cedwah napisał:
W przypadku obrotu konsumenckiego, przedsiębiorca powinien wyłączać opcję przesyłki nierejestrowanej. Taka sytuacja rodzi sposobność do nadużyć. Jeśli konsument wybierze opcję takiej przesyłki, sprzedawca mu ja wyśle (lub nie) i odbierze przesyłkę (lub nie), może żądać od przedsiębiorcy wysłania rzeczy, bo przedsiębiorca nie ma dowodu na skuteczne wydanie rzeczy.
święta racja, aczkolwiek dlaczego przedsiębiorcy tego nie robią dokładnie znając
skutki takiego działania ? ano odpowiedzi domyśli się każdy myślący człowiek...
sam szukając odpowiedzi na trapiące mnie pytanie zarejestrowałem się na tym
forum i przeczytałem cały wątek ( minn dzięki za wpisy
vjarek&
theart) ,
aczkolwiek nadal nie uzyskałem dokładnej odpowiedzi co mam
zrobić nie otrzymując przesyłki wysłanej przez przedsiębiorcę do mnie listem ekonomicznym.
Masę osób ma ten sam problem co
agacm, tym bardziej, że przedsiębiorcy
niby się wycfanili zamieszczając na aukcjach wpisy typu " WYSYŁKA LISTEM
EKONOMICZNYM I PRIORYTETOWYM TYLKO NA ODPOWIEDZIALNOŚĆ KUPUJĄCEGO."
- czy jest to zgodne z prawem ? Okazuje się, że nie - jest to element klauzli abuzywnej
co przytoczył minn.
loco1 w wątku:
http://forumprawne.org/nowe-technologie/281491-allegro-poczta-polska-list-ekonomiczny.html
polecam również wpis:
Portal Procesowy kancelarii Wardyński i Wspólnicy / opinie i komentarze / Klauzule abuzywne w „cyklu życia” umowy z konsumentem
jake mamy zatem elementy do walki z nieuczciwymi przedsiębiorcami ?
czy postraszenie go procesem, UOKiK iem etc ma sens ?
ewentualnie czy możemy "odebrać" przesyłkę, która do nas nie doszła, a następnie
"wysłać" ją ponownie do adresata z prośbą o zwrot kosztów
( w tym momencie stosujemy równie nieuczciwy trik co przedsiębiorca ) ?
z doświadczenia, które zebrałem czytając masę wpisów i komentarzy na allegro walka o zwrot kosztów ma sens, niektórzy dostają nawet zwroty z odsetkami