Czy można zwolnić kobietę w ciąży??

• Autor wątku Autor wątku oooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
trob napisał:
]Czy pracodawca może przedłużyć umowę, która jest to końca br roku, jeżeli kobieta jest na zwolnieniu lekarskim od września bieżącego roku ?

Przedłużyć nie, ale pracodawca może zawrzeć nową umowę.

trob napisał:
]...pracodawca...nie przedłuży umowy, a kobieta będzie chciała iść dalej na zwolnienie lekarskie. Czy w takim przypadku dalej będzie dostawała pieniądze z ZUSu po zakończeniu umowy ?

Odpowiedział Janusz M. 2 zdanie.

trob napisał:
]Czy jest jakaś różnica w pieniądzach będąc na zwolnieniu lekarskim i pracując oraz będąc na zwolnieniu lekarskim i nie pracując ?

To zależy jak wysoki jest zasiłek chorobowy. Po ustaniu zatrudnienia podstawa chorobowego nie może być wyższa od kwoty 100 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ogłaszanego dla celów emerytalnych.

Witam.
Obecnie jestem w 8 tygodniu ciąży. Umowę o pracę mam do 28.02.2011. Jeśli przedłożę teraz pracodawcy zwolnienie lekarskie, czy pracodawca ten może mnie zwolnić? Domyślam się, że nie ale chcę się upewnić, bo mój szwagier postraszył mnie, że coś się ostatnio w tej kwestii zmieniło w prawie. . Z góry dziękuję za odpowiedź. :)

Pomyliłaś się w datach, umowa do 28.02.2012 powinna być. Jeśli w dniu zakończenia umowy będziesz (a wychodzi na to ze tak) w co najmniej 12 tyg i 1 dniu ciązy pracodawca będzie musiał przedłużyć Ci umowę do dnia porodu. Do pracodawcy należy dostarczyć zaświadczenie od lekarza o stanie ciąży.

Pracodawca nie będzie mógł Cie zwolnić.

Mam umowę o pracę, jestem zatrudniona na cały etat od 1 marca 2011roku.

Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę, w trakcie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy np. z powodu choroby.
Kobietę ciężarną pracodawca może zwolnić tylko dyscyplinarnie lub wypowiedzieć umowę o pracę w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Witam,
od 1 kwietnia 2011 jestem zatrudniona na umowę o pracę na czas określony do 30 marca 2014 roku. Zgodnie z zapisami umowy, mam 2-tygodniowy okres wypowiedzenia, przez cały czas trwania umowy. Obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży. Czy jeśli teraz zgłoszę pracodawcy, że jestem w ciąży może on rozwiązać ze mną umowę o pracę? (jeśli dostanę wypowiedzenie jeszcze w tym tygodniu, okres wypowiedzenia skończy mi się przed upływem 3 miesiąca ciąży)?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Nie wystarczy zgłosić, musisz przedłożyć od lekarza zaświadczenie o stanie ciąży, wówczas chroniona będziesz przed wypowiedzeniem przez pracodawcę. Stan trzymiesięcznej ciąży Ciebie nie dotyczy.

Witam mam pytanie w zeszłym roku zaszlam w ciaze, lecz pracowalam na czarno. Gdy powiadomiłam o tym szefa na poczatku grudnia ,postanowił ze zatrudni mnie od 1 stycznia. Od poczatku mialam problemy z ciaza lecz ze wzgledu na brak umowy nie moglam pojsc na zwolnienie. Od 23 stycznia poszłam na pierwsze zwolnienie od lekarza rodzinnego gdyz mialam zapalenie gardla. Ogólnie zle znosze ciaze i lekarz ginekolog zaproponowal mi l4 czyli od 30 stycznia. Przed pojściem na zwolnienia rozmawiala z moim szefem na temat ewentualnego przeniesienia na sklepy, które mamy, gdyż praca w hurtowni jest dla mnie za ciężka. Spotkałam sie z dość hamska odpowiedzia. Szef zdążył mi podbić książeczke lecz nie widziałam umowy o prace. Teraz szef do mnie zadzwonił prosząc, jeśli mam możliwość załatwienia sobie zdolnośći do pracy z data wcześniejsza niż pierwsze l4 (wcześniej nie wymagał), i prosił żebym na przyszłej wizycie u lekarza nie brała zwolnienia lecz pójde na płatny urlop za który mi zapłaci, gdyż może miec nie przyjemności w zus. Troche to dla mnie wszystko dziwne a czytałam że ciężarne można zwolnic dyscyplinarnie, w związku z czym pytanie brzmi czy jesli nie przyniose zwolnienia l4 a nie pojawie sie w pracy, szef moze mnie zwolnic?

Teraz szef do mnie zadzwonił prosząc, jeśli mam możliwość załatwienia sobie zdolnośći do pracy z data wcześniejsza
To jest namawianie do przestępstwa. Już dawno powinna Pani zgłosić do PIP, że nie otrzymała Pani na piśmie potwierdzenia zatrudnienia (umowy o pracę). Dopuszczenie do pracy bez pisemnego potwierdzenia, jest według prawa traktowane jako zawarcie umowy na czas nieokreślony.

dziekuje, ale jesli jednak nie chciala bym robic problemu pracodawcy ale boje sie ze jesli nie przedluze zwolnienia moze mnie zwolnic dyscyplinarnie? czy faktycznie przez moje zwolnienie moze miec problemy w zus jesli nie przepracowalam miesiaca?

kasiutek211 napisał:
...jednak nie chciala bym robic problemu pracodawcy

Co to znaczy, że nie chciałabyś robić problemu pracodawcy ?. To Ty masz problem, on się nim nie martwi. Musisz powalczyć o swoje, gdyż masz przed sobą chorobowe i zasiłek macierzyński, który może być niepłatny.
Pracodawca nie może żądać od pracownika pójścia na fikcyjne zwolnienie.
Może Cię zwolnić dyscyplinarnie ale musi podać powód, z którym Ty nie musisz się godzić.

czyli jednym slowem nie mam sie przejmowac pracodawca przedluzyc sobie zwolnienie lekarskie(jesli jest taka koniecznosc) a od szefa zarzadac pisemnego potwierdzenia zawarcia umowy, a w razie odmowy zglosic do pip?

Witam,
mam spory problem i nie wiem co zrobić.
Zacznę od tego że jestem w ciąży od 27 stycznia.(dowiedziałam się dopiero teraz) Wypowiedzenie otrzymałam 24 stycznia 2012r z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia. Okres wypowiedzenia zakończył mi się 11 lutego. Umowę miałam na czas określony do końca maja tego roku. W związku z powyższym czy pracodawca ma obowiązek mnie przyjąć z powrotem? Bardzo proszę o pilną odpowiedź, gdyż bardzo zależy mi na czasie.

Tak. Od dnia, w którym dowiedziałaś się, że jest w ciąży masz 7 dni na dostarczenie do pracodawcy pisma i zaświadczenia o stanie ciąży / na dzień 11 lutego /. Pracodawca ma obowiązek uznać wypowiedzenie za bezskuteczne.

Dziękuję za odpowiedź. A co z tymi dniami co mnie nie było w pracy? czy to będzie urlop bezpłatny? a jak się zarejestrowałam w urzędzie pracy to też muszę im dostarczyć zaświadczenie o ciąży i wytłumaczyć że pracodawca musiał przyjąć mnie z powrotem?

Jeszcze nie wiesz czy pracodawca wycofa wypowiedzenie. Jeśli tego nie zrobi powinnaś wystąpić z pozwem do Sądu Pracy.

Jeżeli mam umowę na czas określony do 31.03.2012r.a termin porodu wyznaczony jest na 17.03.2012r.to mam pytanie:
czy pracodawca musi mi przedłużyć umowę bo wtedy będę na macierzyńskim

Powrót