Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Napisz, wklej, a może ktoś sprawdzi.
Takie prośby jak ta powyżej można potraktować jak poszukiwanie pomocy poza forum..

Wita. Parę dni temu dostałem od komornika poniższe pisma . Zrobiłem zdjęcia ponieważ nie miałem gdzie zeskanować. Na tych dokumentach wierzycielem jest firma odkupująca długi ale nie ma napisane u kogo miałem ten dług pierwotnie . Pod podanym tam adresem w Gdyni mieszkałem jakiś rok i nigdy nie byłem tam zameldowany, wynajmowałem to mieszkanie ok 2003 -2004 r. nie pamiętam dokładnie. nr. dow. os. jest ze starego ( zielonego ) dowodu osobistego. Podejrzewam iż jest to dług w Luka Banku ,(karta kredytowa ), umowę z tym bankiem zawarłem 11,09,2002r. . Moje pytanie : czy w tym wypadku mogę skorzystać z prawa przedawnienia długu ? dodam jeszcze że nie dostałem wyroku sądu , mugł być wysłani na inny adres prawdo podobnie do Gdyni.

Jeśli ktoś mógł coś mi doradzić , będę bardzo wdzięczny.

sid2010 napisał:
Podejrzewam iż jest to dług w Luka Banku ,(karta kredytowa ), umowę z tym bankiem zawarłem 11,09,2002r. . Moje pytanie : czy w tym wypadku mogę skorzystać z prawa przedawnienia długu ? dodam jeszcze że nie dostałem wyroku sądu , mugł być wysłani na inny adres prawdo podobnie do Gdyni.

Jeśli ktoś mógł coś mi doradzić , będę bardzo wdzięczny.

Przedawnienie zadłużenie z karty kredytowej to 2 lata. Wyrok SN z 17.12.2008 r., I CSK 243/08

jeszcze jedno pytanko.
Znacie morze adres sądy Rejonowego lublin-Zachód w Lublinie , na który trzeba wysłać te 3 dokumenty, bo na stronie internetowej Sądu jest kilka adresów i wiele osób od różnych spraw , a ja nie mam pojęcia gdzie mam to wysłać .
Dzięki
:wink:

sid2010 napisał:
jeszcze jedno pytanko.
Znacie morze adres sądy Rejonowego lublin-Zachód w Lublinie , na który trzeba wysłać te 3 dokumenty
:wink:

VI Wydział Cywilny

Lublin

ul. Boczna Lubomelskiej 13

20-070 Lublin

Czy jest na forum jakaś osobaktóra zna się na żeczy i mogła by Mi sprawdzić te pisma które napisałem do sądu. chodzi mi o to czy czegoś nie poktęciłem.
Dzięki

1. Pismo...............................

Opoczno 9 lipca 2012r.
Do: Sąd Rejonowy Lublin –Zachód w Lublinie
VI Wydział Cywilny Lublin
ul. Boczna Lubomelskiej 13 20-070 Lublin
Dłużnik:
( Mój adres )
Dotyczy sprawy : Sygn. Akt VINc-e xxxxxxxxx

Zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
W imieniu własnym składam zażalenie na postępowanie Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 20.04.2012r. sygn.. akt VINc-e xxxxxxxxx w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności.
I wnoszę o uchylenie nakazu zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego Lublin- Zachód w Lublinie z dnia 14.04.2012r. sygn.. akt VINc-e xxxxxxxx zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia 20.04.2012r.
Uzasadnienie:
O wydaniu przez Sąd w/w nakazu zapłaty dowiedziałem się w dniu 5.07.2012r z pisma z dnia 02.07.2012r od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Gdyni, wzywającego do spełnienia zasądzonego świadczenia. Nie otrzymałem wcześniej nakazu zapłaty wystawionego w dniu 14.02.2012 ani żadnej innej informacji o toczącym się postępowaniu. Wobec czego zostałem pozbawiony możliwości wniesienia sprzeciwu od nakazu w terminie. W piśmie od Komornika Sądowego widnieje błędny adres: ( adres pod którym wynajmowałem mieszkanie jakieś 9 – 10 lat temu ) , pod którym to adresem wynajmowałem mieszkanie w latach ok. 2002 -2004 ale nigdy nie byłem tam zameldowany , Na mój aktualny adres zameldowania i zamieszkania nigdy nie próbowano dostarczyć Mi żadnej przesyłki ani awizo w w/w sprawie której nie odebrał bym , dlatego uważam za wysoce wątpliwy fakt, że nakaz zapłaty próbowano dostarczyć we właściwy sposób i na właściwy adres. Wobec powyższego uznać należy iż dochowałam terminu tygodniowego o jakim mowa w art. 169 § 1 k.p.c. do złożenia wniosku o przywrócenie terminu, jakiemu bez mojej winy uchybiłam. Wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu składam sprzeciw od nakazu zapłaty i zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności.
W tym stanie rzeczy wniosek należy uznać za zasługujący na uwzględnienie.

2. Pismo ..............................

Opoczno 9 lipca 2012r.
Wnioskodawca:
( Mój adres aktualny )
Dotyczy sprawy : Sygn. Akt VINc-e xxxxxxxx
WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO ZŁOŻENIA
SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY
W imieniu własnym pozwany Jacek Rutkowski zamieszkały : (Mój aktualny adres zamieszkania) , wnosi o przywrócenie terminu z uwagi na fakt , że nie mógł wnieść sprzeciwu w terminie , bowiem nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 14-02-2012r. sygn.. akt VINc-e xxxxxxxxxx, został doręczony pod niewłaściwy adres.
Uzasadnienie:
O wydaniu przez Sąd w/w nakazu zapłaty dowiedziałem się w dniu 5.07.2012r z pisma z dnia 02.07.2012r od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Gdyni, wzywającego do spełnienia zasądzonego świadczenia. Nie otrzymałem wcześniej nakazu zapłaty wystawionego w dniu 14.02.2012 ani żadnej innej informacji o toczącym się postępowaniu. Wobec czego zostałem pozbawiony możliwości wniesienia sprzeciwu od nakazu w terminie. W piśmie od Komornika Sądowego widnieje błędny adres: ( jak w poprzednim piśmie ) , pod którym to adresem wynajmowałem mieszkanie w latach ok. 2002 -2004 ale nigdy nie byłem tam zameldowany , Na mój aktualny adres zameldowania i zamieszkania nigdy nie próbowano dostarczyć Mi żadnej przesyłki ani awizo w w/w sprawie której nie odebrał bym , dlatego uważam za wysoce wątpliwy fakt, że nakaz zapłaty próbowano dostarczyć we właściwy sposób i na właściwy adres. Wobec powyższego uznać należy iż dochowałam terminu tygodniowego o jakim mowa w art. 169 § 1 k.p.c. do złożenia wniosku o przywrócenie terminu, jakiemu bez mojej winy uchybiłam. Wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu składam sprzeciw od nakazu zapłaty i zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności.
W tym stanie rzeczy wniosek należy uznać za zasługujący na uwzględnienie.
Jacek Rutkowski
Załączniki:
1. Zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
2. Świadectwo zameldowania

Ostatnia edycja:
RE:z tym,ze zażalenie to do Sądu Okręgowego wysyłałam,ale ten sam adres

Dzięki wielkie.:)

alicja44 napisał:
z tym,ze zażalenie to do Sądu Okręgowego wysyłałam,ale ten sam adres;)

Dlaczego zażalenie do Sadu Okręgowego?Te trzy pisma (wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw do nakazu zapłaty i skargę na nadanie klauzuli wykonalności) należy wysłać do Sądu , który ten nakaz wydał - czyli do
Rejonowego. Jeśli chodzi o klauzulę jest to "skarga", a nie zażalenie.

Ostatnia edycja:
eewwaa1111 napisał:
Dlaczego zażalenie do Sadu Okręgowego?Te trzy pisma (wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw do nakazu zapłaty i skargę na nadanie klauzuli wykonalności) należy wysłać do Sądu , który ten nakaz wydał - czyli do
Rejonowego. Jeśli chodzi o klauzulę jest to "skarga", a nie zażalenie.

nie wiem;) to była moja pierwsza sprawa(którą wygrałam,a pismo napisał mi prawnik ),potem doszły kolejne dwie,a nie stać mnie na prawnika znowu na prawnika,więc wzoruję się na piśmie z pierwszej sprawy i Waszych poradach;)
W tym zażaleniu kierowane pismo do Sądu Okręgowego było dokładnie tak:
Sąd Okręgowy w Lublinie
Za pośrednictwem
Sądu Rejonowego Lublin-Zachód
W Lublinie
VI Wydział Cywilny
Ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

Zażalenie
Na Postanowienie wydane przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny z dnia 16.03.2012 r. Sygn.akt:VI Nc-e xxxxxxxxw przedmiocie nadania klauzuli wykonalności

Ostatnia edycja:
alicja44 Czy mogłabyś Mi przesłać wzór tych dokumentów które wysyłałaś , oczywiście bez danych osobowych , właśnie staram się napisać te pisma i jakiś sprawdzony wzór by mi pomógł. był bym Ci BBB wdzięczny.

sid2010 napisał:
alicja44 Czy mogłabyś Mi przesłać wzór tych dokumentów które wysyłałaś , oczywiście bez danych osobowych , właśnie staram się napisać te pisma i jakiś sprawdzony wzór by mi pomógł. był bym Ci BBB wdzięczny.

napisz mi maila na priv i Ci wyślę,bo tu nie umiem załączników dołączać,z tym,że moja sprawa mogła wyglądać inaczej niż Twoja,nie wiem czy czytałeś,,ale jeżeli jest to przedawnienie,to chyba to samo

Ostatnia edycja:
alicja44 Wielkie dzięki. wiadomość wysłana.

Kolego, skup się i nie popełniaj tylu błędów ortograficznych:
1. nie możesz mieszać w tych pismach kwestii merytorycznych (dotyczy wniosku i SKARGI); piszesz tylko o NIEDORĘCZENIU na właścwy adres;
2. tylko w sprzeciwie piszesz merytorycznie (czyli odnosisz się do ROSZCZENIA - przedawnienia);
3. WSZYSTKIE pisma wysyłasz do sądu rejonowego - bo nie wnosisz ZAŻALENIA na postanowienie sędziego - tylko skargę na orzeczenie referendarza!!!
4. dla ścisłości WSZYSTKIE pisma są bezpłatne

rafal 26. A mógł byś Mi wysłać jakiś wzór tych dokumentów bez danych osobowych. w google znalazłem kilka , ale nie wiem czy o te chodzi. Będę bardzo wdzięczny

Nie.
Na forum nikt nie udziela porad prawnych (w znaczeniu ścisłym). Zresztą na poprzedniej stronie miałeś już ostrzeżenie!

Wiem że marudzę strasznie ale może ktoś z was rzucić okiem na te pisma , czy są dobrze napisane.
Dzięki wielkie.

1. pismo...............

Opoczno 9 lipca 2012r.
Wnioskodawca:
(Mój aktualny adres )
Dotyczy sprawy : Sygn. Akt VINc-e xxxxxxxxxxxx
WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO ZŁOŻENIA
SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY
W imieniu własnym pozwany Jacek Rutkowski zamieszkały : ( mój aktualny adres), wnosi o przywrócenie terminu z uwagi na fakt , że nie mógł wnieść sprzeciwu w terminie , bowiem nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 14-02-2012r. sygn.. akt VINc-exxxxxxxxxx, został doręczony pod niewłaściwy adres.

2. pismo ...........................

Opoczno 9 lipca 2012r.
Dłużnik:
Mój adres
Dotyczy sprawy : Sygn. Akt VINc-e xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
W imieniu własnym składam zażalenie na postępowanie Sądu Rejonowego Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 20.04.2012r. sygn.. akt VINc-e xxxxxxxxxxxxxx w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności.
I wnoszę o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności nakazu zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego Lublin- Zachód w Lublinie z dnia 14.04.2012r. sygn.. akt VINc-e xxxxxxxxxx zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia 20.04.2012r , i przekazanie sprawy Sądowi Okręgowemu do ponownego rozpatrzenia.
Uzasadnienie:
O wydaniu przez Sąd w/w nakazu zapłaty dowiedziałem się w dniu 5.07.2012r z pisma z dnia 02.07.2012r od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Gdyni, wzywającego do spełnienia zasądzonego świadczenia. Nie otrzymałem wcześniej nakazu zapłaty wystawionego w dniu 14.02.2012, ani żadnej innej informacji o toczącym się postępowaniu. Wobec czego zostałem pozbawiony możliwości wniesienia sprzeciwu od nakazu w terminie. W piśmie od Komornika Sądowego widnieje błędny adres: (STARY ADRES ) , pod którym to adresem wynajmowałem mieszkanie w latach ok. 2002 -2004 ale nigdy nie byłem tam zameldowany , Na mój aktualny adres zameldowania i zamieszkania nigdy nie próbowano dostarczyć Mi żadnej przesyłki ani awizo w w/w sprawie której nie odebrał bym , dlatego uważam za wysoce wątpliwy fakt, że nakaz zapłaty próbowano dostarczyć we właściwy sposób i na właściwy adres. Wobec powyższego uznać należy, iż dochowałam terminu tygodniowego do wniesienia zażalenia na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności. W tym stanie rzeczy wniosek należy uznać za zasługujący na uwzględnienie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót