Deklaracja do zaprzestania- bezprawna publikacja zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku netyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cześć z kim negocjujecie z p.*** czy z prawnikiem? Jak skończyła się sprawa Pana Netyka? ***Regulamin*** . Dziękuję

Cześć a z kim korespondowaliście? Z prawnikiem czy z autorem zdjęć?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
z prawnikiem reprezentujacym fotografa. Ale goscie sa powiazani ze sobą przez ta firme ***

moderacja

Tak to wiemy to firma tego fotografa. Na jakim etapie jesteś?

Cześć. Nasza firma ma identyczny problem. Czy ktoś doszedł do końca sprawy? Obecnie jesteśmy na etapie tworzenia pierwszego maila z odpowiedzią. Macie może jakieś cenne porady, które jeszcze nie zostały zawarte w tym wątku?
Z góry wielkie dzięki za pomoc.

... Jeżeli na polski, to obowiązuje moim zdaniem polskie prawo i właściwe są polskie sądy. ...
Nie, zgodnie z orzecznictwem TSUE, przy naruszeniu praw autorskich w internecie naruszyciel może zostać pozwany w dowolnym kraju UE.

Jak skończyły się Wasze sprawy z tą firmą? Dostałem podobnego maila i nie wiem czy w ogóle reagować - na blogu nie ma nawet moich danych. Zdjęcie zdjąłem, było w kolażu i właściwie miało mikroskopijne rozmiary...

Witam. Ja- moja firma, też dostała mail'a w j. angielskim , domyślam się , że o tej samej treści. W załączniku było podobne zdjęcie do zdjęcia wstawinego na naszą stronę www. - Ten sam kuter całkiem inne ujęcie. Nie jestem angielsko języczna a mail najpierw wylądował jako Spam. Kwota jaką się odemnie żada to też 5001,- EUR. Termin zaprzestania publikowania zdjęcia to 06.06.2018. Zdążyłam zawiesić stronę - zdjęcie informatyk wstawił( całkiem inne), jednak też nie nasze. Reklamujemy Region. Strona nie jest komercyjna. Odpisałam na mail'a z wyjaśnieniem, ale odpowiedzi jeszcze nie otrzymałam. W mail'u są podane nry tel. - tylko automat. 1 x w tygodniu -niby czynny. Mam się bać ?

Witam wszystkich,

to pierwszy mój post, mamy podobny do opisanych powyżej problemów. Dla Waszej wiadomości podaję link do niemieckiej publikacji wysokości stawek MFM (za rok 2018), o których wspominano na poczatku wątku i pisze o nich prawnik niemiecki:
mediafon - Foto-/Bildhonorare: MFM-Übersicht marktüblicher Vergütungen

Nie wiem, jak on liczy, ale nam wyliczył - podobno na ich podstawie - około 10 razy wyższą opłatę za bezumowne korzystanie ze zdjęcia, nizby na mój rozum wynikało z tabeli. Wydaje mi się, że mocno zawyża...

Pozdrawiam,
Łukasz

Jeszcze raz: miało byc, że stawki w tabelach MFM są za rok 2018, system zrobił z tego emotikona, sorki...

Cała strona jest po niemiecku, ale generalnie po lewej stronie podane są nakłady, a po prawej ceny w EUR, np.:
Auflage bis 1/2 Seite Titel
5.000 162 630

co oznacza, że dla nakładu do 5.000 fotka na pół strony kosztuje 162EUR, a na całą (tytuł/Titel) kosztuje 630EUR

Nigdzie też nie widzę tu obliczeń czy cen za okres czasu, przez który wykorzystywane było zdjęcie. Nam natomiast pan prawnik wyliczył, że przez tyle i tyle czasu zdjęcie było na naszej stronie firmowej i opłata jest 465EUR. Ale wg tabeli nie ma opłaty za czas, a tylko za nakład i dla nas, przy nakładzie do 2.500 sztuk, cena wynosi.... 51,00EUR. Tak, pięćdziesiąt jeden euro! Więc chyba mocno kręci przy wyliczeniach!

Chcę poruszyć jeszcze jedną rzecz: u nas fotka była rzeczywiście użyta, nie wykręcamy się od tego, ale była wklejona do pdf-u, który był do ściągnięcia tylko z naszej strony z podstrony ukrytej. Podkreślam, z podstrony UKRYTEJ, czyli dla normalnego użytkownika niewidocznej, a dostepnej tylko dla kogoś, komu przesłaliśmy wcześniej link do niej emailem.

Mimo to prawnik twierdzi - jet to ten sam Fech..r, o którym tu już pisano - że opłata to 465EUR.

Jesteśmy w trakcie wymiany korespondencji. Bardzo dziękuję za podpowiedzi z początku wątku, są b. pomocne :)

Pozdrawiam,
Łukasz

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

tyle osob pisalo o przejsciach z tym prawnikiem, a nikt nie napisze jak to sie skonczylo?

Fakt. Pozamiatane. Ja osobiście próbowałam sama negocjować - 50 % wynegocjowałam jednak w końcu zatrudniłam Prawnika w Niemczech, żeby sprawę zakończyć. Stronę swoją przebudowałam. Prawnik ? 10% żądanej kwoty. Powodzenia.

Co prawnikowi udało się załatwić?
Zapłaciliście im w końcu za ugodę? Ile ostatecznie?

Strona nasza, nie jest komercyjną. Nie zarabiamy na reklamach. Zdjęcia służą do promocji regionu. Sprawa nasza wygrana. Nic więcej nie płaciliśmy.

toczyła się w sądzie czy po prostu przestali mieć roszczeń?

Do sprawy nie doszło. Prawnicy między sobą się ugodzili. Dla mnie sprawa zamknięta.

Cześć wszystkim.

Dziś dostałem takie samo pismo. Napiszcie proszę jak skończyły się wasze sprawy.
pozdrawiam

Witam Ponownie

Mam jeszcze pytanie czy wszystko dostawaliście mailami czy przychodziły do was pisma poczta tradycyjną??

pozdrawiam

Stanisław

Witam. Napisze ktoś coś na temat tej sprawy ? Również mi przyszły emaile w tej kwestii.

Czy ktoś zakończył tą sprawę?
Proszę o kontakt jeśli tak

Witam. Czy ktoś z tu piszących zakończył swoją sprawę?? I z jakim wynikiem ?
Proszę o info.

Dziękuję za odpowiedz. W toku ? Nawiązaliście kontakt ? Dostaliście odpowiedz on Gościa ?
Nie wiem właśnie co z tym robić .

Powrót