Aplikacja komornicza cz. IV

• Autor wątku Autor wątku LeszsekS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Szczerze mówiąc bardziej od kk boje się wszystkich małych ustaw. Jest ich ogrom a nie wiadomo na którą zwracać uwagę. Ja na ten moment mam przerobionych ok 5000 ptk z trybu zdawalnośći. Nie ma co ukrywać kluczowe są 3 ostatnie tygodnie.

w tym roku i tak jest lepiej, bo część "pobocznych" ustaw jak np. KAS została usunięta z rozpiski.

Mam do Was jeszcze pytanie. Jak składaliście dokumenty? Tzn. można wysłać je poczta, czy trzeba osobiście wybrać się do Krakowa? I czy są jakieś wzory tych zaświadczeń do lekarza, kwestionariuszy, czy każdy może napisać to po swojemu?

AegonVI napisał:
Mam do Was jeszcze pytanie. Jak składaliście dokumenty? Tzn. można wysłać je poczta, czy trzeba osobiście wybrać się do Krakowa? I czy są jakieś wzory tych zaświadczeń do lekarza, kwestionariuszy, czy każdy może napisać to po swojemu?

Masz wszystko w ogłoszeniu, możesz wysłać albo złożyć osobiście. Co do badania to lekarz będzie wszystko wiedział tylko nie daj się naciągnąć na dodatkowe badania psychologiczne. Jak dostarczaliście wyciąg z KRK na płycie czy drukując?

Ostatnia edycja:
No właśnie w ogłoszeniu wiele nie ma
życiorys - może być w formie CV?
kwestionariusz osobowy, wniosek o dopuszczenie do egzaminu - znajdę gdzieś formularze?
badania lekarskie - umawiałem się z lekarzem przez telefon i prosił żebym sobie poszukał wzoru, a też nie widzę nigdzie

i najważniejsze pytanie co znaczy "aktualny" w wyciągu z rejestru karnego? Bo mam ze stycznia 2020, on jest aktualny? czy muszę nowy wziąć?

Hej hej mam pytanie, albowiem toczymy z kolegą z kancelarii spór odnośnie tego jak zaadresować wniosek o powołanie na komornika, ja uważam że:
we wniosku powinno być:
Minister Sprawiedliwości Zbigniew Ziobro
a na kopercie:
Ministerstwo Sprawiedliwości
Departament Wykonania Orzeczeń i Probacji
Wydział do spraw Komorników Sądowych

natomiast kolega uważa,że na kopercie powinien być też Minister Sprawiedliwości
także jak jest poprawnie???
Dzięki za pomoc.

śmiech na sali ten test, z 26% do ~80% zdawalności w ciągu jednego roku :cool:

No takie zycie nie ma się co podniecać wracamy do początku dekady i zwiększamy ilość aplikantów

Czy Minister Sprawiedliwości może odmówić powołania na stanowisko komornika osobie spełniającej ustawowe wymogi? Czy odmowa powołania wyrażana jest w formie decyzji administracyjnej?

Hej, chciałbym dowiedzieć się nieco na temat obecnych perspektyw po aplikacji komorniczej, ponieważ jestem na ostatnim roku studiów i bardzo poważnie rozważam wybranie tej właśnie ścieżki.
Wobec tego chciałem zadać pytania odnośnie:
1. szans na otwarcie własnej kancelarii w dużym mieście typu Kraków tzn. ile czeka się od momentu złożenia wniosku o powołanie do faktycznego rozpoczęcia prowadzenia własnej kancelarii i czy w ogóle da się tego doczekać?
2. ciekawi mnie także na ile brutto może liczyć asesor komorniczy tuż po aplikacji w takim samym jak powyżej dużym mieście?
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

1. Kilka miesięcy - ok 6 pewnie ale nie ma zasady.

Witam, czy jest ktoś, kto startuje w tym roku?? Czy wątek '' umarł ''? Sądząc po aktywności użytkowników, należy zadać sobie pytanie czy zawód komornika, nie jest juz tak oblegany jak w dawnycj latach? Pozdrawiam

Kondzik04 napisał:
Witam, czy jest ktoś, kto startuje w tym roku?? Czy wątek '' umarł ''? Sądząc po aktywności użytkowników, należy zadać sobie pytanie czy zawód komornika, nie jest juz tak oblegany jak w dawnycj latach? Pozdrawiam

Oczywiście że nie jest. Opłaty od 01.01.2019r. nie uległy zmianie, a inflacja również nas dotyczy. Zarobki pracowników powinny rosnąć, a stoją w miejscu, bo i zarobki KS stoją w miejscu. Nierzadko trzeba do kancelarii dołożyć, a nie zawsze jest z czego :)

Wiecznym asesorem nie będziesz bo ustawa to ogranicza, więc asesura -> nierentowna kancelaria, albo inna ścieżka. No chyba że masz swoich wierzycieli z których wyżyjesz, to inna sprawa.

Cześć. Pozostając w temacie aplikacji, podchodzę w tym roku do egMainu wstępnego, załatwiłam prawie wszystkie formalności, z wyjątkiem badania lekarskiego, od tygodnia próbuje znaleźć w Warszawie lekarza medycyny pracy, który wystawi zaświadczenie o zdolności i nic, nikt nie chce tego wystawić bez skierowania :( może ktoś ma sprawdzone miejsce gdzie można załatwić to "od ręki"?
Kolejna sprawa czy zaświadczenie może wystawić lekarz medycyny pracy czy jednak niezbędna jest wizyta u psychologa a następne u takiego lekarza?

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź ;)

Iwona Parzyszek napisał:
Cześć. Pozostając w temacie aplikacji, podchodzę w tym roku do egMainu wstępnego, załatwiłam prawie wszystkie formalności, z wyjątkiem badania lekarskiego, od tygodnia próbuje znaleźć w Warszawie lekarza medycyny pracy, który wystawi zaświadczenie o zdolności i nic, nikt nie chce tego wystawić bez skierowania :( może ktoś ma sprawdzone miejsce gdzie można załatwić to "od ręki"?
Kolejna sprawa czy zaświadczenie może wystawić lekarz medycyny pracy czy jednak niezbędna jest wizyta u psychologa a następne u takiego lekarza?

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź ;)
Jest troche takich miejsc, napisz na priv

Posiada ktoś jakieś info jak w tym roku ma wyglądać kwestia organizacji aplikacji w Katowicach i Krakowie?

Powrót