M
modoc
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 1 026
Liczą 50% stawki z urzędu. Grosze ale cóż trzeba jakoś sobie radzić.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
uran0s napisał:1.680,00 zł![]()
3kana3 napisał:Ok, zgodzę się że opłata będzie wyliczana z minimalnego wynagrodzenia obowiązującego w 2014 czyli 1680 zł bo to jest określone wprost "w wysokości obowiązującej w dniu rozpoczęcia szkolenia", ale czy czasem mnożnikiem nie będzie 2,8?? Bo to rozporządzenie określające mnożną jako 3,05 wchodzi w życie od 1 stycznia 2014 r. a aktualnie (i na dzień wnoszenia opłaty skoro ma być wniesiona w listopadzie) jest to 2,8 i chyba wg tego należy wyliczać opłatę, prawda??
3kana3 napisał:Ale wg mnie to jest sprzeczne z zasadami, których uczono nas na studiach. Zawsze (ze znanymi nam wyjątkami) stosuje się przepisy obowiązujące w czasie dokonywania czynności. Prawo nie działa wstecz ani do przodu, jeżeli rozporządzenie obowiązuje od 2014 to powinno się je stosować do opłat dokonywanych w 2014 roku. Czy nikt nie ma co do tego wątpliwości i wszyscy są tacy chętni płacić więcej???
3kana3 napisał:Nie wiem czy we wszystkich i nie wiem jak jest na radcowskiej bo to jest forum o adwokackiej, ale tam jest inne rozporządzenie więc nie ma wątpliwości.
3kana3 napisał:Ale wg mnie to jest sprzeczne z zasadami, których uczono nas na studiach. Zawsze (ze znanymi nam wyjątkami) stosuje się przepisy obowiązujące w czasie dokonywania czynności. Prawo nie działa wstecz ani do przodu, jeżeli rozporządzenie obowiązuje od 2014 to powinno się je stosować do opłat dokonywanych w 2014 roku. Czy nikt nie ma co do tego wątpliwości i wszyscy są tacy chętni płacić więcej???
3kana3 napisał:To zdanie dot. opłaty (Aplikant wnosi opłatę za każdy rok szkoleniowy najpóźniej na 30 dni przed rozpoczęciem roku szkoleniowego) jest zaczerpnięte z regulaminu na stronie NRA więc nie dotyczy tylko mojej ORA ale wszystkich. A poza tym jak sama nazwa wskazuje jest to - opłata roczna wpłacana za każdy rok szkoleniowy więc Twoje tłumaczenie, że można by sobie zapłacić z góry za 3 lata to kompletny absurd. A kwestia nie jest oczywista i to że nikt tu nie pisze nie oznacza, że nikt nie ma wątpliwości bo znam wiele osób które też się zastanawiają nad tą kwestią (znam też takie które twierdzą, iż to jest oczywiste - płacę teraz to stosuję rozporządzenie obowiązujące teraz czyli 2,8 ). A moje wątpliwości oparte są na podstawowych zasadach stosowania prawa więc nie sądzę aby były bezpodstawne.
3kana3 napisał:Dotychczasowe rozporządzenie jest z 2005 r., a zmiany z 2006, 2008 i 2011 więc nie jest tak, że co rok nowe rozporządzenie, które ukazywało się w okolicy sylwestra. A poza tym tam było wskazane np. "przepis § 1 ma zastosowanie do opłat rocznych za aplikację adwokacką, począwszy od roku szkoleniowego rozpoczynającego się z dniem 1 stycznia 2012 r.", a w aktualnym rozporządzeniu czytamy tylko, że wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2014 r. I żeby było jasne - podejrzewam, że i tak będzie trzeba zapłacić większą kasę, ale po prostu jest to niefortunnie napisane i przygotowane i moim zdaniem jako prawnicy powinniśmy przynajmniej się nad tym zastanowić.![]()
3kana3 napisał:Dotychczasowe rozporządzenie jest z 2005 r., a zmiany z 2006, 2008 i 2011 więc nie jest tak, że co rok nowe rozporządzenie, które ukazywało się w okolicy sylwestra. A poza tym tam było wskazane np. "przepis § 1 ma zastosowanie do opłat rocznych za aplikację adwokacką, począwszy od roku szkoleniowego rozpoczynającego się z dniem 1 stycznia 2012 r.", a w aktualnym rozporządzeniu czytamy tylko, że wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2014 r. I żeby było jasne - podejrzewam, że i tak będzie trzeba zapłacić większą kasę, ale po prostu jest to niefortunnie napisane i przygotowane i moim zdaniem jako prawnicy powinniśmy przynajmniej się nad tym zastanowić.![]()