Allegro - uchylanie się od wysyłki listem zwykłym

• Autor wątku Autor wątku anonimysz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
anonimysz napisał:
Odezwał się do mnie Sprzedający z informacją, że nie wyśle on przedmiotu, ponieważ w opisie aukcji zaznaczył, że nie wysyła listem zwykłym. Twierdzi, że może jedynie zwrócić mi pieniądze. Jednak to mnie nie interesuje - chciałbym otrzymać towar, który zakupiłem.
Może to pozwoli się zbliżyć do meritum sprawy....

Oczywiście, uważam, że takich sprawach podanie linku do aukcji o której ma toczyć się dyskusja powinno wręcz być obowiązkowe.
Uważam również, że pierwszeństwo ma opis aukcji od cennika, który może mieć charakter uniwersalny.
Analogicznie jak zakup biletu w kasie dworcowej. To, że ktoś kupił bilet z dużą zniżką np. dla kombatanta nie znaczy wcale, że może z takim biletem podróżować. Pobranie opłaty i wystawienie biletu nie świadczy jeszcze o prawidłowym zawarciu umowy na przewóz.
A w kwestii opisu i warunków aukcji autor wątku jakoś milczy...

Pablo_11 napisał:
A w kwestii opisu i warunków aukcji autor wątku jakoś milczy...

Niniejszym przerywam to milczenie. Tylko trochę tu nie zaglądałem, a dyskusja, jak widzę, bardzo się rozwinęła, co mnie niezmiernie cieszy.

Poniżej link do aukcji, choć zaznaczam, że podobnych będzie na Allegro setki.

Ładowarka samochodowa 2X USB 2,1A 12V 24V Samsung (5177125011) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Znajduje się tam informacja, że "od 22.03 nie wysyłamy listem ekonomicznym". Ale gdy spojrzymy niżej, dostrzeżemy klauzulę abuzywną: "nie ponosimy odpowiedzialności za przesyłki nierejestrowane".

PS Na dobrą sprawę wygląda na to, że kupujący ma pełne prawo założyć, że "22.03" to 22. dzień marca 2016 roku - wszak rok nie został tu określony. Pewne wątpliwości budzi również to, że ta informacja znajduje się w obrazku, a nie zwykłym tekście, co mogłoby powodować to, że będzie ona dla kupującego niewidoczna (np. gdy korzysta z aplikacji mobilnej Allegro).

Ostatnia edycja:
Dopłać za inną formę wysyłki lub przyjmij zwrot kasy.
Powiadom Allegro o manipulowaniu kosztami przesyłek w celu lepszego pozycjonowania.

loco1 napisał:
Dopłać za inną formę wysyłki lub przyjmij zwrot kasy.
Powiadom Allegro o manipulowaniu kosztami przesyłek w celu lepszego pozycjonowania.

Sprzedający zgodził się na wysyłkę listem ekonomicznym i dzisiaj ją wykonał.

Ale jak wygląda sytuacja prawna?

loco1 napisał:
W związku z czym?

W związku z tym, o czym cały czas tu piszemy, czyli: czy Sprzedający może się w takiej sytuacji uchylać od wysyłki?

Drugie pytanie uwzględnia moją obecną sytuację - co zrobić, jeśli przesyłka nie dotrze? Mam wrażenie, że to, że przedmiot został wysłany przesyłką nierejestrowaną na moją wyraźną prośbę, nie zwalnia Sprzedającego z odpowiedzialności. Wnioskuję to z przytoczonych już wcześniej w tym temacie przepisów. Czy mam rację?

anonimysz napisał:
Czy mam rację?
Moim zdaniem nie, jeśli tylko sprzedawca będzie potrafił wykazać przekazanie przesyłki przewoźnikowi.
Wybrałeś sposób przesyłki nie oferowany przez sprzedawcę - bo opis aukcji jest jasny.
W takim razie:
art.48
§ 3. Jeżeli rzecz sprzedana ma zostać przesłana przez sprzedawcę kupującemu będącemu konsumentem, niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z chwilą jej wydania kupującemu. Za wydanie rzeczy uważa się jej powierzenie przez sprzedawcę przewoźnikowi, jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez kupującego. Postanowienia mniej korzystne dla kupującego są nieważne

loco1 napisał:
jeżeli sprzedawca nie miał wpływu na wybór przewoźnika przez kupującego

Ależ sprzedawca miał wpływ na wybór przewoźnika, czyż nie? Nie musiał się zgadzać.
Jeśli wysłał listem zwykłym, to znaczy, że oferował taką metodę wysyłki.

Nie, bo poinformował przed zakupem o rezygnacji z listów zwykłych. A Ty pomimo tego zażądałeś takiej formy wysyłki.

anonimysz napisał:
Ależ sprzedawca miał wpływ na wybór przewoźnika, czyż nie? Nie musiał się zgadzać.
Jeśli wysłał listem zwykłym, to znaczy, że oferował taką metodę wysyłki.
Czy można przyjąć ze
Sprzedawca ma wybor przewoźnika
Gdy oferuje
List zwykły
List polecony
List kurierem
Wszystko za pomocą poczty polskiej ale czy nalezy rozumiec ze kazdy typ wysylki może byc traktowany jak osobny przewoznik (mimo ze to ta sama firma, ale usluga jest inaczej skonstruowana ) i w tym wypadku sprzedawca nie wybiera tylko kupujący wskazuje przewoznika list zwykły.

loco1 napisał:
Nie, bo poinformował przed zakupem o rezygnacji z listów zwykłych. A Ty pomimo tego zażądałeś takiej formy wysyłki.
Nie musiałem widzieć tej informacji, bo została umieszczona w obrazku. Dla przykładu Allegro zabrania umieszczania zasadniczych części opisu w obrazkach ze względu na brak możliwości archiwizacji.
A poza tym nie musiał zastosować się do mojej prośby. Miał wpływ - mógł się zgodzić lub nie.

No i cały czas pozostaje kwestia tego, że opcja wysyłki listem zwykłym była dostępna. Sprzedający nie usunął jej - pozostawił ją do wyboru. Klikam "Kup teraz", później mam wybór sposobu przesyłki. Jeśli nie widziałbym tej części opisu - bo jest w obrazku - to skąd miałbym wiedzieć, że Sprzedający takiej możliwości nie oferuje?

robal20 napisał:
Czy można przyjąć ze
Sprzedawca ma wybor przewoźnika
Och, właśnie. Bardzo ważna uwaga, robal20. Sprzedający mógł wybrać innego przewoźnika dla listu zwykłego. InPost, chociażby.

Ostatnia edycja:
robal20 napisał:
czy nalezy rozumiec ze kazdy typ wysylki może byc traktowany jak osobny przewoznik
Moim zdaniem tak właśnie jest.
anonimysz napisał:
Nie musiałem widzieć tej informacji, bo została umieszczona w obrazku
Mało tego - możesz być przecież niewidomy, prawda? Nie zmienia to faktu, że informacja jest i jest baaardzo widoczna - a więc obowiązuje.

anonimysz napisał:
No i cały czas pozostaje kwestia tego, że opcja wysyłki listem zwykłym była dostępna
Nie była - opis wyraźnie o tym mówi.

No dobrze, ale co powiesz na to, że nie Sprzedający miał wpływ na wybór przewoźnika? Poczta Polska, InPost... pewnie jest jeszcze kilka.

No i, podkreślam, nie musiał się zgadzać na opcję wysyłki listem zwykłym. Jeśli to zrobił, to znaczy, że była dostępna, czyż nie? Albo jeszcze trochę inaczej: jeśli fryzjer zgodzi się pomalować ściany w przedpokoju, to czy jego profesja zwalnia go z dobrego wykonania tej usługi?

anonimysz napisał:
Sprzedający zgodził się na wysyłkę listem ekonomicznym i dzisiaj ją wykonał.
Zgodził się na Twoje żądanie, Ty wybrałeś i wymogłeś sposób wysyłki nieoferowany przez sprzedawcę. Konsekwencje opisałem w #49.

loco1 napisał:
Zgodził się na Twoje żądanie, Ty wybrałeś i wymogłeś sposób wysyłki nieoferowany przez sprzedawcę. Konsekwencje opisałem w #49.

Nadal usiłujesz ignorować to, że miał wpływ na wybór przewoźnika.

@Loco1
Równoczesne umieszczenie zapisu o liście zwykłym w dostępnych formach wysyłki i informacji, że od 22.03 niewiadomego roku nie wysyła się listem zwykłym oznacza, że nie ma opcji listu zwykłego?
Informacja o liście zwykłym widoczna jest od razu w opcjach wysyłki.
Do dotarcia do informacji sprzecznej potrzeba przebrnąć przez mnóstwo tekstu, jest ona mało widoczna a w pewnych okolicznościach niewidoczna całkowicie.

Shocked napisał:
Równoczesne umieszczenie zapisu o liście zwykłym w dostępnych formach wysyłki i informacji, że od 22.03 niewiadomego roku nie wysyła się listem zwykłym oznacza, że nie ma opcji listu zwykłego?
Moim zdaniem tak.
Shocked napisał:
Do dotarcia do informacji sprzecznej potrzeba przebrnąć przez mnóstwo tekstu, jest ona mało widoczna a w pewnych okolicznościach niewidoczna całkowicie.
Moim zdaniem bardzo widoczna, wręcz rzuca się w oczy.

Powrót