Witam wszystkich,
to pierwszy mój post, mamy podobny do opisanych powyżej problemów. Dla Waszej wiadomości podaję link do niemieckiej publikacji wysokości stawek MFM (za rok 2018), o których wspominano na poczatku wątku i pisze o nich prawnik niemiecki:
mediafon - Foto-/Bildhonorare: MFM-Ãbersicht marktüblicher Vergütungen
Nie wiem, jak on liczy, ale nam wyliczył - podobno na ich podstawie - około 10 razy wyższą opłatę za bezumowne korzystanie ze zdjęcia, nizby na mój rozum wynikało z tabeli. Wydaje mi się, że mocno zawyża...
Pozdrawiam,
Łukasz
Jeszcze raz: miało byc, że stawki w tabelach MFM są za rok 2018, system zrobił z tego emotikona, sorki...
Cała strona jest po niemiecku, ale generalnie po lewej stronie podane są nakłady, a po prawej ceny w EUR, np.:
Auflage bis 1/2 Seite Titel
5.000 162 630
co oznacza, że dla nakładu do 5.000 fotka na pół strony kosztuje 162EUR, a na całą (tytuł/Titel) kosztuje 630EUR
Nigdzie też nie widzę tu obliczeń czy cen za okres czasu, przez który wykorzystywane było zdjęcie. Nam natomiast pan prawnik wyliczył, że przez tyle i tyle czasu zdjęcie było na naszej stronie firmowej i opłata jest 465EUR. Ale wg tabeli nie ma opłaty za czas, a tylko za nakład i dla nas, przy nakładzie do 2.500 sztuk, cena wynosi.... 51,00EUR. Tak, pięćdziesiąt jeden euro! Więc chyba mocno kręci przy wyliczeniach!
Chcę poruszyć jeszcze jedną rzecz: u nas fotka była rzeczywiście użyta, nie wykręcamy się od tego, ale była wklejona do pdf-u, który był do ściągnięcia tylko z naszej strony z podstrony ukrytej. Podkreślam, z podstrony UKRYTEJ, czyli dla normalnego użytkownika niewidocznej, a dostepnej tylko dla kogoś, komu przesłaliśmy wcześniej link do niej emailem.
Mimo to prawnik twierdzi - jet to ten sam Fech..r, o którym tu już pisano - że opłata to 465EUR.
Jesteśmy w trakcie wymiany korespondencji. Bardzo dziękuję za podpowiedzi z początku wątku, są b. pomocne
Pozdrawiam,
Łukasz
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
Regulamin §8