loco1 napisał:
@1marta85
Ciekawa rada...
Dostajesz pensję z naszych podatków?
A skąd ci przyszło do głowy, że PP funkcjonuje z podatków? To nie policja czy wojsko, tylko "normalna" firma.
Trochę popytałam ludzi z COF Dział Abonamentu RTV co i jak.
Co do osób które się pytają na PW co zrobić jak już odebrały list, no cóż, jak bym skończyła prawo to bym nie skończyła na poczcie, więc mogę tylko napisać co kto mi powiedział.
List do kieszeni i do radcy prawnego, czekanie na niewiele się zda, bo gdzieś te długi istnieją i ktoś kiedyś się nimi może zainteresować, a % nie śpią tylko rosną.
BTW. Fakt nie posiadania telewizora nie zwalnia od płacenia abonamentu, tylko potwierdzenie wyrejestrowania go w np. 2005r. Ci co to zrobili lepiej żeby mieli to potwierdzenie, bo PP raczej szukać go u siebie nie będzie. Co do młodych ludzi co nigdy nie mieli nic wspólnego z abonamentem, to niech tak zostanie, nikt ich raczej nie znajdzie, bo PP posiłkuje się listą tych co mieli zrejestrowany odbiornik RTV od czasów komuny do dzisiaj, a nie płacili.
Z czarnych scenariuszy jakie słyszałam to PP będzie nadal wysyłać upomnienia a US będzie siadał na konta. Sama w to wątpię bo to są za duże kary aby zwykły Kowalski mógł je przeżyć. Co do ewentualnych listów z US, to bym na nie nie liczyła, bo US lubi zaskakiwać, i o każdym potrąceniu dowiecie się sami jak zobaczycie wypłaty. Ale to tylko czarny scenariusz.