Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Człowieku po pierwsze zmień ton tych swoich wypowiedzi, bo to że siedzisz za komputerem nie czyni Cie bezkarnym. Ja pisze tak jakbym powiedział takim jak Ty prosto w oczy. nielogicznie to Ty piszesz, najpierw narzekasz a potem odwracasz kota ogonem. Napisze oco mi chodzi, bo przecież Ty nie jesteś taki lotny jak Ja :):) W poprzednich postach napisalem ze jeden bedzie dobrym prawnikiem drugi nie, stad moje never say never. Ty dalej twierdzisz ze to naiwnosc, a w ostatnim poscie piszesz ze nie jestes jednak przeciwnkiem aplikacji i kazdy poradzi sobie roznie. Kto mysli i pisze logicznie niech ocenia moze inni, jesli tu zajrza, bo mi szkoda czasu na jałową dyskusje.
Tak wogóle bo zarzuciłes, ze podaje błędne dane jeśli piszesz ze moja wypowiedz byla bledna a Ty podajesz jakies zalozsne dane z 2010 roku i twierdzisz ze twoja jest bezbledna.....
"ludzie zasadniczo dzielą się na dwie kategorie: na tych, którym trzeba natychmiast poderżnąć gardło i na tych, którym na razie nie trzeba ..."

Ostatnia edycja:
a znacie może termin do którego można dostarczyć dokumenty do ORA Warszawa?

Wrocław!!! Jakie dokumenty dołączacie do wniosku o wpis na listę? W pozostałych miastach są wymienione dokumenty, u nas odsyłają do ustawy w której mowa jedynie o zaświadczeniu o niekaralności. Czy zatem oprócz tego dokumentu nic innego nie dołączać? Ani oświadczenia ani odpisu dyplomu jak to jest w pozostałych radach?

Mam pytanie do osób które przeszły do II etapu aplikacji ogólnej i zdały aplikację adwokacką w Warszawie. Niby nie mamy terminu na złożenie papierów o wpis na listę aplikantów adwokackich ale myslicie że będą czekać do 28 na tych co będą podchodzić do drugiego etapu?? Czy lepiej się wpisać i złożyć jakieś oświadczenie że prosisz o wpis w przypadku jak nie uda ci się zdać na ogólną??

Anula_B napisał:
Wrocław!!! Jakie dokumenty dołączacie do wniosku o wpis na listę? W pozostałych miastach są wymienione dokumenty, u nas odsyłają do ustawy w której mowa jedynie o zaświadczeniu o niekaralności. Czy zatem oprócz tego dokumentu nic innego nie dołączać? Ani oświadczenia ani odpisu dyplomu jak to jest w pozostałych radach?

Ave Silesia!
Ja oprócz wniosku i papierka z KRK dołączyłem również oświadczenie o posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych i posiadaniu pełni praw publicznych. Kiedy wspomniałem iż nie ma czegoś takiego w ustawie do której zostałem odesłany, Panie powiedziały - może i słusznie - że należy się legitymować pełną zdolnością etc., a w jaki inny sposób miałbym to oświadczyć jeśli nie papierkiem.
No cóż. U nas na stronie nie ma za wiele, dlatego też posiłkowałem się wzorami z ORA w Poznaniu czy tam Lublina. Na którejś z tych stron są w każdym razie wzory. W poniedziałek albo wtorek doniosę także odpis dyplomu, gdyż faktycznie jeszcze go nie mam i nie dałem kiedy składałem wniosek. :cool:

Podbijam pytanie dotyczące konfliktu między aplikacją ogólna a aplikacją adwokacką. W rzeszowskiej radzie muszę złożyć dokumenty do piątku i nie wiem jak to się ma do drugiego etapu na aplikacje ogólną...

Cześć, mam pytanie o praktyki w sądzie na pierwszym roku aplikacji:
-Przeciętnie ile dni w tygodniu zabierają?
-Ile godzin w danym dniu? (I od której zazwyczaj - np. od otwarcia sądu o 7?)
-Czy to prawda, że w mniejszych miastach są bardziej pracowite?

Ostatnia edycja:
Pyt. 1 i 2 - no cały pic na tym polega, że nie da się określić. Zależy na jakiego sędziego trafisz, niektórzy idą na godzinkę na 2-3 dni, niektórzy codziennie od otwarcia do zamknięcia sądu.
Pyt. 3 - byłem w małym mieście w małej kancelarii - patron zagadał, że wicie rozumicie, aplikantka potrzebna, fajnie by było jakby nie musiała tyle siedzieć - w efekcie aplikantka chodziła na praktyki raz w tyg na 5-6 h

Wiiitos, a jak wygląda ustalanie do jakiego sądu idzie dany aplikant i ile ma tam wysiedzieć? staram się ustalić jak to działa żeby się wcześniej przygotować na zmianę planów ale nikt nic nie wie. takie widzimisie sędziego może mi pokrzyżować i zobowiązania związane z pracą i inne. Jestem w wawie.

A jak wygląda zabawa w sądach w okresie świątecznym/zimowym/wakacyjnym. Da się tu jakoś dogadać?

Sąd z urzędu przypisuje ORA, chyba że ktoś sobie sam załatwi i poinformuje o tym ORA. W W-wie wygląda to tak, że ma się cały miesiąc na praktyki w wydziale cywilnym i karnym - ma być 8 spotkań. Pół miesiąca co do wydziału pracy i gospodarczego - 4 spotkania. Terminy w zasadzie ustalają w ORA, ale jak się załatwi z Sędzią to można odbyć mniej spotkań (ale ma się pracę domową), w innym terminie itd. Przeważnie są to terminy w pierwszym półroczu aplikacji.

Kiedy (chociaż mniej więcej) ORy przydzielają patronów z urzędu? Bo słyszałem już kilka sprzecznych wersji

Prezydent elekt napisał:
Kiedy (chociaż mniej więcej) ORy przydzielają patronów z urzędu? Bo słyszałem już kilka sprzecznych wersji

Dobre pytanie... Teoretycznie jak nie znajdzie się patrona, to ORA ma obowiązek przydzielić z urzędu. Musisz złożyć wniosek... Kiedy on zostanie rozpatrzony, trudno powiedzieć... Nie ma chyba ustalonego terminu... Czekają z tym jak najdłużej...

Szczerze?
Znam sytuację, że ktoś prowadził działalność gospodarczą, a nikt w Izbie się o tym nie dowiedział i włos mu z głowy nie spadł.
Mówiąc brutalnie "wszystko jest kwestią tego, czy dasz się złapać"
Chociaż moim zdaniem wszystko jest w porządku.

Hej! Napiszcie proszę jak wyglądają te kolokwia ustne?? Czy naprawdę są tak masakryczne do zdania??? I czy ogólnie trudno pogodzić aplikację z opieką nad dziećmi>??? :)

A o jakich kolokwiach ustnych piszesz? Ja biorę udział tylko w pisemnych... Opieka nad dziećmi jest w ramach pracy zarobkowej, czy opiekujesz się własnymi?

Opiekuje się swoją dwójką- bardzo niegrzeczną dwójką :D Pisemne? Kurcze, myślałam że ujednolicili te egzaminy i wszędzie są ustne. Czyli zależy od ORA...bo np. w Krakowie są tylko ustne kolokwia. A nie orientujecie się jak w kielcach??? ;);) bo ja na ustnych się wykończę

każda ORA inaczej pewnie - ja z kolei słyszałam o tym że i ustne i pisemne są na przykład.

na ustnych się wykończysz? to jak sobie poradzisz na rozprawie czy posiedzeniu?

przecież do pracy adwokata potrzebne są predyspozycje.

Powrót