Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To jest wszystko niesamowite...najpierw pól roku żeby udowodnić, że na tym adresie nie mieszkam (ba! nie ma takiego numeru budynku !) po to tylko, żeby sąd właściwy, znowu skierował jakieś pisma na ten adres. To jest po prostu niemożliwe do ogarnięcia...
Dodam tylko, że przed momentem wykonałem telefon do sadu właściwego i co?!
Pani powiedziała, że sprawa z presco jest umożona... A postanowienie wysłano widocznie na błędny adres ! Tu jest Polska :)
Dziękuję wszystkim za pomoc, w szczególności rafalowi26. Po wielu nerwach sprawa zakończona happy endem, kasa zwrócona, trochę kosztów korespondencji, łażenia po pocztach, ale tego nie liczę. Udane zaskarżenie komornika, Satysfakcja jest bezcenna. Szkoda, ze kończy się to takim błędem sądu. Zwłaszcza, że argument błędnego adresu był jedynym jaki pozwolił mi tą sprawę podnosić jako przedawnioną, a oni na koniec walą na ten adres :) rewelacja. jeszcze raz pozdro i dzięki.
Teraz już wiem, że Polska to dziki kraj.

tomekw:

przeczytaj art. 169 i nast. (MUSISZ wnieść sprzeciw).

rafal_26 napisał:
tomekw:

przeczytaj art. 169 i nast. (MUSISZ wnieść sprzeciw).

To wiem Rafał 26 ale czy mam tez razem ze sprzeciwem napisać pismo o przedawnieniu.
Czy mogę poczekać na decyzje sądu i dopiero po ich odpowiedzi napisać pismo o przedawnieniu żeby dłużej to trwało abym się załapał się na przedawnienie

Bartekpl a czy mógłbyś podpowiedzieć jak ma wyglądać takie pismo zaskarzajace czynności komornika

tomekw33 napisał:
To wiem Rafał 26 ale czy mam tez razem ze sprzeciwem napisać pismo o przedawnieniu.
Czy mogę poczekać na decyzje sądu i dopiero po ich odpowiedzi napisać pismo o przedawnieniu żeby dłużej to trwało abym się załapał się na przedawnienie

Sprzeciw - to "pismo o przedawnieniu".

rafal_26 napisał:
Sprzeciw - to "pismo o przedawnieniu".

Źle napisałem
Chodziło mi o wniosek o przywrócenie terminu czy tylko sam wniosek mogę napisać a potem po odpowiedzi dopiero sprzeciw
Czy muszę od razu tez napisać sprzeciw.

Czy jest pan w stanie przeczytać przepis art. 169 kpc? I następne??

PISZĘ panu 3ci raz, że NIE.

Witam.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zaskarżyć komornika tzn.jak powinno wyglądać pismo do sądu chodzi o to że nakaz zapłaty utracił moc w całości a komornik zgarna odemnie jako od dłużnika swoje koszty 170zl.Bardzo proszę o pomoc bo zupełnie nie wiem jak powinno wyglądać takie pismo.

A nie wystarczy na poczcie na starym adresie złożyć pismo o przekierowywanie korespondencji na nowy adres? Tym samym będziesz mógł odebrać pisma sądowe bez obawy podważenia wcześniejszej sprawy (zły adres korespondencyjny).

I o jakie kwoty zaskarżyłeś*komornika i na jakiej podstawie? Czy płaciłeś za to pismo owe 100 zł?

W mojej sprawie opisanej powyżej sąd wysyłał pismo na adres podany przez Presco (wynajmowane mieszkanie w W-wie), 30.08 złożyłam wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw, oraz wysłałam pismo do komornika z prośbą o wstrzymanie egzekucji (29.08 założył blokadę na konto). Tydzień temu komornik ściągnął z konta całą kwotę*rozkładając je sobie na dwa przelewy tym samym obciążając mnie kwotą za przelew egzekucyjny 60 zł (2x30). Mam zamiar zaskarżyć wszystkie koszty (komornik, sąd, przelewy), które na tą chwilę wynoszą ok 1500 zł!

Dokładnie mam ten sam problem co połowa userów w tym wątku.

Otóż wczoraj tj. 20 września 2012 roku odebrałam na poczcie list polecony, okazało się iż jest to " Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i wezwanie do zapłaty" na wniosek wierzyciela: Presco Investments S.a.r.l.
W piśmie pisze ze zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w post. upominawczym SR w Lublinie z dnia 16-03-2012 - zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 19-06-2012 w którym zasądzono od dłużnika na rzecz wierzyciela:

należność główna : 175,59zł
odsetki do 05-09-2012: 244,04zł
koszty procesu: 90zł
koszty zastępstwa w egzekucji: 45zł
opłata egzekucyjna: 297,47zł
wydatki gotówkowe: 74,58zł

Po odebraniu listu byłam bardzo zdziwiona jego zawartością bo nie wiedziałam o co chodzi , więc zadzwoniłam do Presco poczym dowiedziałam się ze chodzi o niezapłacony jakiś rachunek z cyfry + z 2002 roku.

Teraz mamy 2012 r. a oni upominają się za rachunek z 2002 r. czy mają takie prawo i czy mam jakieś szanse na przedawnienie tej sprawy???

Dodam ze w między tymi 10 latami zmieniłam miejsce zamieszkania - ale nigdy nie dostałam żadnego pisma do zapłaty , żadnego upomnienia po prostu niczego co by było powiązane z tą sprawą. Aż do wczoraj - wczorajsze pismo to jedyne które otrzymałam .

Jeszcze jedno pytanie - który wniosek mam pobrać z Ministerstwa Sprawiedliwości - Prawo Cywilne aby napisać zażalenie do sądu okręgowego który nadał klauzulę wykonalności ???

Ostatnia edycja:
Wiesz, że połowa userów ma ten sam problem, ale już rad jak go rozwiązać nie czytałaś? Przeczytaj w tym wątku post #98 i choćby kilka ostatnich stron to dowiesz się co robić.
Skup się przede wszystkim na postach @rafal26

Ależ wcale nie trzeba całego ;)
I pamiętaj, że swoje posty można edytować jeszcze przez 20 min. - nie trzeba pisać następnego.

Ostatnia edycja:
eewwaa1111 napisał:
Wiesz, że połowa userów ma ten sam problem, ale już rad jak go rozwiązać nie czytałaś?

ok dziękuję

ale przy tak wielkim temacie trudno przeczytać cały wątek ;)

W mojej I sprawie komornik z Ostrzeszowa i wierzyciel zwrócili mi na konto CAŁĄ pobraną z wynagrodzenia kwotę, czyli należność główną i wszystkie "dodatki" :-)

Co do drugiej sprawy...komornik z Wołomina nadal milczy, nic nie otrzymałam mimo, że nakaz zapłaty utracił moc.
Za tydzień pracodawca przeleje całość zajętej kwoty z mojego wynagrodzenia.
W najgorszym scenariuszu liczyłam chociaż na to, że umorzy postępowanie i obciąży mnie kosztami egzekucji...a tu nic. Niestety nie można się z tą kancelarią w żaden sposób skontaktować telefonicznie.

Czy w związku z tym, że nakaz zapłaty utracił moc komornik ma prawo nadal prowadzić egzekucję???

witam!
jakiś czas temu tesc odebrał za mnie przesyłkę z e-sądu z nakazem zapłaty ( dług z 2001, mimo że spłacony kredyt wczesnie- raty spłacone były szybciej niz potrzeba). byłam wtedy poza domem. potem teść wyjechał i zapomniał mi przekazać. teraz przyszło pismo od komornika o wszczęciu postępowania egzekucyjnego. tesciowi przypomniało się o piśmie :(. ale termin na zażalenie minął. mamy takie samo nazwisko więc podpisał swoim. jak ma teraz reagowac. nie zamierzac zapłacic długu 1031 + koszty komornicze
poradzcie jak teraz postępowac. czy pisać do komornika info że kredyt był spłacony przed czasem ale z racji że mineło 11 lat nie możliwe, żebym miała dowody spłaty. dodatkowo 3 razy się przeprowadzałam...czy może informować go że nastapiło przedawnienie. wiem że kredyt szybciej spłaciłam w oddziale banku w szczecinie, bo tam wtedy studiowałam. jednak nie pamiętam daty dokładnej

Uwaga !
Postaram się to jeszcze raz zebrać : co i gdzie składamy.

1. Do e-sądu :
- sprzeciw
- wniosek o przywrócenie terminu
- zażalenie ( skargę ) na nadanie klauzuli wykonalności

2. Do komornika :
- pismo że sprzeciwiamy się egzekucji
- wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i obciążenie kosztami wierzyciela

3. Do sądu rejonowego :
- skargę na obciążenie kosztami dłużnika wraz z wnioskiem o obciążenie kosztami egzekucji wierzyciela

4. Do sądu okręgowego :
- zażalenie na postanowienie sądu rejonowego z wnioskiem o obciążanie kosztami egzekucji wierzyciela ( jeśli sąd rejonowy nie rozpoznał pozytywnie skargi )

5. Do sądu właściwości ogólnej dla dłużnika :
- wniosek o przyznanie kosztów postępowania ( jeśli postępowanie zostanie umorzone )
albo
- uzupełnienie sprzeciwu z powołaniem zarzutów ( w formie jaką sobie życzy sąd w wezwaniu )

Jeśli ponieśliśmy szkodę albo wyegzekwowano od nas nienależne sumy :
6. Do wierzyciela :
- wezwanie o zwrot w/wym sum i kwoty poniesionej szkody

7. Do sądu :
- pozew o zasądzenie na naszą rzecz ( jeśli wierzyciel nie zwróci po wezwaniu ).

natmark:
umorzenie następuje na umotywowany wniosek poparty dołączeniem prawomocnego orzeczenia (prawo mówi tylko o uchyleniu klauzuli wykonalności); komentarze i orzecznictwo mówią również o utracie mocy przez nakaz po przyjęciu sprzeciwu; oczywiście też musi być prawomocne;
czy wysłałaś do komornika wniosek o umorzenie egzekucji?

youndme:

jeśli mieszkałaś tam, a teść zapomniał, możesz żądać PRZYWRÓCENIA terminu z powołaniem się na okoliczności j/w, jednak zgodnie z orzecznictwem masz niewielkie szanse (ale JAKIEŚ są), więc próbuj; oczwyiście wniosek do sądu, co wydał nakaz, a nie komornika, czy sądu okręgowego!!!

rafal_26 napisał:

nie wysłałam...czekałam, aż o to zawnioskuje wierzyciel... Myślałam, że to on ma prawo wnioskować o umorzenie egzekucji, skoro ją wszczął.

rafal_26 napisał:
Komornik presco z dniem wydania postanowienia o przyjęciu sprzeciwu, umarza post. egzekucyjne i zwraca pobrane świadczenia. Jest to praktyka PEWNA i setki razy sprawdzona.

No to mamy pierwszy przypadek, kiedy to się nie sprawdziło (Wołomin).

W poniedziałek wystąpię z wnioskiem o umorzenie, niestety już mnie to nie poratuje przed potrąceniem "długu" z wypłaty.

natmark:

irytujesz mnie, zresztą pewnie nie tylko mnie, co kilka stron "przedstawiasz" swoją sytuację, a później nie odczytujesz odpowiedzi; z 10 stron temu napisałem Ci, że musisz wnioskować o umorzenie egzekucji; nagle budzisz się z ręką w nocniku i próbujesz insynuować idiotyzm wyrywają słowa z kontekstu;
zresztą sama doświadczyłaś, że praktyka może zdarzyć się różna, a tamta wypowiedź odnosiła się do celowości wnoszenia odrębnej skargi na klauzulę; gdybyś wniosła skargę na klauzulę, zobaczyłabyś decyzję sądu za kilka miesięcy i wtedy na pewno byłoby po ptakach!!!;

Zbierz się wreszcie do kupy i przetraw to, co Ci piszemy.

rafal_26 napisał:
natmark:
umorzenie następuje na umotywowany wniosek poparty dołączeniem prawomocnego orzeczenia (prawo mówi tylko o uchyleniu klauzuli wykonalności); komentarze i orzecznictwo mówią również o utracie mocy przez nakaz po przyjęciu sprzeciwu; oczywiście też musi być prawomocne;

youndme:

jeśli mieszkałaś tam, a teść zapomniał, możesz żądać PRZYWRÓCENIA terminu z powołaniem się na okoliczności j/w, jednak zgodnie z orzecznictwem masz niewielkie szanse (ale JAKIEŚ są), więc próbuj; oczwyiście wniosek do sądu, co wydał nakaz, a nie komornika, czy sądu okręgowego!!!

czyli rozumiem z tego iż jak sąd nie zgodzi się na przywrócenie terminu, to mimo że dług jest przedawniony musze go spłacic?
pzdr

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót