają więcej bo oni tylko więcej zarobią. Do niedawna nie było ograniczeń żadnych, teraz wraz z nowym dyrektorem weszły.

Dosc dlugo czeka sie na transport jak napisalam prosbe o przeniesienie meza (zaraz po jego przeprowadzcce do Kaminska) w listopadzie to termin dostal dopiero na marzec. Trzeba miec dobre uzasadnienie proszac o przeniesienie ( ciezki dojazd czesto nie jest argumntem)

Witam Was Wszystkich. Do Kamińska jeżdżę już od 1,5 roku i mogę się podzielić różnymi wieściami, zdarzeniami (miłymi i nie miłymi...) Przeszłam już tam sporo ... Czekam na pytania, itp, chętnie podyskutuję tutaj :)

sylwia0603 - sporo mam do powiedzenia, uwierz mi. Na samym początku nie było łatwo, nie wiedziałam jak się otwiera drzwi, gdzie się idzie, że z telefonem nie można iść na widzenie, że portfel trzeba zostawić i takie tam. Teraz czuję się już tam pewnie i wiem czego i od kogo można się spodziewać. A różni ludzie tam bywają (jak to w życiu). Pamiętam kiedyś jak Cyganie tam zjechali całą rodziną, dzieci biegały po całym terenie, a starsze kobiety tylko za torebki się trzymały... Mam ten "luksus" że jeżdżę tam samochodem, bo średni tam jest dojazd, ale jak ktoś chce, to i do Kamińska można się dostać zawsze :) Fakt, sporo się teraz tam zmieniło - oczywiście na gorsze. Zakupy do 5kg, zakaz odwiedzin w dni świąteczne, które przypadają w ciągu tygodnia i pewnie jeszcze wiele zmian, o których my odwiedzający nie wiemy. Wiem i rozumiem, to nie jest sanatorium, to jest zakład karny, gdzie ludzie siedzą tu za karę, ale jakieś normy muszą być spełnione, a jednak nie są...

Narzeczona to napisz może coś na temat wokand. A i jeszcze coś co by mnie interesowało, wiesz może coś na temat widzeń intymnych w kamińsku?

Intymne trwa 2h ( zabieraja z godzin regulaminowych). Masz calkiem sympatyczny "pokoj" z lazienka. Dostajesz posciel i reczniki. Takie widzenie mozecie miec co 2 msc A co do wokand ciezka sprawa. Moj maz na 4 staje i sie nie nastawia

Wiecie co? Nawet przepustki odwołali w tym tygodniu ... Porażka ... A co to ma wspólnego z tym co się stało? Ktoś mi odpowie?

To juz przesada z tymi przepustkami... a wiecie moze jak z widzeniami w niedziele? czy normalnie sie odbywaja?

martusia wydaje mi sie ze powinny byc ale zadzwon i sie upewnij :)

Juz dzwonilam... widzenia odbywaja sie normalnie tak jak w kazdy weekend:)

No tak, ale czy znacie konkretny powód, dlaczego w tym tygodniu nie było wyjść na przepustkę?

Jak można ja też mam .Czy mozna dzwonić tam z karty telegrosika ?

Powrót