Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hej, czy ktoś z Was orientuje się do kiedy mamy opłacić I rok aplikacji adwokackiej w Warszawskiej Orze? Co grozi jeśli już się spóźniłem ;<?

KrokPoKroku napisał:
Jeżeli zdawałeś w Warszawie i jeszcze nie dostałeś uchwały to zapewne masz nazwisko rozpoczynające się na jedną z końcowych liter alfabetu. ORA Warszawa rozsyła uchwały według alfabetu.

Nie wg alfabetu a kolejności przyjmowania podań o wpis na listę ;)

MissM napisał:
Nie wg alfabetu a kolejności przyjmowania podań o wpis na listę ;)

od pani zajmującej się w warszawskiej ORA wysyłaniem uchwał dostałem info. iz uchwały wysyłane są wg. alfabetu:)

Czy ktoś może się zalogować do extranetu ze strony warszawskiej ORA?. Chcą tam numer wpisu,a w uchwale nie ma takiego numeru (przynajmniej tak mi powiedziano,bo jeszcze sam mojej uchwały nie miałem w rękach). Znajomy z aplikacji radcowskiej ma już wszystkie informacje o ślubowaniu, o opłatach na składki itp.,a w naszej uchwale ani słowa o tym...

Ostatnia edycja:
Ja mogę się zalogować. Ale tam żadnych informacji nie ma, oprócz tych co były do tej pory.
Poza tym żadnego numeru wpisu do tego nie trzeba ( btw w uchwale też takiego nie ma).
Najprawdopodobniej próbujesz się zalogować do extranetu dla adwokatów, ale to dopiero za 3 lata jak dobrze pójdzie :p

witam, czy coś się ruszyło w sprawie naszej aplikacji?Wiadomo kiedy ślubowanie itp?

Witam, bardzo proszę o informacje - może ktoś z WAS miał styczność z tego typu poniższą sytuacją.

Co z przeniesieniem do innej ORA na pierwszym roku i jak się ma do tego
uiszczenie opłaty konkretnej ORA? Mam nadzieję, że opłaty wówczas nie wnosi się dwa razy.
Czy można przenieść się np. po kilkumiesięcznych praktykach ?
Obecnie jestem w Katowicach, ale nie wiem który moment na przeniesienie jest najlepszy. Katowice --> lepsze perspektywy, ale drożej dla mnie - wiadomo finansowo jest ciężko na aplikacji. Koszty dojazdów, poświęcony czas na dojazdy. Poza tym nie wiadomo ile razy w tygodniu (na pewno raz w tygodniu zajęcia + szkolenia w sądach i prokuraturach. Łącznie może to być nawet codziennie od pn. do pt.).

INFO: 28 grudnia ślubowanie dla ORA Katowice

ORA Warszawa: na chwilę obecną zostaliśmy zaproszeni na narty. Miło. :cool:

cześć! przebywam obecnie na urlopie dziekańskim i mam pytanie dotyczące powrotu. czy muszę w tej chwili potwierdzać swój powrót w radzie i czy muszę zwracać się do dziekana z wnioskiem o wyznaczenie patrona, czy też automatycznie powracam tam gdzie byłem rok temu (zaznaczam, ze chciałbym aby patronatem objął mnie teraz inny adwokat niż w roku w którym rozpoczynałem urlop)?

miroslavv napisał:
cześć! przebywam obecnie na urlopie dziekańskim i mam pytanie dotyczące powrotu. czy muszę w tej chwili potwierdzać swój powrót w radzie i czy muszę zwracać się do dziekana z wnioskiem o wyznaczenie patrona, czy też automatycznie powracam tam gdzie byłem rok temu (zaznaczam, ze chciałbym aby patronatem objął mnie teraz inny adwokat niż w roku w którym rozpoczynałem urlop)?
To co musisz zrobić na pewno jeśli chcesz mieć innego patrona, to napisać do dziekana wniosek o wydanie zgody na zmianę patrona (z podaniem powodów chęci dokonania takiej zmiany), pamiętaj że zgodnie z regulaminem takiej zmiany możesz dokonać tylko raz w trakcie aplikacji, co do reszty Twoich pytań, może po prostu zadzwoń do ORA :)

jesteś pewien z tą jednokrotną możliwością zmiany patrona w trakcie aplikacji? bo w regulaminie ani w żadnym innym akcie nie widzę takiego ograniczenia - mowa jest jedynie o możliwości zmiany i o tym, że trzeba przedstawić opinię dawnego i promesę nowego.
interesuje mnie za to czy w takiej sytuacji w związku z przebywaniem na urlopie w ogóle aktualna jest sprawa wniosku o zmianę a nie wniosku o wyznaczenie? bo trochę dziwne wydaje mi się żeby w tej chwili po rocznej przerwie kiedy nie miałem żadnego kontaktu ze swoim patronem, konieczne było dostarczanie opinii od niego na mój temat...

miroslavv napisał:
jesteś pewien z tą jednokrotną możliwością zmiany patrona w trakcie aplikacji? bo w regulaminie ani w żadnym innym akcie nie widzę takiego ograniczenia - mowa jest jedynie o możliwości zmiany i o tym, że trzeba przedstawić opinię dawnego i promesę nowego.
interesuje mnie za to czy w takiej sytuacji w związku z przebywaniem na urlopie w ogóle aktualna jest sprawa wniosku o zmianę a nie wniosku o wyznaczenie? bo trochę dziwne wydaje mi się żeby w tej chwili po rocznej przerwie kiedy nie miałem żadnego kontaktu ze swoim patronem, konieczne było dostarczanie opinii od niego na mój temat...

To widać taka niepisana zasada, widać nie we wszystkich ORA, nie sprawdzałam szczerze mówiąc w regulaminie tylko pisałam to co mi koleżanki z wyższych lat mówiły jeśli miałeś dziekankę, no to przed pójściem na nią przedstawiłeś już opinię od patrona, na moje oko nie trzeba drugiej ale podanie klepnąć jednak trzeba, jak pisałam, telefon chyba Cię nie zagryzie jak z niego skorzystasz dzwoniąc do Ora i się upewniając :)

Ostatnia edycja:
Szukam na forum kogoś z Bydgoszczy - Czy wiadomo coś o naszym ślubowaniu albo planie na I rok ? Jak zobaczyłam plan bydgoskiego OIRP to się przeraziłam - zajęcia w poniedziałek przedpołudniem to koszmar- bo pracuję do 15, boję się, że to samo zgotuje aplikantom bydgoska ORA...

hah do ORA nie idzie się dodzwonić (mam ewidentnego pecha)
zaproszenie na narty zamiast info o ślubowaniu...
jedna kobieta te pisma drukuje, kopertuje i na poczcie wysyla czy co??

Heh... Na stronie bydgoskiej tylko życzenia świąteczne;) mogę zadać kilka głupich pytań? Czytałam ustawę i regulamin, ale nadal nie znam odpowiedzi: co oznacza "inna instytucja", w której można odbyć praktyki - czy to może być urząd, a nie prokuratura? Jak wyglądała ilośc praktyk w zeszłym roku? - da się to pogodzić z pracą? Czy można zrezygnować z aplikacji i ubiegać się o wpis za rok?

ORA WARSZAWA

Dosłownie przed chwilą dzwoniłam do ORA w sprawie daty ślubowania, dlaczego nie mamy żadnych info. na stronie, extranecie czy też emailach. Pani odp., że mamy czekać cierpliwie i wszystko zostanie wysłane pod koniec roku listownie lub emailem. Ponadto również dzwoniłam do działu finansowego w sprawie opłat za aplikację i opłaty członkowskiej i zostałam poinformowana, że wszelkie opłaty będą ustalone w uchwale, która dopiero powstaje i zostanie do nas wysłana w połowie stycznia listownie lub emailem, prawdopodobnie po ślubowaniu i że generalnie nie ma co się martwić.
Jestem głęboko rozczarowana postawą ORA, z tego względu, że nie ma żadnego oficjalnego komunikatu jak dalej ma przebiegać cała organizacja, a wszelkie info. mam nadzieję, tylko że udzielone przez kompetentne osoby są zdawkowe. Pozostaje nam czekać i trzymać rękę na pulsie. Bardzo proszę jeśli ktoś coś będzie wiedział więcej niech tu pisze! inne miasta miały przynajmniej spotkania organizacyjne, a my nic, dlatego też czuje niepokój, że coś przeoczę. Pozdrawiam:)

Powrót