Oczywiście, jeżeli ruch jest logowany to nie neguję tego, że po odpowiednio długim czasie, dojdą do tego kto użytkował w danym momencie, dany adres IP. Ale...
Co mogą zawierać takie logi? Moim zdaniem co najwyżej, jaki użytkownik (nazwa oraz adres IP) w jakim czasie (data) wykonał daną operację na pliku (rodzaj operacji, nazwa pliku, rozmiar pliku). I czy te dane pozwolą, na udowodnienie, że ja (cały czas potencjalnie oczywiście, bo właściwie z chomikiem nie mam nic wspólnego) faktycznie rozpowszechniałem dany PLIK, czyli tak właściwie odpowiednią treść binarną, która już nie istnieje? Czy takie dane mogą być wiążące? Czy jeżeli ktoś je posiada, a ja (nazwa użytkownika, adres IP) przesunąłem (rodzaj operacji) wczoraj (data) na ulicy, odpowiednich wymiarów (rozmiar pliku) karton z napisem Ford Focus (nazwa pliku) a byłem przy tym po kilku piwach, może być powodem, czy dowodem pozwalającym oskarżyć mnie o prowadzenie pojazdu w stanie nietrzeźwym? No przepraszam, jeżeli to, że ja wydrukuję sobie zrzut strony internetowej, na którym widnieje dowód łamania mojego prawa jako autora czegoś tam, nie jest wiążący, bo nie ma na nim pieczątki notariusza, to dlaczego logi ze strony chomikuj.pl mają być wiążące? A gdzie potwierdzenie notarialne, że te operacje na prawdę miały miejsce? Gdzie potwierdzenie, że system logowania ruchu działa poprawnie? Przecież o ile mi wiadomo, prawo nie wymaga od nich zapisu każdej operacji jaką wykonają ich użytkownicy, ani również nie stawia wymogów w jaki sposób mają być zapisywane, czyli daje wolną rękę takim serwisom na to czy i jakim sposobem (systemem, programem, skryptem, etc.) zapiszą te dane. Więc na dobrą sprawę mogę zostać wrobiony.
Niestety wciąż widzę wielką rozbieżność pomiędzy tym co mogę zrobić ja w swojej sprawie, a co mogą organizacje zrobić ze mną.
Ps.
Ja nieco wątpię w to, czy chomikuj.pl loguje operację, choć to akurat nie jest specjalnie ważne w sprawię o której piszę. Ale osobom zainteresowanym proponuję przejrzeć regulamin lub zapytać administrację tegoż serwisu, gdyby nie było to poruszone w regulaminie.