Aplikacja radcowska

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie dotyczące patronatu (ponownie OIRP Katowice, chyba że ktoś się orientuje ogólnie). Do 30 listopada (czyli do dzisiaj) mieliśmy termin na złożenie wniosku ws. patrona, co też uczyniłam. Jeszcze nie mogę stwierdzić tego z całą pewnością, ale może szykować się jednak zmiana mojego patrona ze względów personalnych (podejmę decyzję w ciągu najbliższego tygodnia). Czy to wymaga zachowania procedury, która ma miejsce gdy zmiana następuje podczas trwania aplikacji czy tylko wystarczy złożenie nowych dokumentów? Czy taka sytuacja w ogóle jest dopuszczalna tj. zmiana patrona zanim aplikacja się rozpocznie?:roll:

Na stronie OIRiP Gdańsk pojawiły sę informacje dla aplikantów rozpoczynających szkolenie w styczniu 2014 r. Ktoś wie jakie mają być parametry zdjęcia do legitymacji, bo wchodzę w podany link i nie ma żadnego info na ten temat.

Już mam, chyba był to jakiś błąd bo nic mi się nie wyświetlało.

Prokurator89 napisał:
Mam pytanie dotyczące patronatu (ponownie OIRP Katowice, chyba że ktoś się orientuje ogólnie). Do 30 listopada (czyli do dzisiaj) mieliśmy termin na złożenie wniosku ws. patrona, co też uczyniłam. Jeszcze nie mogę stwierdzić tego z całą pewnością, ale może szykować się jednak zmiana mojego patrona ze względów personalnych (podejmę decyzję w ciągu najbliższego tygodnia). Czy to wymaga zachowania procedury, która ma miejsce gdy zmiana następuje podczas trwania aplikacji czy tylko wystarczy złożenie nowych dokumentów? Czy taka sytuacja w ogóle jest dopuszczalna tj. zmiana patrona zanim aplikacja się rozpocznie?:roll:

składasz pismo i czekasz na decyzję, nie ma z tym problemu
pytałam w OIRP Katowice

Hej, ma ktoś opracowane dobrze pytania na egzamin z ZASAD WYKONYWANIA ZAWODU RADCY PRAWNEGO, ETYKI RADCY PRAWNEGO ORAZ ORGANIZACJI I
FUNKCJONOWANIA SAMORZĄDU RADCÓW PRAWNYCH szczególnie z izb w których już po egzaminie i zechciałby sie podzielić. ;) e-mail:dzikaorchidea2@gmail.com

orchidea2 napisał:
Hej, ma ktoś opracowane dobrze pytania na egzamin z ZASAD WYKONYWANIA ZAWODU RADCY PRAWNEGO, ETYKI RADCY PRAWNEGO ORAZ ORGANIZACJI I
FUNKCJONOWANIA SAMORZĄDU RADCÓW PRAWNYCH szczególnie z izb w których już po egzaminie i zechciałby sie podzielić. ;) e-mail:dzikaorchidea2@gmail.com

Żart?

Mam pytanie- co w sytuacji kiedy jutro mam slubowanie i nie moge sie na nim pojawic? Slyszalem, ze jest mozliwosc zlozenia slubowania w terminie wczesniejszym niz tym oficjalnie wyznaczonym przez rade, ale do dnia dzisiejszego bylem przekonany ze jutro normalnie pojde na slubowanie wiec nie zalatwialem nic wczesniej. Czy ktos byl w takiej sytuacji? Czy istnieje mozliwosc usprawiedliwienia swojej nieobecnosci i zlozenia slubowania indywidualnie w terminie pozniejszym? Z gory dziekuje za odpowiedz, poniewaz bardzo sie niepokoje

krzyswawa1989 napisał:
Mam pytanie- co w sytuacji kiedy jutro mam slubowanie i nie moge sie na nim pojawic? Slyszalem, ze jest mozliwosc zlozenia slubowania w terminie wczesniejszym niz tym oficjalnie wyznaczonym przez rade, ale do dnia dzisiejszego bylem przekonany ze jutro normalnie pojde na slubowanie wiec nie zalatwialem nic wczesniej. Czy ktos byl w takiej sytuacji? Czy istnieje mozliwosc usprawiedliwienia swojej nieobecnosci i zlozenia slubowania indywidualnie w terminie pozniejszym? Z gory dziekuje za odpowiedz, poniewaz bardzo sie niepokoje

zadzwoń do Izby, w każdej może być inaczej. z reguły jest to termin późniejszy.

hej, mam pytanie. czy spotkania z patronem na I roku, które wpisujemy do dzienniczka, mają się odbywać już od stycznia?

Witam. Zwracam się - w szczególności do aplikantów odbywających aplikację w OIRP w Warszawie - z pytaniem: jak wyglądają ćwiczenia? Są w takich samych dużych grupach jak wykłady czy grupa wykładowa na czas ćwiczeń jest podzielona na mniejsze grupki? Secundo, czy prowadzący ćwiczenia "zadają jakiejś prace domowe" bądź przeprowadzają kolokwia na zajęciach? Po trzecie, w jakiej formie są przeprowadzane kolokwia, w jakiej ilości i najczęściej na jakich miesięcy? Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje! Pozdrawiam!

Jarod111 ćwiczenia są prawie takie same jak wykłady, trochę to zależy od prowadzącego. jedne ćwiczenia są bardziej wartościowe, inne słabe. często rozwiązuje się kazusy, jedni wykładowcy czekaja na głos z sali a inny przekazują mikrofon komuś. bywa śmiesznie i ciekawie jak się trafi na fajną grupę i prowadzącego "z jajem"
:)
Ćwiczenia są w dużych grupach, tzn. u nas np. c 1 ma oddzielnie, c2 oddzielnie, d1 oddzielnie ... ale jakiegoś wewnętrznego podziału grupy to już nie ma.

jeśli chodzi o zadania do napisania, wszystko jest w eria, są to pozwy albo umowy, nieobowiązkowe ale jest to dobra wprawka, czasami jest oceniane indywidualnie a czasami nie, wszystkie zasady są opisane przy konkretnym zadaniu

kolokwiów na ćwiczeniach nie ma żadnych

a kolokwia końcowe - to masz wszystko opisane w regulaminie i syllabusach

Witam,

Mam do sprzedania komplet "skryptów warszawskich" (KK, KPK, KC, KPC(2 tomy), KPA) w oprawie, stan prawny na 20 marca 2013r

Zainteresowanych proszę o kontakt na prv. (możliwy odbiór osobisty okolice Bydgosczy lub wysyłka)

Pozdrawiam

witam wszystkich, poproszę o info od zorientowanych: jakie jest postępowanie wobec aplikantów radcowskich, którzy nie zaliczyli w 2013 r. kolokwium poprawkowego na II roku? czy powtarzają oni jedynie przedmiot niezdany, następnie podchodząc do kolokwium z tego zakresu w oparciu o par. 28 pkt 5 zd. 2 regulaminu odbywania aplikacji, czy tez powtarzają cały rok od początku?

Hej, dostałam wczoraj informacje, ze izba nie zwolni mnie z opłaty za kolejny rok, bo.....sama chciałam iśc na aplikacje i nikt mnie nie zmuszał.. Czy przysługuje od tego odwołanie, to nawet nie jest uchwala, tylko pismo skarbnika... Ktoś szedł tą drogą??

marine napisał:
Hej, dostałam wczoraj informacje, ze izba nie zwolni mnie z opłaty za kolejny rok, bo.....sama chciałam iśc na aplikacje i nikt mnie nie zmuszał.. Czy przysługuje od tego odwołanie, to nawet nie jest uchwala, tylko pismo skarbnika... Ktoś szedł tą drogą??

a wcześniej Cie zwolnili? jeśli tak to widocznie Izba zmieniła "politykę" ;-) w mojej Izbie na wstępie padła informacja, że na zwolnienie od opłaty nie ma co liczyć w ogóle - argument jak wyżej - i nawet nie ma co się wyrywać z takimi wnioskami. moim zdaniem argument w zupełności słuszny. na Twoim miejscu skakałabym pod niebo z radości, że do tej pory nie musiałaś płacić :)

Absurdalna odpowiedź. Bardziej fair byłoby usunąć tą martwą regulację z regulaminu, a nie utrzymywać fikcję jacy to są miłosierni.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót