R
rafal_26
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 16 469
tibor2 napisał:Witam forumowiczów.Proszę o podpowiedz ,czy coś jeszcze mogę zrobić?Podobnych spraw jest na forum wiele. Moja dotyczy OC z 2006 roku.Sprzedałem auto i nie wymówiłem ubespieczycielowi.W tym samym roku przeprowadziłem się i jeśli były upomnienia to na stary adres.O sprawie dowiedziałem się z pisma od komornika;była to klauzula wykonalności,nie dostałem nakazu zapłaty od którego mógłbym się odwołać.Napisałem do sądu wniosek o przywrócenie terminu.W międzyczasie mogłem dostać się do akt e-sądu z których wynikało,że dwukrotnie zostawiono mo awizo do nakazu zapłaty.Żadnego awizo mi niedostarczono jestem tego pewny tym bardziej ,że moja żona nie pracuje i jest stale w domu.Tak właśnie napisałem do sądu ichyba to nie wystarczyło bo dostałem odpowiedz ...sąd wzywa mnie do uzupełnienia braków formalnych wniosku o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty poprzez;uprawdopodobnienie i wskazanie momentu ustania przyczyny w uchybieniu terminu......Nie wiem jakie argumenty mogę podać?Jedynie to że poczcie często zdarzają takie rzeczy czyli bajzel Tylko w tym roku dwu krotnie paczki wysłane do mnie wracały do nadawcy ,bo nic o nich nie wiedziałem. Jeśli wiecie co moge zrobić,proszę o odpowiedz
Sąd raczej nie uwierzy, trzeba:
załączyć skan zwrotki, to ją obejrzę i powiem, czy coś z nią jest źle (to bardzo ważne);
zawiadomić każdorazowo o sytuacji "nie wrzucenia" awizo pocztę, a w tej sytuacji udać się na policję i wskazać, że według Ciebie ktoś popełnił przestępstwo art. 276 kk
Art.276.Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
lub
Art.268. §1.Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.