Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
bart_s napisał:
10 dni jest od "kup teraz" czy od odebrania towaru?
od dnia odebrania towaru (dokładnie liczy się od dnia następnego)
Czy wraz ze zwracanym towarem muszę wysłać dowód zakupu(paragon)?
kopię dowodu sprzedaży - oryginał należy zachować
Załóżmy że towar odbiera sprzedawca ale nie dokonuje przelewu na konto co wtedy?
wezwanie do zwrotu w terminie, a później sąd.

...

10 dni jest od otrzymania towaru - decydująca jest data stempla pocztowego zwrotu.
Powinieneś wraz z towarem wysłać dowód zakupu - ksero sobie powinieneś zrobić.
Cedwah - tak? Nie można załączyć ksera z towarem, nie?
No i w liście poleconym napisać (jego kopię też sobie zostawić), że odstępujesz od umowy itd, możesz podać nr paczki pocztowej, którą wysyłasz towar z paragonem (paczki są teraz namierzalne przez www poczty, czy doręczono podaje też pocztex - 804 104 104).
Pieniążki powinny zostać przelane do 14 dni roboczych (albo zwykłych ??) od otrzymania paczki i listu.

Witam! Kupiłem Telefon.Kurier odjechał 10 minut temu. Jak przy każdej przesyłce otwarcie paczki nagrałem kamerą.
Włożyłem kartę SIM. Okazało się że telefon jest USZKODZONY i nie zgodny z opisem aukcji, gdzie jest napisane :100% sprawny. Nie działają klawisze a ze sprzedawcą nie ma kontaktu. CO mam zrobić ? Była to aukcja, portal allegro.pl
Proszę o pomoc bo to nie była mała kwota jak na telefon.
Czy jakieś zwroty mnie obowiązują ? Kupiłem przez licytację (bo tylko taka opcja była) i od osoby prywatnej. Proszę o szybkie odpowiedzi. I jakie organy mogą mi pomóc ? Nie chciałbym tego robić przez policję i chciałbym jak najszybciej odzyskać pieniądze.

Ostatnia edycja:
a ja mam małe pytanie - w sytuacji w której przedmiotem aukcji był:
- Towar
- odośniki do filmów instruktażowych

przysługuje zwrot do 10 dni ?

towar - ławka do ćwiczeń
odnośniki - duży plik wysłany e-mailem z odnośnikami do różnych filmów z sieci jak na ławce ćwiczyć

całość sprzedana w jednej aukcji.

1. czy sprzedawcą jest przedsiębiorca?
2. czy zakupu był z licytacji?
3. czy kupujący jest konsumentem?

1. jest przedsiębiorcą
2. Zakup kup teraz
3. jest konsumentem

To przysługuje prawo do odstąpienia w terminie 10 dni od dnia otrzymania towaru. Termin liczy się od dnia następnego po dniu, w którym towar otrzymano.

A jak dokonać takiej wymiany ?
Jeśli odeśle produkt, to nie będę miał ani pieniędzy, ani towaru, a jeśli za pobraniem to sprzedawca może powiedzieć do kuriera, że nic nie zamawiał i nie odbierze paczki, a towar będzie krążył po kraju kilka tygodni...
Jak to zrobić ? Jest na to jakiś bezpieczny sposób ?

Jeśli nie minęło 10 dni, towar należy odesłać przesyłką rejestrowaną na adres sprzedawcy, a osobną przesyłką rejestrowaną oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Zwrot pieniędzy powinien nastąpić w terminie 14 dni. Odstąpienie od umowy skutkuje uznaniem jej za niezawartą.

cedwah napisał:
Jeśli nie minęło 10 dni, towar należy odesłać przesyłką rejestrowaną na adres sprzedawcy, a osobną przesyłką rejestrowaną oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Zwrot pieniędzy powinien nastąpić w terminie 14 dni. Odstąpienie od umowy skutkuje uznaniem jej za niezawartą.

A jak sprzedający mi kasy nie zwróci ?
To co wtedy zrobić ?

tymek21 - bo tam jest inna sytuacja i inne przepisy się stosuje...

FraZeolog napisał:
tymek21 - bo tam jest inna sytuacja i inne przepisy się stosuje...

A czy jeśli sprzedający nie był przedsiębiorcą ani ja nie jestem i telefon kupiłem z licytacji, a nie KUP TERAZ, to też przysługuje mi prawo do zwrotu w ciągu 10 dni, czy to nie ma znaczenia ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót