Witajcie, mnie też, a w zasadzie mojego tatę też dopadła firma PRESCO INVESTMENTS. Piszę w imieniu mojego taty. Dzisiaj zapukał do drzwi miły, znajomy listonosz, lecz przyniósł nie miłe pismo

. Czytałem ten cały wątek, lecz się w tym wszystkim pogubiłem. Prosiłbym Was o pomoc w mojego taty sprawie.
Raczej to wszystko chciałbym załatwić klasycznie, listownie, nie drogą elektroniczną. Oto treść pisma, które mam dostał mój tato:
Sąd rejonowy w Lublinie XVI Wydział cywilny ul. Boczna Lubomelskiej 13, 20-070 Lublin
Zawartość przesyłki:
1) Odpis pozwu z dnia 28/05/2012
2) Odpis nakazu zapłaty z dnia 18/06/2012
Data złożenia 28/05/2012
Osoba składająca
Andrzej K....a Pesel 4.........1 Radca prawny Kancelaria Prawna Wojska Polskiego 49B, 64-920 Piła
Pełnomocnictwo procesowe z dnia 18 listopada 2011 roku udzielone przez Presco investments s.a r.l radcy prawnemu Andrzejowi K.....e (wpisanego na listę radców prawnych B..-..3) do reprezentowania Presco Investments S.a r.l przed sądami wszelkiej instancji oraz w postępowaniach egzekucyjnych.
W imieniu:
Presco Investments S.a r.l z siedzibą w Luxemburg (pełnomocnik)
Powód:
Presco Investments S.a r.l z siedzibą w Luxemburg, WOJSKA POLSKIEGO 49B/, 64-920 PIŁA; Rejestr Handlu i Spółek w Luxemburgu; organ prowadzący: numer w rejestrze: B 1....7
Pozwany:
Mxxxk Łxxxo, Bxxxxa zz/z, 1x-xx0 Oxxxxxn; PESEL 6xxxxxxxxx7
Wartość przedmiotu sporu 178,00 PLN
POZEW o zapłatę
Wnoszę o zasądzenie na rzecz powoda od pozwanego następujących kwot:
kwoty 178,00 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 03/04/2004 do dnia zapłaty zasądzenie zwrotu opłaty sądowej 30,00 PLN, zasądzenie zwrotu kosztów zastępstwa procesowego 60,00 PLN.
Uzasadnienie:
Powód Presco Investments S.a r.l (forma prawna odpowiednik spółki z ograniczoną odpowiedzialnością) na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 przejął od firmy HDI ASEKURACJA TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ S.A. prawo do wierzytelności wobec pozwanego z tytułu nieuregulowanej polisy. Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego zadłużenia wynikającego z dokumentów finansowych: Polisa nr AOCA......4 z dnia 2003-10-03 na kwotę 178.00zł płatna do dnia 2004-04-02, w związku z czym zostało skierowane powództwo do Sądu. Powód wskazał w pozwie wartość przedmiotu sporu zgodnie z częściowym wykazem wierzytelnośći do umowy cesji z dnia 2011-12-15. W związku z powyższym powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz należności głównej 178 zł wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od dnia zapłaty. Nadto powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych.
Lista dowodów:
1. AOCA......4 z dnia 03/10/2003 Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia Polisa
2. Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 Powstanie obowiązku świadczenia pozwanego na rzecz powóda przez przelew wierzytelności
3. Duplikat zawiadomienia o cesji wierzytelności z dnia 2011-12-15 Zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności
4. Duplikat częściowego wykazu wierzytelności do umowy z dnia 2011-12-15 Istnienie zobowiązania pozwanego, wysokość świadczenia, termin spełnienia świadczenia
5. Kopia z wyciągu rejestru prowadzenia działalności
Numer konta powoda:
*moderacja*
Sygnatura akt VI nc-e 8...../.2
NAKAZ ZAPŁATY w postępowaniu upominawczym
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny, w składzie: Referendarz sądowy M.......a D....z-K.......a
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu 28/05/2012 przez Presco Investments S.a r.l z siedzibą w Luxemburg
nakazuje pozwanemu
Mxxxk Łxxxo
w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi kwotę 178,00 PLN z odsetkami ustawowymi od dnia 03/04/2004 do dnia zapłaty oraz kwotę 90,00 PLN tytułem zwrotu kosztów procesu albo w tym terminie sprzeciw do tutejszego Sądu.
Następnie jest taki mały regulamin trzynaście punktów bardzo małą czcionką. Ogólnie to pismo napisane jest nie zgodnie z obowiązującymi regułami: brakuje spacji, kropek, przecinków, są spacje potrójne itp.
Jeżeli chodzi o tą nieopłaconą polisę, mój tato miał wtedy kryzys finansowy, padła jego firma itp.
Bardzo liczę na na Waszą pomoc w tej sprawie. Proszę również o pomoc zredagowania pisma, żeby uniknąć kosztów sądowych oraz płacenia kosztów odsetkowych i polisowych. Jam mam dalej postępować i co mam robić? Dziękuję z góry za Waszą pomoc.