Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wiadome jest że PRESCO nie pójdzie do normalnego sądu bo tam by przegrali z kretesem tylko będą pchać do jakiegoś dziwadła zwanego e-sądem.

nina2201 napisał:
przeoczyć nie przeoczę, jeśli będę musiała to się odwołam ale może zawczasu wystosuję do nich odpowiednie pismo?

Mozesz napisac, ale to nic nie da. Sam wystosowalem do nich kilka miesiecy temu pismo, ze nie zaplace naleznosci, iz jest ona przedawniona i powolalem sie na artykuly prawne. Jak grochem o sciane. Dostalem z automatu odpowiedz, ze moj dlug jest wymagalny a reklamacja bezzasadna :D

Kilka dni temu dostalem ostateczne wezwanie do zaplaty, tym razem od jakiegos pseudo prawnika Presco. :cool:

Wygralam !!!!

jak wiekszosc z Was walczylam z Presco i dzieki forum dzisiaj sad w moim miescie oddalil powodztwo Presco. Nikt z Presco nie zjawil sie w sadzie (bo po co jak wiedzieli, ze wierzytelnosc przedawniona)

ciesze sie :))

U mnie znowu kolejny ruch w sprawie

Wczoraj otrzymałem z PRESCO pismo, w którym wierzyciel w związku z Postanowieniem Sądu Rejonowego Lublin Zachód (post. 331) prosi o wskazanie na piśmie numeru rachunku bankowego, na który wierzyciel ma dokonać zwrotu kwoty wyegzekwowanej odemnie przez Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym dla Warszawy-Woli "JB".

Czyżby wreszcie sukces?

Pozdrawiam wszystkich

Nie sądzę, mogą w dalszym ciągu sprzedać roszczenie następnej firmie windykacyjnej :(

marcel20 napisał:
Nie sądzę, mogą w dalszym ciągu sprzedać roszczenie następnej firmie windykacyjnej :(

Temat kiedyś obstukaliśmy i przyznałem rację mojemu adwersarzowi. Sprzedać mogą, ale ze wszelkimi konsekwencjami, w tym i powagą rzeczy osądzonej...

PS. presco zachowuje się bardzo ładnie, skoro zaczyna SAMO z siebie oddawać kasę. Dotychczas należało ich wezwać do zapłaty. Tylko, czy oddali CAŁOŚĆ, czy część (netto bez opłaty egzekucyjnej pobranej od razu przzez komornika?)

u mnie też postęp w sprawie, 30 maja wpłynął do sądu mój wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu i sprzeciw ( 2 pisemka ), dzisiaj tj 22 czerwca Sąd postanowił odrzucić mój wniosek o przywrócenie terminu na wniesienie sprzeciwu ( bo w związku z nieskutecznym doręczeniem ten się jeszcze nie zaczął ) oraz przyjął mój sprzeciw i uchylił w całości nakaz zapłaty :)

Jest tylko jeden problem - zakład pracy już zamknął listy płacowe i najpewniej do komornika pójdzie z pensji to czego nie udało się na czas zatrzymać...

Co powinienem teraz zrobić - lecieć do komornika z czym...? Z dzisiejszym postanowieniem sądu, to jasne - ale cos jeszcze napisać do komornika...?

Dzięki z góry za pomoc.

To samo, co radziliśmy powyżej, w dziesięciu takich samych sprawach.

Witam, napisałam post w innym temacie i nie mogę doczekać się odpowiedzi,a dziś mija termin, chodzi o to że odpowiedziałam do e-Sądu w Lublinie na Nakaz Zapłaty i o dziwo po 1 tygodniu przyszła odpowiedź że stwierdzają skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu płatności w całości, ale w międzyczasie przyszło pismo od Komornika abym wyjawiła moje dochody konta i td itp. W związku z tym mam pytanie wyjawić? czy tylko przesłac wyrok? Jeżeli gdzieś jest odpowiedź na forum to proszę chociaż o numer postu.

Przesłać postanowienie i zażądać UMORZENIA egzekucji.

Problem był szeroko omawiany.

Warto poczytać na forum, lub w gooooglach: umorzenie egzekucji, a uchylenie klauzuli, a przywrócenie terminu itp;

Dziękuję, taka odpowiedź mi wystarczy... tak zrobię..... o dalszych zmaganiach napiszę.

Tak sobie czytam ten wątek i jednego nie rozumiem - skąd porady o wnioski o przywrócenie terminu do wniesienia zarzutów od nakazu zapłaty, jeśli z opisu problemu wynika, że nakaz nie został prawidłowo doręczony, bo odebrała go osoba, która nie była domownikiem. To, że jest zameldowana pod tym samym adresem nie ma żadnego znaczenia. To że jest matką, ojcem, siostrą czy żoną, również nie ma znaczenia. Liczy się to, czy na moment doręczania była domownikiem, tzn. czy dłużnik wówczas z nią mieszkał. W momencie dowiedzenia się o nakazie zapłaty (np. z pisma komornika) dłużnik powinien wnieść zarzuty, w terminie 14 dni, a nie wnioskować o przywrócenie terminu, który przecież nie upłynął, bo taki wniosek zostanie odrzucony.

Witajcie, mnie też, a w zasadzie mojego tatę też dopadła firma PRESCO INVESTMENTS. Piszę w imieniu mojego taty. Dzisiaj zapukał do drzwi miły, znajomy listonosz, lecz przyniósł nie miłe pismo:(. Czytałem ten cały wątek, lecz się w tym wszystkim pogubiłem. Prosiłbym Was o pomoc w mojego taty sprawie.
Raczej to wszystko chciałbym załatwić klasycznie, listownie, nie drogą elektroniczną. Oto treść pisma, które mam dostał mój tato:

Sąd rejonowy w Lublinie XVI Wydział cywilny ul. Boczna Lubomelskiej 13, 20-070 Lublin

Zawartość przesyłki:
1) Odpis pozwu z dnia 28/05/2012
2) Odpis nakazu zapłaty z dnia 18/06/2012

Data złożenia 28/05/2012

Osoba składająca
Andrzej K....a Pesel 4.........1 Radca prawny Kancelaria Prawna Wojska Polskiego 49B, 64-920 Piła

Pełnomocnictwo procesowe z dnia 18 listopada 2011 roku udzielone przez Presco investments s.a r.l radcy prawnemu Andrzejowi K.....e (wpisanego na listę radców prawnych B..-..3) do reprezentowania Presco Investments S.a r.l przed sądami wszelkiej instancji oraz w postępowaniach egzekucyjnych.

W imieniu:
Presco Investments S.a r.l z siedzibą w Luxemburg (pełnomocnik)

Powód:
Presco Investments S.a r.l z siedzibą w Luxemburg, WOJSKA POLSKIEGO 49B/, 64-920 PIŁA; Rejestr Handlu i Spółek w Luxemburgu; organ prowadzący: numer w rejestrze: B 1....7

Pozwany:
Mxxxk Łxxxo, Bxxxxa zz/z, 1x-xx0 Oxxxxxn; PESEL 6xxxxxxxxx7
Wartość przedmiotu sporu 178,00 PLN

POZEW o zapłatę
Wnoszę o zasądzenie na rzecz powoda od pozwanego następujących kwot:
kwoty 178,00 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 03/04/2004 do dnia zapłaty zasądzenie zwrotu opłaty sądowej 30,00 PLN, zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego 60,00 PLN.

Uzasadnienie:
Powód Presco Investments S.a r.l (forma prawna odpowiednik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością) na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 przejął od firmy HDI ASEKURACJA TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ S.A. prawo do wierzytelności wobec pozwanego z tytułu nieuregulowanej polisy. Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego zadłużenia wynikającego z dokumentów finansowych: Polisa nr AOCA......4 z dnia 2003-10-03 na kwotę 178.00zł płatna do dnia 2004-04-02, w związku z czym zostało skierowane powództwo do Sądu. Powód wskazał w pozwie wartość przedmiotu sporu zgodnie z częściowym wykazem wierzytelnośći do umowy cesji z dnia 2011-12-15. W związku z powyższym powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz należności głównej 178 zł wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia zapłaty. Nadto powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych.

Lista dowodów:
1. AOCA......4 z dnia 03/10/2003 Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia Polisa
2. Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 Powstanie obowiązku świadczenia pozwanego na rzecz powóda przez przelew wierzytelności
3. Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 Zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności
4. Duplikat częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia 2011-12-15 Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
5. Kopia z wyciągu rejestru prowadzenia działalności

Numer konta powoda:
*moderacja*

Sygnatura akt VI nc-e 8...../.2

NAKAZ ZAPŁATY w postępowaniu upominawczym
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny, w składzie: Referendarz sądowy M.......a D....z-K.......a
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu 28/05/2012 przez Presco Investments S.a r.l z siedzibą w Luxemburg
nakazuje pozwanemu
Mxxxk Łxxxo
w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę 178,00 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 03/04/2004 do dnia zapłaty oraz kwotę 90,00 PLN tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie sprzeciw do tutejszego Sądu.

Następnie jest taki mały regulamin trzynaście punktów bardzo małą czcionką. Ogólnie to pismo napisane jest nie zgodnie z obowiązującymi regułami: brakuje spacji, kropek, przecinków, są spacje potrójne itp.

Jeżeli chodzi o tą nieopłaconą polisę, mój tato miał wtedy kryzys finansowy, padła jego firma itp.
Bardzo liczę na na Waszą pomoc w tej sprawie. Proszę również o pomoc zredagowania pisma, żeby uniknąć kosztów sądowych oraz płacenia kosztów odsetkowych i polisowych. Jam mam dalej postępować i co mam robić? Dziękuję z góry za Waszą pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W terminie 14 dni od doręczenia (zdaje się, że to 9 lipca będzie) wnieś (Twój ojciec, bo on jest stroną, albo niech Tobie udzieli pełnomocnictwa) sprzeciw od tego nakazu zapłaty na papierze albo w formie elektronicznej (trzeba założyć konto na stronie e-sądu i uzyskać podpis elektroniczny) - odpowiednie pouczenia są zapewne w tym tekście napisanym małą czcionką - i podnieś w nich zarzut przedawnienia dochodzonej wierzytelności (3 letni okres dla wierzytelności z umowy ubezpieczenia). Sprzeciw od nakazu w postępowaniu upominawczym nie podlega opłacie.

Witam serdecznie.

Po wysłaniu do esądu do Lublina zażalenia na klauzule wykonalności oraz sprzeciwu i wniosku o przywrócenie terminu oraz dokumentów potwierdzających inny adres zamieszkania w dniu awizowania nakazu zapłaty otrzymałem w dniu dzisiejszym na nowy adres kilka pism z esądu.

1. Kod dostępu do akt sprawy - na moją prośbę.
2. Postanowienie gdzie:
a) postanawia stwierdzić skutecznie wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości;
b) przekazać rozpoznanie sprawy do Sąd Rejonowy dla Łodzi-Widzewa w Łodzi
3. Nakaz zapłaty.

I teraz pytanie.
Czy jeśli został przysłany nakaz zapłaty to czy ponownie muszę wnosić sprzeciw czy to postanowienie które otrzymałem z punktu drugiego wystarczy?
Czy mam rozumieć, że nakaz zapłaty to czysta formalność i nie trzeba już teraz na niego odpowiadać?

Czy jeszcze jakieś kroki muszę podejmować czy teraz czekać na wezwanie z drugiego sądu do którego została przekazana sprawa.

Dzwoniłem również do komornika by poinformować go o tym fakcie i powiedział by przysłać mu listownie kserokopie tego postanowienia w dwóch egzemplarzach.

Na życzenie mogę wstawić tutaj te dokumenty, ponieważ mam je zeskanowane w razie gdyby były wątpliwości co do odpowiedzi na mojego posta.

Bardzo proszę o odpowiedź i dziekuje.

"Wniosek o umorzenie i obciążenie kosztami wierzyciela" to wysłać do komornika?

Muszę poszukać takiego wniosku bo nie wiem jak powinien wyglądać i ma tam być napisane i czy normalnie napisany czy jest to na jakimś urzędowym druku.
Czy postanowienie sądu to musi być oryginał czy ksero?

Przeprzaszam za głupie pytania ale nigdy nie przechodziłem takiego procesu.
Dzięki za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót