deportacja

• Autor wątku Autor wątku emilka09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mozna z nimi wygrac moj maz wygral :)zostaje tutaj,przeslankami do jego zostania jest to,ze jestesmy malzenstwem,tylko on pracuje,moja choroba,3 dzieci w tym 2 latek,dla dzieci bylby to za duzy stres,maz mi jest potrzebny do pomocy ,pozatym wszelkiego rodzaju awantury stadionowe sa tutaj lagodnie traktowane ....tak wiec jesli tylko mozecie to walczcie do konca :)

Witam .Mój mąż został aresztowany w Holandii,chcą go deportowac do Polski.Dodam ,że w Polsce był poszukiwany.Czy może ubiegać się o azyl w Holandii?:sad:

Pomóżcie .Czy znacie jakąś organizację,co mogłaby pomóc w tej sprawie? tylko mąż pracował,mamy 2 dzieci i nie chcemy wracać.:sad:

Na jakiej podstawie ma uzyskać azyl? Jest prześladowany politycznie bądź uchodzca z ogarnietego wojna kraju? Podejrzewam ze chodzi o ekstradycje a nie deportacje.Jedyna opcja jest wynajęcie prawnika który moze wywalczy brak zgody na ekstradycje strony holenderskiej.Od razu zaznacze ze sa to przypadki bardzo rzadkie ale moze Wam sie uda8)

Witam.Mój mąż został wypuszczony ,w papierach było napisane że z Polski mają czas 20 dni na uzupełnienie dokumentów-tak mi tłumaczyła znajoma Holenderka.A jak nie zdążą to nie będzie sprawy.Czy dobrze mi przetłumaczyła?Co można zrobić,żeby przedłużyć to jak najdłużej?:rolleyes: Chcę napisać pismo do Sądu w Amsterdamie,przedstawić naszą sytuację materialną i rodzinną,prosić i błagać:(.Wiem,że są małe szanse ale jakie są przesłanki ,które mogą wpłynąć nadecyzję Sądu?O czym wspomnieć?Czy pisać jako ja-żona czy jako mąż-jedyny żywiciel rodziny?Kto ma prawo pisać takie pisma? Przepraszam za tysiące pytań,ale przeżywamy koszmar:( i potrzebujemy pomocy.

Moja żona tez taki przeżywała ale jakoś przeżyła:cool: Czy odbyła sie juz sprawa w sadzie i czy mąż zgodził sie na ekstradycje?(z opisu wnioskuje ze nie zgodził sie). Macie jakiegoś prawnika? Bo bez pomocy prawnej na 99% przegra i wyślą go do domu.I nie licz ze strona Polska nieuzupelni dokumentów,to jest mormalna procedura w przypadku braku zgody na ekstradycje ze strony poszukiwanego,więc dosla co trzeba.Wynajmijcie prawnika specjalizującego sie w tego typu sprawach to moze uda Wam sie cos ugrać.

jaco77 napisał:
Czy odbyła sie juz sprawa w sadzie i czy mąż zgodził sie na ekstradycje?

Holandia znajduje się w Unii Europejskiej... Po co organy ścigania miałyby "bawić się" w ekstradycję?

guest_user napisał:
Holandia znajduje się w Unii Europejskiej... Po co organy ścigania miałyby "bawić się" w ekstradycję?

Malo sie znasz w tym temacie jak widze.Pomimo czlonkostwa w Unii ,dalej obowiazuje ekstradycja kolego,uproszczona proceduralnie ale w dalszym stopniu musi sie odbyc sprawa sadowa ekstradycyjna itd. Sam bylem ektradowany w obrebie Unii wiec znam temat i wiem jak to wyglada.

jaco77 napisał:
Malo sie znasz w tym temacie jak widze.Pomimo czlonkostwa w Unii ,dalej obowiazuje ekstradycja kolego,uproszczona proceduralnie ale w dalszym stopniu musi sie odbyc sprawa sadowa ekstradycyjna itd. Sam bylem ektradowany w obrebie Unii wiec znam temat i wiem jak to wyglada.

Jaka ekstradycja, jaka sprawa? Wiesz, na czym polega procedura ekstradycyjna? To że odbyło się posiedzenie Sądu nie oznacza, że odbyła się sprawa ekstradycyjna. Wyobrażać można sobie wiele [...]

Europejski Nakaz Aresztowania powinien spełniać wymogi Art. 607c k.p.k - z treści posta autora wynika iż w nakazie dopatrzono się błędów proceduralnych i wniesiono o ich sprostowanie w terminie 20 dni.

Przepisy dot. wydawania osób poszukiwanych na podstawie ENA innym państwom reguluje Rozdział 65b kpk - jako że są to przepisy wspólnotowe, ich sens jest identyczny w każdym państwie, które je ratyfikowało, zarówno w Holandii jak i Wielkiej Brytanii.

Niekoniecznie,poniewaz jezeli osoba poszukiwana nie zgodzi sie dobrowolnie na ekstradycje to strona Polska musi przeslac w takim wypadku pelna dokumentacje sprawy wymagana do kontynuacji procesu ekstradycji.

Witam.Mąż dostał prawnika.Z tego co mój mąż mówił było coś w rodzaju rozprawy ale w wersji bardzo uproszczonej,przy stole.Wypuszczono go bo Zakład Pracy powiedział,że go przyjmą z powrotem.Rozmawiałam z adwokatem,nie daje mi wielkiej nadziei:rolleyes::rolleyes:.Doradzono mi iść do psychologa i się leczyć,że dostałam nerwicy przez te problemy.Więc będę dzwonić.Dobrze ,że dzieci maja teraz tydzień wolnego bo nie miałabym siły na to,aby ich wozić do szkoły.:-( Robię co mogę aby go ratować:(

Ale co będzie po tych 20 dniach jesli nie zdążą przesłać z Polski tych brakujących dokumentów? :(

Witam mam podobną sytuację:jesteśmy małżeństwem,mamy dzieci,mąż jest jedynym żywicielem rodziny,mam chorobę/wada serca/,dzieci przeżyły szok bo mąż został aresztowany w naszej obecności.Co trzeba ująć w piśmie żeby nie zabierali męża do Polski?:(

Nie chce byc brutalna ,ale szanse sa male...wieksze sa na to ,ze jesli wyrok nie jest wielki to szybko wroci.
Ja wiem ,ze to tak strasznie wyglada ,ale wszystko da sie przezyc....powodzenia.

Tiffany77 napisał:
Ale co będzie po tych 20 dniach jesli nie zdążą przesłać z Polski tych brakujących dokumentów? :(

Jak nie dostarcza to nie bedzie ekstradycji,ale nie liczylbym na to.To jest standardowa procedura.

Tiffany77 napisał:
Witam mam podobną sytuację:jesteśmy małżeństwem,mamy dzieci,mąż jest jedynym żywicielem rodziny,mam chorobę/wada serca/,dzieci przeżyły szok bo mąż został aresztowany w naszej obecności.Co trzeba ująć w piśmie żeby nie zabierali męża do Polski?:(
szanse sa zawsze ale musza byc odpowiednie przeslanki,pozatym dokumenty musza byc odeslane w czasie bo jak nie to oni przedluza ten czas niestety :( to,ze zaczniesz sie teraz leczyc na nerwice to nie da Ci nic niestety,mojemu mezowi sie pofarcilo ...ja mam udokumentowane ,ze 6 lat temu zdiagnozowali mi przewlekla -nieuleczalna chorobe,do tego przez ta chorobe od 4 lat mam depresje ktorej nikt nie moze sie pozbyc,dolaczyla w miedzyczasie silna nerwica ktora doprowadza mnie do dretwienia ciala,dusznosci czy tez omdlen i zawsze konczylam w szpitalu,pozatym mamy 3 dzieci,tez tylko maz pracuje ale to nie bylo dla nich przeslanka bo kazali mi isc do pracy i dopiero jak ze szpitali zaczelismy wyciagac moja historie a raczej historie moich chorob to wtedy sie zaczeli zastanawiac,w miedzyczasie pojawily sie komorki rakowe u mnie (wynik mojej przewleklej choroby ) i wtedy adwokat zalatwil psychologa dla mnie i dla dzieci i z wielkim bolem serca zostawili mojego meza tylko tyle,ze moj lekarz prowadzacy jak i psychiatra stwierdzili ,ze ja do pracy sie nie nadaje.Wynajmijcie adwokata w polsce i niech sie stara o cofniecie eny,moze sie uda...a jak wszystkie drogi w polsce wykorzystasz to niech prawnik kombinuje nad pismem do strasburga
.
pozatym jak maz nie zgodzi sie na ekstradycje to zawsze przeciagniecie o pare miesiecy
a wyszedl za kaucja ? czy siedzi w wiezieniu?

Tiffany77 napisał:
dzieci przeżyły szok bo mąż został aresztowany w naszej obecności
u nas niestety tez zatrzymali meza przy dzieciach a do tego policjantow mielismy w ogrodku,przed domem i w domu ...ale to akurat nikogo nie obchodzi mimo,ze zyje w kraju gdzie dzieciom nic zlego powiedziec nie mozna bo w sadzie mozna wyladowac ...powodzenia.

dorian04 napisał:
u nas niestety tez zatrzymali meza przy dzieciach a do tego policjantow mielismy w ogrodku,przed domem i w domu ...ale to akurat nikogo nie obchodzi mimo,ze zyje w kraju gdzie dzieciom nic zlego powiedziec nie mozna bo w sadzie mozna wyladowac ...powodzenia.
Jeszcze duzo Cie zaskoczy w tym panstwie..moj chlop wracal z Polski juz po wyroku i nie zostal wpuszczony do Uk pomimo ,ze zyl tutaj ostatnie 8 lat ,pracowal a przede wszystkim czeklismy tu na niego z cork same przez 16 m-cy...Kogo w tym momencie obchodzilam ja ,corka i On ,gdzie tu prawo do bycia rodzina???Zeby bylo smiesznie pomimo ,ze rozmawialam z urzednikiem imigracyjnym to uznano ,ze wszyscy klamiemy w celu jego wjazdu do Uk.

czarna elka napisał:
JKogo w tym momencie obchodzilam ja ,corka i On ,gdzie tu prawo do bycia rodzina???

A ktoś kazał mężowi popełniać przestępstwo i pozbawiać się kontaktu z rodziną?
Cały świat dookoła winny tylko nie człowiek łamiący prawo.

Jezeli popelnil przestepstwo w Anglii to na pewno patrzyli na to - mozliwe ze to zadecydowalo ze go nie wpuscili.

Powrót