Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kto może mi udzielić informacji, jakie dokumenty są potrzebne do wpisania na listę aplikantów w sytuacji, gdy egzamin zdawałem w Krakowie, a patrona znalazłem w Warszawie? czy potrzebne są wszystkie dokumenty łącznie z zaświadczeniem o stanie zdrowia, czy to już jest nie potrzebne? pozdrawiam

wojtek88 napisał:
Przed chwilą zadzwoniłem do Warszawy to Pani, z którą rozmawiałem powiedziała, że jest możliwość odebrania dokumentów tylko trzeba wysłać do nich maila;)

Widać z tym jak z wszystkim. Każdy inne informacje ma.

Pani z Białegostoku twierdziła, że tamte dokumenty zostają w Warszawie a im trzeba drugi komplet załatwić. Z resztą, wszystko rozbija się o koszt nowego zaświadczenia o niekaralności. Wszystko inne masz raczej w co najmniej jeszcze jednym egzemplarzu. Mój patron i tak kazał zrobić nowe badania medycyny pracy, więc kopia starego zaświadczenia i tak nie była mi do niczego potrzebna. Tyle tylko, że musiałem dać kolejne 50zł za nowe zaświadczenie o niekaralności, więc jeśli może być to sprzed 3 miesięcy, to gra jest warta świeczki :)

w Lublinie trzeba ponownie skompletować wszystkie dokumenty, pani z Izby powiedziała, że nie ma możliwości aby zabrać z Warszawy dokumenty złożone przy egzaminie.

w Krakowie Pani powiedziała, że nie ma zadnego problemu zeby zabrac dokumenty.

Potwierdzam, wystarczy wysłać e-mail do Przewodniczącej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie. Wszystkie dokumenty otrzymałam za 2 dni. Na spokojnie zdążyłam złożyć wymagane dokumenty do Białegostoku.;)

Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Dochodzą mnie słuchy, że osoby, które zdawały egzamin np. w Krakowie, a chcą się wpisać na listę aplikantów np. w Warszawie dostają odmowę wpisu na listę aplikantów, pomimo, że znaleźli wcześniej patrona ( Wniosek o wpis na listę aplikantów składały w Warszawie). Wydaje mi się, że przyczyną odmowy jest fakt, iż w takiej sytuacji wniosek należało złożyć w Krakowie, a nie w Warszawie i wszystko byłoby ok. Wynika, to z Art. 29 pkt. 6 Ustawy o komornikach...

cytuję:
Wpis na listę aplikantów komorniczych następuje na podstawie uchwały rady izby komorniczej właściwej ze względu na miejsce złożenia zgłoszenia, o którym mowa w art. 29d ust. 1 pkt 3. W uchwale tej rada izby komorniczej obowiązana jest wskazać komornika, w którego kancelarii aplikant komorniczy jest albo zostanie zatrudniony

Natomiast miejscem złożenia zgłoszenia jest w tym przypadki Kraków, bo chodzi o zgłoszenie do przystąpienia do egzaminu wstępnego.

Zaznaczam, że od tygodnia pracuję u komornika w Warszawie. Zatem czy mam rację? czy pomimo, że znalazłem komornika w Warszawie, to w Krakowie powinienem złożyć wniosek o wpis na listę aplikantów komorniczych?

Bardzo proszę o pomoc?

Ostatnia edycja:
@Bielas23, Teoretycznie tak. W zasadzie na twoim miejscu nawet nie próbowałbym wpisywać się na listę aplikantów w izbie warszawskiej.
Teraz pytanie: na ile elastyczna jest tutaj izba krakowska?

Ok, ale czy przeniesienie również nie wymaga uchwały ? Co za tym idzie mogą oprzeć się na tej samej podstawie..

Bielas23 napisał:
Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Dochodzą mnie słuchy, że osoby, które zdawały egzamin np. w Krakowie, a chcą się wpisać na listę aplikantów np. w Warszawie dostają odmowę wpisu na listę aplikantów, pomimo, że znaleźli wcześniej patrona ( Wniosek o wpis na listę aplikantów składały w Warszawie). Wydaje mi się, że przyczyną odmowy jest fakt, iż w takiej sytuacji wniosek należało złożyć w Krakowie, a nie w Warszawie i wszystko byłoby ok. Wynika, to z Art. 29 pkt. 6 Ustawy o komornikach...

cytuję:

Natomiast miejscem złożenia zgłoszenia jest w tym przypadki Kraków, bo chodzi o zgłoszenie do przystąpienia do egzaminu wstępnego.

Zaznaczam, że od tygodnia pracuję u komornika w Warszawie. Zatem czy mam rację? czy pomimo, że znalazłem komornika w Warszawie, to w Krakowie powinienem złożyć wniosek o wpis na listę aplikantów komorniczych?

Bardzo proszę o pomoc?

Najpierw musisz wpisać się na listę krakowską, a dopiero po wpisie wnieść do izby warszawskiej o przeniesienie wpisu. Izba krakowska jak przeniesie cię izba warszawska nie ma nic do powiedzenie. Lepiej załatw sobie chociażby zameldowanie tymczasowe w warszawie. We wniosku napisz, że zmieniłeś miejsce zamieszkania i pracy. Raczej nie powinni odmówić. ;)

Izby krakowskiej to raczej mało obchodzi, że odchodzisz. Natomiast przy przeniesieniu właśnie pojawia się problem - zgoda Izby w Wwie.

Izba Warszawska powinna bez problemu wyrazić zgodę, w końcu dostają 5000 zł dodatkowo. Jeżeli mam Patrona, zameldowanie w Warszawie, mieszkam w Warszawie, to nie wiszę powodu dla którego nie mieliby wyrazić zgody. Pytani tylko czy do wniosku w Krakowie wystąpić o patrona z urzędu, cz od razu przedstawić zgodę patrona z Warszawy?

No to zadzwoń tam i bezpośrednio zapytaj, bo samo "wydaje mi się" może Cię rozczarować.

Chociaż nawet jak zadzwonisz to informacje mogą być rozbieżne z późniejszą decyzją rady.
Nie ma co rozpatrywać tego pod kątem czy oni maja 5000 zł dodatkowo czy nie, tylko pod tym czy mogą zastosować art. 29 do odmowy - w wypadku gdy podejmują uchwałę. Trzeba odpowiedzieć na pytanie czy przeniesienie do Izby warszawskiej jest równoznaczne z wymogiem podjęcia przez tamtejszą Izbę uchwały o wpisie czy też może przeniesienie nie rodzi już takiego obowiązku.

Ostatnia edycja:
Już dawno bym zadzwonił, ale jest sobota, sekretariat nieczynny do wtorku.

Ostatnia edycja:
są izby, że się nic nie przenosi tylko od razu składa w tej której ma się patrona i tam Cie wpisują... przepis jest nieprecyzyjny i tak naprawdę zależy od konkretnej izby... Najważniejsze to co twierdzą w izbie w której chcesz się wpisać... jak w niej nie widzą problemu to składasz tam i Cie wpisują...

Witam, czy komuś udało się po zdanym egzaminie przenieść do innej izby i jak wyglądało przeniesienie w praktyce? Powiem szczerze, że wypowiedź kolegi wywołała u mnie lekki niepokój. Sugerując się inf ze strony izby gdańskiej ( wg której osoby, które zdawały egzamin właśnie tam mają dosłać jedynie pewne dokumenty, a osoby które zdawały w innych izbach cały komplet), w związku z tym, że w jej obrębie znalazłam patrona wysłałam właśnie bezpośrednio do niej ( z pominięciem izby w której zdawałam egzamin) cały komplet wymaganych dokumentów.

Ale jak przeniesc? Ja zdawalem egzamin w Poznaniu a wpisalem sie jako aplikant w Lodzkiej apelacji.

Aurelia89 - no i tak właśnie trzeba zrobić. problem w tym, że nie każde izby tak chętnie wpisują...

To akurat dziwne, bo zgodnie z tym co napisałeś - niektóre Izby wyrażają zgodę i tak faktycznie jest.

Tylko dlaczego ten sam przepis ma różne zastosowanie w różnych izbach..

pewnie tak;) ja znalazłam, ale niestety 50 km od domu;/, przez miesiąc była cisza, później odezwało się w tym samym czasie 2 komorników (z 80 pozostawionych Cv wow). Perspektywa codziennych dojazdów i wynagrodzenia delikatnie mnie przeraża, biorąc pod uwagę, że nie jest to moja pierwsza praca i rezygnuję z w miarę dobrze płatnego stanowiska. Nie wiem czy dobrze robię, za kilka lat się okaże.....

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót