Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: brak home office

masz problem ale pociesze cie ja mam gorsza sytuacje.Moze ktos moglby mi pomoc, prosze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mieszkam w uk od 07.2004 i nie mam ho, napoczatku pracowalam dla agencji i nigdy nam nikt nie powiedzial ze musimy sie zarejestrowac, potem pracowalam przez ponad 3.5 roku w sklepie i w miedzy czasie jeszcze na pol etatu w drugim sklepie, potem zmienilam miasta i pracowalam w kolejnej pracy a teraz wlasnie 2 tyg temu zaczelam nowa i chcialam sie zarejestrowac do working tax credit ale nie wiedzialam ze bede potrzebowac ho do tego, NIN mam od samego poczatku pobytu w uk.
bardzo chcialabym sie zarejestrowac w ho ale teraz sie poprostu boje, nawet nie zalezy mi na tych latach pracy, tylko zebym mogla sie zarejestrowac, bo prawdopodobnie jestem w ciazy i strasznie boje sie ze nie bede miala zadnych swiadczen, itd.....
blagam poradzcie co powinnam zrobic

a teraz nie wiem czy powinnam powiedziec to do nowego pracodawcy, bo w sumie moglabym sie jeszcze zarejestrowac bo minely dopiero 2 tygodnie od podjecia pracy, co zrobic pomozcie mi prosze

Jezeli nie zalezy Ci na latach pracy to zglos w aplikacji ostatniego pracodawce.........

RE: Angielskie Home Office

jesli moj pracodawca zglosil mnie do home office, (przy podpisywaniu umowy wyplenialam cos do HO, wiec to chyba byla rejestracja...?) musze dalej zarejestrowac sie w wrs??

Gdyby pracodawca zglosil Cie otrzymalabys certyfikat z nr. rej. Razem z aplikacja WRS ( poniewaz nie ma innej formy ) musialby wyslac Twoj paszport lub dowod os. no i musialabys za to zaplacic ( nie wiem kiedy to bylo obecnie koszt wynosi 90 funtow)

wiec co to bylo jak nie zgloszenie??? :!: i zaznaczalam tam ze to moja pierwsza praca, taki formularz chyba zielony i prawie na 80% bylo to z HO...:o

Niestety nie mam pojecia czy to WRS czy tez nie - nie widzialam tego. Mozliwe, ze to bylo to - Dostalas certyfikat od nich ?

home office

chcialam sie dowiedziec czy jak nie pracuje juz od 3 misiecy,czy powinnam zglosic to do home officu?

RE: home office

Prosze zgłaszac pytania do odpowiedniego działu.

Nie. Ale wiem ze zawsze jak cie zatrudniaja, to wypelnia sie takie cos... hmm.. mniejsza z tym:)
Mam pytanie odnosnie listu od pracodawcy, ktory dolacza sie do zgloszenia WRS- co ma w nim byc??? Jakies szczegolne dane czy tylko np. ze Jan Kowalski pracuje dla mnie-w tej firmie od 1 stycznia2008. I tyle?? Moj pracodawca nie wie co ma byc w tym liscie- a ja tym bardziej:what:

Tam nie dodajesz, zadnego listu. W aplikacji WRS jest miejsce na wszystkie dane - wez do reki WRS i sama zobaczysz.

Oj chyba jednka trzeba:) Właśnie przeczytalam ten formularz i zobacz co jest tam napisane:
If you DO NOT have a registration card and certificate, please provide:
*Two recent passport-sized photographs of yourself with your name written on the back of each photograph.
*Your current passport or National Identity Card. (Please note: photocopies are not acceptable)
*A copy of a letter from your current UK employer which confirms the start date of your employment (please note that job offers and contracts of employment are not acceptable).

Znaczyło by to, że w formularzu powinnam wypelnic dokładne dane dotyczące mojej pracy i pracodawcy plus list od pracodawcy potwierdzający,że tam pracuje i od kiedy- chyba tak powinien ten list wygladac?:what:

W tam przypadku bedzie to dokument uzupelniajacy potwierdzajacy date zatrudnienia - No i pracodawca obowiązany jest zrobić kopię formularza zgłoszeniowego przed jego wysłaniem.

Dzięki za współpracę :ok:

hehehe ja rowniez :)

Witam serdecznia!!!!
Jestem pod wrazeniem ogromnej wiedzy jaka posiada "ELLIS" dlatego bardzo chcialbym i w mojej sprawie uzyskac odpowiedz;)
Otoz przyjechalam do UK w lutum 2006 i od razu podjelam prace dla agencji. Wyrobilam NIN oraz HO. W marcu 2006 otrzymalam certyfikat HO wraz z numerem.Pracowalam jednak tylko miesiac i sie zwolnilam (kwiecien 2006). Przez caly rok nie pracowalam az do kwietnia 2007 gdzie zostalam zatrudniana w szkole i pracuje tam do dzis.
Czy mimo tej rocznej przerwy w pracy oraz tych prawie dwoch latach przepracowanych pownnam powiadomic HO gdzie teraz pracuje??? Czy te prawie dwa lata beda zaliczane do mojego stazu pracy??? Zmienilam rowniez nazwisko i adres czy o tym tez powinnam ich powiadomic???
Jeszcze jedna sprawa otoz moj maz pracuje 0d lutego 2007 rowniez w szkole, ale do dzisiejszego dnia nie wyrobil HO. Oboje bylismy przekonani, ze pracujac dla takiej placowki bylismy sprawdzeni bardzo uwaznie i skoro nikt sie nie pytal o HO to bylon nie wymagany. Teraz wiem ze sie mylilismy. Zdaje sobie sprawe ,ze jak eraz wysle wniosek do HO to te dwa lata pracy nie beda mu sie liczyly, ale czy poniesie jeszcze jakies dodatkowe konsekwencje, straci prace, kara pieniezna????
Z gory dziejuje za pomoc i jestem bardzo wdzieczna!!!

Nie jestem Eliss ale wydaje mi się, że powinnaś ponownie zarejestrowac sie w HO. A ten czas co się nie zgłosiłaś to przepadnie niestety..A co do Twojego męża to chyba oni nie karają za takie rzeczy- bo sam się zgłosi i zarejestruje. A to że mu przepadną lata pracy- to już jest dla niego karą. To jest moja opinia- niech się Eliss wypowie:roza:

P.S. Ja też mam pytanie :D odnośnie formularza WRS.
Tam jest miejsce na zaznaczenie płatności. Jesli chcę zapłacic na poczcie to zaznaczam UK Postal order i nie wypełniam nic więcej w tej sekcji- nie??
Jest tam jeszcze opcja żeby mi zciągneli z karty- a nie można normalnie przelewu im zrobic przez internet???? I dołączyc wydrukowane potwierdzenie z banku że przelew został zrealizowany??

Dziękuję jeszcze raz:roza:

Ostatnia edycja:

Nie mozna zrobic przelewu opcje platnosci masz wymienione w formularzu.

madziast - Niestety musisz zlozyc od nowa aplikacje WRS w zwiazku z tym, ze pomiedzy zmiana pracodawcy nie moze przekroczyc 30 dni przerwy w ciagu 12 miesiecy. Okres, ktory nie pracowalas rozniez nie zostanie zaliczony do stazu pracy. Twojemu mezowi nie grozi zadna kara.

Dziekuje za pomoc!!!!
Niestety jest tak jak sadzilam!!!! Nawet jesli ta roczna przerwa byla czasem poszukiwanie przeze mnie pracy. Myslalam, ze o rejestracje nie powinno sie ubiegac kiedy poszukuje sie prace, a w momencie kiedy sie ja otrzyma (tak jest napisane na HO). Ja otrzymalam ja po roku.
Mam jeszczcze dwa male pytania:
Czy musze jeszcze raz placic przy nowym wniosku, wysylac ponownie dokumenty czy wystarczy wpisac numer ktory juz kiedys mi przyznali????
oraz
Czy brak zatwierdzenia tych dwoch lat do stazu pracy oznacza rowniez, ze nie przysługuja mi zadne benefity, mimo oplacania NIN. Pytam bo jestem w ciazy i musze zabrac sie do wypelniania potrzebnych dokumentow????
Jeszcze raz serdecznie dziekuje za pomoc!!!!

Bo o rejstracje wystepujesz jak juz masz pracodawce.....dlatego jezeli zakonczysz prace u jednego nalezy znalezc nastepnego jak najszybciej. Tak jest tylko przez pierwszy rok pozniej juz nie zglaszasz zmiany pracodawcy.
Gdy rozpoczynasz pracę u nowego pracodawcy lub w Twoim zatrudnieniu u starego pracodawcy wystąpiła dłuższa przerwa i ponownie podejmujesz zatrudnienie, potrzebne będzie Tobie nowe zaświadczenie o rejestracji. Do składanego przez Ciebie wniosku należy dopisać, że wnioskujesz o wydanie nowego zaświadczenia. Wpisujesz numer identyfikacyjny ze swojej starej karty rejestracyjnej, załączasz też dane nowego pracodawcy. Nie musisz dołączać już paszportu, dowodu osobistego, dowodu wpłaty, ani fotografii. Chyba, ze zmienilas dane osobowe.
Co do benefitow to przysluguja one osobom pracujacym, wiec jezeli rozpoczniesz prace beda Ci przyslugiwaly.

Powrót