Związek a pokrewieństwo

• Autor wątku Autor wątku sroka1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: związek a pokrewieństwo

Nie liczy się pokolenie tylko stopień i linia pokrewieństwa. W obu powyższych przypadkach (majunia-6 w linii bocznej i sylfka-8 w linii bocznej) do zawarcia małżeństwa nie ma przeszkody formalnej z tytułu pokrewieństwa.

A mógłbyś podać mi na to jakąś notę prawną? Matka mojego chłopaka jest katechetką i twierdzi że jesteśmy spokrewnieni w 4 stopniu i kategorycznie zabrania nam wogóle być ze sobą nie wspomnę już o ślubie:-(

Przepis prawny:
Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy
Art. 14. § 1. Nie mogą zawrzeć ze sobą małżeństwa krewni w linii prostej, rodzeństwo ani powinowaci w linii prostej. Jednakże z ważnych powodów sąd może zezwolić na zawarcie małżeństwa między powinowatymi.
Art. 617. § 1. Krewnymi w linii prostej są osoby, z których jedna pochodzi od drugiej. Krewnymi w linii bocznej są osoby, które pochodzą od wspólnego przodka, a nie są krewnymi w linii prostej.
§ 2. Stopień pokrewieństwa określa się według liczby urodzeń, wskutek których powstało pokrewieństwo.
Art. 618. § 1. Z małżeństwa wynika powinowactwo między małżonkiem a krewnymi drugiego małżonka. Trwa ono mimo ustania małżeństwa.
§ 2. Linię i stopień powinowactwa określa się według linii i stopnia pokrewieństwa.

To jak sie doliczyłeś że jesteśmy 8 stopniem pokrewieństwa w linii bocznej??Sory że tak zarzucam pytaniami ale potrzebuję pewnej odpowiedzi:-(

Ty + tata + dziadek + pradziadek + pradziadek chłopaka + dziadek chłopaka + tata chłopaka + chłopak = 8

Dzięki bardzo za tak wnikliwe rozrysowanie sytuacji, bardzo mi pomogłeś. A orientujesz się też jak to jest z genetyką, też nie ma żadnego zagrożenia:-) Jak już jestes tak obeznany w tej tematyce:-)

Niestety, nie orientuję się.

Ok dzięki za pomoc :-)

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy coś stoi na przeszkodzie, abym był z dziewczyną, której prababcia jest siostrą mojego pradziadka. Prosiłbym również o podanie stopnia pokrewieństwa. Z góry dziękuję.

Mastt napisał:
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy coś stoi na przeszkodzie, abym był z dziewczyną, której prababcia jest siostrą mojego pradziadka. Prosiłbym również o podanie stopnia pokrewieństwa. Z góry dziękuję.

sylfka20 napisał:
Ja nadal nie wiem czy mogę brać ślub z facetem, kiedy nasi pradziadkowie są rodzeństwem, jak to wygląda prawnie

rubbermaid napisał:
stopień i linia pokrewieństwa. sylfka-8 w linii bocznej do zawarcia małżeństwa nie ma przeszkody formalnej z tytułu pokrewieństwa.

wystarczy poczytać :x

Hello . Ja jestem już żonata a moje pokrewieństwo z mężem ma się tak .... Moja babka jest też babką męża czyli mój ojciec i męza ojciec są braćmi - w związku z tym jesteśmy w 4 lini spokrewieństwa - w urzędzie stanu ślub dostaniecie bez problemu , a w kościele trzeba dyspensę ale to kosztuje 50 zł i nie ma z tym problemu !!!!!! Nikogo nie słuchaj bo nam mówiono że nie wolno - a jakoś jest już po wszystkim ;)

Witam. Mama pytanie odnośnie pokrewieństwa. Jestem z moim chłopakiem od 2 lat i od samego początku wiedziałam, że jest między nami pokrewieństwo, tylko nie wiem teraz czy możemy legalnie wziąć ślub. Mamy wspólną praprababkę. Nasze prababki były siostrami. Jakim my jesteśmy pokoleniem ze sobą ?

Witam.
Nie wiem do kogo sie zwrocic, dlatego pisze tutaj. Niedawno poznałem fajna dziewczyne, ktora jest moją krewną. Chciałbym sie dowiedziec jaki jest miedzy nami stopien pokrewienstwa i czy prawnie nie ma przeciwwskazan do bycia razem, czy nie jest to kazirodztwo.
jestesmy prawnukami wg ponizszego schematu:

ojciec
/ \
(moja babcia) córka (rodzeństwo) syn (jej dziadek)
| |
(moj ojciec) wnuk (kuzynostwo) wnuczka (jej matka)
| |
(ja) prawnuk (?) prawnuczka (ona)​

mam nadzieje ze jest czytelne. bardzo bym prosil o odpowiedz, z gory wielkie dzieki.

pozdrawiam

mika: 8 stopień lini bocznej.
Michaś: 6 stopień linii bocznej.

W obydwu przypadkach żadnych przeciwwskazań ani w prawie cywilnym ani kanonicznym.

Mam pytanie, bo nie jestem w 100% pewna czy to co robie nie jest przestępstwem.
Jestem córką M., który jest synem G., która ma siostrę O., która ma syna K., który ma syna B.
Czy ja i B. możemy się związać w jakim kolwiek związku ??
I jakim jesteśmy pokoleniem??

Jesteście krewnymi w linii bocznej, a małżeństw nie mogą zawierać jedynie krewni w linii prostej.

Jeśli macie problem z czytaniem ze zrozumieniem, może to oznaczać, że jesteście pokoleniem Neostrady.

wg kodeksu prawa kanonicznego nieważne są małżeństwa również w linii bocznej do 4 stopnia: kanon 1091 § 2.

Ale to forum prawne a nie kościelne, więc rubber ma rację:)

P.S. Alcia jakby Ci się chciało to już dawno znalazłabyś odpowiedź jaki stopień jest między Wami - wystarczy poczytac postty wyżej - o taki sam stopien pokrewienstwa pytano juz milion razy i wyjasniano.

witam wszystkich mam taki problem gdyz spotykam sie z pewno dzewczyna i tak wyszlo ze sie dowiedzielismy ze miedzy nami jest taka sprawa :
Moj dziadek byl bliskim kuzynem jej babci i chcalbym sie dowiedziec jakie pokrewienstwo jest miedzy nami czy mozemy cos dalej czy nie wg kosciaola czy prawa ???

po pierwsze skonkretyzuj pojęcie "bliski kuzyn".
Po drugie przeczytaj caly ten watek a znajdziesz odpowiedz.

Ludzie !!!!!!!!!!!!!! Wszyscy pytacie w kolko o to samo ! Ta sama linia, ten sam stopien , tak trudno cofnac sie kilka postow wstecz zeby glaba nie rżnąć?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót