Aplikacja komornicza cz. IV

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, jak wyniki w Izbie Łódzkiej? póki co nie mogę nigdzie znaleźć

w Warszawie 5 osób zdało, ale nie wiem ile podchodziło

officjal napisał:
w Warszawie 5 osób zdało, ale nie wiem ile podchodziło

28 podchodziło, mają najniższą zdawalność w kraju.

Generalnie 43 osoby się dostały na 150.

Faktycznie bardzo mało... zobaczymy jak to się przełoży na rynek pracy dla nich, ale też na pozostałych aplikantów i asesorów

Ciekawe jak to zorganizują w tym roku, ale raczej łączenia zajęć pomiędzy izbami się nie uniknie.

pewnie będą łączyć rocznikami jak to było dotychczas. izbami to raczej zbyt duże logistyczne przedsięwzięcie dla aplikantów.

Morata napisał:
pewnie będą łączyć rocznikami jak to było dotychczas. izbami to raczej zbyt duże logistyczne przedsięwzięcie dla aplikantów.

Teraz np Katowice maja z Wrocławiem, wiec nie byłbym taki pewny 😅

o proszę, to nawet nie wiedziałem, ale z drugiej strony przy tej zdawalności w tym roku...

Cześć, czy macie problem ze znalezieniem patrona ? Teoretycznie komornicy mają obowiązek objąć patronatem aplikantów. Przy tak niskiej liczbie aplikantów, nie powinien to być żaden problem..., no ale napiszcie jak jest w praktyce.

Ostatnia edycja:
klepa1800 napisał:
Cześć, czy macie problem ze znalezieniem patrona ? Teoretycznie komornicy mają obowiązek objąć aplikantów patronatem. Przy tak niskiej liczbie aplikantów, nie powinien to być żaden problem..., no ale napiszcie jak jest w praktyce.

Odpowiedź jak każda inna w tym przypadku - to zależy.

Ja miałem patrona zapewnionego niemal od początku, bo pracuje już kilka lat u niego. Druga sprawa to za ile masz pracować i co rzeczywiście masz robić w kancelarii swojego patrona.

ktoś zaczyna w tym roku? podobno większość aplikantów będzie miało zajęcia w Łodzi?

My mamy raz Katowice, raz Wrocław co 2 tygodnie

Przeprowadzić pierwszą licytację ruchomości/nieruchomości, odebranie ruchomości/oszacowanie ruchomości i szereg innych istotnych czynności będziecie mogli wykonać najszybciej dopiero po IV/V 2024 r.
Super.
Mimo wszystko gratki dla wytrwałych, którzy rozpoczynają aplikację w 2020r.

LLawyer napisał:
Przeprowadzić pierwszą licytację ruchomości/nieruchomości, odebranie ruchomości/oszacowanie ruchomości i szereg innych istotnych czynności będziecie mogli wykonać najszybciej dopiero po IV/V 2024 r.
Super.
Mimo wszystko gratki dla wytrwałych, którzy rozpoczynają aplikację w 2020r.

I co w związku z tym?

Mam pytanie. Gdybym złożył wniosek o wpis na listę aplikantów komorniczych, został wpisany, a następnie zrezygnował z aplikacji jeszcze przed rozpoczęciem zajęć w styczniu, to poniosę jakieś koszty aplikacji?

Czy jest ktoś, kto startuje w tym roku? Może znajdzie się jakiś obecny aplikant? :)

tombom napisał:
Czy jest ktoś, kto startuje w tym roku? Może znajdzie się jakiś obecny aplikant? :)

Hej ja najprawdopodobniej wystartuje. Powiedz mi jak ci idzie nauka z czego się uczysz czy przykładasz do czegoś szczególną uwagę?

Ja chce spróbować w tym roku. Tylko dopiero zaczynam nauke, a zostały 2 miesiące... w jaki sposób się uczycie? przerabiacie np. KK?

AegonVI napisał:
Ja chce spróbować w tym roku. Tylko dopiero zaczynam nauke, a zostały 2 miesiące... w jaki sposób się uczycie? przerabiacie np. KK?

w zeszłym roku było chyba 5 pytań więc musisz sobie sam odpowiedzieć

Powrót